Joyke
Lid-
Items
18 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
Persoonlijke Informatie
-
Locatie
Utrecht
Joyke's prestaties
Jr. prepper (1/11)
12
Reputatie
-
Bonen en erwten: In pot, of gedroogd
Joyke reageerde op Holbewoner's topic in Eten, drinken en voorraad
Ik heb beide. Ik koop altijd grotere hoeveelheden gedroogde bonen (biologisch) en daarvan weck ik weer een deel, zodat ik in ieder geval een aantal potten zo voor het grijpen heb staan. Door het zelf wecken, weet ik ook wat er in zit. -
Voor de geinteresseerden, bij Brouwmarkt.nl in de aanbieding een startset om te wecken: http://www.brouwmarkt.nl/startset-wecken-inmaken-incl-weckketel-boek-p-5004332.html?utm_source=Brouwmarkt+BV&utm_medium=email&utm_campaign=Week+48&utm_content=ellenbremer%40gmail.com groetjes, Joyke
-
"Geef ons heden ons dagelijks brood..."
Joyke reageerde op Johnny BravoNL's topic in Eten, drinken en voorraad
@Cardhu Is dit hetzelfde boek? http://www.brouwmarkt.nl/het-weckboek-inmaakboek-110-pag-p-176.html -
Ik weet het niet @Kans, ik heb het nog niet geprobeerd, maar vind het vreemde deksels. Ik heb er zelf nieuwe deksels op gezet.
-
@eva1986 Ik draai inderdaad de deksels vast voordat ze de weckketel ingaan en de deksels zijn zo gemaakt dat ook hier de hete lucht kan ontsnappen, maar later de koele lucht er niet in terug kan en op die manier ontstaat dus een luchtdicht geheel. Even voor de duidelijkheid ik gebruik niet alleen hakpotten, maar ook nieuw gekochte potten en nieuwe deksels, die trouwens geen plopgeluid maken, maar stilletjes vacuum trekken. Zoals ik al eerder heb gezegd kan je zien (een hol deksel) en horen (juist geen hol geluid als je op het deksel tikt) of de pot goed is gesloten. Dat moet je net als bij de echte weckpotten wel regelmatig controleren. @Aeron Ik heb juist altijd geleerd dat een pot die je uit de weckketel haalt met rust gelaten moet worden (het liefst 24 uur, maar in ieder geval tot ze helemaal afgekoeld zijn) en dus beslist niet op zijn kop gezet moet worden. Dat is trouwens ook niet nodig om onderdruk te krijgen, dat gebeurt gewoon door het afkoelen. Over het al dan niet wecken met waterbad of hoge druk ga ik niet in discussie, dat moet iedereen zelf weten. Maar wat betreft dat de hogedruk weckketel duur zou zijn, daar ben ik het niet mee eens. Misschien dat je een gewone hogedruk pan bedoelt, dat kan, maar mijn hogedruk weckketel was rond de honderd dollar (dus minder in euro's) en daar kunnen 7 potten van 1 liter in en zelfs groter (maar die heb ik niet). En als je de hogedruk gebruikt (je kunt hem dus ook gewoon voor het waterbad gebruiken) dan kunnen er 14 potten van 720 ml (=hakpotten) in. Ik heb meerdere redenen om te wecken: ik vind het leuk, ook vind ik het belangrijk om te weten wat er in mijn eten zit, wij eten bij voorkeur van het seizoen en kopen dus geen komkommer, tomaat of sperciebonen e.d. in de winter, maar vinden het wel lekker om dat dan wel eens te eten. Daarnaast geeft het mij een heel prettig en rijk gevoel om een goed gevulde voorraadkast te hebben.
-
Hm, ik ben nog nergens tegengekomen dat gewone potten niet in een hoge druk weckketel kunnen en bij mij gaan ze er gewoon in en komen er goed afgesloten uit. Het gaat om het luchtdicht afgesloten krijgen van de potten en dat kan bij een echte weckpot net zo goed mislukken als bij een gewone pot. Je moet bij beiden ook regelmatig controleren of ze nog goed gesloten zijn. Maar natuurlijk is het je eigen keus. In ieder geval succes!
-
Waarom denk je dat de "echte" weckpotten veiliger zijn voor groenten en vlees? En ben je dan van plan groenten en vlees wel in een waterbad te wecken?
-
@Fluitketel Ik kook meestal speciaal om te wecken ja, want van het gewone avondeten blijft niet veel over. Wat ik wel eens doe is bv een hele grote pan erwtensoep of chili maken en dan het grootste gedeelte wecken en een klein deel meteen opeten. Ik maak normaal bepaalde dingen in die in het seizoen zijn, dus aardbeienjam in juni/juli, sperciebonen en komkommer in juli/augustus, tomaten in augustus/september ( heel veel tomaten), appels en stoofperen in oktober/november. Op die manier weet ik precies wat er in zit en waar het vandaan komt. Wat betreft die gehaktballen, ik zou ze niet met de waterbad methode doen (zoals jij hebt), maar in een hoge druk weckketel, zoals al eerder besproken. Er zijn echter mensen die dat wel doen. @netuyas Je bedoelt die rare deksels met die extra ring? Ik heb geen idee of die her te gebruiken zijn, ik vind het vreemde dingen. Gelukkig had ik toevallig wat deksels die op die potten passen, want het is weer een andere maat dan de oude hakpotten. @PrepMama Ja je kunt ook in grote pannen met een rooster of theedoek op de bodem wecken. Dat is dan de waterbad methode en nee de hakpotten hoeven niet perse in de hoge druk weckketel. Dat ligt aan wat je wilt gaan wecken, tenminste dat vind ik, zoals gezegd verschillen daar de meningen over en dat is prima.
