Ga naar inhoud

Tharifas

Lid niveau 2
  • Items

    59
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    4

Alles dat geplaatst werd door Tharifas

  1. De beste manier om deze dingen thuis op te slaan zou ik in de standaard bakken van de Action doen (want die zijn betaalbaar en je kan direct zien wat er in zit), of als je meer een beetje verborgen wilt houden wat er in zit, kijken naar militaire kisten bij de dump of bij de kringloop. Dit soort houten en plastic opslagboxen kunnen eindeloos gestapeld worden, gaan zeer lang mee en in het geval van hout kunnen ook als nood-voorraad dienen. Belangrijk is wel dat je al je spullen (en vooral het eten) op een temperatuurvaste locatie opslaat. Voedsel gaat het langste mee als er geen licht en geen temperatuurschommelingen zijn. Voor het mobiele gedeelte zou ik als ik jou was gaan kijken naar een Bug-Out-Bag voor alle leden van de familie met daarin de benodigdheden om 3 tot 5 dagen van huis te kunnen overleven. Hiervoor zou je bijvoorbeeld NRG-5 rantsoenen kunnen kopen en in elke rugzak 5 stuks stoppen. Dan weet je tenminste zeker dat je er niet meer naar om hoeft te kijken (NRG-5 blijft minstens 25 jaar goed) en kun je de tassen wegzetten voor een dag die hopelijk nooit komt. Wij zijn thuis met z'n 6'en en ik heb 6 tassen van verschillende formaten klaar staan mocht het nodig zijn om te vluchten (vuur-spullen, kleding, hygiëne, medicijnen, survival-mes etc). Elke tas heeft ook een veldfles, LifeStraw en 50 waterpurificatie tabletten erin voor wanneer het niet redelijk blijkt te zijn om genoeg water mee te nemen in de auto's of wegen niet langer begaanbaar zijn.
  2. Ben je van plan om thuis te blijven, of onderweg te gaan? Heb je eerdere ervaringen met situaties waarin je op jezelf bent aangewezen? Kan iedereen mee helpen met het bereiden van het voedsel of zijn er kleine kinderen? Wat ik hier zie zijn vooral veel spullen die handig zijn om onderweg te hebben, maar het voedsel lijkt er juist op te lijken dat je thuis wilt blijven. Een goede lijst krijg je pas echt als je duidelijkheid hebt over wat jouw plan is, en waar je je op voorbereid. Als je van plan bent om een korte tijd zonder elektriciteit en water te zitten, dan heb je hier al genoeg aan. Ik zou voor nu nog iets meer water opslaan voor de zekerheid, want dat zal eerder het probleem zijn. Als je je echter probeert voor te bereiden op een nucleaire ramp/oorlog, dan heb je nog heel veel meer nodig. Om mee te beginnen moet je dan genoeg spullen hebben om 14 dagen, en het liefst 21 dagen, binnen te blijven om de ergste fallout te ontlopen. Voor een overstroming zou ik kijken of je een BOL (Bug-Out-Locatie) hebt om naar te vluchten als je onder NAP woont, of een grotere voorraad zodat je de langere tijd dat je moet wachten op hulp kan overbruggen. Wanneer je wilt vluchten naar een ander verder gelegen land zou ik kijken naar vooraf klaargemaakte maaltijden zoals MRE's of Katadyn en Emergency Food (deze zijn ZEER duur, dus niet buitensporig inslaan) of naar een manier kijken waarop je simpele maaltijden snel in elkaar kan zetten.
  3. Het blik is een standaard verfblik zo te zien van ongeveer 0,8 liter, maar dit lijkt me een zeer onveilige manier om een alcoholbrander te maken van toiletpapier. Een betere manier zou waarschijnlijk zijn met kaarsvet in plaats van alcohol, want alcohol verdampt te snel en kaarsvet heeft meer energie in hetzelfde volume. Een volledige toiletrol is ook onhandig omdat dat veel meer ruimte opneemt die beter gebruikt kan worden als een brandstof reservoir. Een lossere rol met meer ruimte tussen de lagen zou beter werken als lont.
