Ga naar inhoud

loftprep

Lid
  • Items

    267
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door loftprep

  1. 1 uur geleden, OBL-Rien zei:

    Over die tweede golf:

     

    Als ik de huidige virologie theorie goed begrijp; dan zal uiteindelijk kudde immuniteit het tij keren. Een virus zal zich zo lang uitbreiden tot kudde immuniteit bereikt is.

     

    Hoeveel mensen dat betreft hangt af van o.a:

    1) Hoe sterk het virus is

    2) Hoe sterk de afweer van de mensen is

    3) De mate van interactie van de mensen

     

     

    Komt nog een punt bij, wellicht hang je dat onder punt 1 : hoe snel zakt de immuniteit van iemand weer weg? Bij sommige virussen kun je tot 10 jaar (of zelfs levenslang) immuun blijven na een besmetting (of vaccin).  Bij andere virussen is dat veel minder; en ik meen zelfs ergens een onderzoek gezien te hebben dat bij COVID-19/Sars-COV-2 bij milde besmetting het na een paar maanden al grotendeels verdwenen was. En dat je dus mogelijk nog een keer besmet kunt raken. En uiteindelijk -als er ooit een vaccin komt-, dat je wellicht zeer regelmatig een nieuw vaccin moet krijgen wil je beschermd worden. 

  2. 5 uur geleden, OBL-Rien zei:

    Kijk even naar: 

     

     

    Wat mij verwonderd is dat het hoogtepunt van de tweede golf al voorbij lijkt te zijn. Dat verwonderd mij omdat ik van een lagere R0 uitging in de tweede golf, en een lagere R0 zou betekenen dat het langer duurt om te toppen. Ik weet dan ook nog niet wat ik daar nu over moet denken.

     

     

    "Hoogtepunt van tweede golf voorbij" relateer je aan het aantal ziekenhuisopnames toch? Als je kijkt naar het percentage besmettingen van de getest personen, dan loopt dat nog op. Nu zijn het aantal testen en daaruit volgende bevestigde besmettingen niet zaligmakend, maar als je ziet dat het gros van de bevestigde besmettingen zit in de leeftijdscategorie die meestal alleen maar milde klachten ontwikkelt, dan zou dat ook wel een verklaring kunnen zijn waarom het aantal ziekenhuisopnames qua 'golf' nog niet te vergelijken is met de eerste golf. 

     

    Het blijft behoorlijk koffiedik kijken om er niet continue op dezelfde manier gemeten wordt.

     

  3. Ik lees wisselende verhalen over de betrouwbaarheid van de PCR test die men nu uitvoert om te detecteren of je besmet bent met de huidige Corona-variant. 

     

    Zonder bron geven mensen aan dat die test "positief" is voor elke vorm van corona, niet specifiek deze variant. En mogelijk zelfs ook als je alleen een enkel virusdeel in je neus/mond hebt, en dus zelf (nog) niet besmet. bent of besmettelijk bent.

     

    Ik zou graag de juiste bronnen lezen over wat er nu precies getest wordt en of dat "actief RNA" test. En met welke 'load'.  

     

    Liefst toegespitst op Nederland. Voor VS vind ik bv deze: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/lab/virus-requests.html

     

     

  4. Ik ben benieuwd naar het percentage besmettingen uit de testen die dinsdagmiddag weer gepubliceerd wordt. Vandaag werd bekend gemaakt dat er zo'n 102.000 testen zijn uitgevoerd de afgelopen week.  Gemiddeld waren er 331 positieve uitslagen per dag de afgelopen week. 

     

    Als je dan statistisch volledig onverantwoord rekent, dan kom je op 2317 / 102.000 = 2.2 % besmettingen. De 2 weken daarvoor was het 1 %, en de week daarvoor 0.5/0.6 % 

     

    Dat zou betekenen dat er een verdubbeling is in het aantal besmettingen.

