Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst: (aangepast)

 

Algemene basis informatie: afwijkingen in rookpunt, gebruik en opslag zijn altijd mogelijk, en bij twijfel controleer verpakking.

 

 

Olijfolie
Rookpunt: 190–220°C (afhankelijk van het type)
Geschikt voor: Sautéën, roerbakken, bakken, dressings.
Bewaaradvies: Op een koele, donkere plaats bewaren. Vermijd blootstelling aan licht en hitte om oxidatie te voorkomen. Sluit de fles goed af na gebruik.

Extra vergine olijfolie
Rookpunt: 190°C
Geschikt voor: Koude gerechten, salades, dressings, lichte roerbakken.
Bewaaradvies: Op een koele, donkere plaats bewaren. Deze olie is gevoeliger voor oxidatie, dus gebruik binnen enkele maanden na openen.

Zonnebloemolie
Rookpunt: 227°C
Geschikt voor: Frituren, bakken, roerbakken.
Bewaaradvies: Op kamertemperatuur en uit direct zonlicht bewaren. Na openen goed afgesloten houden.

Canola-olie (Raapzaadolie)
Rookpunt: 204°C
Geschikt voor: Frituren, bakken, sauteren.
Bewaaradvies: Op een koele, donkere plaats bewaren. Na openen binnen 6 maanden gebruiken.

Kokosolie
Rookpunt: 177°C (onbewerkte kokosolie) / 204°C (gefilterde kokosolie)
Geschikt voor: Bakken, roerbakken, grillen.
Bewaaradvies: Op kamertemperatuur of in de koelkast bewaren. Wordt vast bij lagere temperaturen, maar blijft langer houdbaar.

Avocado-olie
Rookpunt: 271°C
Geschikt voor: Frituren, roosteren, grillen.
Bewaaradvies: Op een koele, donkere plaats bewaren. Na openen binnen 6 maanden gebruiken.

Arachideolie (Pindaolie)
Rookpunt: 232°C
Geschikt voor: Frituren, wokken, roerbakken.
Bewaaradvies: Op kamertemperatuur en uit direct zonlicht bewaren. Na openen binnen 6-12 maanden gebruiken.

Maïsolie
Rookpunt: 232°C
Geschikt voor: Frituren, bakken.
Bewaaradvies: Bewaren op een koele, donkere plaats. Na openen goed afgesloten houden.

Sojaolie
Rookpunt: 232°C
Geschikt voor: Frituren, bakken, roerbakken.
Bewaaradvies: Op een koele, donkere plaats bewaren. Binnen enkele maanden na openen gebruiken.

Sesamolie
Rookpunt: 177°C (geroosterde) / 232°C (onbehandelde)
Geschikt voor: Sauteren, roerbakken, dressings.
Bewaaradvies: Ongeopend op een koele, donkere plaats. Geroosterde sesamolie kan het beste in de koelkast worden bewaard na openen.

Pompoenpitolie
Rookpunt: 160°C
Geschikt voor: Koude gerechten, salades, dressings.
Bewaaradvies: Altijd in de koelkast bewaren na openen. Binnen 6 maanden consumeren.

Walnootolie
Rookpunt: 160°C
Geschikt voor: Dressings, koude gerechten.
Bewaaradvies: In de koelkast bewaren. Gevoelig voor oxidatie, dus snel na openen gebruiken.

Lijnzaadolie (Vlaszaadolie)
Rookpunt: 107°C
Geschikt voor: Koude gerechten, salades.
Bewaaradvies: Altijd in de koelkast bewaren. Binnen 4-6 weken na openen gebruiken.

Hennepolie
Rookpunt: 165°C
Geschikt voor: Koude gerechten, salades.
Bewaaradvies: In de koelkast bewaren. Binnen 3-6 maanden na openen gebruiken.

Druivenpitolie
Rookpunt: 216°C
Geschikt voor: Sauteren, roerbakken, frituren.
Bewaaradvies: Op een koele, donkere plaats bewaren. Na openen goed afgesloten houden.