  4. Grotendeels hetzelfde, alhoewel ik vooral deze onderdelen in ziplocks en waterdichte containers hou en die kleurcode in mijn bug-out-bags. Het grote verschil is waarschijnlijk dat ik sommige dingen heb samengevoegd die jij hier hebt onderverdeelt. Voedsel en water heb ik bijvoorbeeld beiden onder blauw, en kleding en shelter hou ik beiden in een doorzichtige plastic bak die waterdicht afgesloten kan worden. De spullen die ik in mijn huis heb opgeslagen liggen over het algemeen op de plekken waar ik de spullen heb die ik elke dag gebruik. Wel hou ik alles daar gescheiden van elkaar, geen brandstof en voedsel bij elkaar in de buurt. Ik heb bijvoorbeeld een stel metalen kasten waarin ik in de ene kast voedsel opsla dat direct genuttigd kan worden, terwijl in andere kasten basiscomponenten zoals meel, gedroogde peulvruchten en rijst worden opgeslagen. Anders verlies je gewoon het overzicht. Met hetzelfde idee heb ik ook bij de Action van die whiteboards gekocht waar ik de controledatums opzet en wat waar ligt. Misschien ietwat autistisch, maar dat ben ik toch al. Alles bij elkaar genomen lijkt wat jij hebt bedacht een goed opgebouwd systeem. Ben jij van plan echter om met anderen te preppen? Want dan kan het misschien een goed idee zijn om een soort ezelsbruggetje te maken voor hen.
  5. Opslaan kan voor de eerste maand, misschien 2, maar het beste is om alleen een voorraad te hebben tot je over kan gaan tot een lange termijns alternatief zoals een grondwaterpomp of een regenwaterdestillatie-apparaat. Ik heb 2 waterpompen, een elektrische met back-up handmatige bediening en een oude gietijzeren zoals je die altijd op boerderijen ziet met een ramfilter. Daarnaast is het niet erg moeilijk om het water dat op je dak komt tijdens regen op te slaan in een vat of vijver zodat je het later kunt filteren. Ook veel planten kunnen gebruikt worden om het verdampende water op te vangen met bijvoorbeeld een plastic zak. Een grote wilg verbruikt ongeveer 1000 liter water per dag, en het grootste gedeelte daarvan wordt via de huidmondjes afgegeven aan de omgeving. Let wel dat de plant niet giftig moet zijn, en het water dat je naar boven pompt of van het dak opvangt ook gefilterd moet worden. Ik heb een Berkey met 12 filters apart gelegd specifiek voor regenwater, maar er zijn veel andere modellen die precies hetzelfde kunnen of zelfs nog beter, Als laatste redmiddel kun je altijd ook nog gaan voor een dauw/mist-val zoals de berbers en veel andere woestijn-nomaden het doen: Je zet twee palen neer met daartussen kippengaas, en er onder een stuk dakgoot dat aan beide kanten dicht is gemaakt zodat het een lange opvangbak wordt. Dit wil je over het algemeen op de platte grond neerzetten of op een plek waar de wind niet te hard waait. Dit kippengaas vangt de mist en dauw op die tijdens de nacht vormt en leidt dit naar beneden de goot in. Dit werkt vooral tijdens de warmere periodes van het jaar, maar je weet maar nooit, misschien heb je geluk.
