Ga naar inhoud
GENEGEERD

Aggregaat/generator


Girlpower

Aanbevolen berichten

Hoi allemaal, ik ben Sanneke en nieuw op dit forum. Ik heb me aangemeld omdat ik me wil voorbereiden op mogelijke rampen. 

 

Ik bedacht me om een generator te kopen om de vriezer op aan te sluiten en om de tv en laptop te blijven gebruiken. Hij hoeft dus niet zo gek veel vermogen te leveren. Hebben jullie misschien een tip voor mij?

 

En dan kom ik meteen ook bij mijn vragen. Kan een tv wel op de generator of is het slimmer om een powerbank te kopen? En de belangrijkste vraag waar ik op internet geen antwoord op vind; Kan die powerbank opgeladen worden door de aggregaat? 

 

Bedankt alvast voor het meedenken :)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Hallo Girlpower, en welkom.

 

Een generator voor de vriezer en de laptop is al snel te regelen, en niet al te duur. Er zijn veel generatoren op de markt die deze beiden van stroom kunnen voorzien (rond de 2-3 kilowatt), en nog veel meer daarnaast. Deze liggen meestal tussen de 150-800 euro, afhankelijk van het merk en de brandstof waarop het aggregaat moet draaien: benzine is meestal goedkoper, diesel gaat langer mee. Dit soort types kun je bij de meeste bouwzaken vinden, of bijvoorbeeld bij prepperzaken of marktplaats. Een powerbank opladen is ook zeer goed mogelijk, maar deze worden al snel duur op het moment dat deze een capaciteit moeten hebben om een vriezer te laten draaien. Als je daarvoor genoeg geld apart hebt zou je kunnen kijken naar de Ecoflow apparaten, maar anders zou ik dingen direct aandrijven met het aggregaat. Sommige mensen zijn nu bezig met het opzetten van een battery-farm, maar daar is veel geld en kennis voor nodig.

 

Een groter probleem voor jouw plan zal waarschijnlijk zijn dat als jij geen stroom hebt, je meestal ook niet zo snel nog stroom hebt voor de lokale providers en zenders, dus dan is het een idee om naar een satellietontvanger te zoeken die deze taak misschien over kan nemen. Het internet zal waarschijnlijk ook niet werken als de zendmasten in de buurt geen stroom meer hebben, dus ook daarvoor zou ik zoeken naar een oplossing.

 

Veel succes in ieder geval met de voorbereidingen, en lees gezellig de forums een keer door. Daar staan nog veel meer tips over aggregaten en powerbanks. En misschien dat je je dan ook direct even kan voorstellen aan de rest van de mensen op het forum!

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Tharifas, dankjewel voor je uitgebreide antwoord!

Ik zoek inderdaad een benzine aggregaat, liefst onder de 200 euro waar ik rechtstreeks, met verlengkabels, de vriezer en eventueel de tv en een lamp op aan kan sluiten. Ik heb hier een tv kastje dat ik op de camping gebruikte dat de vrije landelijke zenders ontvangt. Hoewel het kastje niet van Digitenne is, zit het wel aangesloten op een oude digitenne-antenne. 

Ik hoop op die manier tv te kunnen kijken. 

 

Voor de telefoon en laptop zou ik een powerbank willen aanschaffen die ik ook oplaad met de aggregaat. 

Ik begrijp dat dit dus mogelijk is! 

 

Trouwens, ik heb ook al een opwindbare noodradio gekocht met oplaadfunctie en zaklamp maar dat is wel heel provisorisch:)

 

Ik zal me zeker voorstellen, nogmaals bedankt en ik sta open voor tips en adviezen. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Fijn om te horen!

Ik heb zelf via Marktplaats pasgeleden een benzine aggregaat gekocht van 180 euro waar ik tot nu toe geen spijt van heb gehad (ondanks het feit dat hij duidelijk uit China over is gekomen). Vervangende onderdelen kun je overal krijgen en hij werkt op zowel 95 als 98. Als je zoekt op KW 8500 op marktplaats zal je er veel tegenkomen die je direct zou moeten kunnen gebruiken. Deze hebben ook een driefasen stop, dus fijn en veilig, en 3 keer een 220 volt stopcontact, meer dan genoeg om de vriezer op te laten draaien en welke powerbank dan ook op te kunnen laden. Ik heb hem zelf toen bij Yannick opgehaald (hij werkt vanuit een opslagplaats in Utrecht dus als je daar in de buurt zit kun je hem eerst bekijken voor je hem koopt). 

