Ga naar inhoud

Albis

Lid niveau 2
  • Items

    91
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    1

Alles dat geplaatst werd door Albis

  1. Heb weleens video's van dit soort cursussen gezien en ik sluit mij bij mijn voorgangers aan. Zelf lezen en doen levert je die kennis ook op. En je onthoudt alles ook nog beter ook dan van bij zo'n cursus / workshop. Een onderkomen in de natuur bouwen, kun je zelf ook. Even wat filmpjes kijken en je vindt diverse manieren waarop dat kan. En dan zelf proberen natuurlijk. Eetbare zaken uit het bos / de natuur halen kun je zelf ook leren. Is wel niet iets wat je zo even leert, ook niet met een cursus / workshop. Maar zelf veel wandelen en zien helpt! En als je twijfelt over planten, dan zijn er genoeg fora of facebookgroepen waarin je vragen kan stellen. Vuur maken is ook goed te doen. Je hebt hulpmiddelen waarbij dat makkelijk gaat. Als je die hebt en je weet wat je uit de natuur ervoor kunt gebruiken, dan oefen je dat thuis in je tuin een paar keer en dan weet je ook hoe dat moet. Dieren vangen en slachten mag niet in Nederland in verband met stroperij. In het buitenland nemen ze dan een kip of konijn mee en dan wordt dat geslacht op zo'n cursus / workshop. Zelf vind ik dat totaal overbodig om dat te oefenen, maar goed dat schijnt erbij te horen. Heb je een tuin, dan heb je er ongetwijfeld ook veel onkruid in staan (ik tenminste wel). De meeste onkruiden zijn eetbaar en hebben nuttige eigenschappen ook! Probeer het uit en google je onkruid. Paddenstoelen zoeken in Nederland blijft lastig, officieel mag dat niet. In bepaalde gebieden wordt 250 gram gedoogd, maar het mag dus officieel niet zonder toestemming van de grondeigenaar. Als je met paddenstoelen begint, begin dan met buisjeszwammen. En ook daar zitten giftige soorten tussen. Het is niet van pluk maar raak, altijd prijs. En ga eens met mensen op pad die er veel vanaf weten. Eetbare planten / paddenstoelen leren kennen is niet iets wat je zo even leert. De simpele exemplaren misschien nog wel, maar die zoekt iedereen in tijden van nood. dat zie ik hier ook. Eekhoorntjesbrood (paddenstoelen) zoekt iedereen, maar eetbare melkzwammen zijn al weer een stuk minder bekend. De basis is goed te doen, maar die extra kennis kost meer tijd.
  2. Een reden des te meer om lokaal vlees te kopen, in plaats van onherleidbare vleesproducten uit de supermarkt.
  3. Jaren terug heb ik een houtkachel in laten bouwen in de woonkamer. Ideaal, de stookkosten zijn flink gedaald, zelfs als je de stookkosten van de kachel bij de normale stookkosten telt. Hout komt uit de omgeving en kost tussen de 35 en 70 euro per m3. Jammer dat er een tendens is dat houtkachels slecht zijn, aangezien het eigenlijk een van de milieuvriendelijkste manieren is om te stoken (waar ik woon dan). Goedkoper dan gas, olie en alle nieuwerwetse manieren. Warmtepompen worden hier afgeraden, die verwarmen niet voldoende.
  4. Walnoten zijn in deze tijd van het jaar goed en goedkoop te verkrijgen. Ongepeld, dat wel, maar dan zijn ze ook jaaaaaren houdbaar.
  5. Ik zal nooit advies geven over een vriend van een dochter van een buurman die ik nooit heb gezien. Of een kennis van een kroegganger die een aangetrouwd familielid heeft die weet ik veel waar is gaan wonen. Wat is vertel is uit eerste hand, gewoon van vrienden en kennissen die in Hongarije een en in Tjechiƫ wonen. Waar ik zelf woon, weet de topicstarter en wie hier leest kan ook wel vermoeden in welk land ik woon.
  6. Ik ken verschillende mensen die in Oost-Europa wat moois hebben gekocht voor weinig geld. En er tot volle tevredenheid wonen. Zelf woon ik ook niet meer in Nederland. Wil je betaalbaar in een rustige omgeving wonen dan kom je al snel buiten Nederland terecht. Echte stilte heb je in Nederland niet echt en waar ik woon gelukkig nog meer dan genoeg. Dus ja, ik weet waarover ik spreek en ik kan het iedereen aanraden als je werkelijk op zoek bent naar rust en ruimte voor normale bedragen. Een taal leren gaat inderdaad makkelijker als je jong bent, maar het hangt er natuurlijk ook vanaf naar welk land je gaat. In een Engelstalig, of Duitstalig land is het makkelijk dan in Oost-Europa.