  6. Blikvoer kan inderdaad ook botulisme voortbrengen, en dit is ook een van de voornaamste redenen waarom blikvoer wordt teruggeroepen door de producent, maar zoals je zelf al aangeeft gaan de meeste van deze organismen dood op het moment dat je het water verhit. Echter zijn er altijd extremofielen die zelfs in water dat voor langere tijd tot aan het kookpunt wordt gebracht kunnen overleven. Is het waarschijnlijk dat deze vaak voorkomen in het Nederlandse waternet? Niet echt, maar er zijn zeer zeker wel veel andere beestjes, schimmels en bacterien die er wel in voorkomen, dus waarom zou je het risico nemen als 2 druppels chloor per liter ervoor zorgt dat er niets meer in kan leven. En chloor verdampt ook nog eens uit het water, dus je hoeft ook niet bang te zijn om het binnen te krijgen zolang je het maar even (30 minuten) laat rusten nadat je het in een glas of zoiets hebt geschonken. Een ander belangrijk punt is ook dat het meeste blikvoer dat voor meerdere decennia betrouwbaar kan worden bewaard zoals Emergency Food, of Fuel Your Preparation, of zelfs die oude jaren 60 en 70 blikken van Verkade van tijdens de koude oorlog, vooral droog worden verpakt juist om botulisme en degradatie van de inhoud te voorkomen. Bij de andere blikken zijn er soms uitschieters die ook vele jaren langer meegaan (een blik kip van 1920 springt naar voren in mijn gedachten), maar dit is vaker de uitzondering in plaats van de regel.
  7. Er zijn veel verschillende organismen die geen enkele hoeveelheid aan licht nodig hebben om te groeien, zoals bijvoorbeeld schimmels of bacterien (zoals botulisme), en die zelfs hun eigen zuurstof kunnen creëren in deze omstandigheden. Verder zal water dat uit de leidingen komt ten alle tijden een bezinksel van opgeloste zouten mee krijgen. Beiden kunnen zowel alleen maar vooral in combinatie gevaar opleveren voor mensen. Vaak zal dit niet direct echt een levensbedreigend probleem zijn op zich, maar het kan wel leiden tot bijvoorbeeld diarree of voedselvergiftiging. Beiden niet iets dat je er bij kan hebben tijdens een SHTF-situatie.
  8. Je trekt ze vacuum met een zuurstofvreter. De vochtvreter is om voedselvergiftiging te voorkomen. Je neemt een Mylar-zak, vult die tot ongeveer 3/4 vol, daarna stop je een vochtvreter en een zuurstofvreter erin, druk zo snel mogelijk zoveel mogelijk lucht eruit en smelt hem daarna dicht met bijvoorbeeld een strijkijzer.
  9. Een Sawyer haalt de meeste schadelijke organismes eruit, zoals bacterien, schimmels en zelfs sommige grotere en complexe virussen. Helaas is het mogelijk voor dingen kleiner dan 0,1 micron om er doorheen te gaan. Dit betekent dat veel chemicalien en klein microplastic er zonder enig probleem doorheen gaat. Afhankelijk van de kwaliteit van het kraan water, waterleidingen, waar je precies voor aan het preppen bent, kwaliteit van de jerrycan en welke stoffen je toevoegt aan het water kan het absoluut geen kwaad, of kun je er totaal niets aan hebben. Over het algemeen zal een Sawyer ervoor zorgen dat het meeste water gewoon drinkbaar is, maar als je bang bent voor bijvoorbeeld besmetting door chemicalien zou ik naar andere filters kijken. Er zijn trouwens wel opslagcontainers waarin je langere tijden water kunt opslaan (van bijvoorbeeld RVS), maar dan moet je er wel zelf chloor aan toevoegen zodat er niets in gaat groeien, en dat brengt ook weer problemen met zich mee. Het gebruiken van een Sawyer is sowieso geen slecht idee, want vaak kunnen onze darmen water van buiten niet aan, maar als je echt zeker wilt weten dat je al het water dat je tegen komt zou je kunnen kijken naar een Berkefeld of Berkey met actieve koolstoffilters en fluoride filters. Deze zijn erg duur en gaan een stuk korter mee, maar dan kun je er vanuit gaan dat het water volledig veilig is, zelfs wanneer het water volledig vervuild of besmet is.
