Ga naar inhoud
GENEGEERD

Eten Lang Bewaren WSHTF.


MyronPrps

Aanbevolen berichten

Hallo iedereen:)

 

Ik was laatst opzoek naar wat manieren om geoogste groenten en fruit lang te bewaren Post-SHTF hierbij stuitte ik al snel op het idee om een oude vrieskast in te graven voor ongeveer 3/4e zodat de deksel boven de grond uitkomt met een ventilatie pijpje in het midden maar aangezien een vrieskast meenemen geen optie is word dit toch erg lastig(of eentje plunderen.....;) maar hierdoor vond ik wat interessants wat ik graag wou delen

 

Manier Van Bewaren: Veel mensen denken dat vooral fruit zo koel mogelijk bewaard moet worden maar vaak is dit niet de beste optie vooral zuidelijke fruitsoorten zoals: paprika's, courgettes, aubergines, komkommers, tomaten, ananas, bananen en meloenen. hebben meer warmte nodig aangezien het fruit nog steeds leeft na de oogst, hetgene wat ze het meest nodig hebben van allemaal is een hoge luchtvochtigheid, dus een kist met daaronder een reservoir met een klein laagje water zodat het water door verdamping langs het fruit gaat en hierdoor het fruit langer houdbaar blijft.

 

Aangezien groente en fruit nog leeft en energie bevat na de oogst proberen de geoogste planten om verder te leven en dus gebruiken ze alle energie die ze hebben om zo normaal mogelijk te zijn hierdoor is het het beste om vooral voor wortelen, jonge uien en prei het beste om een gat te graven hier plastic in te doen en dit opvullen met licht vochtig zand en de prei,jonge ui en wortelen hier verticaal (oftewel rechtop) in te doen zodat de planten geen energie gebruiken om weer rechtop te komen door het in te graven krijg je een koele omgeving met een hoge luchtvochtigheid (wel aan te raden om een soort dak hierboven te maken zoals een verhoogde deksel)

 

Nogal wat soorten fruit en een aantal groenten produceren het gas ethyleen: appels, tomaten, advocado's, bananen, honingmeloenen, peren, pruimen en perziken. Deze stof veroorzaakt een snellere rijping van fruit en groenten die vlakbij worden bewaard. Daarom is het raadzaam om ethyleen producerend fruit apart te bewaren. Maar in combinatie met aardappelen, heeft ethyleen een positieve invloed. Het gas verhindert namelijk dat de aardappelen gaan kiemen. het is dus het beste om een grote kist te maken waarbij in de deksel gaten zitten om appels in te doen en in de kist waar geen licht bij komt de aardappels in te doen.

 

Voor kruiden is het het beste om een zo laag mogelijke luchtvochtigheid te hebben maar met een hogere temperatuur wat hierbij de beste optie is om een glazen pot met een kurken dop te vinden hier de kruiden in te doen en aan de dop rijst vast maken wat weer vocht opneemt zodat het zo droog mogelijk blijft terwijl het toch warm is.

 

Het drogen van eten voor winter of zelfs verkoop: Iedereen kent natuurlijk de methode van bijvoorbeeld bosjes kruiden aan de muur te hangen maar dit gaat erg langzaam dus ben ik opzoek gegaan naar zonnedrogers die redelijk gemakkelijk te maken zijn en dit waren mijn resultaten:

 

[ATTACH=CONFIG]4537[/ATTACH]

 

 

[ATTACH=CONFIG]4538[/ATTACH]

 

deze tekening hoort bij de de tweede droger: [ATTACH=CONFIG]4539[/ATTACH]

 

Erg bedankt voor het lezen:)

 

Als iemand tips, op/aanmerkingen of vragen heeft vertel/vraag gerust:)

 

Met vriendelijke groet, Myronprps

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Bij ons werden appels en peren op de zolder gewaard waar ze gewoon op de planken lagen zonder elkaar te raken noten lagen in bakje . Aardappelen in de aardappel kuil . Prei werd in gedreven ongeveer op uw manier maar dan zonder plastic en af gedekt met stro als het gaat vriezen . Ui charlot en look werd gedroogd . Ook kruiden . Kersen en krieken werden verwerkt tot jam of op alcohol gezet .

Oja uw droog oven is al eens gepost .

 

Geert

Link naar reactie
Delen op andere sites

@MyronPrps mijn vriendin droogt kruiden en groenten en fruit met een elektrische droger , maar de temperaturen en tijden verschillen toch want kruiden worden op iets van 40 C gedroogd terwijl de rest

op een hogere temperatuur gebeurd (zou moeten vragen op welke temp ) . Ook de tijden zijn aanzienlijk langer dan dat de zon schijnt 12 tot 16 uur of zoiets , hetgeen inhoud dat je een aantal dagen mooi

zonnig weer moet hebben .Als je in een warm zonnig land woont zal zoiets zeker werken op deze manier maar hier in Nederland denk ik dat het wel zal werken maar je een toch wat ingewikkelder systeem zal

moeten hebben . Een grotere collector en een systeem waar je warmte in opslaat om dit gedoseerd te gebruiken bij het drogen .

gr will

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...