  7. Ja, de taal is wel iets wat je moet leren als je in een ander land gaat wonen. Toch is dat niet iets waardoor je je moet laten afschrikken, vind ik. De grondprijzen in NL zijn gewoon belachelijk hoog in vergelijking met omringende landen. En als je toch zelfredzaam wilt leven, dan is dat in NL ook minder goed te doen met een kleiner budget. Dat kan beter in het buitenland. Zelfs over de grens in Duitsland zijn de grondprijzen al een stuk normaler dan in NL en de levensstandaard verschilt niet met de NL levensstandaard. Ook in Frankrijk gaat dat al prima, al is de taal daar wel wat lastiger. Je hoort en leest steeds meer over tiny houses. Het idee is leuk, maar zoiets is alleen werkzaam als je alleen of met 2 personen bent. Zodra er kinderen bijkomen, is het al snel te klein. De mensen die kinderen krijgen en in een tiny house wonen, verhuizen dan al snel naar een gewoon huis. Daarnaast moet de relatie ook goed en stabiel zijn, je zit de hele dag letterlijk op elkaars lip in zo'n huis, daar moet je wel tegenkunnen. Het is een redelijk nieuw fenomeen en veel landen en gemeentes weten niet echt hoe ze dat moeten inschalen. Ook omdat in tegenstelling tot een gewoon huis, een tiny house zowel voor permanente bewoning als een voertuig / aanhanger is. Eigenlijk net zoals een camper. In Duitsland is er wel een camping omgezet naar leefgemeenschap voor mensen met een tiny house en dat loopt heel erg goed. Zelf denk ik dat ik eerder een camper zou kopen dan een tiny house. Al is dat dan weer onpraktischer als je boodschappen moet doen. Veel mensen met een tiny house hebben er een auto naast.
  8. Eigen geld heb je absoluut nodig om een huis te kopen in Duitsland. Zeker 20 tot 25% van de koopsom. Ik zou voor het kopen van het huis met Duitse banken gaan praten over een hypotheek. Duitse hypotheken zijn over het algemeen annu"iteitenhypotheken, in tegenstelling tot de Nederlandse hyptheken met deels belegging, aflossingsvrij en weet ik veel wat nog meer. Dat kun je daar ook wel nemen, maar dat is veeeeel duurder dan een gewone hypotheek waarbij je dus aflost. Een hypotheek bij een Nederlandse bank raad ik af, dat is duurder dan een hypotheek bij een Duitse bank. Als er nog Nederlandse banken zijn die dat doen. Als je niet in de grensregio met NL woont, zijn banken extra voorzichtig, maar als je een stabiel inkomen hebt is dat geen probleem. Er wordt in Duitsland, netzoals in NL geboden op een huis. Er is een vraagprijs, maar die is meestal flink te hoog. Het hangt natuurlijk van de regio af waar je zit of je er ook flink onder kan bieden of niet. Nederlanders betalen standaard veel te veel, want die kennen de markt niet. In zee gaan met een Duitse makelaar is echter ook niet aan te raden, dat kost alleen geld en die doet verder ook niet veel voor je. Behalve de huizen in zijn portefeuille aanbieden. Je zult zelf het huis moeten laten onderzoeken op bijvoorbeeld verborgen gebreken (grondverontreiniging, bouwkundige fouten enz.). Wat je absoluut wel moet doen is het koopcontract door een notaris laten controleren! In ieder geval erin laten zetten dat jij het huis schuldenvrij koopt, want op veel huizen zitten schulden. En dat je het huis ook van ALLE eigenaren koopt (oude huizen hebben bv vaak meerdere eigenaren als de ouders zijn overleden, die moeten allemaal tekenen!). Mondelinge koopovereenkomst is inderdaad niet bindend. Water, stookkosten, electriciteit en je ziektekostenverzekering zijn in Duitsland wel flink duurder dan in Nederland, maar daar staat tegenover dat de overige kosten voor het levensonderhoud wel goedkoper zijn.
  9. Albis

