Ga naar inhoud

boncretien

Lid
  • Items

    3
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke Informatie

  • Nieuwsbrief
    Ja

boncretien's prestaties

Jr. prepper

Jr. prepper (1/11)

18

Reputatie

  1. Je kan ook eens zoeken op voedselbos of agroforestry. Op de site van bijvoorbeeld Martin Crawford kan je een heleboel eetbare meerjarige planten/struiken/bomen bestellen. http://www.agroforestry.co.uk/ Om nog enkele interessante planten te noemen die nog niet vermeld zijn in deze draad: bijv. Bamboe (phyllostachys-soorten). Alle soorten bamboe leveren eetbare scheuten op. Bovendien kan je de stokken voor allerlei doeleinden gebruiken. Ook een interessante vind ik bijv. de kleinbladige linde (Tilia Cordata), de jonge blaadjes zijn een prima vervanger van sla, van de bloempjes kan je thee trekken en is ook een ideale bijenplant. Nog enkele interessante: siberische den (pinus cembra) levert dennenzaadjes, evident walnoten, mispels, grootvruchtige meidoorns, sierkwee (Chaenomeles Japonica), rode- witte- zwarte bessen,olijfwilg (Elaeagnus Umbellata) levert bessen en bemest de grond door symbiose in de wortels met nitrificerende bacteriën, appelmunt levert blaadjes voor in de sla en voor de thee - woekert lekker en is een prima bijenplant. Zo kan ik nog wel even doorgaan, echter ik heb het meeste van mijn kennis gehaald uit het boek Creating a forest garden van Martin Crawford dat ik ten zeerste kan aanraden.
  2. boncretien

    Fruitbomen

    @ Jan C (vermits onvoldoende posts kan ik je niet pm-en) Nog een interessant adres voor kleinfruit (getest en geselecteerd op resistentie) : http://www.proeftuin.eu Gespecialiseerd in kruisbessen, maar je vindt er ook de vijgen en Amerikaans blauwbessen uit jouw vraag.
  3. boncretien

    Fruitbomen

    De onderstam bepaalt de groeikracht van de boom. Hoe groter de groeikracht hoe minder snel er vruchtzetting optreedt. Bij een hoogstam (typisch onderstam Bittenfelder zaailing, met een tussenstam) moet je 8 tot 12 jaar wachten vooraleer de fruitproductie op gang komt. Beroepstelers planten appellaagstammen aan in haagvorm op onderstam M9. Deze onderstam vormt een zeer klein wortelstel met een daardoor zeer beperkte groeikracht. Positieve effecten van deze onderstam met beperkte groekracht, zijn dat deze boompjes al één jaar na het planten vruchten opleveren. Negatieve effecten zijn dat deze boompjes permanent steun behoeven omdat ze anders omwaaien, dat ze een zeer rijke bodem (leem) nodig hebben en dat ze geen 20 jaar meegaan. Er wordt trouwens van laagstam fruit ook gezegd dat het ondergeschikt is aan hoogstam fruit, omwille van lager mineralen- en vitamienen gehaltes. Zeker er is ook dat stroopfabrikanten de markt afschuimen naar appels en peren van hoogstammen, omdat deze hogere concentraties aan pectine bevatten en dat met alleen laagstam fruit de stroop onvoldoende dikt. Laagstam appelbomen in handel aangeboden zijn meestal de overschotten van wat er aan de beroepstelers verkocht wordt. De onderstam is 99% zeker M9. Heb je zandgrond in je tuin, heb je met zo'n boompje enkel miserie en geen fruit. Op zandgrond of minder vruchtbare grond kies je als onderstam voor een appel M26. Grotere groeikracht, pas na 2jaar fruit, gaat 50 jaar mee. Diezelfde uitleg over onderstammen bestaat ook voor peren, kersen, pruimen, noten, kastanjes,.... De onderstam is het belangrijkste van je boom. Mijn advies koop je boom bij iemand die afficheert welke onderstam er gebruikt is. Kijk even in de catalogus van boomkwekerij de Linde uit Kemmel voor de keuze van de juiste soorten (download de pdf-file) http://www.boomkwekerijdelinde.be/catalog/index.cfm?DATA_GROEP=0 De soorten staan er gerangschikt volgens bewaartijd. Je vindt er ook de beste soorten om zonder spuitmiddelen te kweken, de zogenaamde RGF-soorten: RGF staat voor: ressources génétiques fruitières. Onderstaande soorten zijn in het C.R.A. (afdeling plantenziekten) te Gembloux gedurende jaren getest op de belangrijkste schimmelziekten en als tamelijk weerstandbiedend bevonden.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...