Ga naar inhoud

Solonl

Lid niveau 2
  • Items

    24
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    2

Alles dat geplaatst werd door Solonl

  1. Met brand heb ik zeker rekening gehouden. Ik heb deurbalken die eenvoudig weg te halen zijn. Bij bijv. een shtf situatie of een stroomstoring kan ik er een slot extra op doen. De ramen waar het om gaat zijn ramen aan de voorkant van mijn huis waar ik eigenlijk niet of nauwelijks doorheen kijk. Ik woon in een appartement op 3 hoog en hoef daarom alleen de voorkant te beveiligen. De achterkant kan je komen via het dak op het balkon maar dan kan je er niet meer uit of je moet een trap meenemen. Dus ik acht de kans klein dat er ingebroken gaat worden via de achterkant. Mijn vlucht route is via de achterkant met een ladder het dak op bij brand. Dat moet dan wel toegankelijk zijn, dus de gangen moeten niet onder de rook staan. Daarnaast zijn dus de deurbalken makkelijk te verwijderen aan de voorkant. En ik ga denk ik iets bedenken om in de slaapkamer aan de voorkant toch raamtralies/ houten platen te plaatsen, op zo'n manier dat ik eenvoudig het slaapkamer raam open kan doen bij brand, immers dat zou weleens de enige vluchtroute kunnen zijn.
  2. Wat is het beste om te doen om inbraak te vertragen van een huis? Ik heb voor de deur (als ik binnen ben) de mogelijkheid 2 houten balken te plaatsen. Daarnaast in de kleine slaapkamer raamtralies aangebracht. Echter heb ook een raam van 180cm breed en 1m hoog waarbij ik dus twijfel of ik daar raamtralies (niet makkelijk te vinden) zal plaatsen of houten platen (multiplex 9mm). Raamtralies lijken me over het algemeen geen optie daar, aangezien het raam te lang is. Als raamtralies beter zijn maar veel geld gaat kosten, dan heb ik liever houten platen. Maar in hoeverre beschermd het nu echt (deze 2 opties)?
  3. het klinkt misschien omslachtig maar ik gebruik watertogo en aquatabs voor bug out.. dus dit zijn componenten die ik zoiezo al in huis heb. daarnaast wil ik water zonder bijsmaak (watertogo geeft een hele lichte slootwater smaak bij filteren slootwater) in een situatie wanneer ik gewoon thuis blijf en deze constructie biedt dat. echter zou je ook kunnen kiezen voor aqualogic emmers met bijbehorend filter. dat volstaat volgens mij ook als je gewoon thuis blijft, filter is wel wat duurder.
  4. nog niet gedaan ☺ maar ben tot het inzicht gekomen dat zon meter niet veel toegevoegde waarde heeft. veel filters, nagenoeg alle behalve zero, filteren de mineralen er niet uit. mijn filter systeem is nu als volgt, aangezien zerowater geen slootwater direct kan filteren heb ik een goedkope berkefeld in elkaar gezet: ik heb de emmers van aqualogic gekocht, ter vervaning van een duurder berkefeld/ berkey rvs container. dit zijn gewoon plastic food grade emmers met een kraantje erin en 2 gaten voor een element. Daarin heb ik een berkefeld 1500 liter ultra filter ingezet, voor ~40 euro was ik klaar. daarnaast is mijn filter process nu als volgt voor slootwater: pak een emmer slootwater van 10 liter, gooi daar 10 aquatabs in. laat 30 minuten staan. doe het water in de aqualogic emmer met de berkefeld filter. het water is nu al goed drinkbaar opzich maar als extra stap heb ik: tap het water af in een watertogo bottle of zerowaterfilter. stap 1 is nodig, de aquatabs, om virussen en bacterien te doden. het dood geen parasieten zoals cryptospirodium. crypto wordt door vrijwel elk filter element tegengehouden, dus filter ik het water daarna met een berkefeld, omdat dit relatief goedkope filters zijn (en crypto wordt tegengehouden door filters kleiner dan 1 micron, berkefeld is 0.5 micron). daarna kan ik de zerowaterfilter gebruiken als ik op safe wil spelen of het water aftappen in een watertogo fles.
