Ga naar inhoud
GENEGEERD

Acute vergifiging bij inname ( vooral door kinderen)


Aanbevolen berichten

Een vergifiging tijdens een normale situatie is al een ramp, maar bij een SHTF scenario is de ramp niet te overzien.(levensbedreigend)

 

Dus de meeste voor de hand liggende manier om deze problemen te voorkomen is om deze buiten bereik van kinderen te houden.

Bewaar ze hoog in een kast en afgesloten en dus niet zeggen "pillen zijn snoep" bij b.v. ziekte.

 

Advies in Nood.

 

Voor ouders, grootouders en oppassers:

Neem contact op met uw (huis) arts of met het Ziekenhuis of ga naar de

dichtstbijzijnde Spoed Eisende Hulp van een Ziekenhuis.

Heeft u de indruk dat het zeer ernstig en direct levensbedreigend kan zijn belt u 112

 

 

Voor professionals:

Bij acute vergiftiging kunt u, als professional, direct telefonisch contact op te nemem met het Nederlands Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). Dit is een onderdeel van het RIVM en is uitsluitend voor professionals.

 

Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer: 030-274 88 88

 

Particulieren dienen direct contact opnemen met de eigen huisarts of ga naar de dichtsbijzijnde Spoed Eisende Hulp van een ziekenhuis.

 

 

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) informeert (dieren-)artsen, apothekers en andere professionele hulpverleners over de mogelijke gezondheidseffecten en behandelingsmogelijkheden bij vergiftigingen. Het NVIC is hiervoor dag en nacht bereikbaar, zowel telefonisch (030 -274 8888) als via internet (http://www.vergiftigingen.info).

 

 

Acute vergiftigingen

 

Een acute vergiftiging wordt veroorzaakt door een kortdurende blootstelling aan een toxische stof. Aan de hand van patiënt- en blootstellingsgegevens maakt het NVIC een analyse van de te verwachten ernst van een vergiftiging. Door de registratie van gemelde vergiftigingsgevallen kunnen trends in de aard en ontwikkeling hiervan worden gesignaleerd.

 

De onderstaande lijst is van huishoudelijke artikelen die giftig zijn voor kinderen (ook volwassenen).

(rechtstreeks overgenomen uit Poison.org)

 

•antivries

•ruitensproeier oplossingen

•drain schoonmakers

•toiletpot reinigers

•insecticiden

•kunstnagel verwijderaars

•topische anesthetica (bijvoorbeeld producten die kunnen worden gebruikt voor zonnebrand pijn)

•medicijnen, geneesmiddelen,

 

... En meer:

 

•slakkenkorrels

•vaatwasmachines tabletten

•meubelwas

•parfum & aftershave

•mondwater

•benzine, kerosine en lampolie

•verf en verfverdunner

•mottenballen

•alcoholische dranken

•miniatuur batterijen

•afbladderende verf

•sigaretten, tabaksproducten

•ratten en muizen gif

 

 

Daarnaast is hier een lijst van de meest gevaarlijke vergiften voor Kinderen;

 

 

De gevaarlijkste vergiften voor kinderen zijn de volgende.

 

Zorg ervoor dat u vergiflijst bezit om te controleren welk vergif en welke preventie tips nodig zijn om uw dierbaren te beschermen.

 

Geneesmiddelen: deze zijn OK in de juiste dosering voor de juiste persoon. . Ze kunnen gevaarlijk zijn voor kinderen die deze medicijnen in-slikken

IJzerhoudende pillen voor volwassenen zijn zeer gevaarlijk voor kinderen bij inname. Kinderen kunnen beginnen met het spuggen van bloed of met bloederige diarree in minder dan een uur.

 

Schoonmaakmiddelen die chemische brandwonden veroorzaken: deze kan net zo slecht zijn als verbranding door vuur. Producten die chemische brandwonden veroorzaken zijn onder andere afvoer openers, toiletpot reinigers, roest verwijderaars, en ovenreinigingsmiddelen.

 

Nagel lijm remover en nagel primer: sommige producten gebruikt voor kunstnagels kan giftig zijn.

Sommige nagellijm verwijderaars hebben cyanide vergiftiging veroorzaakt wanneer ingeslikt door kinderen. Sommige nagel primers hebben veroorzaakt brandwonden aan de huid en de mond van kinderen die probeerde hen te drinken.

 

Koolwaterstoffen: dit is een brede categorie die benzine, kerosine, lampolie, motorolie, lichtere vloeistof, meubelwas, en verfverdunner omvat. Deze vloeistoffen leiden makkelijk tot verstikking als iemand dit heeft ingeslikt. Als dat gebeurt, kan het goed misgaan,

Het komt dan in de longen in plaats van in de maag. Als ze in iemands longen komen, wordt het moeilijk om te ademen. Ze kunnen ook leiden tot longontsteking.

