Ga naar inhoud

Coco

Lid
  • Items

    116
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Coco

  1. @Coco even kort en simpel: je voert het dagelijks met gelijke delen (in gewicht) bloem en water.

     

    'Normaal' is om dagelijks de helft van je (zelfgemaakte) starter weg te nemen (brood bakken, weg geven of desnoods composteren) en die helft vul je aan met een papje van water en bloem. De volgende dag is dat papje ook weer vergist and so on. Elke dag vers zelfgemaakt brood! Met de huidige idiote prijzen voor (lekker) brood in NL misschien niet eens een gek idee. Gist is behoorlijk smaak bepalend dus ik zou dan wel even op zoek gaan naar iets dat jou bevalt. Daarbij raad ik nogmaals aan om een poging te doen dit van een pizzeria o.i.d. te verkrijgen i.p.v. het zelf proberen te vangen. Anders valt het misschien toch steeds tegen en zie je er weer vanaf.

     

    Je kan het ook in de koelkast bewaren, waardoor de gist gaat slapen, dan voer je het 1 keer per week ipv elke dag. Als je het er uit haalt moet je dan een paar dagen voeren (water + meel) om het weer goed op gang te krijgen voor gebruik.

    Anderen voeren weer 2x per dag, anderen doen er een beetje suiker bij en zo heeft iedereen zijn eigen manier. Dus het is best de moeite waard om eens wat te experimenteren om te zien wat voor jou het beste werkt. Je kan goed aan het papje zien of het aan het vergisten is (bubbels), dus dan weet je dat je goed bezig bent.

     

    http://www.wildyeastblog.com/2007/09/29/maintain-starter/

    http://www.maltosefalcons.com/tech/yeast-propagation-and-maintenance-principles-and-practices

    http://www.greydragon.org/library/culturing_yeast.html

    Sorry, alle bovenstaande linkjes zijn weer Engelstalig. Komt denk ik omdat ik over het algemeen in het Engels communiceer en daardoor ook in het Engels nadenk en het dus makkelijker voor me is Engelstalige bronnen te vinden. Als ik de zoekwoorden die ik in me hoofd heb naar Nederlands vertaal krijg ik allemaal onzinnige resultaten.

     

    Super, ik ga het binnenkort eens uitproberen

  2. Het is makkelijker om zuur gist te vangen dan een "bakkersgist".

     

    Als je 10 potjes op 10 verschillende plekken in je huis maakt zal je waarschijnlijk 10 verschillende gisten vangen. Als je dan eenmaal een goede gist hebt gevangen (die goed werkt én goed smaakt) kan je die het beste blijven voeren i.p.v. steeds weer opnieuw beginnen.

     

    Je kan ook naar de betere pizzeria gaan en vragen of je daar wat gist starter kan krijgen/kopen. Heb je wel kans dat ze daar heel geheimzinnig over gaan doen omdat het hun geheime ingrediënt is. Je kan dergelijk gist vervolgens de rest van je leven blijven voeren / vermeerderen. Dus met een beetje onderhoud gaat het niet over datum.

     

    Hoe werkt dat dan? Gist voeren en/of vermeerderen? lijkt me interessant om dat zelf ook te kunnen.

  3. Ik ben getrouwd met mijn iPhone. Ik zou niks anders meer meer willen. Maar stel er komt een EMP en ik kom het toevallig van te voren te weten, als ik mijn telefoon in een doek of stuk rubber rol en daarna omwikkeld met meerdere lagen aluminium, zal mijn iPhone het dan over leven?

  4. Wat je ook kunt doen is binnen het document een nieuwe pagina maken (onderaan zie je enkele tabjes).

    Daarbinnen zou je jouw gehele voorraad kunnen sorteren waarbij je bovenaan zet wat als eerste zal verlopen + de plek waar je het hebt opgeslagen (mocht je met een bepaald systeem werken).

    Zo ga je je gehele voorraad af en dan zal alles gesorteerd staan op volgorde van verloop. Nieuwe aanwinsten zet je er dan gewoon tussen.

    Het is heel simpel een nieuwe kolom ertussen te plakken.

     

    Misschien kun je hier mee aan de slag ;)

     

    Maar dan moet ik alsnog zelf het uitzoek werk doen, en dat wil ik niet. Ik heb twee kantjes vol geschreven met de voorraad die ik heb met houdbaarheid datum en dat wil ik 1x invoeren en bij houden met de nieuwe gekochte spullen en dan dan wil ik excel de rest laten doen. Ik weet dat het kan, je kan namelijk excel dingen op volgorde laten zetten, ik weet alleen niet hoe je dat maakt.

  5. Ik ben al maanden op zoek naar een excel document die naast het voorraad beheer ook de tht kan bij houden. Daarmee bedoel ik dat je dus een product invoert en daar bij ook de houdbaarheidsdatum kan invoeren en dat je dan in een andere tabblad kan kijken wat het eerst verloopt zodat je het op tijd kan gebruiken en weer kan aanvullen.

     

    Er bestaan al hele mooie lijsten die ook een boodschappenlijst creëert: http://preppers.nl/forum/threads/2185-Excel-Prepper-voorraad-beheer?highlight=Voorraad

     

    Maar ik zoek dus een lijst die ook iets met de thé datum doet. Wie kan mij hier mee helpen (of maken)?

     

    Groetjes Coco

  6. Op een dag zal de bank gesloten zijn.

    En op die dag zou je graag over je kostbaarheden willen beschikken.

    Als je het niet kunt vasthouden is het niet van jou.

     

    Ik heb je verkeerd begrepen, niet goed gelezen. Ik dacht dat je een kluisje thuis bedoelde. Maar inderdaad is een bankkluisje een slecht idee.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...