     

    Natuurlijk met een enorme korrel zout; want de groep getesten is anders; er belden minder mensen voor een test, dus mogelijk bellen mensen pas bij meer of aanhoudende klachten, met als gevolg dat het percentage ook daarom al verandert.

     

    We gaan het zien morgen. De kamer vindt het blijkbaar in ieder geval nog niet spannend genoeg om het debat een week te vervroegen. 

    • Leuk 1
  5. 2 uur geleden, jens zei:

    Een vriend van ons was aan het snotteren.

    Nu zijn ze aardig in isolatie, passen ze heel goed op, maar hebben wel de kleinkinderen regelmatig over de vloer.

    Hij heeft gebeld om een afspraak te maken voor een test.

    Die werd geweigerd, hoewel hij 1. boven de 70 is, 2. zwaar diabeet en 3. zwaar overgewicht.

    Op welke grond werd hij dan geweigerd? Met de hoeveelheid testen die nu afgenomen worden, lijkt me getest worden bij de genoemde klachten evident.

    • Leuk 1
  6. In de technische briefing vandaag kwam blijkbaar het volgende statement voorbij:

     

    Quote

    Verder herhaalde de RIVM-directeur, wat ook algemeen bekend is, dat een coronabesmetting niet per se betekent dat mensen immuun zijn voor het virus. Bij milde klachten worden ook minder antistoffen opgebouwd.   

    Bron: https://www.ad.nl/dossier-coronavirus/rivm-baas-sneller-terug-naar-normale-ic-capaciteit~a3a54efa/

     

    Voor mij is dat nieuw. Maar wordt dit al langer door het RIVM aangegeven? 

     

    Het klinkt op zich niet onlogisch, maar heeft iemand een (wetenschappelijke) bron hiervoor?

     

    Toevoeging: volgens het liveblog van AD ligt het anders:

    Quote

    11:56

    Mensen die besmet zijn met het coronavirus en slechts milde klachten hebben, zijn misschien niet immuun als ze het virus daarna nog een keer tegenkomen. Dat blijkt uit eerste onderzoeken, meldt RIVM-expert Jaap van Dissel de Tweede Kamer.

    Het is daarom de vraag of iemand die milde klachten heeft gehad wel genoeg antistoffen heeft om immuun en niet besmettelijk te zijn. Nu wordt onderzocht hoeveel antistoffen daarvoor nodig zijn.

     

  7. Zijn de virologische dagstaten over het aantal testen en besmettingen nog ergens te vinden? Ze staan niet meer in het dagrapport dat RIVM elke dag publiceert op https://www.rivm.nl/actuele-informatie-over-coronavirus/data  .

     

    Waarom kunnen ze niet gewoon eens langer dan een paar dagen dezelfde gegevens blijven aanleveren. Bewuste acties. Erg irritant.

     

    Toevoeging: Op https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/informatie-voor-professionals/virologische-dagstaten worden ze ook gepubliceerd. Met de opmerking erbij:

     

    Quote

    In het weekend worden er geen virologische labstaten gemeld.

     

    Dat verklaart. Niet handig. Maar wel een verklaring.

    • Leuk 2
  8.  

    Het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) geeft zo vanwege het coronavirus een update over het aantal bedden op intensivecare-afdelingen in Nederland. Dat gebeurt tijdens een persmoment in het Erasmus MC in Rotterdam, waar het LCPS zit.   Vanaf nu elke werkdag rond 16:00

     

    Volgen kan onder andere hier: 

     

     

    • Leuk 2
  9. 17 minuten geleden, DutchPublisher zei:

    Wanneer je de virologische dagstaten bekijkt, dan rapporteren dagelijks zo'n 33-34 laboratoria.

    Maar gisteren slechts 26 labs; er ontbreken dus naar schatting zo'n 600 testen minimaal.

    Zijn die uit brandhaarden afkomstig, dan zal dit het aantal besmettingen significant beïnvloeden in ongunstige zin.

    (Ben ik nu een doemdenker?)