Koolwaterstoffen behoren tot de belangrijkste oorzaken van vergiftiging overlijden bij kinderen.

 

Pesticiden: chemische producten om insecten en ander ongedierte te doden moet zorgvuldig worden gebruikt om te voorkomen dat nadelige gevolgen voor de mens optreden. Veel pesticiden kan worden geabsorbeerd door de huid. Veel kan ook het lichaam binnen door het inademen van de dampen. Sommigen kunnen het zenuwstelsel aantasten en kan het moeilijk maken om te ademen.

 

Voorruitsproeier oplossing en antivries: Kleine hoeveelheden van deze vloeistoffen zijn giftig voor mensen en huisdieren. Ruitensproeier oplossing kan blindheid en de dood veroorzaken na verslikken. Antivries kan nierfalen en de dood veroorzaken na verslikken.

 

Wilde paddestoelen: vele soorten paddestoelen groeien in veel gebieden van het land. Sommige zijn dodelijk te eten. Alleen experts in paddestoel identificatie kan het verschil tussen giftige paddestoelen en veilige paddestoelen vertellen.

 

Alcohol: wanneer kinderen alcohol innemen, kunnen ze epileptische aanvallen krijgen, raken in een coma of kunnen zelfs overlijden. Dit geldt ongeacht welk alcohol houdend middel is ingeslikt.

Mondwater, gezichts reinigers, en haar tonics deze kan net zo veel alcohol bevatten als alcoholische dranken.

 

Opmerking Tom;

deze onderstaande opmerking is rechtstreeks van de bron site en is als mededeling meegenomen, weet niet of dit verantwoord is, maar misschien zijn er deskundigen die er iets meer van af weten;

 

Hoe zit het met behandelingen zoals actieve koolstof of van ipecacuanhasiroop? Het lijkt erop dat het algemene advies is deze niet deze te gebruiken voor een vergiftiging. Integendeel, men wil dat je belt met de poison control hotline, zodat ze je kunnen helpen en beslissen wat te doen. Natuurlijk ben je niet in staat zijn om dit te doen in een SHTF scenario dus het zal aan u zijn om de beste beslissingen te nemen al dan niet om een balans te vinden op basis van actieve koolstof of van ipecacuanhasiroop.

 

 

Haal de Gifwijzer in huis: verkrijgbaar bij de apotheek

 

GIFWIJZER

 

Gifwijzer app voor iPhone en Android.

 

 

Geraadpleegde links;

 

https://www.vergiftigingen.info/home.htm

http://www.poison.org/prevent/dangerous.asp

http://rethinksurvival.com/posts/99-capacities-series-capacity-59-deal-with-accidental-poisoning/

http://www.gifwijzer.nl/

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Zijn de meeste van de opgenoemde producten sowieso dodelijk als er geen actie ondernomen wordt? Zoals maag leeg laten pompen. Een ding wat in een SHTF waarschijnlijk niet mogelijk is. Hoewel ik de lijst met acties opgeslagen heb denk ik dat deze niet gelden voor en situatie zonder medische hulp. Het niet laten braken is toch alleen maar om niet nog meer schade te veroorzaken aan de slokdarm? Maar het gif moet er wel uit zonder nog meer organen aan te tasten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zijn de meeste van de opgenoemde producten sowieso dodelijk als er geen actie ondernomen wordt? Zoals maag leeg laten pompen. Een ding wat in een SHTF waarschijnlijk niet mogelijk is. Hoewel ik de lijst met acties opgeslagen heb denk ik dat deze niet gelden voor en situatie zonder medische hulp. Het niet laten braken is toch alleen maar om niet nog meer schade te veroorzaken aan de slokdarm? Maar het gif moet er wel uit zonder nog meer organen aan te tasten.

 

In feite is elke stof dodelijk, maar veel is afhankelijk van de ingenomen hoeveelheid. Als jij nu 5 liter water achter elkaar opdrinkt ga je ook dood, zo simpel is het.

Wat voor een volwassen en gezond persoon een hoeveelheid is waar je alleen erg ziek van wordt, kan voor een kind of een reeds ziek persoon dodelijk zijn.

 

Omdat je er mogelijk zelf iets aan kunt doen, wil dat niet zeggen dat je daarmee geen externe hulpverlening meer hoeft in te schakelen. Altijd 112 bellen als je hevige verschijnselen ziet, anders de huistarts of naar de eerste hulppost. Aangeven wat het slachtoffer heeft ingenomen, hoe en hoeveel, hoe oud het slachtoffer is en zijn gewicht en hoe deze er aan toe is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...