Ga naar inhoud
GENEGEERD

Samba aanmaakblokjes en firesteel


vheeswijk

Aanbevolen berichten

Algemeen bekend zijn de aanmaakblokjes van Samba die regelmatig aangeboden worden bij tankstations, Action, Blokker en tal van andere winkels. Deze komen in 2 soorten: (#1) de witte blokjes en (#2) de bruine aanmaakblokjes op basis van natuurlijke materialen (plantaardige vezels en wassen). Deze laatste soort (#2) kan men niet direct aansteken met een ferrocerium staaf (firesteel). Het lukt gewoon niet. Het blokje is echter opgebouwd in 3 lagen waarvan de binnenste laag vezelachtig is. Het blokje is gemakkelijk te spijten met een mes precies dwars door de binnenste laag. U krijgt 2 halve blokjes met elk een harde laag en een vezelachtige zachte laag. Deze zachte vezellaag kunt u met uw mes afkrabben waarbij een goede opbrengst aan vlokken van los vezelmateriaal wordt verkregen.

Het een en ander wordt gedemonstreerd in de foto hieronder.

 

Samba1.jpg

 

Het vlokkige binnenmateriaal van het bruine Samba aanmaakblokje 'pakt' zeer gemakkelijk een vonk van een ferrocerium staaf (firesteel), waarna de rest van het aanmaakblokje aan het ontstane vuurtje wordt toegevoegd zoals in de volgende foto wordt getoond.

 

Samba2.jpg

 

Een pakje Samba bevat 32 blokjes en u gebruikt steeds volgens bovenstaand voorschrift een half blokje waardoor u voor weinig geld 64 flinke vuurtjes mee kunt maken.

  • Leuk 4
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Nice, wat is de houdbaarheid van deze blokjes?

Afgelopen week had ik aanmaakblokjes nodig en dat bleken alleen nog maar blokjes te zijn. Die zaten nieuw in de verpakking, waten een jaar oud.

Het was niet hetzelfde merk, ik geloof dat die van mij bij de AH vandaan kwamen.

 

De houdbaarheid is oneindig lang. Is dus altijd goed. De lichtbruine blokjes moeten wel in zijaanzicht uit drie lagen bestaan. De witte blokjes kun je zo niet gebruiken. De witte (chemische) blokjes roken en stinken teveel bij verbranding.

En inderdaad: er zijn meerdere producenten. Lees het etiket goed.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...