Ga naar inhoud

GodelEscherBach

Lid niveau 2
 • Items

  322
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  1

GodelEscherBach won de laatste dag op 6 juni 2015

GodelEscherBach had de meest gelikete inhoud!

Persoonlijke Informatie

 • Beroep
  Architect / onderzoeker
 • Nieuwsbrief
  Nee

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

GodelEscherBach's prestaties

Senior Prepper

Senior Prepper (5/11)

174

Reputatie

 1. Interessant topic. Ik weet niet of ik mijn kind (nu op de basisschool) actief betrek in het Preppen, maar het aanleren van vaardigheden vind ik wel belangrijk. Bijvoorbeeld het herkennen van vruchten in de natuur, boomhutten bouwen, zelf brood bakken, weten waar de melk vandaan komt enzovoort. En ik houd het meeste van mijn spullen niet verborgen. Beetje spelenderwijs omgaan kan geen kwaad toch? Verder proberen we het televisiekijken (en op termijn internet) enigszins te beperken en de aandacht te leggen op tekenen en knutselen. Ik miste eigenlijk de vraag of (het krijgen van) kinderen idealiter ook onderdeel is van het Preppen? Het lijkt me wel een interessante vraag aangezien veel stelletjes het krijgen van kinderen uitstellen totdat het eigenlijk niet meer kan (en er dus veel te laat mee bezig zijn). Ook vind ik het soms vervelend dat kinderen soms enkel als last worden gezien en de voordelen soms te beperkt inschatten. Aangezien ik zelf kinderen wilde ben ik er - naar huidige maatstaven - vroeg mee begonnen en heb ik het nooit als een last of carrièrebeperking gezien.
 2. Beste Preppers, Op de plek waar ik woon staan er in de gehele straat hazelaars gepland die behoorlijk wat hazelnoten laten vallen in september/oktober. De hazelnoten zijn echter wat verschillend van de hazelnoten in de supermarkt. Ze zijn iets lichter van kleur en blijven dat ook als je ze bijvoorbeeld een paar weken bewaard. Mijn vraag is: zijn deze noten eetbaar of moeten ze nog op een of andere manier bewerkt worden. Hieronder een foto: Las verder dat de noten handig kunnen zijn bij het maken van alternatieven voor bijvoorbeeld bak-/olijf- en zonnebloemolie. Heeft iemand hier ervaring mee? Groet, GEB
 3. Beetje flauwe reactie. Als het je niet interesseert, reageer er dan niet op zou ik zeggen. Anderen vinden het wel interessant en ik vind het interessant wat zij op mij te zeggen hebben. Je punt over die terreinwagen (of zoals het artikel aangeeft: jeep) vind ik eerlijk gezegd zelf nogal zinloos. Ik heb terreinwagen in plaats van "jeep" gebruikt, omdat ik het laatste woord gewoon niet zo mooi vind. Nogal inwisselbaar en voor zover dat niet is, is het vooral een semantische discussie die voor de betekenis van mijn eerdere reactie weinig verandert. Wat betreft je laatste punt. Jij vindt dat ik nogal snel conclusies trek, maar dat is niet waar. Ik heb gezegd dat ik zeer aannemelijk vind dat we hier niet met een woonwagen te maken hebben, omdat het iets zou zijn wat wel uit de context van het artikel zou blijken. Kleine kans dat het natuurlijk niet zo is, maar dat ze het niet beschreven heeft omdat ze anders herkent zou worden vind ik eerlijk gezegd weer ver gezocht. Verder is mijn post vooral informerend. Ik werk veel met gemeenten en ik weet wat ze kunnen doen. Dan KAN die 20m2 te weinig zijn en iets zijn waar ze op zouden kunnen letten. Wat is daar mis mee? Ik schrijf niet alleen mijn MENING op, ik deel ook gewoon FEITEN mee die mogelijk met het artikel samenhangen en die mij nuttig lijken voor andere Preppers. Tot slot vind ik dat jij vooral diegene bent met een mening als je zegt dat (ik parafraseer) voorbarige conclusies trek of verbanden trek die er niet zijn. Eerlijk gezegd kan ik me geen posts van mijn kant herinneren die daaraan voldoen. Maar uiteraard ga ik altijd graag de discussie aan. Dat zou wat mij betreft ook via een persoonlijk berichtje kunnen, want dan zouden we wat dieper op de materie in kunnen gaan. Ik denk vooral dat je een beeld van mij hebt wat niet klopt, maar het is de vraag of dit de plek is om dat te bespreken.