-
Ik gebruik allerlei potten, voornamelijk nieuw gekochte potten, want ik heb er nogal veel, maar ook allerlei potten uit de supermarkt (dus niet alleen hak). En die gebruik ik in de weckketel ja, afhankelijk van het soort eten dat je weckt gaat dat met de waterbad methode of de hoge drukmethode (is dezelfde ketel trouwens). Als de pot goed gesloten is staat het deksel een beetje hol en klinkt het juist niet hol. Als de pot niet meer goed gesloten is staat het deksel niet bol hoor, alleen niet meer hol. Als je deksel bol staat is er iets goed mis, dan is het eten waarschijnlijk aan het gisten. Ik gebruik niet iedere keer nieuwe deksels, liever niet zelfs. Alleen heb ik zelf het probleem dat ik mijn potten niet altijd open krijg met de hand en dan een speciaal soort tangetje heb waarmee ik ze open moet maken en dat beschadigt de deksels nogal snel. Ik voel dan altijd of het deksel nog goed is, niet teveel ingedrukt zeg maar. Maar als je de deksels gewoon met de hand kan openmaken kan je ze vrijwel altijd opnieuw gebruiken. Natuurlijk gebeurt het wel eens dat een pot niet goed gesloten is na het wecken, die zet je gewoon in de koelkast en gebruikt hem snel. Geen sorry nodig hoor, je mag zoveel vragen stellen als je wilt. Ik vind het ook prima, als je het leuk/prettig vindt, om het een keer voor te doen, geldt ook voor andere geïnteresseerden.
-
Oh, dat had ik nog niet meegekregen van de snelkookpan. Dat zal best prima zijn, daar heb ik geen ervaring mee. Besef wel dat een snelkookpan niet zo groot is en er dus geen grote potten in kunnen en ik zie dat je een groot gezin hebt, dus heb je waarschijnlijk meer aan grote potten (1 liter). Ik weck bijna alleen maar in potten met schroefdeksels, is net zo veilig hoor. Je kunt zien en horen (als je op het deksel tikt) of een pot nog luchtdicht is. Je hebt dan alleen af en toe nieuwe deksels nodig en die kan je gewoon los kopen. Ik koop mijn potten en deksels bij brouwmarkt.nl, maar hergebruik ook hakpotten. Alleen nieuwe deksels voor de grote hakpotten zijn soms wat lastiger te krijgen. Ik hoorde laatst van brouwmarkt dat ze daarvoor afhankelijk zijn van hak zelf. De eerste aanschaf is altijd wat duurder, maar daarna doe je jaren met je potten. Zie hieronder een deel van mijn zelfgeweckte voorraad: groetjes, Joyke
-
Voor het wecken heb je een hogedruk weckketel nodig, PrepMama, maar ik heb ze in Nederland nog niet gevonden. Ik heb deze in de VS besteld, toendertijd bij Ebay: http://www.gopresto.com/products/products.php?stock=01781 Ik kook niet al mijn geweckte spullen 15 minuten, appelmoes en ander fruit eten we meestal koud, net als pickles, chutneys e.d. en ik leef ook nog. groetjes, Joyke
-
De meeste kippen leggen de meeste eieren in hun tweede jaar, daarna wordt het minder, de snelheid kan per kip verschillen. Ze hebben ook een minimum aantal uren daglicht nodig om te leggen, vandaar dat ze in de winter vaak niet leggen. Van mijn vier kippen hebben er twee hun eerste winter stug doorgelegd, ze zijn toen ook niet in de rui geweest. Ze hebben inderdaad alle vier in hun tweede jaar de meeste eieren gelegd, daarna is er een helemaal gestopt, een legt af en toe een ei en de andere twee leggen gedurende het voorjaar en zomer nog prima eieren. Dus als je continue eieren wilt hebben, zal je kippen van verschillende leeftijden nodig hebben en in bepaalde situaties de niet leggende of slecht leggende kippen moeten slachten. Gelukkig zit ik niet in zo'n bepaalde situatie en bij mij mogen de dames dus gezellig blijven. Oh ja, tegen ongedierte (inwendig en uitwendig) helpt diatometische aarde heel erg goed. Ik gebruik het al jaren in het leg/slaaphok, op hun badderplaatsen en in het eten. Ik koop het bij baroen.nl, niet heel goedkoop, maar natuurlijk spul. Ik gebruik het ook voor de hond en katten tegen vlooien. groetjes, Joyke
- 82 antwoorden
-
- hybride kippen
- kippen
- (en 4 meer)
-
Fluitketel, bedoel je de blog die ik lees of het boek van Weck?
-
Gezond dieet tijdens SHTF: vitamines en mineralen
Joyke reageerde op Vault 101's topic in Eten, drinken en voorraad
Zuurkool bevat ook veel vitamine C, denk maar aan de zeelieden van vroeger en scheurbuik, die hadden veel zuurkool bij zich. Lacto-gefermenteerde groentes bevatten ook allerlei andere vitamines en zijn heel erg gezond voor je darmflora, mits je ze niet teveel verwarmt. Dus rauwe zuurkool door de stamppot! Je kunt ook allerlei zaden laten kiemen, die bevatten ook weer veel vitamines, waaronder vitamine C. Heel simpel te doen en geen speciale middelen voor nodig. groetjes, Joyke