Ga naar inhoud
GENEGEERD

Kolenkachels en houtkachels


Gast Dick Berts

Aanbevolen berichten

Gast Dick Berts

Kolenkachels en houtkachels maken je onafhankelijk. Het is van het grootse belang, dat we de kennis die er op dit gebied binnen onze prepperclub aanwezig is, met elkaar delen. Ik doe een voorzet;

 

 

Antraciet is de beste soort kolen. Peperduur. Maar een extreem goede investering. Het kan niet bederven en het wordt steeds meer waard. Ik heb zelf een anti reactie op deze zin, omdat deze fuck wereld totaal om geld draait. Daar ga ik absoluut niet in mee, maar het is wel zaak, om je geld nu niet weg te gooien, en dat doe je dus niet als je antraciet koopt. Ook al is het even slikken qua prijs. Niet alle houtkachels kunnen kolen aan. Kolen worden namelijk veel heter bij verbranding dan hout. Let ook op het rooster van je kachel. Antraciet bestaat in verschillende maten. Drietjes en vijfjes, daar hebben vakmensen het dan over. Ik ben geen kolen specialist. Maar neem wel even de maat op van de gleuven in je rooster, het gaat er om, dat de antraciet niet onverbrand door je rooster in je aslade zakt. Hout moet lang drogen voordat je het kunt stoken, kolen niet. En kolen hebben per kubieke meter vele malen meer verbrandingswaarde dan hout. Kolen zijn dus veel compacter op te slaan. Een ander nadeel van hout is, dat je vrijwel altijd houtworm naar binnen brengt als je met grote partijen hout gaat slepen. Dat kan je je meubels kosten of de balken van je dak zoals bij mijn oude huis het geval was. Ik spring even van de hak op de tak, dat komt omdat ik in mij hoofd zoek naar stukjes informatie waar preppers misschien wat aan hebben. Wat kolen door je hout heen mixen is geweldig bij het stoken. Kolen branden veel langer en daardoor blijft je vuur leven als het hout opgebrand is. Je hoeft dan iets minder goed op te letten, dat je tijdig weer een nieuw blok hout in je kachel stopt.

 

Koop ook een koolmonoxide melder. Die is onmisbaar bij een crisis. Koolmonoxide kan bij ieder verbranding ontstaan, zelfs bij het branden van kaarsen! Goed ventileren is de oplossing, maar in een crisis waarin brandstof extreem schaars is, wil je niet ventileren, want dat vliegt je onbetaalbare warmte naar buiten. Met een koolmonoxide melder kun je de grens opzoeken tussen behoud van warmte en het voorkomen van koolmonoxide vorming. Een absolute must voor iedere prepper! Liff had(hopelijk heeft) een goede koolmonoxide melder van Ajax-Kidde in de aanbieding.

 

Goede kachel handels hebben nog mica te koop. Een hittebestendig mineraal voor kachel ruitjes. Een EXTREEM goed ruilmiddel, want iedereen vergeet het en het is onmisbaar voor vrijwel iedere kachel. Je kunt het zo met een schaar op maat knippen. Erg goedkoop is mica niet, maar als je nog iets kunt missen, is het een mega investering. En je hebt zelf ook minimaal een reserve set mica of vuurvast glas voor je kachel nodig. En een bus vuurvaste pasta om de stenen binnen mantel aan te smeren, als je kachel die heeft. Een vriend van mij ging naar een kachel handel hier in Den Helder om een pijp te kopen. Volgens de handelaar was hij deze week al de derde klant die een allesbrander aan het installeren was vanwege de crisis. De boel is wat dat betreft wel een beetje aan het schuiven.

 

Later meer. Hopelijk komen er ook bijdragen van anderen over dit belangrijke onderwerp.

 

Oh ja, een nabrander over kachels is wel leuk. Op marktplaats vind je voor ongeveer 150 euro een goede potkachel. Let er op, dat de zuurstoftoevoer klep goed is, de stenen binnenmantel ok is (wat kieren in de mantel geeft niet, die smeer je aan met vuurvaste pasta) en dat de aslade erbij zit. Als je een tweedehands kachel gaat kopen, neem dan een enorme stapel oude kranten mee! Pers de stenen binnenpot daar helemaal mee vol. Je legt de kachel namelijk plat in je kofferbak en daar is de stenen mantel, die normaal rechtop staat, niet op berekend. Volpersen met kranten zorgt ervoor, dat de stenen mantel tijdens het transport in tact blijft. Etna en Jaarsma zijn uitstekende merken. Let er ook op, dat je schoorsteen goed geveegd is en dat er geen kraaiennesten in zitten, want dan gaat of je koolmonoxide melder op batterijen af, of je gaat op een heel prettige, maar totaal ongemerkte manier alvast dood. Zou daar de uitdrukking de kraaienmars blazen vandaan komen?? Niets is tragischer, dan sneuvelen dankzij je 'survival' apparatuur. Begrijp je nu waarom die koolmonoxide melder zo belangrijk is? Heb je geen rookkanaal in je huis? Je kunt ook een doorvoer maken door het platte dak van je schuur. Je pijp moet dan wel een meter of twee uit je dak steken, anders krijg je geen trek. Vraag een kachelhandel om advies, want ik ben geen expert. Het voordeel van een noodkachel in je schuur is, dat het in een crisis veel minder brandstof kost om een kleine schuur te verwarmen, dan een grote woonkamer. Bij een keiharde crisis gaan we ook niet de hele dag stoken, maar warmen we ons in de winter een paar keer per dag even door, dan blijft de kou dragelijk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Gast Dick Berts