  10. Hallo Nicole, en welkom op het forum! Flesjes water zijn een interessante vraag, want water zelf gaat eigenlijk nooit over de datum. Daarom zijn glazen flesjes water voor eeuwig houdbaar wanneer goed opgeborgen en ongeopend weggestopt. Let wel op dat glas makkelijk breekt, en de meeste doppen het ook na enige tijd gaan begeven als er te veel vocht in de lucht hangt. Plastic flesjes water hebben het probleem dat het water wel goed blijft, maar de plastic fles zelf uit elkaar valt. Dit zorgt ervoor dat er verontreiniging en microplastic in het water gaat zitten, dat niet echt gezond is voor je. Pakken water van bijvoorbeeld Barleduc zijn ook zeer lang houdbaar, en met de binnenkant van mylar blijven die ook best lang goed. Maar na enige tijd valt dit ook uit elkaar helaas. Bij alle geldt wel: Als je de ruimte hebt en ze staan niet in de weg, hou ze dan apart. Als het een keer echt fout gaat is het altijd fijn om tenminste water te hebben waarvan je niet direct ziektes krijgt, ook al zit het vol met plastic, en de houdbaarheid van de meeste flessen is zeer conservatief geschat. De daadwerkelijke t.h.t. zou wel eens 3 tot 5 keer zo lang zijn. Ik heb zonder het te weten al enkele keren water uit een Barleduc pak gedronken dat blijkbaar al 7 jaar geleden was gekocht, en geen klachten ervaren. Hoop dat je hier iets aan hebt.
  11. Altijd blij om te helpen! En troosten ben ik niet heel goed in weet ik, maar ik probeer toch altijd behulpzaam te zijn. En dat schrikken doe ik ook nog af en toe. Wanneer producten die je alleen heb opgezocht via VPN en Tor opeens toch via de advertenties langs ziet komen moet ik toch altijd nog even slikken... en van VPN-provider switchen.
  12. Belangrijk punt met ethanol-motoren is dat je alle leidingen MOET vervangen door metalen exemplaren en je speciale zegels en ringen nodig hebt. Ethanol vreet door alles heen, en angstaanjagend snel. Als je dit doet kun je veel motoren redelijk simpel ombouwen en zelfs voorzien van hernieuwbare brandstof. Let wel op dat je weet hoe het vergisten werkt en dat je weet wat de methanol en wat de ethanol is. Een vergasser is een super-oplossing, maar ga er niet van uit dat je snel ergens komt. Bij een vergasser verwarm je hout en neem je de verdampte brandbare gassen in een tijdelijke opslag tot het door de motor wordt opgezogen. Met een hoog toerental gaat de tijdelijke opslag snel leeg, en dan sta je alsnog stil. Plus, je moet ook comfortabel zijn met het hebben van een zeer warm object achterop de auto, en een hele grote zak met gas er vlak bij... Als je het echter goed weet te bouwen heb je een veilige en zeer betrouwbare manier van transport en een grote hoeveelheid aan brandstof. Let wel op dat je zoveel mogelijk droog hout gebruikt, water in het motorblok is niet erg een keertje, maar als het te vaak gebeurt heb je een nieuwe motor nodig, en dat kan best lastig worden post-SHTF. Maar om weer even terug te komen op het onderwerp: 1. Nieuwe recurveboog, de oude is na 5 jaar kromgetrokken. 2. Nieuwe pijlen voor bovenstaande. 3. Edelmetalen, want op economisch gebied komt er aardig wat aan. 4. Recente kopie van de Heukels-gids 5. Laatste onderdelen voor mijn thuisprojecten, zoals de binnenhaard en een home-build aggregaat. Waarom? 