Voor de rest kun je inderdaad veel powerbanks vinden die werken voor zowel mobiel als laptop. Zelfs die van de Action kunnen dan goed dienst doen, zeker tijdens een korte stroom uitval. Voor de laptop zal je wel even op zoek moeten, want die zijn best gespecialiseerd. Een goede tip trouwens voor de vriezer: je hoeft het aggregaat niet non-stop te laten draaien voor een vriezer of koelkast. Dit soort apparaten zijn van zichzelf al geïsoleerd en kunnen vaak makkelijk 12 uur zonder stroom zolang ze maar op de originele temperatuur weer zijn geweest. Dat bespaard een hoop brandstof!

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is een mooie kleur Madeliefje ( ik weet wel dat het daar niet om gaat maar toch haha) Het voordeel van deze is dat hij een startknop heeft. Die van Tharifas werkt met een trekkoord. Ik vraag me af hoeveel kracht daarvoor nodig is en hoe duurzaam dat is. Echter is de prijs van de Power Kraft zeer interessant. 

 

Ik merk dat de levertijden oplopen. 

 

Ik zal eens bij Hornbach kijken, bedankt voor de tip! 

 

Groetjes,

Sanneke

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zojuist heb ik via Marktplaats een Universalkraft 9500 met elektrische start gekocht voor 199 ex verzenden. 

 

De specs:

Geleverd met accu

Type 4 takt, een cilinder

Lucht gekoeld

6,5 PK, 3000 toeren per minuut

Vermogen vanaf 2000 watt continu

Piekvermogen 2500 W

Trekstart

15 liter tank inhoud normale loodvrije benzine

Verbruik ca 1.15 liter per uur

Werkt 13 uur continu op 1 tankinhoud

Olie inhoud 0,6 liter

Geluidsniveau 68db op 7 meter afstand

Output 3x220 volt, 1x380 volt 50 hz, 1x12 Volt

Gewicht 38 kilo

Voltmeter en automatische Volt Correctie

Waarschuwing bij laag oliepeil

Benzinemeter

 

Ik weet dat het een Chinees product is maar denk dat ik hiermee een aggregaat heb gekocht die geschikt is om de koelkast en vriezer om beurten op te laten draaien en dan tegelijkertijd bijvoorbeeld de tv aan te zetten (of zou de stroom daar te wiebelig voor zijn?)

 

Nu op zoek naar jerrycans en de grote vraag is dus, hoeveel benzine (en olie) sla je op? 

Hoeveel uren moet de aggregaat draaien.. 6 uur per dag? Ik heb werkelijk geen idee.. 

 

Ohja en weet iemand of ik met deze aggregaat ook een pit van het electrisch fornuis (380) kan gebruiken of brand het spoeltje dan door vanwege de piekbelasting bij het opstarten?

 

Groetjes,

Sanneke

 

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je hebt nog geen diee maar al wel een aggregaat gekocht.

Top.
Meten is weten dus als dat ding thuis staat maar eens vullen aanzwengelen en kijken hoe lang ie draait op een tank. Dan weet je hoeveel ltr. je op voorraad moet houden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

4 uur geleden, Girlpower zei:

Vermogen vanaf 2000 watt continu

Piekvermogen 2500 W

Output 3x220 volt, 1x380 volt 50 hz, 1x12 Volt

 

Ik weet dat het een Chinees product is maar denk dat ik hiermee een aggregaat heb gekocht die geschikt is om de koelkast en vriezer om beurten op te laten draaien en dan tegelijkertijd bijvoorbeeld de tv aan te zetten (of zou de stroom daar te wiebelig voor zijn?)

 

Nu op zoek naar jerrycans en de grote vraag is dus, hoeveel benzine (en olie) sla je op? 

Hoeveel uren moet de aggregaat draaien.. 6 uur per dag? Ik heb werkelijk geen idee.. 

 

Ohja en weet iemand of ik met deze aggregaat ook een pit van het electrisch fornuis (380) kan gebruiken of brand het spoeltje dan door vanwege de piekbelasting bij het opstarten?

 

 

 

Koelkast en vriezer kunnen makkelijk tegelijk, sterker nog, dat is beter voor de generator. Een veelgemaakte fout is om een generator te weinig te belasten, alles onder de 20% belasting is slecht voor 'm, wordt 'ie heel snel vies van en als je niet heel veel onderhoud doet, gaat 'ie er gewoon snel kapot van.

 

Het beste is om ze rond de 80% van hun nominale vermogen te belasten, zo'n 1600 Watt dus in dit geval. Koelkast, vriezer, tv, opladen van de powerbank allemaal tegelijk is geen enkel probleem. Een "pit" van het electrische fornuis erbij is ook geen probleem, maar waarschijnlijk niet op vol vermogen; ligt er ook aan watvoor fornuis het is, keramisch (hoog gebruik bij inschakelen, om op temperatuur te komen) of inductie (pulserend magnetisch veld, gebruikt niet continue stroom en met het piekvermogen van 2500 Watt zal 1 "pit" zeker geen probleem zijn). Denk er wel aan dat je fornuis geen stekker heeft die je in de generator kunt steken, hoogswaarschijnlijk zit er een Perilex stekker aan; laat in dat geval een electricien een verloopkabel maken voor fornuis naar de CEE 16A aansluiting op de generator. Knoei 'm niet zelf aan een normale stekker, want dan gaat 'ie hoogstwaarschijnlijk wel kapot (je fornuis dus, niet de generator).

