Ga naar inhoud

Robby

Lid
 • Items

  20
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Persoonlijke Informatie

 • Locatie
  Aan de kust
 • Interesses
  Boten, Landrovers, Fietsen
 • Nieuwsbrief
  Ja

Robby's prestaties

Jr. prepper

Jr. prepper (1/11)

10

Reputatie

 1. Al best een oud topic maar waarvoor heb je allemaal elektriciteit nodig? Een beetje PV systeem zou toch voor de basis moeten kunnen zorgen? Warm water is mbv collectoren te realiseren of de niet zo bekende heat- pipes.
 2. Verwarmen met ouderwetse techniek (meer dan 50 jaar) is prima en beproefd door onze voorouders. Natuurlijk ga je niet in een luchtdichte plastic zak zitten met een ouderwetse Valor brander. Als je op je hypermoderne 6-pits gasfornuis de wokbranders opendraait gaat de afzuigkap toch ook gewoon aan en een raampje in de keuken open????? Wie regelmatig een open haard of houtkachel stookt heeft natuurlijk met de zelfde problematiek te maken; voor verbranding het je zuurstof nodig. Het kan helemaal geen kwaad om gewoon je hersens aan het werk te zetten bij gebruik van "alternatieve" verwarming. Het wetenschappelijke onderzoek vind ik wel erg interessant en leerzaam.
 3. Ik woon in een oud huis uit 1924 wat gedeeltelijk is voorzien van traditionele luiken aan de buitenzijde. Zeer effectief in de zomer om de warmte buiten te houden en in de winter om de kou buiten te houden. Natuurlijk combineren met zware gordijnen en vloerisolatie helpt behoorlijk. De oude gietijzeren radiatoren staan zo'n 20 cm los van de gevel om de gordijnen tussendoor te laten lopen. Het huis heeft een kleine open haard waarvan de schoorsteen als natuurlijk afzuigkanaal dienst doet. Dus petroleum stoken is geen enkel probleem.
 4. Een gemiddeld gasverbruik in Nederland zou rond de 1600 M3 (kuub) moeten liggen. Ongeveer 75% hiervan wordt voor verwarming gebruikt. Kostprijs is iets van 65 cent/M3. Dat levert dus een jaarlijks bedrag voor stoken op van €780,- en per maand (alleen stukje voorjaar / herfst en in de winter) zo'n €130,- per maand. Stook je op petroleum kan dat voor ongeveer het zelfde bedrag. Voor 130 euro kan je ongeveer 87 liter peut kopen, gemiddeld komt dat neer op bijna 3 liter per dag. Een peteroliekachel gebruikt niet meer dan 1/4 liter per uur dus kan je bijna 12 uur per dag stoken. Over ventilatie kunnen we nog wel een boom opzetten want dat is in een heel groot deel van de Nederlandse nieuwbouw zeer slecht. Ventilatiekanalen worden nooit schoongemaakt, MV boxen worden slechts in een enkel geval onderhouden en een groot deel van de ventilatieroosters in de gevel zit vastgeroest in het standje "dicht" Wat dat betreft kan je maar beter in een vooroorlogse woning wonen waar de wind door de kieren waait en er gewoon sprake is van natuurlijke ventilatie. Kom op mensen, als je wilt verwarmen met peut zet dan gewoon ergens een raampje op een kier of gooi af en toe eens eventjes de voor- of achterdeur open. Als je gaat koken laat je toch ook niet alles potdicht en de afzuigkap uit?
 5. Volgens de site van Zibro zou een laserkachel van zo'n 3 kiloWatt een ruimte van 120 kuub (M3) voldoende kunnen verwarmen. Dat zou dus met een traditioneel petroleum-kacheltje zoals een Valor 525 net niet gaan lukken. Minder efficiënt, zeker geen HR. Misschien dat een Aladdin BFH het wel gaat redden. Ik heb er net één op de kop getikt voor weinugh op z'n Haags. Moet nog wel even volledig schoon worden gemaakt, nieuwe kous en verse peut er in en natuurlijk eerst alle restjes water uit het koperen reservoir laten verdampen. Als de BFH brand zal ik er wat plaatjes van plaatsen. Weet iemand de output van een BFH in kW?
 6. De Valor 525 gaat langzaam maar zeker beter branden. De kleur van de vlam wordt wit in plaats van geel. Ik heb ook het idee dat het kacheltje meer warmte af gaat geven. Vandaag heb ik er een ketel water op gezet en deze raakt bijna aan de kook. In ieder geval een prima warmtebuffer aangezien een oliekachel niet of nauwelijks accumuleert itt een tegelkachel bijvoorbeeld.
 7. Ook nog een foto van een Valor Minor (#64) waarop je kunt koken.[ATTACH=CONFIG]8021[/ATTACH]
 8. Nog een plaatje maar dan met de schoorsteen in gesloten en verticale stand. De rode kleur wordt veroorzaakt door het Mica venstertje.
 9. Vlam zoals hij nu is, maar let wel dit is met de "schoorsteen" horizontaal.
 10. Op dit moment een mengsel van Zibro extra en een merkloze peut (1,50 per liter) daar kan het natuurlijk ook aan liggen...............
 11. Hallo, nieuw hier maar lees met veel interesse dit forum. Ik heb een week of wat geleden een druklampen van het merk Red Heart op de kop getikt voor Euro 7,50 gewoon om te kijken of het wat is voor mij. Leuke techniek en lekker klooien tot hij het doet. De tank is niet magnetisch dus geen of of weinig gevaar voor roest. Ik heb de lamp brandend gekregen maar de halfronde buis in de kop van de lamp wordt roodgloeiend. Is dat de bedoeling? Ik heb begrepen dat Red Heart een zuivere Petromax clone is uit China maar dat Petromax ook gewoon daar gefabriceerd wordt.
 12. Heel mooi spul allemaal. Heeft iemand van jullie ook weleens naar druklampen gekeken? Bijvoorbeeld Petromax of Tilley geven enorm veel licht en ook nog eens een aardige hoeveelheid warmte. Natuurlijk zit hier hier een heel klein beetje techniek in maar dat is beproefde techniek van bijna 100 jaar oud en alles is nog gewoon te krijgen.
 13. Je hebt helemaal gelijk, deze is niet meer schoon. komt door de gele vlam denk ik. Heb jij ervaring met het vlambeeld van een Valor? Naast mijn kachel model 525 heb ik ook nog een klein model Valor Minor deze wordt in de UK zo mooi als "stove" aangeduid. Heel leuk brandertje om op te koken en je kan er zelfs een beetje op bakken, dit in tegenstelling tot een Haller petroleumstel. Ik zal proberen ook hiervan een foto te plaatsen. Deze brander heeft geen ingenieuze vlamverdeler maar een soort plaatje. Helaas brand ook deze niet mooi blauw. Iemand ervaring of advies?
 14. Hallo, ik ben nieuw op dit forum maar ben erg geïnteresseerd in het gebruik van petroleumkachels en olielampen. De Valor 525 kachel heeft mijn hart gestolen, ik heb er ondertussen drie. Één ervan werkt maar nog niet naar volle tevredenheid. Ik heb de brandstof en de kous vernieuwd en de flamespeader (dat dekseltje met gaatjes op de kous) schoongemaakt maar een mooie "blauwe" vlam krijg ik niet. Iemand een suggestie? De kachel ruikt ook een beetje en dat zou bij volledige verbranding niet moeten. Hiervoor moet de vlam wel serieus heet worden. Ik meen iets van 800 graden. Oh ja, hoe voeg je hier foto's toe? Sorry, blond!!!!!!!
×
×
 • Nieuwe aanmaken...