Toets voor de grap eens 'kolenfornuis' in op Marktplaats. Iedere crisis kent ook winnaars. Stel nou eens, dat je bakker bent en je hebt nog een oud rookkanaal en wat ruimte over thuis. Je koopt via Marktplaats een kolenfornuis. Beetje prijzig, maar aftrekbaar van de belastingen als bedrijfskosten, omdat je er bij een crisis je bedrijf mee in stand wilt houden. Gaat alles plat, dan kun jij met de juiste voorraden als enige nog brood bakken met je kolenfornuis. Dat betekent wat voor je zelf en voor je omgeving. En voor de reputatie van je bedrijf na de crisis! Zomaar een ideetje. Als ik naar de maan wijs, dan moet je niet naar het puntje van mijn vinger blijven staren. Het gaat niet om een kolenfornuis, maar om het verzinnen van de een of andere speciale truc, waardoor je straks een uitstekende uitgangspositie hebt, om ook in een crisis nog in je levensonderhoud te kunnen voorzien.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Weer een 2tal goede postings!

 

Zit er ook verschil in een kolenkachel en een houtkachel?

kan je in een houtkachel kolen stoken, of andersom?

in een kolen kachel kun je meestal prima hout stoken, andersom niet.

Moderne houtkachels (ik heb een Janus 12) hebben een dichte bodem zodat het as niet naar beneden valt en het vuur 'isoleert' waardoor het nog heter wordt. Dat betekend weer een meer volledige verbranding.

Kolen stook je op en rooster zodat de zuurstof er van onderen bij kan en het as kan vallen.

 

Onze houtkachel schep ik in de winter slechts 1 a 2x per week half leeg, een mooi bedje van as is ideaal en maakt een mooier vuurtje.

 

EN koop altijd een CO melder (ik heb een Ajax Kidde met display zodat ik ook af en toe even kan spieken naar de waardes) en een rookmelder.

 

Rookmelder moet aan plafond

CO melder op de grond

 

Een gecombineerd apparaat is dus niet nuttig.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Prima houtbranden in een echte kolenkachel is niet helemaal waar. De kachel is anders ingericht. Je kan direct zien aan het kleine laadrooster maar ook aan de kleine diameter van het rookkanaal dat het een kolen kachel is. Je kan er geen grote blokken hout in kwijt. De verbranding gaat volledig anders. Houstkool briketten kan overigens wel!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Prachtig die oude hout kachels maar in de eerste weken van een shtf scenario kun je beter niet zo veel aandacht trekken met een rokenende schoorsteen het is een soort reklame van hier zit een prepper ik heb alles voor mekaar. Later als er dus meer gestookt wordt door anderen kan je het wel gebruiken.

Is ook afhankelijk van welke periode natuurlijk.

 

Zelf ben ik een groot petroleum man had ook een site petrolieman maar is door de provider gewist.

De petroleum kachels bij voorkeur Zibro kamin zijn erg duurzaam en kunnen in principe in een stealth survival goed functioneren evenals de petoleum branders ( de ouderwetsen koop je voor een paar tientjes) .

 

De kachel lonten zijn vaak op marktplaatste koop of kun je nieuw kopen bij

 

http://www.olielampen.nl/

 

ook zijn hier prachtige olielampen te koop.

Gewoon juweeltjes, de lampen worden ook nu nog veel gebruikt door de Amish in de VS

 

Ook een site voor petroleum en (propaan) gas is deze

http://www.pittenspecialist.nl/

 

Zal later er uitgebreider op terugkomen, moet nu weg.

 

 

 

Je kunt ook nog kiezen voor een oldtimer kachel die weer nieuw te koop, heb er zelf ook een paar de Aladdin en Vendor en een stuk of wat modernere, niet de laser modellen met elektronica.

Ik denk dat ik er een stuk of 8 heb waaronder 2 specialen die ook op diesel kunnen branden, moet nu echt weg

 

groet

Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuk topic,

 

Ik kan met mijn houtkachel het hele huis voldoende warm houden,

Maar als de srtoom uitvalt dan zal de ingebouwde ventilator stoppen en wordt rendament wel veel minder, daar moet ik nog iets op verzinnen.

 

Goede tip van zo een kolenfornuis, eens kijken of dit ook in een hout versie bestaat.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...