 

Doorbranden doen de apparaten sowieso niet, als je teveel van de generator vraagt dan knalt de zekering er uit.

 

Hoeveel olie en benzine? Ligt er weer aan wat je van plan bent.

Denk er wel aan dat benzine extreem explosief en brandgevaarlijk is, bewaar het dus NIET IN HUIS.

 

Doe je dat eigenwijs toch, dan is de wettelijke limiet in NL 25 liter (meer als je een ruimte hebt die minimaal 60 minuten brandwerend is, veel sterkte daarmee in huis).

Buiten, minimaal 10 meter van je huis (en dat van de buren), mag je meer dan 25L bewaren, maar een lekbak die 110% van het opgeslagen volume kan opvangen is verplicht. Zorg er ook voor dat die opslag altijd goed geventileerd is...

 

Denk er ook aan dat benzine (en diesel) zeer beperkt houdbaar zijn, na een maand of 3 (afhankelijk van opslagmethode) gaat de kwaliteit hard omlaag. Wil je het langer kunnen bewaren, koop dan jerrycans met Aspen.

 

En als laatste, hopelijk geheel overbodig, maar draai de generator NOOIT in een afgesloten ruimte, maar ALLEEN BUITEN, tenzij je graag permanent gaat slapen...

  • Leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt Enkie, dat is goed advies! 

 

Over die afstand moet ik even goed nadenken. Als ik de benzine op 10 meter van het huis zet, staat het (buiten) op 12 meter van de propaan gastank. Dat is misschien te dichtbij?

 

Wat ik me nog afvroeg, zou de tv niet kapot gaan omdat de stroom van de aggregaat wat instabiel is en de tv gevoelig? 

 

Bedankt voor de tips, blij mee!

 

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er staan ongeveer 6 auto's in een straal van 6m van mijn huis. Dat zijn aardig wat liters benzine dus ik vind het een rare regel. 

 

Het belangrijkste is dat het in een voor benzine bestemde container zit in een geventileerde ruimte. Voor propaan geld hetzelfde, alleen dan in een gasfles natuurlijk. Deze mag je ook gewoon naast elkaar opslaan (in werkplaatsen iedergeval, misschien is in woningen de regelgeving net anders). Wat je niet bij elkaar mag bewaren is een hoog ontvlambare gas, zoals propaan en zuurstof.

Alle hoog ontvlambare spullen heb ik in de schuur en garage staan, mocht er toch iets fout gaan staat het huis niet direct in de fik.

Gebruik je gezonde verstand en dan komt het vast wel goed😀

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

15 uur geleden, Girlpower zei:

Wat ik me nog afvroeg, zou de tv niet kapot gaan omdat de stroom van de aggregaat wat instabiel is en de tv gevoelig?

 

Zou je moeten kunnen zien in de specificaties van de generator. Is het een "modified sine wave" dan zou ik er geen gevoelige apparatuur aan hangen. Is het een "pure sine wave" output dan is het geen enkel probleem.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

13 minuten geleden, Enki zei:

Zou je moeten kunnen zien in de specificaties van de generator. Is het een "modified sine wave" dan zou ik er geen gevoelige apparatuur aan hangen. Is het een "pure sine wave" output dan is het geen enkel probleem.

Dat is een duidelijk antwoord, bedankt daarvoor Enki!

 

Dan vraag ik nog even door..

Kan ik een verlengsnoer met 3 stopcontacten aansluiten op de aggregaat? 

 

En hoe ( waar) laad ik de powerbank op?

Screenshot_20221003-115205.png

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 3-10-2022 om 13:35, Girlpower zei:

Dat is een duidelijk antwoord, bedankt daarvoor Enki!

 

Dan vraag ik nog even door..

Kan ik een verlengsnoer met 3 stopcontacten aansluiten op de aggregaat? 

 

En hoe ( waar) laad ik de powerbank op?

 

 

Ja hoor, alleen zoals altijd met die haspels, HELEMAAL uitrollen anders worden ze zo heet dat ze in de fik kunnen vliegen.

En het liefst een 3x2.5mm2 snoer als je er zware verbruikers aan hangt, de 3x1.5mm2 snoeren worden sneller warm en hebben meer verlies bij groot verbruik.

 

De powerbank.. ligt er aan of je generator een USB aansluiting heeft, zo ja dan daarmee, zo nee dan gewoon met een USB adapter, zoals je normaal ook vanuit 't stopcontact zou opladen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...