Ga naar inhoud

mathsay

Lid
  • Items

    22
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door mathsay

  1. Bij mij ligt het hout met de lengte richting in de overheersende windrichting. Af en toe bij het stapelen enkele blokken dwars leggen. Ikzelf heb geen goede ervaringen met een afdekzeil direct boven het hout (vocht kan minder goed weg en scheuren snel bij veel wind) een afdak erboven en beetje speling laten zodat hier ook wind onder kan, is volgens mij de beste oplossing.

  2. Heb ook een kachel van DDG waarmee ik alles verwarm (heb geen cv ketel). Buffervat is wel aan te raden, als je de kachel laat branden en alle thermostaten op radiatoren zijn dicht (omdat temp gehaald is) kan de kachel zijn warmte niet meer kwijt waardoor je stoom krijgt. heb dit bij mij ook al voorgehad.

     

    De spiraal in de kachel verwarmd de spiraal in het buffervat (hierdoor is dit een relatief klein systeem en moet je buffervat niet al te groot zijn). Hierop staat, aan de kachel een overdrukventiel en aan het buffervat een automatische vulling. Het nodige CV water word dan uit het buffervat getrokken en rondgestuurd. Het koude retourwater komt onderaan in het buffervat.

     

    Je moet er wel op letten dat je het water dat naar je kachel gaat rond de 60°C is, kouder dan dit verhoogt de kans op condens in de kachel.

     

    Heb de volledige regeling zelf geschreven op PLC die ik van werk mocht meenemen.

  3. Prei

    Courgette

    Paprika

    Kersttomaten

    Witte kool, Rode kool, bloemkool en broccoli

    Selder (witte en groene)

    Sla (verschillende soorten)

    Kervel

    Bonen

    Pompoenen

     

    Tomaten zijn mislukt (volgend jaar in kas) samen met de wortelen (slecht zaad vermoed ik)

     

    Appels

    Pruimen (1 stuk, maar volgens mij is de boom aan het einde van zijn leven)

  4. Zelf heb ik ook zonnepanelen en ben erg aan het filosoferen hoe deze aan de gang te houden bij een SHTF. Een accu gebruiken met omvormer om netspanning te faken leek me inderdaad de meest korte klap om dit te doen. Uiteraard kun je er ook een accupark van maken om te zorgen dat je op z'n minst je dagproductie kwijt kunt (dan wel ff een reserve accu om te zorgen dat je de boel weer kunt kickstarten als je niet zuinig genoeg bent geweest :)).

     

    Dat je in de winter minder stroom tot je beschikking hebt is tijdens een SHTF veel minder interessant. Dat je überhaupt stroom hebt is al een zware pre. Vraag is alleen hoe je voor zoveel mogelijk opslag en zo min mogelijk verlies zorgt. Bieden alternatieve accu's (aluin bijvoorbeeld) mogelijkheden? En wat zijn de mogelijkheden om zo efficiënt mogelijk te laden (bijvoorbeeld een hele rij accu's in serie om op 220V te komen)?

    @Saved Bro Het faken van netspanning kan je eventueel doen met een UPS (ben er niet zeker van aangezien deze geen mooie sinus genereerd)? Ben er ook niet zeker van dat het zal werken.

  5. Heeft er iemand een idee waarom volgend probleem zich voordoet?

     

    Ik heb enkele bokalen gevuld met stukjes pompoen (om nadien pompoensoep te maken), maar nu na enkele weken komen de deksels los. Heb ook selder ingemaakt op zelfde manier en hier heb ik dit probleem niet.

     

    Alle potten zijn gesteriliseerd in kokend water, samen met deksels en ringen. Daarna bokalen gevuld met stukjes pompoen tot 2 cm onder de rand. Pot opgevuld met water tot 2 cm onder de rand en daarna 30 minuten in weck ketel op100°C.

    De bokalen en ringen zijn in goed staat (geen beschadigingen aan de randen).

     

    Zou het zonde vinden dat ik de rest van de pompoenen ook moet weggooien als ik deze ga inmaken.

     

    greetz

     

    Mathsay

  6. Ik heb dit onlangs geprobeerd met een ontsapper in weck ketel. Het sap is redelijk makkelijk eruit te halen. De smaak is iets anders, smaakt veel te flauw. Kan wel aan de appelsoort liggen (heb geen idee welk dat is boompje stond hier al toen we het huis kochten.

     

    Dit weekend nog eens proberen met eventueel wat suiker bij te voegen. Of als iemand een goed recept heeft, laat maar komen.

     

    Nu enkel nog deftige flessen zoeken om het sap in te bewaren.

  7. Als ze de spanning effectief gaan uitschakelen zouden ze beter beginnen met ervoor te zorgen dat de nutteloze gebruikers eerst uitgeschakeld worden. Als je ziet wat hier snachts aan verlichting brand, terwijl dit niet nodig is (straatverlichting, neonverlichting, enz.)

     

    Volgens mij hebben maar weinig mensen een idee wat er gebeurt als ze effectief de spanning uitschakelen.

  8. Ik heb bij de verbouwing van mijn huis gekozen om enkel nog te verwarmen met hout. Heb een kachel staan die 46KW kan leveren. Waarin een spiraal zit die 25KW warmte waterzijdig kan opwekken. Dit warm water gaat naar buffertank van 1000 liter. Hieruit haal ik de warmte om door de vloerverwarming te sturen. Bedoeling is om op termijn het buffervat ook te gebruiken om een sanitaire boiler te voeden (samen met zonnepanelen) zodat hier geen elektriciteit meer moet voor gebruiken. Voordeel van dit systeem is dat het redelijk goedkoop is in gebruik (afhankelijk hoe duur je hout kan kopen) en het geen gas verbruikt. De ruimte waarin de kachel staat is snel opgewarmd (indien te warm zetten we deur open zodat de warmte naar boven kan).

     

    Nadeel is dan wel dat je hout moet kunnen stockeren ( verbruik is ongeveer 17kuub per winter).

    @lewieke Er zitten een aantal goeie tips in die ik ook ga toepassen. Die lampen van bij de action zijn die goed? Heb al slechte ervaringen met het kopen van goedkope lampen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...