1 en 2. Kogels zijn leuk en pistolen/geweren zijn intimiderend, maar als je met die dingen gaat jagen ben je snel klaar zonder een manier om nieuwe patronen te bemachtigen. Pijl en boog kun je makkelijk onderhouden en werken perfect voor een stille jacht en bescherming. En je bent natuurlijk het veiligste als mensen niet eens weten dat je er bent. 3. Met de knappende Bouw-Bubbel van China (en zwaar gehavende industrie), aftakelende markt in centraal Azie, slecht leiderschap in de westerse wereld wat altijd leidt tot recessies, Russisch imperialisme, het imploderen van de sociaal economische markt in Zuid-Amerika en de simpelweg afwezige economische stabiliteit in Afrika kan het zeker geen kwaad om dingen in huis te hebben die hun waarde behouden, ook als alles uiteindelijk wel goed blijkt te komen. Wel goed om te onthouden: "People will trade for silver, yet murder for gold." 4. Een handleiding om planten te identificeren en er achter te komen wat wel eetbaar is, en wat niet, kan het verschil maken tussen leven en dood. En mijn huidige kopie is een goede 15 jaar oud nu, en begint langzaam uit elkaar te vallen. 5. Meer een proef dan echt een wens, maar ik wil op het moment dat je fout gaat de mogelijkheid hebben om binnen een week een binnenhaard en kookplaats in mijn huis op te kunnen zetten. Meeste dingen heb ik al, maar ik heb nog dingen nodig om op een veilige manier door beton en de isolatie heen te boren zodat de schoorsteen door de muur naar buiten kan. Het aggregaat wil ik zelf ook op ethanol laten draaien, maar specifieke modellen zijn simpelweg niet te krijgen of ver buiten particulier bereik.
  13. Letterlijk alles met een radio-zender, GPS systeem, RFID-chip en bijna alle nieuwe technologie kunnen gebruikt worden voor identificatie en associatie van patronen. Het is letterlijk niet te voorkomen tenzij je een leven zonder enige elektrische apparaten leeft en je iedereen in een 5 kilometer radius hetzelfde laat doen. Zelfs de meeste wekkers en wandklokken hebben deze dagen een directe radio-verbinding die gebruikt wordt om het ding gelijk te zetten met de tijdszone waarin je je bevind. Elk SMART-apparaat is ook uitgerust met een microfoon en wifi/5G. Een Samsung televisie bijvoorbeeld heeft letterlijk in de Privacy Terms staan dat als je hun producten gebruikt dat je hen toestemming geeft om je af te luisteren en je data te verkopen. Mobieltjes precies hetzelfde, sterker nog zelfs wanneer je alles uitzet en geen SIM-kaart in je mobiel stopt kan hij alsnog verzenden en zelfs op afstand worden opgestart door een extern commando. Het enige dat daarbij werkt is het verwijderen van de batterij, maar dat is met de nieuwe modellen ook niet langer mogelijk. Op dit moment is het simpelweg niet mogelijk om je privacy te waarborgen. Zelfs als jij als een hippie besluit te leven dan kan je buurman het alsnog voor je verpesten. Of een satelliet vliegt over, of een vliegtuig. Het is meestal het beste om op te gaan in de meute. Mensen die duidelijk anders zijn vallen te makkelijk op, en door dat soort aandacht te trekken gaan anderen zich afvragen "wat heb jij te verbergen?". Onder de radar vliegen lijkt mij de beste optie.
  14. Hallo Brando, en welkom op het forum! Om je vraag maar direct te beantwoorden: Bij een petroleum stel is het de bedoeling dat het de petroleum is die verbrand niet de lont. De lont werkt net als die bij een kaars, waarbij het stukje stof alleen de brandbare stof naar boven toe verplaatst zodat het daar kan verbranden. De lont van een petroleumbrander werkt hetzelfde alleen is daar de stof al direct vloeibaar en wordt het dus niet eerst verwarmt door de brandende lont. Hierdoor is het dus ook zo dat een grotere brandende lont niet meer brandstof aanzuigt uit het reservoir, en daardoor verbrand alle lont die niet met petroleum bedekt wordt, Lang verhaal kort: Langere lont, groter brandoppervlak maar geen grotere aanvoer van petroleum, dus alle lont waar geen petroleum bij komt brand weg.
