Ga naar inhoud

Gerald

Lid
  • Items

    7
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Gerald

  1. Hallo Rodin, kijk voor de diepte/kosten etc. van de bron naar mijn 2 berichten van 1-4 (was geen grap)
  2. Dat kan inderdaad: een bron voor een paar honderd euro. Echter dan heb je een gespoelde bron tot max 20 meter diep met een beperkte capaciteit. Afhankelijk waar je zit kan het goed functioneren. Echter in tuinbouwgebieden heb je invloed van ingespoelde meststoffen en bestrijdingsmiddelen, deze gaan al veel dieper dan die 20 meter. Daarbij, als je op hoog gelegen grond zit kan de bron soms droogvallen, dat is op zich niet erg, maar je krijgt dan te maken met oxydaties en dat kan weer je bron bederven. Vandaar dat ik indertijd gekozen heb voor een geboorde bron op grote diepte. Dat kost inderdaad veel meer maar deze blijft gewoon goed met een grote capaciteit. Over het melden aan "de gemeente": pas bij een onttrekking van 8m3 per uur of meer is een vergunning vereist. Het lijkt er echter op dat de komende jaren de vergunningplicht uitgebreid gaat worden omdat schoon grondwater (lees: zoet water) steeds schaarser aan het worden is.
  3. Hallo 12gauge, klopt helemaal, die erg goedkope generatoren gaan niet lang mee en gebruiken per KwH veel meer. Ik heb indertijd gekozen voor een 5Kw dieselgenerator met een geluidgedempte kast. Deze geeft 230 èn 400 Volt. Die 400 V heb ik nodig voor mijn bronpomp. Een bijkomend voordeel van een dieselgenerator is dat hij ook op slaolie etc. loopt. Ik heb hem niet gekocht om hem ooit bij stroomuitval permanent te laten lopen maar om een watertank snel te kunnen vullen en dan tegelijkertijd accu's op te kunnen laden. Ik heb een paar stroomgroepen in mijn huis geschikt gemaakt voor 12 Volt, zo kan ik op accu's verlichting gebruiken. Een uitstekend adres voor generatoren is http://www.javac.be zij verkopen erg grote exemplaren maar ook kleinere. Kijk bij "outlet" en dan bij generatoren. Daar staat nu een 5,5 Kw voor slechts 750,-. Als je hem ophaalt hoef je geen BTW te betalen, in NL kosten deze dingen meestal zo'n 1000 à 1150,- dus dat scheelt behoorlijk.
  4. Het ging mij niet zozeer om de kosten alswel om vrij water te kunnen gebruiken, dus zonder afhankelijk te zijn. Die kosten krijg ik er waarschijnlijk nooit uit als je afzet tegen wat water uit de gewone kraan kost. Maar het voelt wel goed om ongelimiteerd water te kunne gebruiken en als er niets meer uit de kraan komt ook nog volop water te hebben. Zo zit dat bij mij dus.
  5. Voorstellen doe ik later wel. De bron heeft het volgende gekost: Het boren en plaatsen van de buis kostte 2000 euro. De pomp, incl plaatsen en aansluiten van drukvat met relaiskast heeft 1500 euro gekost. daarna hebben we nog kosten gemaakt voor een verdeel-unit. Je hebt nl water, maar het moet ook nog ergens naar toe... Dus buitenkramen gemonteerd, tyleenslangen er naar toe etc. Dat heeft ongeveer 800 euro gekost. De pomp geeft 8m3 per uur als maximum en draait op krachtstroom. als noodstroomvoorziening hebben we een kleine generator van 5kWa. Deze geeft 230/400V. en kan dus oo kde bron van stroom voorzien. momenteel zijn we bezig met wateropslag en een filtersysteem. als we dit voor elkaar hebben kunnen we in korte de het wateropslag vullen, dit kunnen we dan combineren met dingen opladen enzovoort.
  6. Sorry hoor, maar die combibar daar kun je eigenlijk niets mee. Bij edelmetalen (en alles van waarde) geldt: hoe kleiner de eenheden, hoe duurder in verhouding. Reken het maar na zou ik zeggen. Wij hebben gekozen voor de volgende oplossing: Wij hebben eerst geïnvesteerd in voedsel, brandstof, generator en wateropslag en vooral een bron voor onbeperkt water. Hieruit blijkt de keuze om hoe dan ook op onze woonplek te blijven, maar dat is een ander hoofdstuk. Dan over de financiële middelen: We houden 20% van onze liquide middelen aan in euro's, de rest in andere zaken. Zo hebben wij goud en zilver gekocht. Goud in baartjes van 100 gram en Maple's, zilver in oude NL zilveren munten. Ook hebben wij vorig jaar noorse kronen gekocht, dat blijkt geen groot succes, deze zijn net iets minder waard dan bij aankoop. Ik beschouw zo'n verlies als een verzekeringspremie, jammer maar helaas dus. En dat is het dan ook. Verder hebben wij geïnvesteerd in zaken die te ruilen zijn, dus maw extra ingekocht: zout, suiker, koffie, maar ook kleine gereedschappen, naalden, ijzergaren, pure alcohol, vissnoer, etc.
  7. Hallo Dr. prepper: over wat je zou doen met geld dat over is. Twee jaar geleden hebben wij een bron laten boren. Diep 54m en met een bronpomp op krachtstroom, je blijft dus wel afhankelijk van stoom, al is een kleine generator hiervoor voldoende. Het water is goed drinkbaar en dat maakt ons minder afhankelijk. Nu ben ik bezig met een zg "doorstroomvat". d.i. een roestvrijstalen tank, bestand tegen druk, welke ik tussen de waterleiding ga plaatsen. Dus na de watermeter het drukvat, hierdoor stoomt het water dat dagelijks gebruikt wordt. tussen vat en meter komt een terugslagklep. wanneer de aterdruk wegvalt heb ik een voorraad van zo'n 2m3 aan water. Ik hoef dit tussentijds niet te verversen omdat het elke dag doorgespoeld wordt door het dagelijkse waterverbruik. Ook ben ik aan het kijken naar een brandstofcontainer voor een voorraad diesel voor de generator en de auto. Diesel blijft 2 jaar goed en is ook te gebruiken voor verwarming en verlichting.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...