Ga naar inhoud

dezelfredzamebuitenmens

Lid
  • Items

    38
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    2

Berichten die geplaatst zijn door dezelfredzamebuitenmens

  1. Heb het gezien op een ander medium. Geweldig! Je ziet natuurlijk niet alles in zo'n filmpje, dat hooguit 10 minuten duurt. In het eggie kost het veel meer tijd. En wellicht heeft deze gast veel ervaring. Uit eigen ervaring weet ik dat het bouwen van een onderkomen met natuurlijk materiaal veel voldoening geeft en ik raad iedereen aan dit zelf eens te doen. Ga er vervolgens een nacht of meer in slapen. Het bouwen van zoiets heeft geen zin, vind ik, als je er niet wil verblijven. Ga er leven en ervaar dat zo'n natuurlijke woning een echt huis kan worden. Relativerend!

     

    Ik heb meerdere keren een aantal dagen achtereen in zo'n zelfgebouwd huisje midden in de natuur gewoond. Ik vond het geweldig. Weinig spullen en eten mee. Ik word letterlijk en figuurlijk zo licht als een veertje. Een bijzondere belevenis. Ik heb me grondig voorbereid, een proces van jaren.

     

    Door mijn ervaringen heb ik meer waardering gekregen voor de natuur. Vooral ook omdat ik op sommige momenten direct van haar afhankelijk ben. Geeft zij eten? Ik probeer altijd van tevoren, mentaal, een menu kaart samen te stellen van ingrediënten die ik ter plekke kan vinden. Maar ik weet: ik ben compleet afhankelijk van haar grillen. En dan het weer!

     

    Elke prepper zou zoiets eens moeten ervaren.

     

    onderkomen_hut_in_aanbouw.jpg.e38c0b6c41d9ae114b884ec9c3675a86.jpg

    • Leuk 1
  2. Naalden van fijnspar Picea abies, grove den Pinus sylvestris en douglasspar Pseudotsuga menziesii eet ik regelmatig als ik in het bos ben. Er zit vitamine C in. Ook de knoppen van deze soorten eet ik op. Toen ik hiermee begon: even over de drempel heen stappen. Nu vind ik het de gewoonste zaak van de wereld.

     

    Soms zit er een dikke vette eindknop op een grove den en dan kun je er een tijdje op kauwen. Net kauwgum!

  3. In februari heb ik buckskin gemaakt onder leiding van Diederik Seijs. Diederik heeft een jaar lang een wilderness immersion programma gevolgd bij de teaching drum outdoor school in Amerika waar hij het buckskinnen op traditionele wijze onder de knie heeft gekregen.

     

    Eigenlijk hebben we met niks huiden gelooid. Als voorbereiding zijn er enkele huiden van ree damhert en edelhert een week lang in een asbad gelegd en enkele in een kanaal. Daarna de huiden schrapen op schraapblokken om de haren en het epidermis te verwijderen. Vervolgens opspannen op een rek en daarna licht schuren. Vervolgens wringen in een eimengsel. Dan drogen bij een rokerig vuur waarbij de huid steeds in beweging blijft door er met stokken tegen aan te wrijven. Dit duurde tot diep in de nacht! Daarna roken in een rookoven.

     

    Voor een paar foto's zie dit artikel in mijn blog: http://dezelfredzamebuitenmens.blogspot.nl/2014/02/bushcraft-buckskin-maken.html

     

    Ik heb nu heerlijk geurend leer - gele cake met een vleugje rook - dat zit te wachten om getransformeerd te worden naar schoeisel. Ben bezig met proefmodellen nu van katoen.

     

    Groetjes, Bill

  4. @ghostwhiper mooi topic.

     

    Een paar kleine aanvullingen (als ik zo vrij mag zijn).

     

    - Gebruik dood hout voor je trekkermechanisme. Dood hout 'werkt' minder dan vers hout. De kans dat je mechanisme spontaan afgaat is is kleiner.

    - Maak je onderdelen voor de val of strik niet op de plek waar je 'm zetten wil. Je vervuilt de plek met je geur: weg wild. Daarna snel zetten en wegwezen.

    - Maskeer je geur door voor het zetten je handen en eventueel strik of val te wassen met local soil.

    - Niet op wissels lopen. Je brengt je eigen geur in.

     

    Geur (in het bovenstaande) betekent dus voor dieren meur = wegwezen.

     

    Coop trap:

    trap_coop_trap-.jpg.5d2ab8868b38e27a9a74db48111c8fe7.jpg

     

    Deze viel spontaan uit elkaar tijdens het optillen (zie voor coop trap http://www.gutenberg.org/files/17093/17093-h/17093-h.htm).

