Ga naar inhoud
GENEGEERD

Rauwe Vis PAS OP


Aanbevolen berichten

Meeste ZEE vis kan rauw worden gegeten, maar zoetwatervissen kunnen rare beestjes bevatten. Zo mogelijk koken dus!! Ik weet niet of je er dood aan kan gaan, maar ziek dus wel! Te vinden onder: Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:A3873

 

Koorts, malaise en eosinofilie na eten van rauwe vis in Italië: infectie met leverbot (Opisthorchis felineus)

 

Infectie met een leverbot (platworm) is zeldzaam in West-Europa, maar recent zijn enkele uitbraken met deze parasiet beschreven na consumptie van rauwe zoetwatervis, gevangen in Italië.

 

Casus

Een 35-jarige, Nederlandse vrouw presenteerde zich met een koortsend ziektebeeld, zonder lokaliserende klachten. Bij laboratoriumonderzoek bleek een uitgesproken eosinofilie te bestaan. Microscopisch onderzoek van de feces toonde een leverbotei. Bij navraag bleek patiënte 3 weken tevoren rauwe vis (carpaccio van zeelt) in een restaurant in Noord-Italië te hebben gegeten. In Italië werd bij 45 mensen met vergelijkbare klachten die ook in dat restaurant hadden gegeten dezelfde infectie gevonden. Alle patiënten werden succesvol behandeld met praziquantel. Het leverbotei was afkomstig van de platworm Opisthorchis felineus.

 

Conclusie

O. felineus leeft in de galwegen van visetende zoogdieren en de levenscyclus verloopt via zoetwaterslakken en vissen. Acute verschijnselen zijn koorts, malaise, buikpijn en complicaties zoals lever- en galwegabcessen en cholangitis. De diagnose kan gesteld worden door microscopisch onderzoek van de feces, bevestigd met behulp van PCR of serologisch onderzoek.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...