     

     

     

    2 apr 2020 - Virologische dagstaten _ RIVM.pdf 127.84 kB · 1 download

    Nee, er wordt door sommige labs gewoon traag gerapporteerd. Als je naar de dagstaten kijkt die op 1 april gecommuniceerd zijn, zie je ook dat de laatste dag een aantal labs mist. De volgende dag trekt dat bij. 

    image.png.24867c14e90dc4f9811f0ddaf94804bb.png

    En dan een dag later:

    image.png.220c054d2835f0d7c41eabda3d1a374d.png

    • Leuk 2
  10. 52 minuten geleden, DutchPublisher zei:

     

    Bron: De Gelderlander

     

    Blijkbaar is er een offensief gestart in de media, om de toestroom van ouderen richting de overvol rakende ziekenhuizen te ontmoedigen.

    Ik heb maar een willekeurig artikel geselecteerd; er zijn er tientallen opeens.

     

     

    Hou er rekening mee dat die regionale dagbladen bijna allemaal dezelfde teksten gebruiken. Dus iets in de Gelderlander vindt je ook in BN De Stem, en bv het AD.   Dus als je het artikel ineens in al die kranten ziet, is het gewoon maar 1 keer opgeschreven. Overigens zie ik in het artikel van de Gelderlander wel die "lokale noot". 

     

    Maar uiteindelijk vissen alle journalisten in dezelfde vijver; het komt in het nieuws dat dit gebeurt, dus iedereen schrijft er dan een actueel bericht over. En dan een paar dagen later een 'diepgaand' artikel. 

     

    Dus je kan niet direct op basis van aantal artikelen concluderen dat er van een offensief sprake is. Hoewel die kans natuurlijk best aanwezig is. 

    • Leuk 1
  11. Het uitgebreide rapport van 31 maart van de RIVM is nu ook beschikbaar (als de website het bij je doet):

     

    https://www.rivm.nl/documenten/epidemiologische-situatie-covid-19-in-nederland-31-maart-2020-0

     

    Dan zie je bv dat die 175 overleden patienten over een flink aantal dagen uitgesmeerd moet worden.

     

    image.png.b9d232765af9735ae3f39e35cff26ce6.png

    Aantal positieve testen blijft rond de 30 % zweven. Dat lijkt constant, maar de vraag is of de selectiecriteria om te testen ook zo constant zijn....

     

    image.png.0f3b305f23d00b84c63c8ef18cf71fb8.png

    • Leuk 3
  12. En de nieuwe data, goed op tijd vandaag.

     

    Quote

    31-03-2020 14.00 uur

    Overzicht aantallen

    Het totaal aantal positief geteste patiënten: 12595 (+845)

    Het totaal aantal gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis: 4712 (+722)

    Het totaal aantal gemelde overleden patiënten: 1039 (+175)

    Duiding

    Vandaag zijn er 722 patiënten als in het ziekenhuis opgenomen gemeld. Er zijn 175 personen als overleden gemeld. Deze zijn niet allemaal in de afgelopen dag in het ziekenhuis opgenomen of overleden.

    Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal gemelde overledenen in Nederland neemt minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten.

    De provincie Noord-Brabant lijkt over de piek van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames te zijn. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg neemt het aantal ziekenhuisopnames nog wel toe. In de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland en Zeeland is het aantal ziekenhuisopnames stabiel laag.

     

    Bron: RIVMhttps://www.rivm.nl/actuele-informatie-over-coronavirus

     

    • Leuk 1
  13. 3 minuten geleden, Winterslaapisbeter zei:

     

    De basisredenering is correct, de ziekenhuisdata is de meest volledige, maar we verplaatsen mensen van ziekenhuis naar ziekenhuis. Dat is dan weer wat minder.

     

    Volgens mij is de data dan wel de gemeente waar de patient vandaan komt, niet de gemeente waar de patient ligt. Dus verplaatsen maakt niet uit. 

     

    Jammer dat ze nu de lijst van besmettingen per gemeente niet meer publiceren (of misschien ergens diep verborgen?).  