     

    Ik vind de arapuca bird trap een beter alternatief. Deze is eenvoudiger te maken en valt niet zo snel uit elkaar. Er zijn voldoende voorbeelden te vinden van de abt op het www. Arapuca bird trap:

     

    trap_arapuca_top.jpg.6a3b83928c8f61e97d7c0fecd0ba3a03.jpg

     

    trap_arapuca_side.jpg.694e48dc7e2a7ab727a45889097e6816.jpg

  5. Hé, waar waren jullie nou? Ik heb niemand van jullie hier gezien bij mijn workshop. Ik laat de prijs zakken en dan komt er vervolgens niemand... Nee geintje natuurlijk (zou André van Duin zeggen). Ik heb ontzettend veel geleerd. Er is een vervolg in voorbereiding. Ik laat het weten als het zover is.

     

    Met vriendelijke groet,

     

    Bill Jonker

  6. Hoi, FincalnSpanje,

     

    Mijn zoontje van vier gaat regelmatig mee naar m'n vaste hut. We bakken soms worstjes boven een vuur en koken wat rijst. We hebben een prima tijd! Goed voor jong en oud!

     

    Groetjes, Bill

  7. Nog iets over hutten bouwen. Zonder hulpmiddelen als zaag, bijl of touw kun je zogenaamde debris huts bouwen.

     

    Google dat maar eens. Er komen genoeg hits voorbij en kijk vooral eens bij het tabblad afbeeldingen.

     

    Ray Mears heeft een boek geschreven, genaamd Essential Bushcraft. Hij beschrijft gedetailleerd hoe je dit soort hutten kunt bouwen.

     

    Ik heb zelf drie van dit soort hutten gebouwd.

     

    http://dezelfredzamebuitenmens.blogspot.nl/2012/11/hoe-snel-bouw-je-een-hut.html

     

    http://dezelfredzamebuitenmens.blogspot.nl/2012/07/meerpersoons-onderkomen-van-natuurlijk-materiaal.html

     

    http://dezelfredzamebuitenmens.blogspot.nl/2012/04/A-frame-onderkomen-van-natuurlijk-materiaal.html

  8. Dit is een oude hut. Deze bestaat niet meer. In een dag gebouwd en is twee jaar mee gegaan. Op een gegeven zijn de liggers die het pakket humus dragen zover doorgerot dat het hele zaakje instort.

     

    Het bouwen kost veel energie. In een survival, waarbij je niet over koolhydraat rijk voedsel beschikt, bouw je op de eerste dag je onderkomen want er zitten dan nog voldoende koolhydraten in je lichaam. Kortom, op de eerste dag heb je er nog energie voor later misschien niet meer.

     

    onderkomen_groupshelter_dakbeschot_voltooid.jpg.3a0cf53a200d4b43b2fd863effd7588a.jpg

     

    onderkomen_groupshelter_voltooid.JPG.6fc3b4d75a2d01cbe2a48a7026565639.jpg

     

    onderkomen_groupshelter_interieur.JPG.f723f61054579daa6606adbc442df747.jpg

     

    onderkomen_groupshelter_kookvuur.JPG.306429d2979384f0b6bf51ad1ff5d454.jpg

  9. He Gamble,

     

    Jammer om te lezen dat ie verdwenen is. Ik hou er ook altijd rekening mee, dat als ik er heen ga dat m'n hut er niet meer is. Ik neem altijd een ponchotje mee voor het geval dat. En een slaapmatje is zo gemaakt van wat riet.

     

    'Mijn' bos is ooit gedund door een harvester. Gelukkig is de hut toen blijven staan. In de winter, als er sneeuw lag, kon je de hut toen wel zien (met sneeuwdek) vanaf het pad. Ik hoefde trouwens vanaf dat moment minder ver te lopen voor water want in de sporen van de harvester bleven vaak plassen staan.

     

    Groet, Bill

     

    Succes met de nieuwbouw

    • Leuk 1
  10. Hoi,

     

    Ik heb een boshut gebouwd. Dat leek me leuk om eens te doen. En van het één komt het ander. Want wat moet je vervolgens met zo'n hut? In wonen natuurlijk! Ik leef er soms een dag, een weekend en soms een week. Soms met anderen en soms alleen (soms gaat m'n zoontje van vier mee voor een dag en bakken we worstjes :) Over een paar weken word ik weer voor een week gedropt onder andere om de Workshop wilde planten te geven (staat ook ergens in een apart topic op dit forum).

     

    De hut is zo gebouwd dat er een open vuur in gestookt kan worden. Het model (vulkaan!) werkt als een schoorsteen. Als de deur dicht is brandt het vuur rustig en gaat de rook recht omhoog en dus de hut uit). Als het donker is kun je vanuit de omgeving niet zien dat er een vuur brandt want de hut is rondom dicht.

     

    Als ik een week ga neem ik zo weinig mogelijk mee. In ieder geval m'n mes (Mora), twee billycans, iets om een vuur aan te krijgen, een poncho (mocht de hut verdwenen zijn wat altijd kan gebeuren), slaapzak, waterfles en wat basisvoedsel. Verder haal ik m'n water uit de natuur. Ik maak water drinkbaar met een zelfgebouwde zuiveraar van een stuk berenklauwstengel gevuld met zand, houtskool en turf.

