Ga naar inhoud

Dutch moose

Lid niveau 2
 • Items

  16
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  4

Dutch moose won de laatste dag op 10 april

Dutch moose had de meest gelikete inhoud!

1 Volger

Persoonlijke Informatie

 • Interesses
  Kettingzagen,bijlen,etc

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

Dutch moose's prestaties

Jr. prepper

Jr. prepper (1/11)

12

Reputatie

 1. Ik ben ook benieuwd wat die DAB+ gaat doen als het internet eruit ligt.Is voor nood een leuke maar vaak helaas overbodige functie ben ik bang.Ga voor een goede analoge radio,daar heb je nog ontvangst genoeg van zenders die gewoon bijv via de FM/AM en/of korte golf uitzenden.Ik heb een Sangean ATS404,niet een super de luxe radio maar genoeg,gaat al jaren met me mee op reis,superzuinig op een setje AA en goede ontvangst.Oh ja,en een marktplaats deal van 35 euro,
 2. Ik heb zo een portable paneel en dat duurt wel lang voordat je alles vol hebt.Denk dan rustig aan 2 dagen met superzon om een setje van 5 AA vol te krijgen.Je moet eigenlijk constant bijladen dus dat paneel steeds aangesloten houden en laten laden om de schade beperkt te houden.
 3. Ik ga even de boosman spelen:denk je echt dat in tijden van algehele chaos(waarvoor je het communiceren wilt leren) de autoriteiten gaan checken of je wel de juiste papieren hebt? Of je antenne wel netjes 1 op 1 staat?(daar heb je alleen jezelf uiteindelijk mee doordat je bereik/ontvangst slechter word)of je filters nauw genoeg zijn afgsteld?Of je niet met een bamiporto werkt? etc,etc? Die hebben echt wel andere zaken aan het hoofd.En wat fatsoen betreft:zijn we,de preppers,niet alle bezig om persoonlijk/individueelsamen met wat naasten te overleven?Dan zal het mij eerlijk gezegd een biet wezen wie ik in het verkeerde vel jaag met verkeerd taalgebruik of een verkeerde freqentie.Ik spreek uit ervaring dat als als er echt communicatie nodig is het absoluut niet belangrijk is wie wat hoort en waarom.Ze weten toch niet precies waar je zit zolang je het kort houd en zolang je geen vijand bent maar een prepper zullen je wel met rust laten tenzij je een magazijn met 10 jaar eten hebt.Spreek kort,zeg geen onodige zaken en spreek synoniemen af,dan kom je al een heel eind.Maak je niet druk om regeltjes in geval van een pandemische chaos.
 4. Ik ga een eind met je mee maar weet wel dat oplaadbare batterijen lang niet zo veel capaciteit hebben als gewone.Ik zou eerder gaan voor een grotere externe accu die je laad met zonnecellen oid.en dan via de laagspanningsingang de radio laat voeden.Alles wat je oplaad door een aparaat,bijv een radio of lamp kost je energie.Je genereert door te laden door een aparaat warmte en dat is verlies.Als je dan zuinig met alles wilt/moet doen moet je daar ook rekening mee hhouden.je kan de accu ook tegelijk voor bijv licht oid gebruiken,dubbele functie dus.
 5. Ik zou,als dat zo blijkt te zijn natuurlijk,alleen maar investeren in middelen om hout te halen als het in de buurt aanwezig is.Misschien is er een bos oid dichtbij je verblijfadres. In tijd van nood zal niemand om een kapvergunning vragen en het is misschien verspeelde moeite om een paar kuub hout te verwerken en op te slaan..Dan liever een stevig karretje en een paar goede bijlen/zagen.Gasflessen die gevuld kunnen worden mogen max 10 jaar na de laatste keur datum zijn.Je kan altijd,als er nog een keur op zit,keurings jaren bijkopen.Je gasboer kan je daar meer over vertellen. Ik heb een coleman 533,die brand op bijna alles behalve diesel dus dat is een goedkopere optie dan die gasbusjes.Bovendien heeft benzine een hogere calorisische waarde dan gas dwz dat het op een benzine brander sneller warm is.Ergo: er is minder brandstof nodig.een halve liter is voldoende voor 8 uur koken.Ook is de benzine die in mijn auto zit(euro loodvrij) ook een bron van energie dus.en dus ben je universeel wat brandstof betreft.Ook mijn generator en 2 van mijn kettingzagen draaien op hetzelfde spul. dus minder soorten in opslag en geen verwarring of een plotseling gebrek aan iets .Je kan ook natuurlijk op een klein houtkacheltje met wat dunne twijgjes koken als je de tijd hebt.
 6. Mijn dienstverband eindigde daar.Ik heb er nog wel een stuga(kost daar geen drol) waar ik regelmatig naar toe ga.Noors en zweeds zijn goed verwant en met wat ervaring rustig te mixen.Vooral in het hoge noorden,waar ook nog vaak Laps gesproken word,is het meer een gezamelijk dialect dan 2 aparte talen.Het betekent idd stevig/fors hout.Soms is het beter om het origineel te lezen,vertalingen zijn zo afhankelijk van de intrepertatie van de vertaler.
 7. Dat is een iidd een top boek,heb het ook gelezen.ik heb ruim 2 decenia in zweden gewoont en daar een hoop geleerd over stoken en hout behandelen voor de stook.Ook dat iedereen het op zijn eigen manier doet.Mijn opmerking was niet bedoelt als les maar meer om te delen want veel mensen denken te licht licht over de behandeling van stookhout en zijn dan verbaasd als de kachel of slecht brand of niet warm word. Essen is bovendien mooi voor stelen van bijlen,hamers etc.Ik wens je veel warmte en stookplezier toe.