  5. Naar mijn idee kun je alleen het doelwit worden van agressie in tijden van chaos, bijvoorbeeld tijdens eens stroomstoring waarbij uiteindelijk de meldkamer ook uitvalt en supermarkten geen pinbetalingen meer kunnen accepteren. Voorwaarde is dat jij iets hebt wat anderen nodig hebben, bijvoorbeeld eten of water. Mocht je dit niet hebben of als dit onzichtbaar is voor de buitenwereld, dan waan ik mezelf veilig. Maar je kunt kijken naar situaties, een stroomstoring, zoals in venezuela hoe die verlopen zijn. https://www.bbc.com/news/world-latin-america-47553536 Zover ik weet zijn er plunderingen geweest van supermarkten maar staat iedereen wel braaf met zijn emmertje bij een waterval water te scheppen. Het scenario van kannibalisme is in mijn ogen te ver gezocht (in combinatie met agressie). We hadden de hongerwinter in de tweede wereldoorlog in west nederland. Ik heb wel verhalen gehoord uit die periode, maar kannibalisme is er geen van. Wel dat mensen wanhopig waren en stierven door voedsel te kort. Wel heb ik van kannibalisme gehoord bij een vlieguitramp in de andes (volgens mij). Daarbij werd ervoor gekozen om de doden op te eten. In dit geval was er geen agressie. Je moet inzien dat een mens niet perse wanhopig wordt van honger. Honger is uiteindelijk geen pijn waarbij je wilt vluchten of vechten, misschien voelt dat soms even zo wanneer je een maaltijd over slaat. Daarnaast verzwakt het menselijk lichaam redelijk snel bij geen eten/ geen vet waarop je kunt teren. Om eerlijk te zijn vind ik het hebben van wapens op zich niet verkeerd (alhoewel sommige illegaal zijn), met pepperspray kan je denk ik wel iemand wegjagen. Maar mensen die denken met een keukenmes zichzelf te kunnen verdedigen, dat betwijfel ik ten zeerste. Je moet een psychopaat zijn om iemand met een mes neer te kunnen steken en kunnen vechten wat de meerderheid niet kan (ook al beweren ze na 1 les of minder het wel te kunnen). Vechten dat kan alleen als er geen groep mensen voor je deur staat. In dat geval kan je je beter overgeven, aangezien je toch geen kans maakt. Je bent je voorraad eten kwijt meer niet. Ik acht de menselijke natuurlijk in chaos nog steeds redelijk vreedzaam, uiteindelijk zijn mensen niet uit om elkaar te doden, maar om te overleven/ pijn te vermijden. Maar om je echt een antwoord te geven moeten we kijken naar kleinschalige rampen, zoals stroomstoringen in landen of voedsel tekorten in afrika. Daar is allemaal geen sprake van kannibalisme.
  6. De parasiet waar hij over praat heet "Cryptosporidium", welke immuun is voor de werkzame stof in aquatabs. Hier een artikel erover: https://sectionhiker.com/aquatabs-chemical-water-purification-tablets-review/ (Tabletten met werkzame stof Chlorine Dioxide kunnen volgens dit artikel wel de parasiet doden, opvallend is dat jodium de minst effectieve manier van zuiveren lijkt te zijn). Deze parasiet is door een waterfilter weer juist makkelijk te verwijderen (<1 micron), als we hem (de man in de video) moeten geloven. Voorlopig behoud ik mijn oude vertrouwde water to go filter (0.7 micron), welke ook deze parasiet claimed te verwijderen. Dit combineer ik dan met aquatabs in nood situatie voor zuiveren van slootwater als extra zekerheid, welke ik in de beker kan doen 45 min. voordat ik het opdrink. Hier een artikel over de parasiet en water to go (maar waarschijnlijk filteren veel filters deze parasiet): https://watertogousa.com/what-is-cryptosporidium-causes-symptoms-treatment-and-how-a-water-purifier-filter-bottle-can-protect-you/
  7. Op basis van dit diagram is te stellen dat een 0.02 filter ook niet 100% van alle virussen filtert. Zie bijlage. Daarnaast kwam ik tot de conclusie dat sommige parasieten immuun zijn voor chloor. Maar zo beweerd deze man in het filmpje, d.m.v. combinatie chloor en een waterfilter (kleiner dan 1 micron) zijn de belangrijkste parasieten te doden:
  8. Heel informatief, bedankt! Een quote uit je document: Een strategie van mezelf zou zijn om virussen, bacterien en parasieten te doden met aquatabs (chlorine). En daarna door een filter (zoals British berkefield, 0.5 micron) te halen. Zou dit voldoende zijn in nood situaties? Ik verwacht dan slootwater te moeten filteren.
