dreezy Geplaatst: 18 januari 2021 Delen Geplaatst: 18 januari 2021 Hallo allemaal, Een vraagje. Ik kreeg een grote emmer ravigotsaus, maar als deze open is kun je hem maar een x aantal weken bewaren. Zoveel eten we nu net niet van deze saus. Nu weck ik al jaren, maar zoiets heb ik nog niet gedaan. Mijn vraag is, kan ik deze koele saus overbrengen in kleinere hete potjes (b.v. van hak), deksel er op zodat het vacuum trekt en hoe lang blijft het dan goed? Ik heb geen informatie gevonden over dit probleem, maar ik heb nogal veel saus en wil het niet weg gooien. Heeft iemand van jullie daar een antwoord op? Kan ik dit doen of niet? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast OBL-Rien Geplaatst: 18 januari 2021 Delen Geplaatst: 18 januari 2021 Wecken moet eigenlijk by hoge temperaturen gebeuren om zo alle bacterien te doden. "even snel wecken" waarbij het spul niet hoog verhit wordt zal de houdbaarheid waarschijnlijk niet verhogen. Heel waarschjnlijk is het net zo efficient om gewoon vacuum te zuigen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
dreezy Geplaatst: 18 januari 2021 Auteur Delen Geplaatst: 18 januari 2021 Dank je OBL-Rien, Ik wil de potjes vacuum maken, maar wil het langer opslaan. Dus als eerste wil ik de potjes tot een 140 graden verhitten dan de koele saus er in (de pot verhit de lucht boven de saus) Potje dichtschroeven waarna hij vacuum plopt. Dit werkt, maar hoe zit het met botulisme en dergelijke zooi? Of is dat afhankelijk van het productieproces waar ik niets aan kan doen? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast OBL-Rien Geplaatst: 18 januari 2021 Delen Geplaatst: 18 januari 2021 25 minuten geleden, dreezy zei: Dank je OBL-Rien, Ik wil de potjes vacuum maken, maar wil het langer opslaan. Dus als eerste wil ik de potjes tot een 140 graden verhitten dan de koele saus er in (de pot verhit de lucht boven de saus) Potje dichtschroeven waarna hij vacuum plopt. Dit werkt, maar hoe zit het met botulisme en dergelijke zooi? Of is dat afhankelijk van het productieproces waar ik niets aan kan doen? Wecken doet twee dingen: 1) doodt alle bacterien 2) zorgt er voor dat er geen nieuwe bacterien bij kunnen Omdat je de emmer al open hebt gemaakt, zitten er bacterien in. Die blijven, ook als je hete potten gebruikt. Ik gok dat het vacuum allen goed is om de dop hermetisch op de pot te houden zodat er geen nieuwe sporen en bacterien bij kunnen. Persoonlijk zou ik het spul niet wecken, maar liever vacuum trekken (in zakken) en invriezen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast anoniem Geplaatst: 18 januari 2021 Delen Geplaatst: 18 januari 2021 3 minuten geleden, dreezy zei: Mijn vraag is, kan ik deze koele saus overbrengen in kleinere hete potjes (b.v. van hak), deksel er op zodat het vacuum trekt en hoe lang blijft het dan goed? Hallo Dreezy, wat leuk dat je na 5 jaar weer op het forum actief bent. Ik neem aan dat het gaat om een emmer van 10 liter? Dus iets van 20 euro aan waarde? Ik zou die 20 euro gewoon als leergeld zien en hoewel het prima mogelijk is om het te wecken zou ik het risico niet nemen i.v.m. tijd versus noodzaak/risico. Ik zou sowieso gaan voor losse ingrediënten i.p.v. kant en klaar. Met losse ingrediënten kan je bijna oneindig variëren. Koop 10 potjes kappertjes, 10 potten augurken en 10 potten mosterd. Zet in je tuin wat bieslook en peterselie. En ik neem aan dat je sowieso wel 10 zakken suiker en 10 zakken zout heb staan. Met deze ingrediënten kun je de komende jaren wel vooruit met zelfgemaakte ravigotesaus. (en het is ook nog een stuk lekkerder) Je moet alleen nog even nadenken hoe je die crème fraîche gaat scoren. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
dreezy Geplaatst: 20 januari 2021 Auteur Delen Geplaatst: 20 januari 2021 Dank je voor de reactie. Je hebt het er over dat het prima mogelijk is om te wecken en je het risico niet zou nemen i.v.m. tijd versus noodzaak/risico. Het gaat namelijk er om dat ik het heb gekregen en 20 euro leergeld voor mij vrij veel is omdat ik geen inkomen/werk heb. Dus daarom probeer ik dit voor ons op te slaan. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.