Ga naar inhoud

joostven

Lid niveau 2
  • Items

    22
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door joostven

  1. Wij als dorp van 25.000 inwoners in de randstad hebben de afgelopen 6 maanden te maken gehad met 1 ziekenhuisopname afgelopen Augustus. Toch vallen we in de categorie zeer ernstig en zit alles hier ook op slot. Ik vind het maar raar. Eigenlijk is alleen de grote stad in deze provincie hofleverancier van ziekenhuisopnames.
     
    Mijn vraag is eigenlijk aan jullie, vinden jullie dat "we" uberhaupt wel naar de juiste hoofd indicator kijken met positieve besmettingen? Want hier wordt toch wel voornamelijk code rood/oranje op gebaseerd heb ik het idee.

    En zouden we niet veel beter een gerichtere aanpak kunnen hanteren en de brandhaarden (grote steden voornamelijk op dit moment) kunnen afsluiten zodat de rest gewoon doorkan?

     

     

    • Leuk 1
  2. 1 uur terug, OBL-Rien zei:

    Charts:

    688345323_Screenshot2020-04-18at15_29_38.png.70907bad4633930067fe2b91f9930ff5.png

     

    1072472799_Screenshot2020-04-18at15_29_45.png.9b8fd82dea945871cd1bd21383b89caa.png

     

     

    330862243_Screenshot2020-04-18at15_29_53.png.77b75b17f940774a9f391803edc460eb.png

     

    Het glijdende 7 dagen gemiddelde is dezelfde grafiek vorm als de rollende 7 dagen som, maar genormaliseerd naar de dagelijkse waardes zodat beide duidelijk leesbaar in dezelfde grafiek geplaatst kunnen worden.

    De blauwe stippellijn zijn de gevallen per datum. Deze lijn is nog niet definitief en zal met name voor de laatste 7 dagen deels behoorlijke correcties omhoog krijgen.

    De rode lijn is redelijk zeker, hoewel er kleinere correcties omhoog te verwacht zijn.

    De oranje lijn moet met behoorlijke correcties omhoog rekenen.

    De gele lijn zal nog flink omhoog gecorrigeerd worden.

    Mooie grafieken! :)

    • Leuk 1
  3. 2 minuten geleden, Loreen zei:

    @joostven

     

    Als je echt kijkt naar de werkelijke sterfdatum, wat heeft de rollende som van 7 dagen dan nog voor nut?

    Het idee daarvan was juist om foutieve weergave door trage rapportage te ondervangen (in het bijzonder de lage cijfers in het weekend, terwijl de sterftecijfers dan in werkelijkheid niet lager waren, maar ze gewoon nog niet doorgegeven waren). Daardoor kreeg je dan weekcijfers ipv dagcijfers.

     

    Als je werkt met de daadwerkelijke aantallen zou volgens mij een rollende som juist weer een vertekend beeld geven. Want de cijfers kunnen dan bijvoorbeeld al 3 dagen op rij explosief oplopen, zonder dat dit in de grafiek naar voren komt als de eerste 4 dagen van die week de aantallen juist lager waren.

     

    Geen kritiek, slechts een oprechte vraag :)

    Oké, ik wist niet dat dat het idee is was. Ik denk dat bij drie dagen explosief oplopen dit wel zichtbaar zou moeten zijn.. 

  4. 12 minuten geleden, OBL-Rien zei:

    Hartelijk dank @joostven, dat is een veel betere grafiek.

     

    Het verschil tussen de beide is dat ik tot nu toe met de dagelijkse cijfers van het RIVM werkte, en jij de op-datum gegevens gebruikt. Jou methode is superieur aan wat ik tot nu toe deed. Ik zal dan ook mijn grafieken vanaf nu aanpassen!

     

    Nogmaals bedankt

     een gelukkig gunstigere trend :)

    • Leuk 1
  5. 1 uur terug, OBL-Rien zei:

    Vandaag is belasting-aangifte dag voor mij, en ik vind het altijd moeilijk om me te concentreren op zo'n dag, dus...