 4. Kan ook wel zonder. Het is alleen weinig beschreven en het leidt tot vrijwel de meeste discussie :-) !
 5. Juist. Het gaat over 12m2 gebruiksoppervlakte en daar mag je ook de keuken bij rekenen en/of de gemeenschappelijke ruimtes. Het betreft wel de gebruiksoppervlakte en niet alle ruimtes vallen daaronder (WC en douche bijvoorbeeld vallen daar niet onder). Overigens geldt voor zulke kamers wel weer een ondergrens van 5m2 en een daglichteis. Ik denk dat veel studentenhuizen niet voldoen en geregeld wordt een verhuurder ertoe gezet om de ruimtes te verbeteren. Dat klopt. Niet voor niets wordt er een onderscheid gemaakt. Het punt is wel dat we hier - naar alle waarschijnlijkheid - niet met een woonwagen te maken hebben dus het is niet zo interessant om daar op in te gaan wat dit artikel betreft.
 6. Misschien begrijp je mijn reactie verkeerd. Mijn reactie is puur informerend bedoeld. Als je - zoals ik - de wet op dit punt kent en weet dat het in verschillende gemeente(n) wel degelijk wordt gehandhaafd, waarom zou ik dan mijn mond dichthouden? Wat betreft de details, dit is in het artikel te lezen: Uit de context van het artikel is het vrij waarschijnlijk dat het hier geen woonwagen betreft en dus speelt de kwestie van de regelgeving wel degelijk. Ik neem aan dat als je Prepper bent en eerst vertelt over je terreinwagen, dat je de mogelijkheid van een woonwagen ook expliciet zou benoemen in een artikel (en zelfs als niet-Prepper is dat vrij logisch). En als Prepper ben je natuurlijk ook een beetje voorbereid op wat de wetgever voor ogen heeft of je zorgt dat je weet waar je die informatie kunt vinden ;-) !
 7. Ja, maar woonwagens vallen WEL onder de regeling van het bouwbesluit. Het staat er zelfs nadrukkelijk in. Tot voor kort vormden woonboten een wettelijke uitzondering, maar dat zijn ze gelukkig aan het aanpassen zodat deze ook aan de regeling van het Bouwbesluit voldoen. Die 12m2 is overigens per persoon. Overigens het bouwbesluit op veel meer gericht dan enkel het ontwerpen en bouwen van woningen, het omvat veel meer dan dat, maar dat is een andere discussie.
 8. Bouwbesluit maakt geen onderscheidt tussen huurders, verhuurders of woningeigenaren. Die 12m2 is een harde ondergrens voor alle woonfuncties. Overigens hangt het maar net van het huurcontract af of de verhuurder in overtreding is. Als er een contract is met 1 persoon en er wonen er in de praktijk 2, dan heeft de huurder zowel een probleem met de gemeentelijke wetgever als de verhuurder. De wet lijkt me op het punt van overbewoning vrij duidelijk. 12m2 is een harde ondergrens waar je - als het erop aankomt - niet zo makkelijk onderuit komt. Voor een woonwagen gelden overigens andere regels die in hetzelfde artikel te vinden zijn. Maar als je denkt dat je van een woning een woonwagen kunt maken zit je verkeerd, dat gaat niet zo eenvoudig. Het is dus geen semantische kwestie; daar trapt de gemeente en de landelijke overheid natuurlijk niet in. Nee, "tiny house" valt in principe niet onder de definitie woonwagen als deze niet voldoet aan de voorwaarden van wat een woonwagen is. Je zit bovendien ook nog met het bestemmingsplan en als deze niet nadrukkelijk zegt dat het een stalplaats voor een woonwagen is heb je al een probleem. Je kunt dus niet alles veranderen naar eigen inzicht want je hebt te maken met wettelijke belemmeringen op meerdere niveaus. De regels zijn vrij duidelijk: je hebt OF een woonwagen OF een woonfunctie. Het concept "tiny house" valt gewoon onder woonfunctie en betekent dat je moet voldoen aan de wetgeving aldaar.
