Ga naar inhoud
GENEGEERD

Voeding kopen, opslaan en Vervaldatum (THT)


PREPPERDEPEP

Aanbevolen berichten


Hi all, 
 

Er is veel info en soms zie je door bomen het bos niet meer.
Toch moet er een manier zijn waarop de experts het doen, die niet gek veel zal afwijken van elkaar, enige persoonlijke voorkeuren daargelaten.

Vandaar mijn onderstaande vragen en opmerkingen, gericht aan ervaren preppers, die hopelijk ook voor anderen nuttig kunnen zijn
 

Voeding kopen, opslaan en Vervaldatum (THT)
Voeding vergaat door lucht, zuurstof, licht en schommelingen in temperatuur.

Voedsel is veel langer houdbaar dan houdbaarheidsdatum die zelfs staat aangegeven bij voedsel in vacuüm glas en in blik.
1. Hoeveel langer en waar kan je veilig van uitgaan bij blik/vacuüm glaswerk/overig?
Hoe zit het dan met zaken niet in blik-glas, maar in plastic luchtdicht voorverpakking (rijst-/crackers/melkpoeder/aardappelpoeder)

2.Is er iets waar je op moet letten qua conserveeringsmiddel in type metalen blik, of inhoud van eten in vacuümglazen potten?
Las verhalen dat blikken soep dan soms toch niet meer goed waren na jaren over datum… Wat zijn de praktische ervaringen hiermee en kun je bijvoorbeeld sommige soorten blik misschien beter laten staan?  

3. Hoe sla je wat het beste op?
Opslaan in luchtdichte zakken en food grade buckets, luchtdichte emmers, is het beste heb ik begrepen. Eventueel gratis te halen bij horeca-ondernemingen die er vanaf moeten, maar dan val je wel op.  Maar blikvoer is uiteraard al licht/lucht-dicht, daarvoor lijkt mij dit nutteloos.  
Glas heeft eventueel last van licht. Voor overige producten, zoals rijst in plastic zakken of voorverpakte toast/crackers, deze zijn ook al luchtdicht genoeg toch? Rijst in plastic is ook al luchtdicht.
In hoeverre zijn FGB en luchtdichte zakken dan nog meerwaarde? Of is dit op een termijn van jaren toch nodig?
Wellicht indien je veel eten los in en FGB kiepert ipv in diens origineel verpakking ivm economischer ruimtegebruik, dat dit dan van toepassing is. Dit brengt mij ook op het onderwerp van het gebruik van zuurstof/vocht vreters. Dit is zelf te maken met behulp van BakingSoda tav vocht.

4. Wat gebruiken jullie als zuurstof/vocht vreters, heb je speciale manier dit zelf toe te passen, en in hoeverre een meerwaarde bij welke vorm van opslag?

5. Waar koop je in oktober 2022 het meest voordelig welk voedsel in?

Uiteraard begrijpt iedereen dat je reclamevoordeel kunt behalen bij de super. Maar zijn groothandels zoals Sligro en Makro veel goedkoper dan supermarkt? Of zijn ze dit soms uitsluitend bij bepaalde producten? Heeft iemand een goedkope website voor bepaalde middelen? Tips en tricks zijn welkom

6 Welke type rijst is meest geschikt voor preppen? Ik zag dat langgraanrijst goedkoop was in bulk, maar is dit wellicht stukken minder voedzaam of minder goed houdbaar?


7. Hebben jullie nog een bijzonder type superfood of tip?

8. Hebben jullie een goed adres voor goedkope opslagmateriaal, kisten, FoodGrade Buckets?

9. Welke verdeling gebruiken jullie voor preppen?

Onderstaande website heeft een verdeling vanvoedingsmiddelen, sommige hanteren het Het Pareto-principe: 80% bulk zoals rijst en peul, 20% "power foods", "comfortvoeding", en "morale boosters". Ben benieuwd wat jullie doen. 
http://Voedselvoorraad boodschappenlijst voor noodsituaties - NuPreppen.com

Bovenstaande bewaarmethoden zijn vooral belangrijk als het nog jaren gaat duren voor SHTF, sommigen denken daar nu anders over uiteraard, maar het kan toch van belang zijn alles direct goed te doen. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Voedsel opslaan is al zeer lang iets dat gedaan wordt in de wereld. Je zou kunnen zeggen dat het een vereiste is voor cultuur. In die vele duizenden jaren zijn er verschillende manieren naar voren gekomen die het beste zijn zoals inblikken, oppotten en drogen.

 

Voor een gewoon persoon in de westerse wereld is het waarschijnlijk het beste om je eerst aan een van de soorten voedsel te wagen die als bakermat heeft gediend voor de mens: Rijst, peulvruchten, graan. Dit is namelijk de basis waarop alle andere dingen kunnen worden aangepast. Je kunt deze in speciale blikken kopen (No10 blikken met een keramische binnenlaag) of je kan ze zelf inpakken zoals de meeste mensen die niet van goud zijn gemaakt.

 

Hoe? Simpel, je koop zakken van Mylar (van een grootte die je zelf het handigste vind) en je kiest de heavy-duty variant (iets duurder, maar met de dunne versie heb je zoveel problemen dat het het niet waard is). Je kiest uit wat je er in wilt stoppen: Rijst, tarwe (gepeld) gedroogde erwten, bonen in alle varianten, mais, pasta etc. Je zorgt ervoor dat je een vochtvreter in de mylar zak doet, meet daarna af hoeveel kilo van een bapaald product je in de zak stopt en voegt daarna een zuurstofvreter toe. Meestal is het het slimst om voor elke 5-10 kilo een 2000 variant van de zuurstofvreter toe te voegen, maar daar zit speling in. Wel belangrijk is dat je alleen DROOG voedsel in een mylar zak stopt. Voedselvergiftiging komt nog steeds voor in voedsel met meer dan 5% vocht, en dat kun je er echt niet bij hebben als je deze voorraad aanbreekt op een regenachtige dag. 

 

Daarover gesproken, wanneer komt deze regenachtige dag? Nou, met de meeste van de producten die ik zojuist noemde kan die dag ruim 25(!) jaar op zich laten wachten, want zo lang blijft het tenminste eetbaar. Als je ook kan voorkomen dat er veel temperatuurs-wisselingen zijn blijft het het 25ste jaar nog net zo vers als het 1ste. Met mylar heb je een goede vacuumzak, maar ik stop ze daarna ook nog in vierkante emmers. Dit zorgt ervoor dat muizen of ratten er niet bij kunnen, en emmers zijn superhandig voor van alles, dus dat kan ook geen kwaad.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...