Ga naar inhoud

v0ldem0rt

Lid
 • Items

  52
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

v0ldem0rt's prestaties

Adventurer

Adventurer (3/11)

20

Reputatie

 1. In Nederland heb je veel van dit soort plekken. Een grote concentratie vindt je in Noord Brabant in de Chaamse en Ulvenhoutse bossen. Ik ga het hele jaar door en met name in de winter is het heerlijk. Voordeel van die plekken is dat je er een vuurtje mag maken en dat is niet bij alle paalcampings zo. Ik heb een paar keer de boswachter langs gehad maar omdat je daar legaal staat hoef je niet bang te zijn dat je wordt weggestuurd. Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat ik een plek moest "delen", ideaal dus. Als je even op internet zoekt kun je de plekken makkelijk vinden. Ze staan ook op de site van Staatsbosbeheer. Als je het routebordje ziet weet je ook meteen waar de term paalcamping vandaan komt :-D
 2. De mylar zakken die ik heb zijn best dik maar dan nog komt er vrij makkelijk een gaatje in, zeker als ze lekker vaccuum getrokken zijn. Ik doe er een zuurstof absorbeerder bij en vlak voordat ik de zak seal, trek ik er nog wat lucht uit met zo'n pomp die je kan gebruiken om olie uit je motorblok te zuigen. Als dan de zuurstof absorbeerder klaar is met zijn werk dan kun je de individuele graankorrels zien zitten en is de zak een massief pak geworden. Ik vond het dan handig om ze in grote emmers met deksel te doen om ze te kunnen stapelen, maar ook om ze makkelijk zonder schade aan de verpakking te kunne verplaatsen als een ruimte weer te klein wordt en ik de hele zooi in een andere kamer moet zetten.
 3. Ja en ik was dus te laat. Nog druk aan het inrichten en nu begreep ik dat dit geen wekelijks ding wordt. De volgende keer moet ik erbij kunnen zijn en ga hem nu wel terug luisteren.
 4. Kanaal 4, dat is mooi. Zet ik twee bakkies neer. Heb ik stereo :-D
 5. Leuk, denk niet dat mijn verbinding het gaat redden maar ik doe een poging. Ga je hem de volgende keer nog doog doorpatchen naar de 27MC?
 6. acrylaat versplinterd. Voor dit soort toepassingen kun je beter lexan nemen, dit is taai en splinterd niet. Daarnaast is het wat makkelijker te vervormen. Als je het warm maakt kun je het alle kanten op plooien en zelfs over vormen heen trekken. Als je op de sloop eenzelfde vooruit haalt als je auto en je maakt een een grote oven om het lexan te verwarmen, trek je hem mooi in vorm over de vooruit. Dan alleen nog een transparante folie zien te vinden die dubbelzijdig plakt om het lexaan op je originele vooruit te plakken.
 7. Over levensduur van panelen http://www.polderpv.nl/nieuws_PV95.htm Het eerste artikel bovenaan. Ik denk dat het met de levensduur van panelen wel meevalt. Of ze daadwerkelijk meer opleveren dan de gebruikte energie om ze te produceren weet ik niet eigenlijk.
 8. Om met deze cellen een beetje bank te maken, heb je 3x4 cellen van 165ah nodig. Je hebt dan 495ah bij 24 volt. Die kosten dan 3360 euro. Nog steeds niet goedkoop hoor.
 9. Scherp. Soms worden dit soort accu's ook in complete pakketen aangeboden. Met de creatieve manieren waarop leveranciers dingen aanprijzen dat ik dat het 24 cellen van 2 volt waren met een gezamenlijke capaciteit van 3500ah. Anyway, goede accu's kosten veel en gaan lang mee. Zeker voor de toepassing in een huisinstallatie heb je goede accu's nodig of je moet een stabiele bron van afgeschreven accu's hebben zodat je makkelijk kan vervangen.
 10. Je kunt hier vier bankjes van 12 volt mee maken of 2 van 24 volt. Zo te zien zijn het cellen van 145 ah, dus heb je 290 ah op 24 volt beschikbaar. Goede accu's voor dit soort toepassingen zijn gewoon duur.
 11. Ik snap je berekening niet helemaal. Sowieso bereken je nu alleen de accu's en niet alles wat je nodig hebt om er mee te kunnen werken. En de accu's die je kiest hebben met 50% dod een levensduur van 3 jaar als je mazzel hebt. Semi tracties max 20% ontladen en liever niet meer dan 10% om nog een beetje levensduur te hebben.
