Ga naar inhoud
GENEGEERD

DIY Desinfectie gel (WHO standaard)


LudoSanders

Aanbevolen berichten

Oorspronkelijke post hierboven. Wegens de grote vraag wellicht toch ook handig dit als apart draadje. In de oorspronkelijke post zit ook een handige bron pdf in bijlage met uitgebreidere uitleg van onderstaande informatie (Mocht je de post willen liken dan helpt dat altijd)

Dit is niet de enige manier van desinfecteren en is slechts een van de opties om goed werkende antivirale gel te maken.

 

Zelf hand desinfectiegel maken (WHO standaard)

 

Recept op basis van isopropanol
Voor 10 liter:
7500 ml isopropanol (70% - 99%)
400 ml waterstofperoxide 3%
150 ml glycerine 1.23
1900 ml gedemineraliseerd water

 

(Alternatief:
3 op 1
Isopropanol op aloe vera gel)

 

Recept op basis van ethylalcohol (ethanol)
Voor 10 liter:
7900 ml ethylalcohol (70% - 99%)
400 ml waterstofperoxide 3%
150 ml glycerine 1.23 

 

(Alternatief:
4 op 1
Ethylacohol op aloe vera gel)

 

Bij het mengen geen elektrische mixer gebruiken ivm brandbaarheid solutie.

Bij mixen met jerrycan kan je eventueel voorzichtig schudden voor mixen.
Als het met elkaar vermengt is moet het in afzonderlijke flacons worden opgeslagen bijvoorbeeld van 1 liter.
Laat het vervolgens 3 dagen staan voor gebruik.
 

Let op: Niet alle soorten alcohol zijn geschikt voor diy desinfectiemiddel!
Hieronder een korte uitleg vn de verschillende soorten en hun toepassingen.

 

Methanol
Methanol is veruit de goedkoopste alcohol maar is tevens giftig. Dit betekent dat de stof gevaarlijk is voor mensen en dat je dus veel voorzorgsmaatregelen moet nemen op het gebied van ARBO om te voorkomen dat mensen ziek worden van het product. Om die reden is er op dit moment op Europees niveau een verbod in de maak voor het gebruik van methanol in een aantal toepassingen. Het is dus slimmer om te kiezen voor een veiliger alternatief.

 

Ethanol
Ethanol is de meest bekende alcohol omdat dit de stof is die in bijvoorbeeld bier en wijn zit. Je ziet in de praktijk daarom vaak dat alcohol als synoniem voor ethanol gebruikt wordt. Van oudsher wordt er veel belasting geheven op ethanol in dranken in de vorm van accijns. De accijns voor alcohol 96% is in 2018 vastgesteld op €16,19 per liter. Voor technische toepassingen geldt deze belasting niet, mits het product, door middel van een aantal toevoegingen, ongeschikt is gemaakt voor consumptie. Dit wordt ook wel denatureren genoemd. De toevoegingen moeten bovendien wettelijk vastgelegd zijn. Ethanol wordt veelal gebruikt vanwege de minder scherpe geur en omdat het van oorsprong een bio-alcohol is.

 

Ketonatus
Deze toevoeging aan ethanol vindt zijn oorsprong in de drogisterij branche. In het woord Ketonatus zit ‘keton’, wat verwijst naar de denaturatie met onder andere MEK (Methyl Ethyl Keton). Uitdaging hierbij is dat de MEK een uitgesproken geur heeft die als onprettig kan worden ervaren. Vaak wordt die geur geneutraliseerd door toevoeging van een etherische olie. 

 

Isopropylalcohol (IPA) en BIO-IPA
IPA is geen roesmiddel, wordt dus niet gebruikt voor consumptie en heeft daarom als voordeel dat er niet gedenatureerd hoeft te worden. Daarnaast is het product niet giftig en is het niet als carcinogeen verklaard door de Nederlandse overheid. Het heeft wel een vrij scherpe geur die, afhankelijk van de toepassing, onaangenaam kan zijn voor de gebruiker. IPA is ook als brandbare stof geclassificeerd en dat heeft gevolgen voor de opslag, het vervoer en het gebruik van de producten. Op dit moment wordt IPA nog gemaakt uit aardolie en is er geen bio-IPA verkrijgbaar in commerciële hoeveelheden. Er zijn wel procesontwikkelingen gaande waardoor dit in de toekomst kan veranderen.

 

Bron: biochemie.nl, WHO, SAVARI.nl

 

 

aangepast door LudoSanders
Toevoeging gebruiksaanwijzing.
  • Leuk 3
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • 1 maand later...

@LudoSanders  ik mis een alcohol soort in je rijtje  , namelijk Bio-ethanol  dit is ook plm 96 % alcohol en niets mis mee als desinfecterend middel 

indertijd heeft @vheeswijk het al een keer aangegeven  en ipv Aloe Vera  zou je ook etherische olie als Ster anijs  olie  , tea tree oil ed kunnen gebruiken 

PS bio -ethanol is wel aanzienlijk  goedkoper en makkelijker te verkrijgen  in liter flessen .

gr will

  • Leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 jaar later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...