  15. Als je een beetje de standaard (en handigste dingen zoals vriezers, radios etc.) wilt draaien heb je al snel aan 3 tot 4 KW genoeg. Let ook op dat je niet eens het ding non-stop hoeft te laten draaien. Toen ik 2 weken geen stroom had vanwege een verbouwing liet ik mijn (benzine) aggregaat voor een uurtje of 2 draaien per dag met de koelkast, vriezer en meerdere powerbanks en laadstations eraan gehangen. Nooit echt problemen gehad met ontdooiende diepvriesproducten of wat dan ook. Dus als je te weinig watt hebt om alles non-stop te laten draaien kun je gewoon de grootverbruikers loskoppelen en de KW's voor iets anders gebruiken. Wijziging: 3-5KW zijn meestal rond de 100-150 kilos.
  16. Vaak kun je bij online veilingen (misschien marktplaats, maar waarschijnlijker executie veilingen) genoeg diesel generatoren vinden, en vaak nog goedkoop ook (in verhouding tenminste tot een gloednieuwe). Dit soort generatoren beginnen ergens rond de 100-150 kilo, met uitschieters tot 500 hier en daar. Als ik jou was zou ik kijken of je niet iets van een onderstel kan bouwen om het mobiel te maken. Een oude aanhanger bijvoorbeeld, en daar het aggregaat op monteren. Een paardentrailer kan daar ook voor werken, is het ook direct goed beschermd van de buitenwereld. Moet je alleen wel een gat zagen voor zuurstoftoevoer en de uitlaat.
  17. Ik had ooit een diesel-motorfiets die ik bij een dump op de kop had getikt. Het leger maakte bijvoorbeeld ook van dat soort motoren gebruik maar enige tijd zijn er veel oude voertuigen van verschillende jaren en modellen de markt op geduwd tegen bodemprijzen. Ik heb hem echter nu wel weer doorverkocht aan een andere lokale prepper omdat ik er geen 4 (voor het hele gezin) in de garage ging zetten. Over de succesratio was ik goed te spreken. Net als altijd is het met diesels ietwat moeilijker om op temperatuur te komen dan een benzinemotor, maar als je hem gewoon goed onderhoudt en misschien zelfs wel binnen zet start ie altijd. Mijn originele idee was om hem met een externe tank uit te rusten zodat hij ook op afgewerkte olie kon rijden als ie eenmaal op temperatuur was, maar de buurvrouw is een rechercheur dus...
  18. Het verschil zit hem in de bijgevoegde componenten in beide mixen. De energiewaardes in Joule zijn nagenoeg voor beiden hetzelfde, maar Petroleum B is bedoelt voor landbouwvoertuigen buiten, en Petroleum C voor branders binnen. Als je een verschil lijkt te voelen zal dit vooral liggen aan de verbrandingssnelheid. Een tank die gevuld is met B zal dan sneller op zijn dan een die gevuld is met C.
  19. C is veiliger om op te slaan omdat het bij een hogere temperatuur pas ontbrandt. B begint te dampen en kan ontbranden bij een lagere temperatuur. Als je het beiden op de juiste manier opslaat is er niet direct een probleem (stalen jerrycan bijv.), maar sommige branders en motoren kunnen alleen een bepaalde soort petroleum aan. Lees de gebruiksaanwijzing van wat dan ook je de petroleum wilt gebruiken zodat je weet wat je waar moet gebruiken. Als het alleen petroleum aangeeft kun je meestal beiden gebruiken.