     

    https://chicagocitywire.com/stories/530092711-roseland-hospital-phlebotomist-30-of-those-tested-have-coronavirus-antibody

     

    "A phlebotomist working at Roseland Community Hospital said Thursday that 30% to 50% of patients tested for the coronavirus have antibodies while only around 10% to 20% of those tested have the active virus.

    Sumaya Owaynat, a phlebotomy technician, said she tests between 400 and 600 patients on an average day in the parking lot at Roseland Community Hospital. Drive-thru testing is from 9 a.m. to noon and 1 to 4 p.m. each day. However, the hospital has a limited number of tests they can give per day.  

    Owaynat said the number of patients coming through the testing center who appear to have already had coronavirus and gotten over it is far greater than those who currently have the disease."

     

    Het aantal mensen met antigens is 2,5 tot 3 keer zo hoog als het aantal mensen met het virus.

    En in Europe liggen we ca 1 tot 2 weken voor op de US.

     

    Natuurlijk is het wel zo dat ze bij dit hospitaal geen goede doorsnee van de locale bevolking testen, enkel diegene die gemotiveerd zijn zich te laten testen.

     

     

     

    Mijn theorie is dat dit komt omdat de ziekte al veel langer speelt dan tot nu toe is gecommuniceerd,.. Ik denk dit omdat ik het zelf al in December gehad heb.

    • Leuk 1
  6. RIVM meldt 93 nieuwe sterfgevallen, afvlakking nog niet zeker

    Er zijn 507 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn minder nieuwe patiënten dan gisteren werd gemeld: toen ging het om 529 nieuwe patiënten. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 3.990.

    Volgens het RIVM blijkt uit de cijfers dat het virus zich minder snel aan het verspreiden is. De daling in het aantal ziekenhuisopnames lijkt er volgens het instituut op te duiden dat de maatregelen tegen het virus effect hebben. "Deze week zal duidelijk worden of er sprake is van een werkelijke afvlakking."

    Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 93, meldt het RIVM. In totaal zijn nu, voor zover bekend, 864 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

    Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 884. In totaal zijn er nu 11.750 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

    • Leuk 1
  7. 47 minuten geleden, Winterslaapisbeter zei:

    @joostvenIk zou er eerlijk gezegd wel wat van opkijken. De R0 zit volgens eerdere meldingen de 2 en 4, en de berekeningen die de Engelse meneer laat zien zijn alleen geldig met een R0 van 7. Ook laat hij met die berekening van een R0 van 7 35.000.000 mensen besmetten in Nederland, en dan komen we wat inwoners tekort. Dat heeft wel degelijk een effect op de curve, op een gegeven moment ligt 60% ziek op bed en dan gaat het minder hard.

     

    De aanname dat de doden direct vertaalbaar zijn naar een aantal besmettingen op basis van een stijgingspercentage isniet correct, het gaat niet om het stijgingspercentage maar om de exponentiele groei. In het geval van Japanology dat je hier aanhaalt heeft hij de stijging per dag op basis van 6 dagen terugkijken gezet op 42%, wat een groeifactor van 1.42 betekent, maar in werkelijkheid is zijn groeifactor dag 6 gedeeld door dag 1 en dan exponent van 1/6e want 6 dagen dus... (63/18)exponent(1/6)=1,23, oftewel 23%, wat overeenkomt met een verdubbeling in ongeveer 4-5 dagen en een R0 van tussen de 2 en 2.5. ?

     

    Exponentiele groei uitgelegd :

     

    https://www.slimleren.nl/onderwerpen/rekenen/12.415/lineaire-en-exponentiële-groei

     

    Zelf terugrekenen op basis van getallen wat de exponentiele groei is:

     

    https://www.wiskundeleraar.nl/page3.asp?nummer=12850

     

     

     

    Eens! Ik zelf zou er niet van op kijken - niet perse vanwege deze berekeningen - maar meer omdat ik het gevoel heb dat het corona virus nieuwe soort al veel langer speelt onder onze bevolking, misschien wel sinds november, zie mijn eerdere posts. 