  9. Ok ik ben weer wat wijzer. Om de kwaliteit van een filter te testen moeten we eigenlijk beschikken over een TDS-meter (Total Dissolved Solids, dat wil zeggen een som van alle vaste stoffen opgelost in water). Deze wordt bijgeleverd bij “zero water” water filters. Nu claimed zero water dat er 0 PPM waarde overblijft na filtering (“ZeroWater is het enige filter die de TDS-waarde naar 0 filtert,”, zie https://www.zerowater.nl/tds-waarde/). Ik ga een filter van zero water kopen en dan testen hoe goed de Water to go water filter is alsmede de zero water filter (welke ik dan beide in bezit heb). Maar ik vrees dat bij deze filter de waarde niet naar 0 gaat (bij de water to go filter). Het enige nadeel van zero water filters is dat deze niet handig mee te nemen zijn, maar voor thuisgebruik zijn ze denk ik perfect, niet duur en ze claimen dus heel goed te zijn (als waarde daadwerkelijk naar 0 gaat). Hier een filmpje waarin o.a. deze filter wordt getest: https://www.youtube.com/watch?v=ja0ioX6GSz0 Zie 3:45
  10. Terugkomend op dit topic, ik lees zojuist het boek "Hoe overleef ik een crisis?" (aanrader). Daarin wordt beweerd dat bijv. macaroni ongekookt te eten is nadat het een nachtje heeft geweekt in water.
  11. Misschien is het beter om water to go aan de kant te schuiven in de categorie budget water filters tot dat er meer duidelijkheid over is. Ik kwam overigens deze "budget" waterfilter tegen: https://www.amazon.com/OKO-H2O-Level-2-Advanced-Filtration/dp/B00E253XSK?th=1 En deze komt goed uit deze test: https://www.wideners.com/blog/water-filter-tests-for-survival/ Update: Lijkt geen zware metalen te filteren
  12. Ok... houd ons vooral op de hoogte als je iets meer weet! Ben ook wel benieuwd of het echt zo goed werkt zoals beweerd. Het is namelijk een "budget" water filter en mede daarom sprak het me erg aan.
  13. Hier is een water to go test rapport. https://watertogo.eu/wp-content/uploads/2019/09/london-school-of-hygiene-testing-results.pdf
  14. 2x 10 minuten is wel weinig (maar je geeft aan dat alleen de druk dan wat zakt). Op internet lees ik dat butaan fles van 70 gram ongeveer 1 uur meegaat. Dit blikje is 190 gram. Dit zou betekenen dat het 2,7 uur mee zou moeten gaan. Ik ga het binnenkort eens uittesten.
  15. Nice. Dus je hebt 10 dagen met 2 blikjes gedaan? Hoeveel uur heb je ongeveer gekookt op 2 blikjes?
  16. Zover ik weet kun je een water to go filter hiervoor gebruiken. Deze zijn ontwikkeld door nasa en kosten in verhouding met een s3 vrij weinig. Een vervang filter kost rond de 12 euro. Deze gast drinkt zijn eigen pis: Deze gast drinkt zwart slootwater:
  17. Ik heb het volgende in mijn BOB zitten: Waterfilter met reserve filter (Water to go, kan je slootwater meer zuiveren) NRG 5 NOODRANTSOEN 6x Handdoek (zo'n sneldroog ding) Opbouwbaar bestek Drinkbeker + klein plastic bordje zoals voor op de camping (om eventueel NRG-5 aan te leggen met water) Waterzuiveringstabletten Kaarsen Led lampen Batterijen Shampoo Opblaasbaar kussen Slaapzak (een van de dunste, kleinste, ga er vanuit dat ik in mn kleren in de slaapzak kan voor extra warmte) Pet (ga m'n haar niet kammen in noodsituaties) Medicijnen (minimaal 30 dagen) Waterdichte hoes voor rugzak EHBO doos Handschoenen Zakmes Cash geld in waterdichte hoes Onderbroek Shirt Trui Oploskoffie (ben caffeine verslaafd) Oordoppen Staalkabel met slot (voor vastzetten van rugzak) Hangslot Speelkaarten Goud Eco tandenborstel (werkt zonder tandpasta op negatieve ionen, zuurstof) Radio met noodfrequentie erop geschreven Touw Aanstekers Past in en rondom een 45 liter backpack. Sommige dingen gewoon gekocht bij de action voor een paar ekkies. Mocht ik in de natuur moeten overnachten dan heb ik nog een tent in m'n schuur liggen. Echter lijkt mij die kans klein, maar dat er iets gebeurd waardoor ik direct weg moet is aanwezig, en ik ga er in dat geval vanuit dat er ergens lokale opvang is. Zo niet, dan heb ik een tent voor de zekerheid, maar deze zit niet standaard in m'n tas. Ik ben niet voorbereid om lang in de natuur te moeten overleven. Dus bijlen, pijl en boog, geweren, spullen om te vissen heb ik niet. Dus bij een ramp van die omvang kan ik 6 dagen overleven (alleen), na 6 dagen heb ik nog wel water te drinken, dus na ongeveer een week zal ik zwakker beginnen te worden. Ik ga er vanuit dat er klagende familieleden naar mij toekomen, aangezien die totaal onvoorbereid zijn en dan zal m'n voorraad er sneller doorheen zijn. Note: ik ben een beginner op dit gebied, maar gebruik google heel veel. De dingen waar ik het meest enthousiast over ben zijn die water to go filters, die weinig kosten en waarmee je dus slootwater kunt filteren. Ideaal voor een in een bob. Als iemand aanvullingen heeft dan hoor ik het graag. Ik geloof niet zo in doomsday, echter wel in situaties waarin ik snel weg moet om wat voor reden dan ook. En zo lang dit op kleine schaal gebeurd zal er na 6 dagen voldoende overheidssteun zijn.