  20. Als je iets zoekt dat je (nadat je het in een Mylar zak met een vochtvreter en een zuurstofvreter hebt gestopt) voor ongeveer 25 jaar kan bewaren voor een zeer schappelijke prijs zou ik het hier proberen: https://www.aardappelenbezorgen.nl/gedroogde-peulvruchten Ik heb zeer positieve ervaringen ermee, en alles kan direct worden verwerkt. Ook lekker goedkoop, en alle peulvruchten die hij in het assortiment heeft kun je op deze manier minstens 20-25 jaar eetbaar houden.
  21. Pfieuw, das een oudje dat je daar hebt. Midden 1900 toch? Als hij compleet is kun je waarschijnlijk een standaard-lont uit die periode in dit soort kachels stoppen. Veel dingen uit die tijd waren aanpasbaar aan de omstandigheden en konden dus ook meerdere lonten gebruiken. Kijk bij periode kloppende modellen waarvan je nu nog steeds de onderdelen kan krijgen zoals bijvoorbeeld Aladdin-kachels. Verder zou ik even op internet rondkijken naar gebruiksinstructies en onderhouds-sites. Dit soort oude kachels hebben vaak verzamelaars en die kunnen je misschien nog verder op weg helpen. Vanuit een veiligheids en gevoelsmatig oogpunt zou ik je wel aanraden om misschien een andere misschien ietwat recentere kachel aan te schaffen. Deze oude kachels branden vaak iets minder schoon, en als er iets aan kapot gaat zit je met de gebakken peren. Een Foetsie of Qlima kunnen daar beiden voorzien, en zijn niet eens bijzonder duur.
  22. Voedsel opslaan is al zeer lang iets dat gedaan wordt in de wereld. Je zou kunnen zeggen dat het een vereiste is voor cultuur. In die vele duizenden jaren zijn er verschillende manieren naar voren gekomen die het beste zijn zoals inblikken, oppotten en drogen. Voor een gewoon persoon in de westerse wereld is het waarschijnlijk het beste om je eerst aan een van de soorten voedsel te wagen die als bakermat heeft gediend voor de mens: Rijst, peulvruchten, graan. Dit is namelijk de basis waarop alle andere dingen kunnen worden aangepast. Je kunt deze in speciale blikken kopen (No10 blikken met een keramische binnenlaag) of je kan ze zelf inpakken zoals de meeste mensen die niet van goud zijn gemaakt. Hoe? Simpel, je koop zakken van Mylar (van een grootte die je zelf het handigste vind) en je kiest de heavy-duty variant (iets duurder, maar met de dunne versie heb je zoveel problemen dat het het niet waard is). Je kiest uit wat je er in wilt stoppen: Rijst, tarwe (gepeld) gedroogde erwten, bonen in alle varianten, mais, pasta etc. Je zorgt ervoor dat je een vochtvreter in de mylar zak doet, meet daarna af hoeveel kilo van een bapaald product je in de zak stopt en voegt daarna een zuurstofvreter toe. Meestal is het het slimst om voor elke 5-10 kilo een 2000 variant van de zuurstofvreter toe te voegen, maar daar zit speling in. Wel belangrijk is dat je alleen DROOG voedsel in een mylar zak stopt. Voedselvergiftiging komt nog steeds voor in voedsel met meer dan 5% vocht, en dat kun je er echt niet bij hebben als je deze voorraad aanbreekt op een regenachtige dag. Daarover gesproken, wanneer komt deze regenachtige dag? Nou, met de meeste van de producten die ik zojuist noemde kan die dag ruim 25(!) jaar op zich laten wachten, want zo lang blijft het tenminste eetbaar. Als je ook kan voorkomen dat er veel temperatuurs-wisselingen zijn blijft het het 25ste jaar nog net zo vers als het 1ste. Met mylar heb je een goede vacuumzak, maar ik stop ze daarna ook nog in vierkante emmers. Dit zorgt ervoor dat muizen of ratten er niet bij kunnen, en emmers zijn superhandig voor van alles, dus dat kan ook geen kwaad.
