Ga naar inhoud

Eilenbach

Lid
 • Items

  13
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Persoonlijke Informatie

 • Nieuwsbrief
  Nee

Eilenbach's prestaties

Jr. prepper

Jr. prepper (1/11)

28

Reputatie

 1. Nadat ik aan de hand van dit forumbericht enthousiast was geworden over koopeenkoe.nl heb ik eigenlijk meteen besteld. Achtergrond is dat we onze vleesconsumptie aan het verminderen zijn en als we vlees kopen dat van voormalig vrolijke beestjes moet komen (lees biologisch, scharrel, drie sterren). Bovendien heb ik het idee (terecht of onterecht) dat veel zogenaamd biologisch supermarktvlees enkel dit label krijgt omdat het voer biologisch is en er anders wordt omgegaan met medicijnen, maar dat er verder niet veel is veranderd in de keten van de stal naar de klant qua diervriendelijkheid etc. Gisteren is ons stuk koe in porties binnengekomen. Je wordt goed op de hoogte gehouden middels mailtjes en alle porties zijn vacuĆ¼m gesealed en verpakt in de eerder genoemde witte piepschuim doos met losse koelelementen. 1 verpakking was lek, maar dat is iets wat kan gebeuren. Vandaag gaan we de entrecotes/rib eyes met vrienden proeven, we hopen de komende twee, drie maanden geen vlees meer te hoeven kopen.
 2. Een eeuwigheid geleden geleerd tijdens vakantiewerk bij HAK: in B-merken werd de mindere kwaliteit gestopt, behalve voor het AH-huismerk, in die potten zat exact hetzelfde. Maar goed pakweg 30 jaar later zal het wellicht hetzelfde gaan, hoewel ik vermoed dat andere Supermarktketens ondertussen ook geleerd hebben met hun spierballen te rollen naar leveranciers. Hangt dus van de wens of de macht van de klant af wat er in de verpakking komt?
 3. Zonet even aan een ervaren moestuinier gevraagd hoe het zit met venkel: het is een lange dagsplant dus diep in juni planten was het antwoord. Een vlugge Google: http://www.moestuintips.nl/groenten/bol_knol_gewassen/knolvenkel/knolvenkel.php "Venkel is een zogenaamde lange-dag plant, en gaat dus bloeien bij een langer wordende dag (voorjaar/zomer). Het risico van doorschieten neemt sterk af als we zaaien na 21 juni, dus als de dagen korter worden. De voorjaarsteelt vereist dus ofwel hele gunstige groeiomstandigheden zodat de knollen groot genoeg worden voordat de bloei intreed, ofwel het gebruik van (nieuwe) rassen die minder gevoelig zijn voor doorschieten. 'Fino' is zo'n ras en wordt tegenwoordig veel aangeboden. Daarnaast verdient het dan nog aanbeveling om de plantjes voor te trekken in een koude bak. Knolvenkel kan ook doorschieten als de groeiomstandigheden slecht zijn - een te arme of te droge bodem bijvoorbeeld, of dicht op elkaar gezaaide plantjes. Het 'schieten' is te herkennen aan de vorm van de venkelknol, die wordt lang en uitgerekt in plaats van kort en breed. Binnen in de knol zit dan de ronde bloeistengel." Edit: zelf heb ik vorig jaar Fino venkel gehad; geen garantie dus dat het niet doorschiet.
 4. Ach ze hebben lekker spul Venkel is bij mij ook doorgeschoten trouwens; waarschijnlijk te vroeg geplant. Ga het gewoon weer proberen, je kan de uitschieters altijd nog door de salade gooien.
 5. Ja om die reden kon ik het niet laten liggen Biologische teelt trouwens op de kop getikt bij een biologisch dynamische moestuin hier in de buurt die in het seizoen elke woensdag en zaterdag een stalletje hebben. Slakken schijnen de schurft aan knoflook te hebben.
 6. Leuke topic! Het kriebelt inderdaad flink. Afgelopen maanden mijn stukje moestuin uitgebouwd naar de slootkant zodat ik nu 4 vakken van 2x3m en 2 vakken van 2x2m. Fijn voor een zes vaks vruchtwisseling. Vorig jaar (mijn eerste jaar) een aantal wijze lessen geleerd (zware rivierklei en worteltjes. Vraat door slakken, vogels, muizen, woelmuizen, ratten, watervogels, insecten het leek wel een jungle. En stamslabonen blijven laag, zit je dan met je mooie nieuwe glimmende tonkinstokken. Opbrengst erwten te laag, dus dit jaar alleen capucijners. Etc.) In een ander topic stond een aanbieding van de Lidl voor kleine kweekkasjes te koop vanaf 24 februari . Vorig jaar sloom begonnen, dit jaar proberen wat vroeger erbij te zijn :-) dus die ga ik maar kopen als aanvulling voor binnenshuis. Maar goed dit jaar in de planning: Zaailijst 2014 Knoflook Purple Haze (november 2 bollen uitgeplant 25 X opgekomen) Bosui half maart Tuinbonen (volle grond staan erin) Aardappelen voorkiemen feb planten maart Plantuitjes half maart Snijbiet maart april Capucijners Bietjes Pastinaak Courgette Spekboom/ stokslaboon Radijs Dille voor tussen de tuinbonen Diverse kool Venkel Diverse sla Nieuwe Vaste planten: Kruisbes x2 Framboos x2 Blauwe bes (plek al voorbereid in siergedeelte tuin; speciekuip met gaten ingegraven en gevuld met zure grond) Kiwibes x2 Allemachtig wat een lijst.... Hellup
 7. Het is verbazend wat er in de supermarkt wordt gerekend voor kruiderij. 2 euro voor 8 gram gevriesdroogde peterselie is een kiloprijs van 250 euro ..... volgens mij wordt daar iemand pissend van het lachen heel erg rijk van ;-) Een beetje prijsbewust persoon (en kruiden grootverbruiker zoals ik) loopt daar met een boogje omheen naar inderdaad de Turkse winkel op de hoek. Kwam laatst bij Flying Tiger zakken voor 2 euro tegen http://www.flying-tiger.nl/wonen/kruiden_en_etenswaren.html 50 of 80 gram afhankelijk van de kruiderij. De kiloprijs voor basilicum is daar dan 25 euro. Als je dat bij de Appie haalt dan betaal je daar 145 euro per kilo voor (1,49 voor 11 gram).
 8. Als je wilt bakken of frituren met olie is volgens mij het belangrijkste om te weten (naast houdbaarheid) op welke temperatuur de omzetting naar minder plezierige stoffen gaat plaatsvinden (rookpunt). Met veel in de supermarkt verkochte olie kan je beter je sla aanmaken. Voor bakken en frituren ben ik overgestapt op arachide-olie. Iets duurder, maar een goed verkrijgbare neutrale olie. http://nl.wikipedia.org/wiki/Rookpunt
 9. Hoogvliet supermarkt verkoopt Farmlight 1L voor 1,59. Vandaag zag ik dat ze ook nog eens een dubbeltje minder zijn 1,49 in het aanbiedingenhoekje Let wel op, ik moest wat moeite doen voor dat dubbeltje omdat de kassa het aansloeg op 1,59.... Maar ja elk dubbeltje telt
×
×
 • Nieuwe aanmaken...