    Bijensterfte

    Elk bedrijf mist een moreel kompas. Zodra het om geld gaat, verdwijnen de principes. Dat geldt voor alles, ook voor de zogenaamde ecoproducten. Bayer (Monsanto is door Bayer overgnomen) is echt niet slechter dan bijvoorbeeld Mondelez (Zwitserse Unilever, zoek maar hoe die over water denken). Google en je schrikt, want geld is de enige drijfveer. Sebastian, jij schrijft eerder dat intensieve landbouw en veeteelt niet nodig zijn om alle monden te voeden, aangezien er zoveel eten weggegooid wordt. Dat is dus wel degelijk nodig. In Duitsland wordt afschaffen van intensieve landbouw / veeteelt als een grote zorg gezien, aangezien er dan een voedseltekort komt. En dat denk ik ook, ondanks de verspilling. Op het gebied van akkerbouw zijn er de afgelopen decennia heel veel verbeteringen ten opzichte van het milieu gemaakt. Ook op het gebied van de veehouderij. Als je dat hier in Europa laat verdwijnen om daarvoor onrendabele kleine landbouwbedrijven ervoor in de plaats te houden, dan worden groente / fruit en vlees nog meer geimporteerd. Denk je nu werkelijk dat dat veel beter voor het milieu en dierenwelzijn is? Overigens denk ik dat een grotere bedreiging voor de voedselproductie niet het gebruik van landbouwgif is, maar het tekort aan grondwater. Daardoor stoppen zelfs kleinere boerenbedrijven. De boer in ons dorp heeft 15 koeien, maar zal door de droogte binnen een paar jaar stoppen met boeren. Of hij nu gif spuit (hij verbouwt zijn eigen veevoer, dus dat mag hij doen) of niet, maakt dan niks uit. De droogte kan hij niet be"invloeden. En de droogte zorgt ook voor minder bloei, want bomen sterven doordat ze te weinig water op kunnen nemen en planten groeien ook niet goed. In mijn tuin probeer ik daar rekening mee te houden met de planten die ik plant, maar tijdens de droge maanden is het echt lastig! Gelukkig heb ik over een bijentekort niet te klagen, zie er juist alleen maar meer in de tuin.
  10. Albis

    Bijensterfte

    Dat komt omdat glyfosaat juist te onpas wordt gebruikt in de land- en tuinbouw. Ook in bier zijn al sporen van dit gif gevonden. Het is goed dat het in Europa is verboden, alleen voor de boeren dan weer totaal niet. Die moeten nu duurdere middelen kopen en zien hun concurrentiepostie flink verzwakt ten opzichte van zo'n beetje alle landen buiten Europa. Overigens zijn er enorm veel stoffen in het grondwater aangetroffen (ook medicijnenresten). Het is niet alleen glyfosaat, het is het totaalplaatje. En daarin zou het mooi zijn als niet alleen Europa hiertegen maatregelen neemt (dan kopen de supermarkten hun producten nog meer buiten Europa in), dit moet wereldwijd gebeuren. Overigens is glyfosaat het bekendse onkruidverdelgingsmiddel, maar de andere middelen zijn niet veel onschuldiger. Ook biologische bestrijdingsmiddelen! Jij vindt glyfosaat een belangrijk onderdeel van de discussie, ik zie het als een van de oorzaken. En ik betwijfel serieus of het een hoofdoorzaak is, zoals jij vindt. Vergeet niet dat temperatuursveranderingen ook voor uitsterven van insecten zorgt (en andere levenswezens). In de geschiedenis van de aarde is de temperatuur al zovaak gestegen en gedaald (ijstijden bijvoorbeeld), dat is een natuurlijk proces. Dat wij als mens onze planeet niet onleefbaar moeten maken is logisch, alleen gebeurt het massaal. Niet alleen door de industrie (alles moet goedkoop en milieuregels zijn alleen maar lastig dan), maar ook doordat natuur moet wijken voor de mens. De bevolkingsgroei in Nederland zorgt er alleen al voor dat veel landbouw plaats moet maken voor woningbouw en de bijbehorende infrastructuur. Dat is net zo funest voor de bijen!
  11. Albis

