Ga naar inhoud
GENEGEERD

Let op, dat je geen benzine in een petroleum druklamp gooit, want dan heb je een bom!


Floshtf

Aanbevolen berichten

Druklampen heb je in een benzine- en in een petroleum uitvoering. Ze zien er vaak vrijwel identiek uit! Maar pas op!

 

Petroleum moet veel langer voorverwarmd worden dan benzine. Daarom heeft de vergasserbuis van een petroleumlamp een extra krul;

 

http://www.fire-and-steel.de/WebRoot/Store22/Shops/62625123/50B7/38C4/20CE/2E19/24FA/C0A8/29C3/9699/Vergaseroberteil-Petromax-HK150-152-150.jpg

 

Gooi je in een lamp met bovenstaande vergasserbuis met krul benzine, dan wordt hij veel te heet en dan smelten je pakkingen en de naden van je lamp = BOEM! En een flinke ook!

 

Zo ziet de vergasserbuis van een benzinelamp eruit (recht en zonder krul);

 

http://www.green-store.ch/images/product_images/info_images/14054_0.jpg

 

Benzinelampen hebben als voordeel, dat benzine makkelijker te krijgen is dan petroleum. Maar voor gebruik binnen zijn ze nauwelijks geschikt (kan wel eventjes). De dampen van benzinelampen zijn veel giftiger dan van petroleum lampen, die je met enige ventilatie wel binnen kunt gebruiken. Met een benzinelamp heb je ook sneller ongelukken. Wanneer je de druk uit de tank weg laat lopen, dan is dat een veel explosiever gas dan bij petroleum.

 

Als je druklampen binnen gebruikt, zorg dan dat je de gebruiksaanwijzing goed leest (altijd te vinden op internet), dat je een blusdeken bij de hand hebt en gebruik een koolmonoxide melder. Die zijn onmisbaar bij een shtf. Bij iedere verbranding (ook van kaarsen) kan koolmonoxide ontstaan als er te weinig zuurstof is. Bij een shtf wil je niet te veel ventileren, want dan vliegt je kostbare warmte weg. Om de veilige grenzen op te zoeken, gebruik je een koolmonoxide melder op batterijen (ik adviseer Ajax-Kidde). En last but not least; oefen buiten op een brandveilige plek met het aansteken van je lamp. Als je niet goed voorverwarmd hebt, dan komt er geen gas uit je sproeier, maar een zuivere brandstofstraal, die een vlam van een meter veroorzaakt. Niks aan de hand, kraantje dicht en de vlam is weg, maar je schrikt wel. Met druklampen moet je leren omgaan. Wij kregen er vroeger bij het Korps zelfs les in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 maanden later...
Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
×
×
  • Nieuwe aanmaken...