Ga naar inhoud

jaycee

Lid
  • Items

    5
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door jaycee

  1. Je bent het belangrijkste dat echt telt vergeten: namelijk dat de meeste mensen graag willen blijven leven.... En dan is het goed om "theoretisch geneuzel" toch een beetje serieus te nemen Petroleumbranders zijn echt alleen bedoeld voor petroleum. Andere koolwaterstoffen branden ook. Ze geven licht en worden warm. Alleen: in het gunstigste geval werkt het niet goed en in het ergste geval kost het je je leven. Dat laatste kan een heel stuk sneller gaan dan de meeste mensen denken en je merkt niets van het gevaar. Bij het gebruik van petroleum is die kans veel kleiner omdat de verbranding dan goed verloopt. Bijvoorbeeld koolmonoxide wordt nauwelijks geproduceerd. Ook benzine in zo'n brander doen is zeer af te raden. @jobs: wat er na dertig jaar van over is hangt af van hoe het bewaard is. De chemische samenstelling van petroleum verandert sterk als petroleum in het licht wordt bewaard, of als de temperatuur hoog is. Hoewel er dan nog steeds "petroleum" op het etiket staat, is het chemisch gezien geen petroleum meer! Als je het bij heel lage temperaturen in het donker zou bewaren dan blijft het veel langer goed. Maar mensen die zich willen voorbereiden op slechte tijden hebben een brandstof nodig die je gewoon bij kamertemperatuur zeer lang kunt bewaren. Het gekoeld bewaren van petroleum lijkt me daar niet in passen
  2. Na 30 jaar brandt het goedje zeker nog wel, en krijg je dus licht en warmte. Maar dat is wat anders dan de vraag of petroleum geschikt is om langere tijd te bewaren om het vervolgens voor een kachel te gebruiken (en daar gaat deze forum-thread over). Het antwoord op die vraag is een duidelijk "nee". Want na 30 jaar is petroleum geen petroleum meer maar een mengsel van andere koolwaterstoffen...
  3. Als je inderdaad petroleum wilt als noodbrandstof dan is het een goed idee om de petroleum aan het einde van de winter op te stoken. De gewone kachel kan dan uit, dus de petroleum wordt dan nuttig gebruikt. En voor de volgende winter kun je dan weer nieuwe petroleum kopen. Op die manier heb je altijd een voorraad kwalitatief goede petroleum die ook nog eens nuttig wordt gebruikt. (Want 30 jaar bewaren is inderdaad echt geen optie voor iemand die preppen serieus neemt)
  4. Bovenstaande is een wel erg eenvoudige redenering: "het brandt nog, dus het is goed". Enige kennis van scheikunde is noodzakelijk om te kunnen begrijpen waarom het na 30 jaar niet meer geschikt is als kachelbrandstrof. Als je petroleum 30 jaar bewaart, dan brandt de vloeistof na 30 jaar inderdaad nog. Maar dat wat er brandt, is dan geen petroleum meer..... Petroleum is een verzameling koolwaterstoffen met een koolstofketenlengte van 12 tot 16. Het is te zien als een soort ketting van koolstofmoleculen, en daar zitten waterstofmoleculen aan. Een eigenschap van petroleum is dat de ketens in de loop der tijd polimeriseren (= de ketens gaan aan elkaar zitten). Ze worden dus veel langer. Na 30 jaar is petroleum dus geen petroleum meer. Het is een verzameling koolwaterstoffen met veel langere ketens. Deze koolwaterstoffen zijn ook brandbaar. De eigenschappen van de verbranding zijn echter wel anders dan die van petroleum. Zoals de verbrandingseigenschappen van benzine ook anders zijn dan die van petroleum (benzine heeft kortere koolstoofketens dan petroleum: 4 tot 12). Een kachel zal het nog wel doen na 30 jaar. Echter: dat is maar even. De verbranding zal al snel een stuk slechter blijken te zijn dan met verse petroleum of zelfs geheel onbruikbaar (en levensgevaarlijk, net als met benzine). Het verbrandingsproces van petroleumkachels werkt zo goed omdat de kous, de verbrandingskamers en de brandstof optimaal op elkaar zijn afgestemd. Alleen daardoor ruik je de kachels nauwelijks/niet, walmen ze niet en kun je ze veilig gebruiken. Zonder noemenswaardig risico op giftige bijproducten en/of koolmonoxide. Dat is dus de reden dat mensen die langdurige opslag van kachelbrandstof willen, veel beter gas kunnen kiezen. De gasmoleculen veranderen niet in de loop der tijd en hun (verbrandings)eigenschappen blijven dus ook gelijk in de loop der jaren.
  5. Iets verder terug zag ik een vraag over de houdbaarheid van petroleum (=kerosine). Dit is beperkt houdbaar door een chemisch proces dat niet tegen te houden is. Het proces wordt vertraagd door de brandstof zo koel mogelijk in het donker te bewaren. Maar ook dan blijft de houdbaarheid beperkt. Ik zou het niet langer dan 2 jaar bewaren. Dit maakt petroleum ongeschikt voor mensen die een brandstofvoorraad jarenlang willen kunnen bewaren. Mensen die dat willen kunnen beter gasflessen opslaan. Gas kun je probleemloos opslaan. Na decennia is het nog steeds gewoon te gebruiken.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...