  18. Ik kwam deze op internet tegen: https://www.action.com/nl-nl/p/froyak-gasbrander/ https://www.action.com/nl-nl/p/froyak-gasblikje-/ Heeft iemand ervaring hiermee? En weet iemand hoelang zo'n blikje meegaat en hoe je dit het beste kan bewaren?
  19. Ok thanks. Nu heb ik dit gevonden: https://www.action.com/nl-nl/p/froyak-gasbrander/ https://www.action.com/nl-nl/p/froyak-gasblikje-/ Hoelang zal zo'n blikje meegaan?
  20. Om eerlijk te zijn ik heb nog niet voor 3 jaar ingeslagen. Eerder voor 3 maanden. Maar het is wel mijn doel. Daarnaast heb ik thuis een elektrische kookplaat, dus het moet raar lopen als de stroom er bijv. 2 maanden af gaat, dat de stroom er af is zal geen jaren duren. Ik denk dat ik onderscheid moet maken tussen een tijdelijke ramp, bijvoorbeeld stroomuitval, dat ik dan die macaroni kan koken (met esbit setje). Als ik me hiervoor een paar maanden voorbereid dan is het prima. Daarnaast wil ik me voorbereiden op een ander soort ramp, waarbij bevoorrading van supermarkten niet goed gaat verlopen, denk aan het schip dat het kanaal blokkeerde of een hack waarbij de aanvoer van voedsel op z'n reet ligt en ik wil me voorbereiden op een soort hongersnood (wat de oorzaak hiervan ook moge zijn, bijv. hyperinflatie / financiële crisis). In dat geval zullen er waarschijnlijk wel lokale producten beschikbaar zijn en burgerinitiatieven, maar toch wil ik geen risico nemen. Ik ga er vanuit dat tijdens een stroomstoring er uiteindelijk chaos ontstaat. Dat betekend dat ik uiteindelijk toch niet m'n voorraad eten kan verdedigen als dat nodig zou moeten zijn. Dus ik moet dan de aanname doen dat er tijdens een ander soort ramp waarbij er geen eten is, er toch elektriciteit is en de maatschappij in dat opzicht gewoon doordraait.
  21. Bedankt voor de reacties. Kwam Esbit kookstel tegen, waarvan de brandstof redelijk goedkoop en klein zijn, waardoor dit kookstel wellicht toch een optie is. Update: achteraf gezien zijn die blokjes toch wel prijzig als ik voor 2-3 jaar wil inslaan 😕
  22. Hallo, Ik ben sinds enkele weken bezig met preppen van o.a. macaroni, ingeblikte groenten, proteine poeder en water. Echter kom ik tot de conclusie dat macaroni niet te bereiden is zonder warm water. Wat nu als de stroom/gas voor langere tijd uitvalt, op welk eten kan ik dan op terugvallen? Ik heb beperkte ruimte voor opslag en plan graag voor lange termijn en zo goedkoop mogelijk. Het aanschaffen van gasflessen/ en van bijv. nrg5 noodrantsoen zie ik daarom niet als een optie, misschien voor korte termijn, maar niet om bijv. 2-3 jaar vooruit te kunnen. Graag hoor ik van mensen die hiermee wat meer ervaring hebben...
×
×
  • Nieuwe aanmaken...