Ga naar inhoud
GENEGEERD

Nonwoven viscose doekjes (Toepassingen: koelen en isoleren)


vheeswijk

Aanbevolen berichten

De nonwoven viscose schoonmaak doekjes (meestal geel gekleurd) vindt men bijna in iedere keuken. Zij nemen water zéér snel en effectief op en hebben door de pluizige textuur een heel groot oppervlak. Hierdoor komen twee toepassingen binnen handbereik, nl. koelen en isoleren van objecten.

 

Koelen van objecten.

In mijn eerdere posting werd de koeling van de (turbo)-waxine-lichtjes besproken. De buitenwand van deze opgevoerde waxinelichtjes werd bekleed met viscose vlies en de cupjes werden geplaatst in het omgekeerde dekseltje van een HAK-potje met een beetje water. Het water wordt opgezogen in de buitenwand en koelt middels verdamping zéér effectief de waxine-lichtjes. Dit om de flash-over van de vlam naar het oppervlak van het gesmolten kaarsvet/waxine tegen te gaan. Zie posting Brandvertraging.

De koeling was zó indrukwekkend dat ik wat onderzoek heb gedaan naar de koeling van objecten door onttrekken van verdampingswarmte van water. In de oudheid reeds werden reeds niet-geglazuurde kruiken gebruikt om de inhoud te koelen door het keramiek van buiten nat te houden.

 

Veldflessen waar stof omheen zit worden al eeuwen op dezelfde manier afgekoeld door die stof nat te maken met water en zo'n veldfles in bv. een boom in de schaduw op te hangen waardoor het water in de veldfles afkoelt tot zo'n graad of 15-18 en dat is de juiste temperatuur om zonder veel problemen koel water te drinken. Link. In deze posting wordt hetzelfde principe toegepast door een bierblikje te beplakken (alleslijm) met viscose vlies en even te dopen in water. U kunt ook elastiekjes gebruiken om het viscose vlies te bevestigen of een "mof" (=opschuifbare koker) te maken om over uw bier- of cola blikjes te schuiven. Het een en ander wordt verduidelijkt in de volgende foto:

 

viscose_1.jpg.c101d112945995a88476796cdb95845e.jpg

 

Warmte-isolatie van objecten.

Droge viscose vlies koelt niet maar geeft juist een effectieve warmte-isolatie. Ook hier kunnen elastiekjes of zelfgemaakte kokers van viscose doekjes soelaas bieden, maar plakken met een alleslijm heeft toch mijn voorkeur als een vat, bv. een van boven met een stanley-mes opgesneden cola-blik wordt gebruikt. Er zijn mededelingen waaronder die van @eva1986 op dit forum te vinden waaruit blijkt dat je op waxine-lichtjes geen water kunt koken. In principe moet één waxine-lichtje al theoretisch qua totaal-energie ruim voldoende zijn, maar het "vermogen" is te laag. Het toepassen van warmte-isolatie door viscose brengt het doel echter dichterbij. Indien een opgevoerde waxinelicht (turbobrander) wordt gebruikt dan heb je op één lontje 200 ml water binnen 15 minuten aan de kook. Genoeg voor een kop thee of nescafé. Je kunt bovendien het blikje gewoon vastpakken zonder je handen te verbranden! Werkelijk een doorbraak! Het een en ander wordt verduidelijkt in de volgende foto:

 

viscose_2.jpg.c491f80da54af81cfffae00ad5735f95.jpg

 

Mogelijk hebben andere leden van dit forum nog andere toepassingen voor viscose schoonmaak doekjes (behalve schoonmaken :)).

 

Happy prepping,

Wolf @vheeswijk (chemicus)

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Er zijn mededelingen waaronder die van @eva1986 op dit forum te vinden waaruit blijkt dat je op waxine-lichtjes geen water kunt koken. In principe moet één waxine-lichtje al theoretisch qua totaal-energie ruim voldoende zijn, maar het "vermogen" is te laag. Het toepassen van warmte-isolatie door viscose brengt het doel echter dichterbij. Indien een opgevoerde waxinelicht (turbobrander) wordt gebruikt dan heb je op één lontje 200 ml water binnen 15 minuten aan de kook. Genoeg voor een kop thee of nescafé.

 

Het gros van de preppers zal echter niet overgaan tot het vervaardigen van opgevoerde waxinelichtjes. Het maken van de speciale lontjes is wel monnikenwerk en eigenlijk alleen te doen door monniken, gedetineerden en gepensioneerden zoals ik :o.

 

In deze mededeling wordt het aan de kook brengen met een normaal groot waxinelicht van 200 ml water binnen 45 minuten bij een omgevingstemperatuur van 10 graden Celcius gemeld gebruikmakend van voor iedereen gemakkelijk toegankelijke materialen en zonder tijdrovend geknutsel.

 

Materialen:

  1. Bierblikje (niet gemodificeerd) met 200 ml water.
  2. Koelmantel (9 cm hoog) van viscose schoonmaak doekje voor de isolatie van het bierblikje
  3. Dekseltje: omgekeerd cupje van een groot waxinelicht.
  4. Een Esbit-stoofje of een look-alike (die heeft u vast al wel).
  5. Een normaal (niet opgevoerde) waxinelicht groot model. Deze heeft een lontje dat wat groter is dan die in de kleinere cupjes. Met een klein waxinelicht wordt de kooktemperatuur niet bereikt.

 

De totaal-opstelling van dit experiment wordt getoond in de volgende foto:

 

Boiling.jpg.ef787cfa6426882895510e7e900a3863.jpg

 

45 minuten voor het aan de kook brengen van 200 ml water is wel wat lang, maar in tegenstelling tot eerdere berichten op dit forum nu zeker haalbaar geworden dank zij één groot waxinelicht en een zeer goede isolatie van het kookvat. Het experiment kan door iedereen worden gereproduceerd met gemakkelijk toegankelijke spullen en zonder noemenswaardig geknutsel.

 

Wolf @vheeswijk (chemicus)

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...
Er zijn mededelingen waaronder die van @eva1986 op dit forum te vinden waaruit blijkt dat je op waxine-lichtjes geen water kunt koken. In principe moet één waxine-lichtje al theoretisch qua totaal-energie ruim voldoende zijn, maar het "vermogen" is te laag. Het toepassen van warmte-isolatie door viscose brengt het doel echter dichterbij. Indien een opgevoerde waxinelicht (turbobrander) wordt gebruikt dan heb je op één lontje 200 ml water binnen 15 minuten aan de kook. Genoeg voor een kop thee of nescafé.

 

........

.......

........

 

Hier kick ik nou op! Ik heb gisteren een ei gekookt in een van boven opgengesneden bierblikje met isolerende mantel op een opgevoerd klein waxinelichtje (turbobrander) zoals in de volgende opstelling.

 

Gegevens:

10 grad. Celcius omgevingstemperatuur (garage).

Na 19-20 minuten kookpunt bereikt.

Na 25 minuten vlam uitgeblazen.

Nog 5 minuten laten staan in geïsoleerd bierblikje.

Ei bleek hardgekookt dus veel korter koken (ca. 20 min) moet mogelijk zijn.

Na weging bleek dat slechts 4 gram waxine (!) in het kleine cupje is opgebrand hetgeen de efficiëntie van de isolatie met viscose doek duidelijk illustreert.

 

Met een groot normaal waxinelicht moet op een bereidingstijd van ca. 2 maal zo lang worden gerekend in dezelfde opstelling.

 

Wolf

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...