 9. Mooie post, mooi plaatje ook. Ik mis eigenlijk nog: op welke rampen bereid je je voor. Of misschien moeten we dit het voorbereidingsniveau van rampen noemen (Als iemand hier een betere term voor heeft...). Bereid je je enkel voor op schaarste of ook op nucleaire aanvallen? Dat is denk ik wel belangrijk, want het grijpt in op veel van de bovengenoemde beslissingen. Zelf ben ik van mening dat voorbereiding op de allergrootste rampen vrij zinloos is, wat niet betekent dat je helemaal onvoorbereid hoeft te zijn voor rampscenario's in het algemeen. In dat licht: waarom zou je BOL bij voorkeur in de wildernis moeten staan? Waarom zou dat niet in het 'achterland' van Nederland kunnen? Hoe verder je moet reizen naar je BOL des te groter de risico's zijn en is de wildernis überhaupt wel een goede plek voor een BOL? Ik denk dat als zich een onaangekondigd(!) rampscenario zich voordoet men weinig keuze heeft om zich uberhaupt te verplaatsen. Als je het wel kan zien aankomen is het achterland afdoende. En als dat niet afdoende is, is het twijfelachtig of je uberhaupt je BOL bereikt. Ik ben benieuwd naar de groepering en groepsvorming, want veel van die Doomsday Preppers zijn in de veronderstelling dat ze het wel alleen met hun hachje redden, terwijl de werkelijkheid wel wat weerbarstiger is dan dat.
 10. In aanvulling op mijn vorige post bedacht ik me dat het wonen met 2 personen op 20m2 volgens mij in Nederland wettelijk gezien niet is toegestaan. Volgens de Woningwet staat daar volgens mij minimaal 12m2 voor per persoon (tenzij je in een woonwagen woont) en dat is exclusief je WC en douche, want de wetgever heeft het over 12m2 gebruiksoppervlakte (zie: http://www.bouwbesluitonline.nl/Inhoud/docs/wet/bb2012/hfd7/afd7-3 artikel 7.18 over overbewoning. Wat mij betreft zeer terecht dat overbewoning niet is toegestaan, dat is om meerdere nogal evidente reden vrij logisch. Als de wetgever (of verhuurder) erachter komt dat je met 2 personen op 20m2 woont, dan kan deze de gebruiksvergunning voor je woning intrekken of je dwingen aanvullende maatregelen te treffen.
 11. Thnx. Al zou ik in eerste instantie mijn zinnen zetten op een BOL, want primitieve hutjes zijn primitieve omstandigheden. Ik denk overigens dat met de (bouwkundige) kennis van nu wel betere hutjes te bouwen moeten zijn, probleem is vooral het materiaal voor handen. Als in Nederland iedereen gaat Preppen houdt je weinig bos meer overig ;-) !
 12. Leuk stukje. Jammer dat haar familie er afwijzend tegenover staat. Mijn familie staat er juist wel open voor. Wel vroeg ik me af waarom ze met z'n tweeën op 20m2 zijn gaan wonen, want eerlijk gezegd zou ik dat niet trekken. Ik probeer daarin meer het 'gewone leven' in combinatie met Preppen.
 13. Preppers die roken? Is daar een topic voor nodig? Roken kost alleen maar geld en levert nagenoeg niets op. En in het geval van SHTF zit je met een verslaving.. Een beetje roker is met gemak 300 a 400 euro kwijt op jaarbasis. Kun je beter het opgespaarde geld stoppen in vreemde valuta/goud/zilver/zakmessen enzovoort.
 14. Misschien komt het ook door mijn bouwkundige achtergrond en het gegeven dat vooral ouwe meuk instort. Goed gefundeerde woningen zijn minder kwetsbaar. Dus aandacht gaat uit naar een goede fundering en wellicht iets stevigere constructie. Maar dergelijke elementen zal een echte Prepper sowieso essentieel vinden.
 15. Wel als je geen constructieve maatregelen neemt. Ik zie het probleem dus niet.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...