Chinaka Geplaatst: 4 november 2012 Delen Geplaatst: 4 november 2012 Ben reeds jaren bezig met noem het maar een onderzoek naar hoe deden onze voorouders het tijdens jaren van schaarste tijdens bv: W.O II. En echt ik val steeds achterover over de kennis dat zij hadden en wij algemeen genomen vergeten zijn. Dus hier een receptje van tijdens W.O II: Meat roll: Witte bonen, gehakt, brood. Het gehakt kan echt zowat elke vleessoort zijn en de hoeveelheden kies jezelf. Meng alles heel goed en rol het op in een kaasdoek. 3 uur koken en voila , klaar. Nu iets 3 uur koken dat kost nogal veel brandstof. Maak dus gebruik van een hooikist. Is gewoon een houten bak waarin je een lap stof legt en opvult met hooi. Vanaf dat je gerecht kookt haal je dat van je vuur en plaats het in je hooikist. Sluit de kist met een met hooi opgevulde kussen sloop en deksel. De warmte blijft nu in de kist en gaart je voedsel. Grtz, Chin 2 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
JohnVonSchutz Geplaatst: 4 november 2012 Delen Geplaatst: 4 november 2012 Thx Chin, heb je een idee hoe heet het in zo;n kist wordt? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
frank1964 Geplaatst: 4 november 2012 Delen Geplaatst: 4 november 2012 John, de bedoeling van de kist is het vasthouden van de warmte. Je kunt het vergelijken met het systeem van thermosfles koken. de isolatie van de hooi, zorgt dat er weinig hitte verloren gaat. wanneer je het er met 100 grd inzet, zal het langere tijd heet blijven, maar langzaam maar zeker afkoelen, immers er wordt geen energie meer toegevoegd. Vlees gaart zelfs op temperaturen van 75 grd zachtjes door, colageen, hetgeen dat het taai maakt, wordt dan nog opgelost. Het vleeseiwit zelf, kan nog garen tot ongeveer 55 grd, dan houd het op. dus de tijd dat het boven die temp blijft is effectief. Heter dan hetgeen dat je toevoegd aan de kist, wordt het dus nooit. 3 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.