     

    Of deze ziekenhuis-data dan ook met terugwerkende kracht per gemeente per dag publiceren. Zodat je daar weer analyses op los kan laten. 

     

    Dit maakt het voor de huis-tuin-en-keuken-viroloog wel lastig...

     

    • Leuk 2
  14. 32 minuten geleden, Carbunculuz zei:

    "Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse ic's is gestegen tot boven de duizend. Volgens de meest recente cijfers liggen er nu 1047 mensen bij wie zeker sprake is van een coronabesmetting op de intensive care. Zondagavond waren dit nog 982 patiënten. In totaal zijn tot nu toe 1357 patiënten opgenomen geweest op de ic. Er zijn 155 mensen overleden die op de intensive care lagen"

    bron: https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3180502/LIVEBLOG-CORONAVIRUS-Aantal-coronapatienten-op-intensive-care-gestegen-tot-boven-de-duizend

    bron: https://www.stichting-nice.nl/

     

    Update 12:04, nu 1110 COVID-19 patienten (bewezen/verdacht) op de ICs.  

    Bron: https://www.stichting-nice.nl/

     

    Het loopt gestaag op.  Hopelijk zijn alle uitbreidingen op tijd zodat we niet naar het zwarte scenario moeten gaan. Al verwacht ik dat dat onontkoombaar is. Of iemand moet nog een konijn uit een hoge hoed zien te toveren.

  15. 26 minuten geleden, Winterslaapisbeter zei:

    mb.t. het RIVM en 10 dagen op de IC: Vrijwel alle scenario's die ik gezien heb, ook uit het buitenland, rekenen met 8-10 dagen verblijftijd op de IC. Het RIVM heeft hierin niets anders gedaan dan de rest van de wereld. Dat is ook de data die uit China gekomen is.

     

    Wat ik niet helemaal begrijp met die 10 dagen , is dat in de technische briefing wel al "ongeveer 3 weken IC tijd" genoemd wordt als aanname in de modellen. In ieder geval in de slides, ik heb de briefing zelf nog niet bekeken.  

     

    Als die 3 weken al het uitgangspunt was, waarom werd er dan toch nog geschermd met een andere piek? Dat maakte nogal uit voor het debat in de Tweede Kamer de dag erna, en mogelijkerwijs ook de interne beslissingen.

     

    • Leuk 4
  16. De model-noodverordening

    https://www.veiligheidsberaad.nl/wp-content/uploads/2020/03/Definitieve-modelnoodverordening-COVID-19-veiligheidsregios.pdf

    Interessant om te begrijpen wat er onder “samenkomsten” verstaan wordt. Dat verklaart waarschijnlijk de verwarring over wel of niet met meer dan 3 personen buiten zijn.

    Zoals ik het begrijp mag je wel met meer dan 3 personen buiten zijn, maar niet als het “georganiseerd” is. Dus je hardloop clubje mag niet. Maar een wandeling met vrienden mag wel. Mits de juiste afstand bewaard wordt.

    • Leuk 1
  17. 6412 bevestigde besmettingen, 80 overleden sinds rapportage gisteren (zie kanttekening)

     

    Quote

    Ook vandaag zijn veel overleden patiënten gemeld. Dit zijn echter meldingen van personen die verspreid over de afgelopen paar dagen overleden zijn. De sterftegevallen worden niet altijd direct doorgegeven. Daarom is nu een nieuwe grafiek opgenomen waarin het aantal overleden patienten is weergegeven naar de dag van overlijden.

    Overzicht aantallen

     

    Het totaal aantal gemelde patiënten: 6412 (+852)

    Het totaal aantal gemelde overleden patiënten: 356 (+80)

    Het totaal aantal gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis: 1836 (+341)

     

    Bron : RIVM https://www.rivm.nl/nieuws/actuele-informatie-over-coronavirus

    • Leuk 1
×
×
  • Nieuwe aanmaken...