Ga naar inhoud
GENEGEERD

Accu spanning meten en uitlezen


Tom

Aanbevolen berichten

Als u de geschatte State Of Charge (SOC) of (LAADCAPACITEIT) van een 12-volt batterij (of 6-volt, of andere accu's) wilt weten, kunt u de grafiek gebruiken waarin het percentage lading wordt weergegeven in combinatie met de accuspanning.

 

Hier is de grafiek;

 

[ATTACH=CONFIG]4129[/ATTACH].

 

Bij een 12 Volt accu is 12,7 Volt goed, maar als deze accuspanning terugloopt na enkele uren ongebruikt of met een (accu) tester of korte belasting na enkele minuten al terugloopt bijvoorbeeld door te starten is de accu in slechte conditie

Dus als de spanning van 12.7 Volt snel inzakt.

 

 

Deze grafiek is gemaakt toen ik (Ken Jorgustin van Modernsurvivalblog) voor het eerst samen een off-grid zonne-energie systeem samenstelde en het nodig is om deze informatie te weten om mijn accu's in een optimale conditie te houden.

Deze nieuwste versie bevat verschillende accu's met diverse scenario's voor een snelle uitlezing

 

Dit zonne-energie systeem gebruikt 48-volt accu pack, terwijl mijn camper accu is opgebouwd uit 12-volt accu's parallel geschakeld.

 

 

 

Noot betreffende het meten van de accuspanning ...

 

De batterij moet in 'open circuit' staat, in andere woorden ... de accu mag NIET belast zijn en moet niet aan de lader staan of worden opgeladen via de auto dynamo

 

Om de nauwkeurigheid van de meting te benaderen , moet de batterij voor een uur of twee niet meer op of ontladen worden, voor een veel nauwkeuriger meting moet je ongeveer 6 uur tot 24 uur wachten.

 

Voor de langste levensduur, dienen de accu's in de groene zone te blijven (40% of meer SOC).

 

Incidentele gevallen van de gele waarden zijn niet schadelijk, maar als de accu zich continue in deze gele nivo's bevind zal dat de levensduur van de batterij aanzienlijk verkorten.

 

Een geheel ontladen accu, die leeg is weggezet kun je al snel afschrijven, al binnen enkele dagen.

 

Hoewel dit slechts een eenvoudige meting is kun je er ook een zeer technische study van maken, maar de spannings grafiek is slechte een eenvoudige methode om de laadtoestand van de accu's weer te geven of de accu in in goede staat is.

 

Voor meer informatie over de lood accu

 

Geraadpleegde link

http://modernsurvivalblog.com/alternative-energy/battery-state-of-charge-chart/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Klopt helemaal wat je schrijft. Er zijn wel 2 punten waar je misschien wat aan hebt.

1) Je kan een 12volt accu hebben die 12,7 volt aangeeft maar dat wel niet zeggen dat je daarmee een auto kan starten. Het kan zomaar zijn dat wanneer je hem belast gebruikt zomaar naar de 6 volt valt. Je kan door een simpele test de kracht van de accu meten door even de accu onder spanning te zetten door bv even de motor te starten en een volt meter aangesloten op de accu. Je zal dan het voltage zien zakken. Afhankelijk van wat je met de accu wilt doen is 10,7 nog een matig/redelijke krachtige accu.

 

2) Als je nou een geheel ontladen of een bijna geheel ontlaadde accu hebt en die probeert op te laden door een bv een druppellader zal dit waarschijnlijk niet meer lukken. Wat je wel dan doen is om er een andere betere accu naast te zetten en dan deze 2 accu's gelijk op te laden. Op deze manier stroom er wel weer stroom door de accu's. Soms wil dit nog wel eens helpen maar zoals Tom al zei, deze accu's worden nooit meer 100% maar het kan net genoeg zijn je verder te helpen.

 

Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...