    Bijensterfte

    En ik ben het wederom niet eens met jou. Veeteelt in megastallen zie ik zelf liever niet, daar moet veel diervriendelijker, maar een boer die zijn 200 koeien op het land houdt, zie ik niet als probleem. Hoewel dat diervriendelijker is dan in de stal, is het massaal houden van dieren in de stal juist milieuvriendelijker. De mest wordt namelijk verkocht aan aan landbouwers in het buitenland, daar is een grote handel in. Het milieuprobleem verplaats je met massahouding. Vlees uit megastallen en massaproductie koop ik zelf niet, dat ik vlees eet wil nog niet zeggen dat een dier daar een elledig leven en sterven voor moet hebben. Het afschaffen van megastallen in Nederland is echter nog rampzaliger, want dan wordt de productie gewoon naar het buitenland verplaatst. Naar het Oostblok, waar minder diervriendelijke regels bestaan en waar er al helemaal niet aan het milieu wordt gedacht! Men denkt dat Nederlandse landbouwers en veeteelthouders het zo slecht doen, maar in vergelijking met veruit de meeste landen doen ze het heel goed. Al kan (en moet in mijn ogen) het natuurlijk beter. Maar blijkbaar wil men dat er geboerd wordt in landen waar helemaal geen controle op diervriendelijkheid en milieu is. Wat slecht is voor het milieu is ook verschillend per land. De regels in Nederland zijn heel streng en worden alleen maar strenger. Ga je de grens over, dan zijn de regels veel soepeler. En wat is dan slecht en wat niet? Natuurlijk zie ik ook het liefst dat het in Nederland geproduceerde vlees ook in Nederland wordt geconsumeerd. Maar is de boer daaraan schuldig? Nee, de supermarkten willen niet veel betalen voor het vlees en de consument helaas ook niet. Dus gaat goede kwaliteit vlees naar landen waar men kwaliteit wel waardeert. Het vlees in de Nederlandse supermarkten is grotendeels al niet meer afkomstig uit Nederland, want te duur. Qua landbouw is intensieve landbouw niet standaard meer gif dan biologische landbouw. Zeker in de kasteelt (groente en fruit) niet, daar loopt men behoorlijk voor en is men vaak ook nog milieuvriendelijker bezig dan biologische kasteelt. De reden dat veel boeren niet biologisch telen is omdat daar ook een hele administratie aan vast hangt en omdat biologische bestrijdingsmiddelen (bv koper!) absoluut niet milieuvriendelijker is dan heel veel conventionele bestrijdingsmiddelen. Natuurlijk zie ik het liefst dat er zonder bestrijdingsmiddelen geteeld wordt, maar dat is ook een utopie. Monden moeten gevoed worden, ondanks dat er teveel voedsel wordt weggegooid. En ook hier geldt dat de regels in Nederland strenger zijn dan de omringende landen. En de consument is niet bereid om meer te betalen voor groente en fruit. Kijk maar in de supermarkt en je ziet dat heel veel groente en fruit niet uit Nederland komt, maar uit landen waar de milieuregels veel minder streng zijn. Zelf koop ik (of teel zelf) zoveel mogelijk groente en fruit die in de regio is geteeld. De consument is de enige die hier daadwerkelijk invloed op kan hebben. Weet wat je eet! Het is een simpele kwestie van vraag en aanbod. Nu is de vraag naar goedkoop vlees (en ook groente en fruit) te groot. En dat kun je de mensen ook niet kwalijk nemen, want je kunt je geld maar 1x uitgeven. Overigens ben ik geen tegenstander van het gebruik van glyfosaat, alleen niet in de voedselproductie. Maar dat is een hele andere discussie, die hier los van staat.
  12. Albis

