Ga naar inhoud
GENEGEERD

Bannock - simpel biscuit brood.


nvd72
 Share

Recommended Posts

Bannock

Recipe #1 Simple bannock

2 ½ cups of flour

2 tsp baking powder

½ tsp salt

3 tblsp lard

1 cup cold water (approx)

 

 

Mix the dry ingredients together in a large bowl. Add the lard and mix in thoroughly. Gradually add the water (you may not need it all) and mix until the dough is thoroughly dampened, but not sticky.

Knead the dough on a floured board for 30 seconds. Flatten the dough to 1/2" thick. Cut into 8 pieces, and fry in a lightly greased frying pan, on medium heat, for 12-15 minutes each side.

 

 

Recipe #2: Bannock for six

3 cups of white flour

2 cups of whole wheat flour

½ cup of bran

½ cup of wheat germ

2 tbsp of baking powder

1 tsp of salt

2/3 cup of shortening

2/3 cup of milk powder

 

 

 

Tips for making Bannock

Tip #1

 

There are no rules. As you can see, the two recipes listed above are quite different. Bannock is usually made from whatever ingredients you have on hand. The recipe will be altered to create the type of mixture you require, for whatever method you are cooking it. Minimum ingredients would include some type of flour, and a liquid to bind the flour together. I have eaten bannock made from just flour and water, cooked on a hot rock, in an open fire, and I found it to be delicious. However, if you took the same two ingredients, and mixed in too much liquid, you will create a great glue for paper mache. In order to make great bannock, you must practice, practice, practice. Typical bannock recipes might include ingredients from the following categories:

 

Flour

white all purpose, whole wheat, cracked wheat, etc…

Exotic types of flour could include flour made from the roots of plants, and the inner bark of trees.

Rendered Fat

butter, margarine, cooking oil, bacon grease and lard are among the modern favorites

 

Baking Powder

nice if you want the bannock to be fluffy and light in texture.

 

Salt

a pinch will help bring out the flavors

 

Sugar

brown is my favorite.

 

Tip #2

 

Always thourally mix the dry ingredients, then add the fat and mix again until it is all absorbed. Lastly add the water, a little at a time, until you have a dough of the right consistency for your cooking method.

 

 

Tip #3

 

There are many things you can add to Bannock to alter it's taste.

 

 

* flavored instant oatmeal can change taste and texture

* milk, either powdered or dry, will cause the bannock to brown when baked

* adding cornmeal, or rolled oats can change the texture

* any sweet liquid can be a substitute for both sugar, and moisture.

Some examples are corn syrup, maple syrup, honey, orange juice, Baileys, etc…

* add instant coffee, or cinnamon

* try adding candied fruit, brown sugar, and cinnamon for a dessert style bread.

 

 

Tip #4

 

Cooking methods can change both taste and texture

 

* Baking in an oven usually produces a light, airy type of bannock

* If you roast it over, or in an open fire, the bannock will pick up some of the smoke flavor of the fire.

* It will absorb the flavor of any type of fat you fry it in.

* If thinned out, and poured into a hot, dry skillet, you will have hot cakes

* You can steam raw dough on top of any type of stew to create dumplings.

 

persoonlijjk vind het lekker gemenkt met beef jerky muesli en rozijnen/krenten.

een broodmix waar alles in zit is hier ook goed voor te gebruiken. ( scheelt een boel in tijd.)

mengen is trouwens goed te doen in een grote ziplock bag.

Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Gast Heksenboot

Ja, lekker :p

Wordt vaak gegeten hier, in diverse uitvoeringen.

Leuk al die bereidingswijzen.

 

Simpelste: meel - olie - water.

 

Wat je zegt, met muesli idd lekker.

 

En alles wat op een pizza kan, kan hier ook mee. Kaas. Groenten. Vlees - Vis - Kip - Insecten. Gewoon wat je in huis hebt. Banaan. Chocola. Kruiden.

Flamberen met ijs erbij. Whisky erover. Broodbeleg erop.

 

O, zeg nou gewoon alles, anders schrijf ik ineens een kookboek.

 

Pff, dit soort onderwerpen krijg ik altijd trek van...

Link naar reactie
Share on other sites

Gast Heksenboot

Ja, lekker :p, @nvd72.

Wordt vaak gegeten hier, in diverse uitvoeringen.

Leuk al die bereidingswijzen.

 

Simpelste: meel - olie - water.

 

Wat je zegt, met muesli idd lekker.

 

En alles wat op een pizza kan, kan hier ook mee. Kaas. Groenten. Vlees - Vis - Kip - Insecten. Gewoon wat je in huis hebt. Banaan. Chocola. Kruiden.

Flamberen met ijs erbij. Whisky erover. Broodbeleg erop.

 

O, zeg nou gewoon alles, anders schrijf ik ineens een kookboek.

 

Pff, dit soort onderwerpen krijg ik altijd trek van...

Link naar reactie
Share on other sites

  • 5 months later...
Gast ancestral-viking

ben benieuwd welke recpten en bereidings manieren er al zijn geprobeerd......ik maak sinds een tijdje zelf ook bannock .....hartige maar ook zoete varianten .....krenten rozijnen,chocolade vlokken,zelfs bij de bakker gekochte rum aroma doet het erg goed .......bannock i love it!!!

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...