     

    • Leuk 1
  8. 1 uur geleden, sunnysuzanna zei:

    Ik kan het aantal posts niet bijhouden dus neem mij niet kwalijk als deze link al eerder gepost is.
    Wat ik vooral it dit stuk haal (maar er is meer uit te halen) is:

    "Deze week werd een studie uit Oxford gepubliceerd die becijferde dat mogelijk al de helft van de inwoners van het Verenigd Koninkrijk reeds besmet zou kunnen zijn." Wat?! Helaas geen link naar de bron van deze bewering. Maar als dat voor VK opgaat, waarom dan niet voor nederland? Niet iedereen krijgt ernstige griep of zodanige ernstige symptomen dat een ziekenhuisopname nodig is. Ik hoor veel van mensen uit mijn stadje dat ze ziek zijn: een wel érg zware griep zoals ze niet eerder meemaakten, volgens eigen zeggen. Maar getest wordt er nauwelijks dus ja....

    Ten tweede echt een schokkende berekening en ik hoop echt dat hij ernaast zit:
    "Nederland beschikt momenteel over 1200 IC-bedden (die deels al bezet zijn door niet-Coronapatienten) en Johnson berekent dat zelfs in het gunstigste scenario (vlakke curve, krachtig ingrijpen van de overheid) er op het piekmoment 8000 IC-bedden nodig zullen zijn. "Dan zullen we veel doden te betreuren hebben...

    Ik zeg niet dat dit te prefereren is, maar het moet genoemd worden:
    "Wat we ook zien is dat hoe minder er ingegrepen wordt des te korter de crisis duurt. Bij gebrekkig ingrijpen zal de crisis ergens in mei voorbij zijn, dan kunnen samenleving en economie weer opstarten, bij krachtig ingrijpen pas in augustus."
    Dus als de ouderen en zwakkeren opgeofferd worden dan hebben we geen jarenlange crisis die óók veel slachtoffers zal eisen (niet perse doden op een enkele zelfmoord na, maar wel veel werklozen, faillissementen wat ook veel persoonlijk leed veroorzaakt...) Allicht zou ik niet graag mijn oudere familieleden daarvoor willen opofferen...Maar hier over nadenken is een filosofische oefening. Bedenk bijvoorbeeld hoeveel en hoevaak ouderen en zwakken sowieso dood gaan. De dood hoort bij het leven, het is niet zo dat zonder corona er niemand zou sterven. (Ik beschrijf het te kort door de bocht, maar er wordt inmiddels door denkers het een en ander over geschreven...)

    De conclusie uit beide grafieken (zie link)is duidelijk. Een krachtig optreden van staat en samenleving zullen het aantal ziektegevallen beperken en uitsmeren over de tijd. Een regering zal niet snel tot deze krachtige maatregelen beslissen als daarvoor geen draagvlak onder de bevolking bestaat. Draagvlak voor ingrijpende maatregelen bij een bevolking ontstaat pas als de bevolking de noodzaak van die maatregelen ziet. De noodzaak wordt vooral gezien als de ellende dichtbij is of als ons op een overtuigende manier gepresenteerd wordt wat ons en onze naasten te wachten staat. In tijden van “fake news” en wantrouwen van bevolkingen in overheden en hun motieven is het vinden van draagvlak geen sinecure. Het vereist zoals gezegd dat een bevolking goed op de hoogte is van mogelijke scenario’s die te haar te wachten staan en de rol die zij kan spelen in het beïnvloeden van de gebeurtenissen.