 12. Niet meer dan terecht. Nu heb ik geen technische opleiding maar ik heb wel een dergelijk systeem liggen en heb me daar terdege op voorbereid en heb de hulp achter de hand van een technicus die wel goed egschoold is en die ik dus regelmatig opbel om te vragen of iets wel of niet kan en mag. Deze kennis wil ik wel delen als er specifieke vragen zijn. Zou het goed zijn hier een apart draadje voor te maken?
 13. Ik ben ook wel benieuwd hoe je aan deze getallen komt. Als ik het bereken op basis van mijn eigen systeem, en dan ben ik conservatief met de kosten kom ik op de volgende cijfers. Een kwh van het net kost gemiddeld € 0,22. Laten we die afronden op € 0,30 om ook de kosten voor levering en belasting mee te nemen. Dan heb je het over een dikke accubank. Dan denk ik als snel aan 24 volt en 600 ah. Die kost je ongeveer 2700 euro als je natte tractiecellen neemt. Om deze bank te kunnen laden heb je minimaal een 90 ah lader nodig. Pak je een Outback 80 ah lader dan mag je 800 euro afrekenen. Dan nog een goede 200 euro om alle kabels te krijgen. Dan ben je 3700 euro kwijt, en dan ga ik er van uit dat je de panelen hebt liggen. Als je die stroom dan ook wilt gebruiken heb je toch een goede omvormer nodig die je nog 1000 euro lichter maakt. Ik vergeet nog alle zekeringkastjes, accumonitor en de hele reut. Doen we 300 euro voor. En wat krijgen we daar dan voor. Voor die 5000 euro heb je een systeem waaruit je iedere dag 1,25 kwh kan ontrekken. Dat is voldoende voor een heel zuinig huishouden. Op zonnige dagen kun je meer onttrekken want als de accu's vol zijn heb je over. Dus iedere dag 2 kwh. Dat is per dag € 0,60. Per jaar is dat € 219 aan stroom. Als je hele systeem 15 jaar mee gaat, en dat is een hele positieve schatting, kost je accubank systeem 333 euro per jaar. Dat is fors meer dan als je uit het net onttrekt. En vergeet dan niet dat je om die 1,25 kwh uit je systeem te kunnen halen, je al snel 2,7 kwp aan panelen op je dak moet hebben liggen. Met installatiemateriaal zit je dan op dit moment denk ik op een bedrag van 3000 gebaseerd op chinese 190wp panelen.
 14. Je moet niet zomaar een netinverter aan een omvormer hangen. De apparaten die dat kunnen hebben deze functionaliteit vaak beschreven en hebben dan ook vaak iets van "Island" in de naam. Als je met deze systemen werkt, moet je beducht zijn. Het gaat vaak om grote accubanken die om verschillende manieren ontsloten worden. Als ik kijk naar mijn eiegen systeem dan is de netspanning 230 volt, accubank is 24 volt, zonnelader doet 50 volt en het primaire autonomen systeem draait op 12 volt. Dat komt allemaal op een bord bij elkaar. Dit is dus niet iets wat je zomaar even tussendoor doet. Plan je systeem en bouw de nodige veiligheden in en maak altijd je systeem spanningsloos als je er aan gaat knutselen. Zover voor het mechanische deel. Moderne omvormers die in eilandbedrijf kunnen draaien (en goede acculaders trouwens ook), kun je me de PC instellen. Die interface is niet altijd zo verfijnd als een Windows UI. Mocht je niet zeker weten dat je het apparaat goed kunt programmeren, betaal dan liever iets meer voor het apparaat en haal hem bij een leverancier die hem naar wens configureert. Je kunt dan zelf bepalen wat de bulk, absorptie en float spanning moet zijn en met welke laadstroom je accu's geladen mogen worden.
 15. Balun is inderdaad die 7 wikkels, maar die moeten wel passen bij je kabel. Iedere kabel heeft weer net een wat andere wikkeling. 2 km, is veel te weinig. Ik heb, welliswaar met condities op SSB, met een dergelijke inverted v opgehangen aan een struik in de tuin zitten kletsen met een vrachtwagenchaffeur die op dat moment en Zwitserland reed. Gewoon opgehangen op 2 meter van de grond met het voedingspunt moet je makkelijk 10 km kunnen halen met die antenne. Mits goed afgesteld. Als je hem met de poten in een hoek van ongeveer 45 graden hangt zou de antenne behoorlijk rondstralend moeten zijn. Als je hem met de poten gestrekt hangt wordt de antenne richtingsgevoelig en moet je gaan richten. Ik denk dat de antenne gewoon niet helemaal klopt.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...