Ga naar inhoud

Het forum is weer online!

Welkom mede-preppers, zoals jullie zien is het forum na 4 jaar weer online. Tijd voor een feestje! Je kunt met je oude gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Als dit is gelukt, pas dan gelijk je e-mailadres aan. Deze klopt namelijk niet meer omdat we die 4 jaar geleden hebben verwijderd.

Weet je je wachtwoord niet meer? Dan kan je de wachtwoord vergeten functie NIET gebruiken, omdat we je e-mailadres dus niet meer hebben. Mail in dat geval naar forum@preppers.nl en noem je gebruikersnaam en voeg een notificatiemail bij van het oude forum als je die nog hebt.

Mocht je echt niks hebben mail ons dan sowieso je gebruikersnaam, we zullen je dan verdere instructies geven!

grote pot ravigotsaus in kleine potjes bewaren


Recommended Posts

Hallo allemaal,

 

Een vraagje.

 

Ik kreeg een grote emmer ravigotsaus, maar als deze open is kun je hem maar een x aantal weken bewaren.

Zoveel eten we nu net niet van deze saus.

 

Nu weck ik al jaren, maar zoiets heb ik nog niet gedaan.

 

Mijn vraag is, kan ik deze koele saus overbrengen in kleinere hete potjes (b.v. van hak), deksel er op zodat het vacuum trekt en hoe lang blijft het dan goed?

 

Ik heb geen informatie gevonden over dit probleem, maar ik heb nogal veel saus en wil het niet weg gooien.

 

Heeft iemand van jullie daar een antwoord op? Kan ik dit doen of niet?

 

 

WhatsApp Image 2021-01-18 at 20.32.14.jpeg

WhatsApp Image 2021-01-18 at 20.31.56.jpeg

Link to post
Share on other sites
Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Wecken moet eigenlijk by hoge temperaturen gebeuren om zo alle bacterien te doden.

"even snel wecken" waarbij het spul niet hoog verhit wordt zal de houdbaarheid waarschijnlijk niet verhogen.

Heel waarschjnlijk is het net zo efficient om gewoon vacuum te zuigen.

Link to post
Share on other sites

Dank je OBL-Rien,

 

Ik wil de potjes vacuum maken, maar wil het langer opslaan.

Dus als eerste wil ik de potjes tot een 140 graden verhitten

dan de koele saus er in (de pot verhit de lucht boven de saus)

Potje dichtschroeven waarna hij vacuum plopt.

Dit werkt, maar hoe zit het met botulisme en dergelijke zooi? Of is dat afhankelijk van het productieproces waar ik niets aan kan doen?

Link to post
Share on other sites
25 minuten geleden, dreezy zei:

Dank je OBL-Rien,

 

Ik wil de potjes vacuum maken, maar wil het langer opslaan.

Dus als eerste wil ik de potjes tot een 140 graden verhitten

dan de koele saus er in (de pot verhit de lucht boven de saus)

Potje dichtschroeven waarna hij vacuum plopt.

Dit werkt, maar hoe zit het met botulisme en dergelijke zooi? Of is dat afhankelijk van het productieproces waar ik niets aan kan doen?

 

Wecken doet twee dingen:

1) doodt alle bacterien

2) zorgt er voor dat er geen nieuwe bacterien bij kunnen

 

Omdat je de emmer al open hebt gemaakt, zitten er bacterien in. 

Die blijven, ook als je hete potten gebruikt.

Ik gok dat het vacuum allen goed is om de dop hermetisch op de pot te houden zodat er geen nieuwe sporen en bacterien bij kunnen.

 

Persoonlijk zou ik het spul niet wecken, maar liever vacuum trekken (in zakken) en invriezen.

Link to post
Share on other sites
3 minuten geleden, dreezy zei:

Mijn vraag is, kan ik deze koele saus overbrengen in kleinere hete potjes (b.v. van hak), deksel er op zodat het vacuum trekt en hoe lang blijft het dan goed?

 

Hallo Dreezy, wat leuk dat je na 5 jaar weer op het forum actief bent.

 

Ik neem aan dat het gaat om een emmer van 10 liter?

Dus iets van 20 euro aan waarde?

 

Ik zou die 20 euro gewoon als leergeld zien en hoewel het prima mogelijk is om het te wecken zou ik het risico niet nemen i.v.m. tijd versus noodzaak/risico.

 

Ik zou sowieso gaan voor losse ingrediënten i.p.v. kant en klaar. Met losse ingrediënten kan je bijna oneindig variëren.

Koop 10 potjes kappertjes, 10 potten augurken en 10 potten mosterd.

Zet in je tuin wat bieslook en peterselie.

En ik neem aan dat je sowieso wel 10 zakken suiker en 10 zakken zout heb staan.

Met deze ingrediënten kun je de komende jaren wel vooruit met zelfgemaakte ravigotesaus.

(en het is ook nog een stuk lekkerder)

Je moet alleen nog even nadenken hoe je die crème fraîche gaat scoren.

 

Link to post
Share on other sites

Dank je voor de reactie.

 

Je hebt het er over dat het prima mogelijk is om te wecken en je het risico niet zou nemen i.v.m. tijd versus noodzaak/risico.

 

Het gaat namelijk er om dat ik het heb gekregen en 20 euro leergeld voor mij vrij veel is omdat ik geen inkomen/werk heb. Dus daarom probeer ik dit voor ons op te slaan.

 

 

Link to post
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...