    Vervolgens wordt professor Ab Osterhaus, viroloog, voormalig hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, behoorlijk bekritiseert. Niet onterecht denk ik.
    Daarna wordt het interview met Marion Koopmans, virologe, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Carl Bergstrom (CB), hoogleraar biologie aan de Universiteit van Washington in Seattle, besproken.
    Zeer de moeite waard om te overdenken!

    https://drlandman.nl/nl/blogje-9-dinsdag-24-3-20-social-distancing-of-lock-down-is-het-nederlandse-beleid-afdoende/?fbclid=IwAR3fchpxsqk7kpBxv0aP191pkKpxM3SmY5hmiHR94ioC5aToLU6NK91cGHY

     

    @Japanology postte dit een paar dagen terug, ik zou er niet van opkijken als er.al.zoveel mensen het blijken te hebben gehad. Ik verwacht het zelfs.

     

     

    besmettingentotaallaag.thumb.PNG.6104b673681438bcccc2c140b06c2fe0.png

    besmettingentotaal.thumb.PNG.48c82454561fb23a5996973e7b40d707.png

    • Leuk 2
  9. 1 minuut geleden, Loreen zei:

    De houding van van Dissel is natuurlijk van begin af aan hetzelfde. 

    Corona zal niet naar NL komen, corona zal zich niet in NL verspreiden, de R0 zal onder 1 liggen...

     

    Maar waarom hoor ik niemand over dit kleine stukje hier?

    920971186_Screenshot_20200325-110830_SamsungInternet.thumb.jpg.d5d154f572c248c19212b4f0b3deab19.jpg

     

    Eerst werd het, ondanks andere geluiden van oa de WHO als feit gepresenteerd dat corona zonder symptomen niet verspreid kon worden. Heel het beleid was daar op gebaseerd. 

    Nou werd dat op een gegeven moment al vervangen door 'onwaarschijnlijk/zeer kleine kans'.

     

    Nu staat het hier dus als feit dat het wel gebeurt. 

    Nou heb ik niet de kans om 24/7 het nieuws te volgen en alle livestreams te volgen hoor, maar heb ik nou echt over het excuus van 'a lifetime' heen gekeken?

    Dit kleine stukje staat toch gelijk aan 'WE ZATEN ER GODSGRUWELIJK NAAST EN HEBBEN IN ONZE ARROGANTIE GESPEELD MET DE LEVENS VAN DE NEDERLANDSE BEVOLKING'? 

     

    Mis ik nou iets? 

     

    Ik dacht precies hetzelfde, dit is toch wel aardig een ding niet?

    • Leuk 2
  10. 13 uur geleden, Loreen zei:

     

    Ik snap nog steeds niet wat jij en @Sterredag hier dan mee willen zeggen? ?

     

    Ik zeg dat ik niet snap waarom ze kinderen nog buiten laten spelen.

    Eerste reactie: peuters en kleuters zijn moeilijk binnen te houden.

    Mijn reactie: ook peuters en kleuters lijkt me niet handig om 'los te laten'.

    Jullie reactie: ze hebben het niet over pubers/ze hebben het over jonge kinderen.

     

    Ik volg het niet?

     

    Hi,

     

    Eigenlijk, probeer ik hier helemaal niets mee te vertellen ? Alleen de minister juist te citeren, die had het over JONGE kinderen ipv alle kinderen.. 

  11. 2 minuten geleden, Loreen zei:

     

    Waar baseer je dat nou op?

     

    Tussen peuters/kleuters en pubers zit alsnog een grote groep kinderen die nog gewoon buiten spelen...

    Daarnaast snap ik niet wat je met je bericht wil zeggen?

    Volgens mij werd er duidelijk benoemd JONGE kinderen. 

  12. 28 minuten geleden, Sonny zei:

    Eerlijk gezegd denk ik dit ook. Ik zit sinds half januari thuis( vermoedelijk besmet via mijn dochter die in Brussel werkt waar dagelijks Chinese toeristen kwamen). Ik heb een longontsteking ontwikkeld. Drie reeksen antibiotica, heel moeilijk genezingsproces. Nu in herstelfase nog maar voel weinig vooruitgang. Als ik te lang ( max 15 min buiten ben)  last op de longen...steken blijven feregeld de kop op steken. Wel geen koorts.   Heel vreemd dat dit zo lang duurt. Verder leef ik heel gezond, aanvullende voedingssupplementen, vit D en C.  Volgens mij circuleerd dat al sinds januari. 