    Bijensterfte

    Kleinschalige landbouw hoeft wat mij betreft niet eens zo (alle monden moeten ook gevoed worden!), maar meer bewustzijn moet er wel komen. Hier zie ik in de vruchtwisseling bij de landbouwers ook dat zij phacelia (groenbemester en bijenplant) planten en dat zij ook langs hun gewassen stroken met phacelia en zonnenbloemen zaaien. Ook voor akkerbouwers zijn de bijen noodzakelijk! Hoe kleinschaliger de landbouw en veeteelt, hoe hoger de prijzen. En juist gezond eten moet betaalbaar blijven, zodat iedereen dat kan betalen. Het is te absurd dat junkfood en ongezonde kant en klaar maaltijden en zoetigheid goedkoper is dan groente en fruit. Er wordt wel nagedacht over een suikertax, maar dat is in mijn ogen niet de oplossing. En wat sturing kan dan ook geen kwaad. Al die grindtuinen en betontuinen zouden wat mij betreft verboden mogen worden, die warmen alleen maar op en zorgen ook nog eens ervoor dat het regenwater niet goed opgenomen en afgevoerd kan worden. Laat staan dat er bijen kunnen leven.
  13. Albis

    Bijensterfte

    Ik denk dat ook een groot probleem de droogte en de opgeruimde tuinen / omgeving is. Bijen nestelen graag in houtafval, rommelige hoekjes in de tuin en hebben ook in droge tijden behoefte aan water. Zelf zie ik (in mijn rommelige tuin met extra watervoorziening voor de vogens en insecten) juist heel veel bijen. Ik plant ook extra veel bloemen hiervoor, zodat ik het hele jaar door bloemen in de tuin heb staan. Dat zaden chemisch worden behandeld heb ik ook al gezien. Koop je phacelia groenbemester (leuke bloemen!) van een Frans zaadgoedmerk in een roze verpakking, zijn de zaden gewoon chemisch knalblauw! Geen idee hoe men dat heeft behandeld, maar die zaden komen niet in mijn tuin! Of tomatenzaden die er heel gek geslepen uitzien. Weer van hetzelfde Franse merk met roze verpakking. Kwam nauwelijks op ook, dus daar hoef ik ook niks meer van. Was een apart soort, vandaar dat ik die had gekocht. Het beste is natuurlijk zoveel mogelijk zelf je zaden te telen. De kiemkracht is dan veel beter en je weet dat je geen chemisch behandelde zaden hebt. Doe dit nu ook steeds meer tot volle tevredenheid.
  14. Ik heb standaard Dutimonpoeder in huis (werkzame stof: Bismuth subgallas). Dat ontsmet en droogt uit. Kun je zonder recept bij de drogist en apotheek kopen. Of online. Niet elke drogist heeft het op voorraad.
  15. Gezond eten is al een mooi begin. Zelf eet ik met moestuin een stuk gezonder dan voorheen zonder moestuin. Waar ik voorheen nog regelmatig kant en klaarmaaltijden at, eet ik die nu helemaal niet meer. Zelf je eten bereiden, dan weet je tenminste wat erin zit aan toevoegingen. Is wel meer werk, maar een stuk gezonder. Roken doe ik niet, alcohol drink ik niet en met snoepen ben ik ook gestopt. Bewegen doe ik ook dagelijks, maar meer kan altijd. Supplementen gebruik ik eigenlijk niet, af en toe een vitamine C pil, dat is het wel.
  16. Dat zijn goede vragen, waar ik geen antwoord op heb. Maar neem aan dat alle goedkope paracetamol daarmee vervuild is. En aangezien die vervuiling nu bekend is geworden, denk ik dat over een paar maanden geen vervuilde paracetamol meer op de markt is. Wellicht wat simpel gedacht, maar ja, je moet iets. ?
  17. Goed dat je dat meldt. Heb zelf ook paracetamol in huis, ook van een goedkope drogist. Gebruik het niet, maar wil het wel standaard in huis hebben. Die voorraad kan dus nu vervangen worden door betere kwaliteit paracetamol.