 8. Het is raadzaam vlak na het snoeien of zagen van een boom zo snel mogelijk hout te kloven. Op dat moment is het haardhout nog vers en nog niet ingedroogd. Hoe langer je wacht met het kloven van hout, des te taaier worden de houtvezels tijdens het drogen van hout. Hierdoor maak je het jezelf moeilijker, want je kunt dan minder snel hout kloven. Dit wil je toch niet? Het gekloofde hout droogt voornamelijk sneller in op plekken, waar het haardhout is doorgezaagd of gespleten met een bijl. Hierdoor drogen korte en kleine stukjes hout sneller in dan lange en grote houtblokken. Daarom raad ik aan om hout pas op klooflengte te maken vlak voordat je begint met het kloven van hout. Wil jij uiteindelijk kunnen genieten van een warm vuurtje van de houtkachel? Dan is het zaak om vervolgens het gekloofde hout zorgvuldig op te bergen in een houtopslag. Dit wordt ook wel een houthok genoemd en je kunt zo’n houtopslag gemakkelijk maken in 12 stappen. Let op! Je kunt pas hout stoken zodra het hout ongeveer anderhalf tot 2 jaar droog is opgeslagen in een houthok.
 9. Is toch heerlijk om je kettingzagen weer eens een work out te kunnen geven? En daarna de spierballen met kloven? Laat het niet te lang liggen,anders word drogen nog een hele wachterij,
 10. Plattekaart.nl - Maak, download en print topografische kaarten op schaal van Nederland Mocht je meer willen weten dan heb ik nog wel een aantal links voor je.Gps zou ik als luxr gebruiken,weinig kans dat in een oorlogssituatie de satellieten bereikbaar zijn voor burger doeleinden.Beter is het inderdaad een goed kompas en de bijbehorende vaardigheden in huis te hebben.Ik ehb zlefs als back up een sextant liggen en ja,die werken ook op land.
 11. Hemelwater zal gebruikt worden voor gewas besproeien,kleiding wassen en spoelen van toilet etc.zonde om voor al die zaken drinkwater of gekookt water te gebruiken.
 12. Ik ben dus Moose vanaf de Veluwe. Ben in overheidsdienst,kan derhalve niet te veel privézaken/foto's delen. Ik ben als hobby het opknappen van kettingzagen en als middeleeuws reenactor heb in de loop der jaren veel kennis opgedaan betreffende leven zonder moderne spullen.Ik heb dus een complete middeleeuwse uitrusting waarmee ik dus zonder problemen kan leven,Voedsel opslaan etc doe ik niet,woon aan de rand van het bos waarin zat leeft,groeit en bloeit.Water heb ik in een grote hemelwateropslag(welke door een slimme overloop steeds ververst wordt) en bij twijfel heb ik een buitenhaard waarop ik water kan koken en een grote 3000liter waterzak/blaas in de kruipruimte.Die is nog leeg maar kan door een groot water aansluiting binnen 20 minuten vol zijn. Mede door de hobby veel kennis van het jagen etc maar om energie te sparen zal dat beperkt blijven tot strikken en het jagen aan mijn hond overlaten.Ik heb een Noorse Elandhond welke perfect zijn voor/op de jacht en bewaking. Ik heb de generator bij HBM gekocht,die hebben momenteel een vrij grote sale op dat gebied en dat scheelt soms erg veel.Het zijn modellen met een Hyundai motor en voor het doel zijn ze best betrouwbaar. Ik ben van mening dat men veel te veel wil regelen en daardoor te veel uitgeeft aan onzin.Met de gewone basis zaken zoals een goed mes(of een doos vol daarvan),diverse bijlen,zaag en kaarsen,tondel,medicatie,dekens,goede kleding en de mogelijkheid om zelf hout te halen kom je een heel eind. Ik woon zoals gezegd aan de rand van een schier oneindig bos en daar is eigenlijk nergens geen gebrek aan.Ik ben geen bushcrafter oid maar heb door mijn beroep genoeg kennis in huis. Ik heb geen belang in/bij dit bedrijf.Wel goede ervaringen:https://www.hbm-machines.com/nl/c/aggregaten
 13. net een 3KVa gekocht,was 300 euro afgeprijsd. Ik ben niet bang voor een misschien grillig spanningspatroon voor een pc oid. Ik denk dat als er problemen zijn het internet(of in ieder geval de tussenstations) ook plat ligt. Mijn kennis over in leven blijven zit in mijn hoofd of op papier.Even op google zoeken is te laat of onmogelijk.Gaat mij om koelen van eten en laden van een accupack.Idd gebruikt een generator best wel wat maar hij hoeft niet te draaien als je een beetje slim je zaken inplant.Ik gebruik als hoofdleverancier voor spanning een homemade accupack,die levert schone stroom/spaning. Als die geladen word door een generator zet ik tijdelijk even alles uit,gaat helemaal goed.Als de solarpanelen er op staan heb ik geen probleem met grillige patronen,die zijn redelijk schoon. 3kva is niet veel maar meer moet het niet zijn anders ben ik alleen maar schaarse brandstof in warmte of uitlaatgas aan het omzetten.Het moet zo efficient mogelijk zijn.
 14. Ik gebruik een canvas tent.Ja,die zijn superzwaar maar onverwoestbaar.De stokken hoef je niet perse mee te nemen,kan je makkelijk vervangen ter plaatse door takken/kleine boompjes.In combinatie met een extra luifel van 3x4 mtr(niet op deze foto) heb ik meer dan genoeg ruimte voor mijzelf.als je je vuur aan de rand van de luifel houd kun je nog droog koken ook.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...