Hazelnootolie
Rookpunt: 221°C
Geschikt voor: Koude gerechten, dressings, bakken.
Bewaaradvies: Bewaren op een koele, donkere plaats. Na openen in de koelkast bewaren voor maximale houdbaarheid.

Macadamiaolie
Rookpunt: 210°C
Geschikt voor: Bakken, sauteren, roerbakken.
Bewaaradvies: Op een koele, donkere plaats bewaren. Na openen binnen 6 maanden gebruiken.

Rijstolie (Rijstzemelenolie)
Rookpunt: 254°C
Geschikt voor: Frituren, bakken, roerbakken.
Bewaaradvies: Bewaren op een koele, donkere plaats. Goed afgesloten houden na openen.

Tungolie
Rookpunt: 255°C
Geschikt voor: Bakken, grillen (in kleine hoeveelheden, vaak gebruikt in Oosterse keukens).
Bewaaradvies: Op een koele, donkere plaats bewaren. Minder gangbaar als culinaire olie, maar houdbaarheid is vergelijkbaar met andere oliën.

Mandelolie
Rookpunt: 216°C
Geschikt voor: Bakken, roerbakken, dressings.
Bewaaradvies: Op een koele, donkere plaats bewaren. Na openen binnen 6 maanden gebruiken.

Chili-olie
Rookpunt: 204°C
Geschikt voor: Koken, dressings, roerbakken.
Bewaaradvies: In de koelkast bewaren voor optimale smaak en houdbaarheid. Goed afgesloten houden.

Ghee (geklaarde boter)
Rookpunt: 250°C
Geschikt voor: Frituren, bakken, roosteren.
Bewaaradvies: Op kamertemperatuur in een luchtdichte verpakking. Lang houdbaar door de afwezigheid van water.

Butterolie (Boterolie)
Rookpunt: 177°C
Geschikt voor: Bakken, sauteren.
Bewaaradvies: Op een koele, donkere plaats bewaren. Na openen in de koelkast bewaren.

Cederhoutolie
Rookpunt: N.v.t. (meestal niet voor koken, maar als smaakmaker in kleine hoeveelheden)
Geschikt voor: Aromatiseren, kruiden.
Bewaaradvies: Op een koele, donkere plaats bewaren. Meestal niet voor direct koken.

Korianderolie
Rookpunt: 210°C
Geschikt voor: Sauteren, roerbakken.
Bewaaradvies: Op een koele, donkere plaats bewaren. Goed afgesloten houden na openen.

Litchi-olie
Rookpunt: 200°C
Geschikt voor: Luxe gerechten, roerbakken.
Bewaaradvies: Op een koele, donkere plaats bewaren. Na openen goed afsluiten.

aangepast door Doperwt
  • 2 weken later...
Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Geplaatst:

Ik ben het niet met je eens dat elke wakkere (wat is? mag je tegenwoordig geen afwijkende mening meer hebben en ben je dan een slapende?) dat vind. Ik zou zulke bewoording in elke discussie vermijden, het drukt alle dicussie de kop in en dat is een slechte zaak. 

 

Ik heb het filmpje niet gekeken, maar om een samenvatting gevraagd. 

 

Hoge omega 6 verhouding -> geldt niet voor alle zadenolien (bijv raapzaadolie heeft koud geperst een hele goede omega 6/3 verhouding) 
Oxidatie -> is afhankelijk van welke zadenolien en hoe ze geproduceert zijn. En hoe heet je de pan laat worden natuurlijk. 

En alles ligt aan de verhoudingen waarin je het gebruikt. Ik heb het niet over frituren, dan is bijna elke olie slecht. Maar met het meeste bakken, braden en roerbakken kun je prima olien gebruiken die een iets lager oxidatiepunt hebben. Mits, met mate. 

Maar ja,dat geldt ook voor alle andere vetten en olien die je aan je eten toevoegd. 

  • Leuk 1

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...