     

    Het bouwen van de hut en er vervolgens leven heeft me veel praktijkervaring gegeven (hoe je je zaakjes voor elkaar kunt krijgen als je echt eens buiten leeft).

     

    Kijk eens op deze post in mijn blog voor wat foto's van m'n hut.

     

    http://dezelfredzamebuitenmens.blogspot.nl/2012/04/lean-to-onderkomen-van-natuurlijk-materiaal.html

     

     

    onderkomen_lean_to_bouwen.JPG.650161ee66b1d7944b2f1d892f0144e6.jpg

    • Leuk 2
  11. Lijkt me zeer interessant, maar ik vind de kosten wel hoog. Maar wie ben ik. Lijkt me wel een functionele cursus. Hoeveel blijft er hangen na twee dagen?

     

    Ik had al gehoord dat dit soort cursussen gegeven worden in de stille kern van Zeewolde.

     

    Prijs is drastisch gezakt. Prijs positionering is nieuw voor mij. Ik wil de workshop laagdrempelig hebben.

     

    Mijn kosten zijn opgebouwd uit huur terrein, vervoer, eten. Daarnaast een paar investeringen.

  12. @dezelfredzamebuitenmens,

     

    Allereerst een dikke kudo voor je blog, die lees ik met liefde.

     

    Dan nu een kritische noot.

    Er zitten hier veel budgetpreppers op het forum. Ook aardig wat mensen die niet veel te spenderen hebben.

    Ik vroeg mij derhalve af hoe je aan de prijs van 99 euro bent gekomen?

     

    Greener

     

    Dank voor het lezen van m'n blog. De plaatjes zijn ook leuk he?

     

    Prijs workshop is drastisch gezakt. Prijs positionering is nieuw voor mij. Ik wil de workshop laagdrempelig hebben.

  13. Eén zo'n weekend per maand volgeboekt krijgen daar kan je van leven...lijkt me goede motivatie voor die prijs.

    Helaas is het inderdaad een bedrag wat ik niet kan uitgeven. Ook niet wil.

    Ik wil kennis delen, geen kennis kopen. Maar dat heeft meer met mijn levensfilosofie te maken.

     

    Prijs is drastisch gezakt. Prijs positionering is nieuw voor mij. Ik wil de workshop laagdrempelig hebben.

  14. Dank voor jullie reacties.

     

    @ prepper 053. Overnachting is vanzelfsprekend met toestemming van de eigenaar. Eigenaar is - op hoofdlijnen - inhoudelijk op de hoogte van de workshop.

     

    @ morningglory. Het welzijn van een ieder staat voorop. Ik zou het verschrikkelijk vinden als iemand ziek zou worden door het eten van iets verkeerds. Soorten die we tijdens de workshop eten, eet ik zelf regelmatig. Het zijn gemakkelijk te herkennen soorten.

     

    M'n achtergrond. Vanaf 1986 tot op heden bewust bezig met planten, bomen en struiken. Vanaf 2007 zijn daar paddenstoelen bij gekomen. Hoe? Opleiding: LBO en MBO tuinbouwschool, HBO Bosbouw, HBO Tuin- en Landschapsinrichting, HBO Tuinkunst en Parken. Heb daar goed leren kijken naar planten. M'n hoogste cijfers scoorde ik op plantenkennis… Leuk! Ik herken veel planten in een oogopslag.

     

    En veel lezen over het onderwerp. Maar op een gegeven moment wil je aan de slag. Ik leef soms een dag, een weekend of meerder dagen buiten en leef dan van het land. Zie bijvoorbeeld dit artikel in mijn blog : http://dezelfredzamebuitenmens.blogspot.nl/2013/08/vijf-dagen-leven-van-het-land.html

     

    @ Gamble. Dank voor je support!!! :)

     

    @ leidseprepper. Er zijn geen andere data gepland.

     

    @ houthe. Ik doe niet aan geld verduisteren. Ik wil gewoon weten waar ik aan toe ben.

     

    @CrossbowClan. Ik ben bang dat kinderen van 11 en 13 wat moeite hebben met de focus?

     

    @rumble. Wat blijft hangen? Dat hang af van wat je met je opgedane kennis doet.

     

    @Eskimojager. We gaan geen hutten bouwen. We gaan geen vuurboogset in elkaar knutselen. Daar is, zoals je zelf ook aangeeft, geen tijd voor. Wel laat ik je soorten zien die geschikt zijn om een vuurboog van te maken. We gaan geen onderkomens maken maar wel bouwwerken bekijken die van natuurlijke materialen gebouwd zijn.

    • Leuk 1
×
×
  • Nieuwe aanmaken...