  18. Gekochte groente & fruit smaakt ook veel minder dan zelfgeteelde groente. Smakeloze tomaten, appels die niet meer zo'n uitgesproken smaak hebben. Eigenlijk alles wel. Het gaat een teler over het algemeen ook niet om de smaak, maar om met zo weinig mogelijk middelen een zo hoog mogelijke opbrengst te krijgen. In Duitsland hebben ze daar een paar decennia tegen geprotesteert, tegen de Hollandse "waterbommen". Daarmee werden de smakeloze tomaten bedoeld. Ook de biologische producten uit de supermarkt zijn weinig beter. En zijn een stuk kleiner en zien er vaak minder vers uit. En je betaalt er de hoofdprijs voor. Een goede groentenboer heeft al een beter assortiment waar alles wel goed smaakt, maar daar betaal je wel flink voor. Had ik er wel voor over, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Iedereen die zelf ook maar iets zelf teelt, weet dat het zelfgeteelde veel beter smaakt. Een groententuin kan ik daarom ook iedereen aanraden, ondanks dat het niet goedkoper is dan wat je in de winkel koopt. Denk alleen maar aan de hoeveelheid tijd die je erin moet stoppen.
  19. Ik heb eenmaal ergens gelezen dat groente dat je in de winkel koopt (en eigenlijk altijd met kunstmest wordt geteeld), veel minder voedingsstoffen bevat dan groente en fruit dat je zelf teelt. Heb dat ooit opgeslagen (zie hieronder), maar de bron weet ik helaas niet. De verschillen zijn best groot! Op lange termijn lijkt mij dat zoiets ook niet goed is, voor zowel de planten als voor de mens.
  20. Pluksla vind ik wel prettiger dan een kropsla. Tenminste de pluksla die ik heb (stengelsla). Een krop zit altijd vol zand en beestjes en bij de geplukte bladeren van stengelsla is dat echt veel minder.
  21. Het zijn vooral winkelmedewerkers die je wat proberen te verkopen. Een moestuinier niet, waarom ook? ? Gewoon beginnen met een paar bloembakken voor op het Franse balkon en eens op een moestuinvereniging gaan kijken.
  22. Bijen trek ik liever met bloemen aan ipv suikerwater. Suikerwater is niet zo gezond voor bijen, vandaar. En van nematoden heb ik geen last. Daarom laat ik die tip van het suikerwater sproeien aan mij voorbij gaan. Heb al jaren een moestuin, maar extra werk (zoals het suikerwater besproeien) heb ik er liever niet van. ? Daarvoor doe ik al genoeg in de tuin.
  23. Zonder tuin en balkon wordt het lastig! Moestuinplanten hebben licht en ruimte nodig, in huis zal dat niet lukken zonder extra licht. op je Franse balkon kun je wel een paar bloembakken ophangen en dan wat aardbeienplantjes erin zetten. Dan heb je volgend jaar (voor dit jaar is het wat te laat ben ik bang) in ieder geval lekkere aardbeien. En kruiden kun je natuurlijk ook op de vensterbank op het zuiden in een potje planten. De binnenplanten zijn wel gevoeliger voor ziektes, maar proberen kan altijd. En kiemgroenten zoals tuinkers lukt altijd. Gewoon op met water doorweekte watten zaaien en zodra ze een paar cm hoog zijn, oogsten. Als beginneling is dat goed te doen en mocht je het echt leuk vinden, dan kun je eens kijken bij een moestuinvereniging. Klets met de moestuinierders, zodat je ook een idee krijgt hoeveel tijd het kost om een moestuin bij te houden. En klinkt dat goed, dan kun je daar wel een moestuin huren en zelf aan de slag gaan.
  24. Waarom alleen kijken naar de kust? In het binnenland is meer dan genoeg te vinden voor prima prijzen. Je moet de taal dan wel absoluut leren (hier in NL / BE alvast met cursussen beginnen!). Vrienden van mij hebben dat gedaan en het grote voordeel is, is dat als je je best doet met het integreren, dat je in een dorp goed opgenomen wordt. De mensen zijn behulpzaam en er is nog sociale controle op een goede manier. Lijkt mij veel prettiger dan anoniem ergens aan de kust te zitten, tussen de vakantiewoningen die meestal leeg staan.
  25. Een moestuin is wel heel prettig. Je weet wat je eet en het smaakt veel beter ook! Daarnaast heb je variatie. Waar je in de winkel slechts een paar tomatensoorten kunt kopen (die standaard niet de lekkerste zijn), kun je zelf de meest gekke tomatensoorten kweken. Voor professionele kwekers niet rendabel, maar voor een hobbytuinder maakt dat niet uit. De smaak is in ieder geval stukken beter!
×
×
  • Nieuwe aanmaken...