  23. Tharifas

    Waterfilter

    Ik heb zelf een Berkey (eerste aankoop met fluoride filters), Berkefeld (goede back-up en ook veelal door preppers aangeraden/gebruikt) en 3 Sawyers in verschillende maten (goedkoop, efficient, goed voor een BOB en makkelijk te verkrijgen). Verder is het maken van een filter met bijvoorbeeld actieve koolstof niet een erg moeilijk principe (je hebt vooral houtskool, een vuurtje en bleek nodig, maar dat terzijde). Ook is het geen slecht idee om te onthouden dat UV-licht (de zon) al veel dingen direct dood met direct contact, dus water in een doorzichtige fles in de zon zetten is ook een goede manier om het voor te bereiden op het uiteindelijke filteren met bijvoorbeeld je Berkey etc. Plus, je kan dan direct zien of er dingen in gaan groeien of andere contaminaties. Ik ben altijd huiverig voor dingen die op elektriciteit werken, omdat er zoveel verschillende dingen kunnen gebeuren waardoor een volledige wijk, stad of land zonder stroom kan komen te zitten, dus die zou ik links laten liggen. Een omgekeerd osmose-filter is ook een van die dingen die op stroom werkt, en nog veel erger neemt het niet alleen de schadelijke dingen uit het water, maar ook de mineralen die wij als mensen nu eenmaal nodig hebben. Qua prijs heb ik mijn dingen overal vandaan gehaald (inclusief de kringloop), dus daar heb je niet veel aan, maar het is goed om te onthouden dat op het gebied van waterfilters je altijd een primary, een back-up en een tweede back-up hebt van alles dat je nodig hebt. Onthoudt het simpele rijmpje van het leger: "Twee is een, en een is geen."
  24. Fijn om te horen! Ik heb zelf via Marktplaats pasgeleden een benzine aggregaat gekocht van 180 euro waar ik tot nu toe geen spijt van heb gehad (ondanks het feit dat hij duidelijk uit China over is gekomen). Vervangende onderdelen kun je overal krijgen en hij werkt op zowel 95 als 98. Als je zoekt op KW 8500 op marktplaats zal je er veel tegenkomen die je direct zou moeten kunnen gebruiken. Deze hebben ook een driefasen stop, dus fijn en veilig, en 3 keer een 220 volt stopcontact, meer dan genoeg om de vriezer op te laten draaien en welke powerbank dan ook op te kunnen laden. Ik heb hem zelf toen bij Yannick opgehaald (hij werkt vanuit een opslagplaats in Utrecht dus als je daar in de buurt zit kun je hem eerst bekijken voor je hem koopt). Voor de rest kun je inderdaad veel powerbanks vinden die werken voor zowel mobiel als laptop. Zelfs die van de Action kunnen dan goed dienst doen, zeker tijdens een korte stroom uitval. Voor de laptop zal je wel even op zoek moeten, want die zijn best gespecialiseerd. Een goede tip trouwens voor de vriezer: je hoeft het aggregaat niet non-stop te laten draaien voor een vriezer of koelkast. Dit soort apparaten zijn van zichzelf al geïsoleerd en kunnen vaak makkelijk 12 uur zonder stroom zolang ze maar op de originele temperatuur weer zijn geweest. Dat bespaard een hoop brandstof!
  25. Goeie video van het Actionlab. Gewoon standaard wetenschap, sterke uitleg en duidelijk waarom het niet gevaarlijk is voor het menselijk lichaam. Hij liet wel een paar kleine biologische punten buiten beschouwing, maar anders zou deze video een paar uur lang zijn. De video is eigenlijk best goed ondersteund. Er wordt niet raar gedaan om mensen bang te maken, het stralingssymbool is er meer om aan te geven dat ze het gaan hebben over straling, en niet eens specifiek over radio actieve straling of straling die mensen schade kan toebrengen (tenminste niet in de hoeveelheid dat zelfs een heel park aan 5G torens niet maken).
×
×
  • Nieuwe aanmaken...