    Sterkte gewenst! Wij hebben nu nog weinig last gelukkig.  Ik ben heel benieuwd wat hierover nog aan het daglicht gaat komen. De berichten uit Ijsland waar de helft van de getesten al anti-lichamen (asymptomatisch) blijken te hebben sterken dit verhaal. Positief zou zijn, dat we al veel verder in het tijdspad zijn dan we nu met z'n allen denken.

  13. Zojuist, Simurgh zei:

    Vanochtend met mijn huisarts vastgesteld dat ik hoogstwaarschijnlijk corona heb. In vrijwillige /niet gecontroleerde quarantaine en na 24 uur symptoom vrij mag ik weer onder de mensen.

    Maar er wordt niet getest, dus wat zeggen de cijfers nou helemaal. De dokter zegt van wel, maar rivm/overheid van niet dus ik tel niet mee in de cijfers. Pas als mijn klachten zo erg worden dat ik opgenomen moet worden zal ik getest worden....en ik ben echt niet de enige op dit moment.


    Kortom wat zeggen de cijfers nu echt mensen, echt niets!!! Het is net als alle andere cijfers, groei, werkloosheid etc het wordt zo berekend /uitgelegd dat er niets aan de hand is.

     

    Eens, in principe zou het sterftecijfer wel iets moeten zeggen.

  14. 3 minuten geleden, opa zei:

     

    Sterker nog; het aantal overlijdens is ten opzichte van gister gestegen met 20%. Die 20% zagen we voorheen ook dagelijks in het aantal besmettingen. Zou dat kunnen betekenen dat er nog steeds geen verbetering is?

     

    Volgens mij is het aantal overledenen juist gedaald?

    • Leuk 1
  15. 2 minuten geleden, JohninNL zei:

    Volgens mij is deze nog niet gepost:

    https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-22/one-third-of-coronavirus-cases-may-show-no-symptom-scmp-reports 

     

    Ijsland heeft de grootste testen per aantal inwoners van eender welk land uitgevoerd en heeft ontdekt dat de helft van de mensen die positief test geen symptonen hebben.

     

    En het al gehad zouden kunnen hebben, maanden of weken eerder? Onder het mom van een griep? 

  16. Hi!

     

    Mijn first post hier op dit forum. Zelf had ik een gevoel sinds deze crisis start dat ik en mijn familie al corona afgelopen December hebben gehad.

     

    Mijn kinderen hadden longontsteking en ik zat er tegen aan. Precies alle kenmerken symptomen bijbehorend bij Corona, inclusief pijnlijke borst steken wat ik nog nooit

    eerder heb gevoeld (geen grapje) Tot deze crisis ging ik eigenlijk uit van een zware griep. Vandaag het artikel hieronder in de South China Morning  post en ander site tegen wat mijn gevoel een beetje bevestigd: 


    Coronavirus: ‘strange pneumonia’ seen in Lombardy in November, leading Italian doctor says 
    https://www.scmp.com/news/china/society/article/3076334/coronavirus-strange-pneumonia-seen-lombardy-november-leading

    https://sg.news.yahoo.com/coronavirus-strange-pneumonia-seen-lombardy-112931229.html

     

    Gisteren riep Trump ook in zijn persco dat China dit beter drie maanden eerder (dan januari) had kunnen melden. Dat zou bovenstaande artikelen kunnnen bevestigen?

     

    Wat denken jullie hiervan? Zou het kunnen dat dit al veel langer en breder speelt? Of is dat teveel conspiracy gedachte?

×
×
  • Nieuwe aanmaken...