Ga naar inhoud

JanH

Lid
  • Items

    4
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke Informatie

  • Nieuwsbrief
    Ja

JanH's prestaties

Jr. prepper

Jr. prepper (1/11)

10

Reputatie

  1. Naar mijn beleving is het juist dat je gemakkelijk aan lagere temperaturen kunt wennen. Ik weet dit uit ervaring (fiets- en motortochten in de winter, gletsjer- en bergwandelingen) maar een koude woning is snel een vochtige woning! Natuurlijke ventilatie helpt daar dan niet veel aan. Oude woningen zonder spouwmuur zijn extra gevoelig (bouwperiode ruwweg van voor 1935). Buiten koud en binnen "iets minder koud" betekent immers weinig spoeling. En vocht is slecht voor je spullen, je opgeslagen voedsel en je gezondheid. Met name vochtig beddegoed en matras is ongezond. Wij hebben overdag de cv uit staan (thermostaat op 15 en komt niet in) en afhankeijk van de koude buiten stook ik de houtkachel matig tot redelijk -nooit vol- met de kamerdeur open zodat de warmte door het huis trekt. De cv staat alleen aan als de kinderen met huiswerk bezig zijn, kwestie van de thermostaatkranen lokaal openzetten en de slaapkamerdeur dichtrekken. Wij slapen het gehele jaar door met slaapkamerraam open, de cv uit en binnendeuren open. Wij hebben geen beestjes in huis terwijl de buurt ernstig last heeft van zilvervisjes, geen schimmel en geen enkele rookgaslucht van de houtkachel. Het kan maar vraagt enige discipline. Groet, blijf waakzaam.
  2. Briketten zijn in elk geval goedkoper bij de Hornbach. Nog geen 10 euro voor 25 kg ofwel 44 briketten. Ik stook er overdag niet mee vanwege de geur. Het relatief hoge zwavelgehalte maakt ook dat mensen hoofdpijn KUNNEN krijgen en ik wil mijn omgeving graag te vriend houden. Anyway: ik stook het leeuwedeel op hout maar 's nacht (als ik de kachel perse wil aanhouden) met briketten. Alleen bij harde wind gooi ik wel eens een briket op het vuur maar de voorraad die ik aanhoud (250kg) is vooral om nooit zonder brandstof te geraken. Erg belangrijk is de warmte die briketten afgeven. Deze is behoorlijk hoger dan het essen dat ik stook. De kachel moet dat ook aankunnen en wees daar zeker over voordat je briketten gaat stoken. Alles wordt heter, de vlamplaat, de bodem, het gietzijzer etc. En nog een veiligheidsaspect is de as. Als je de kachel schoonmaakt kan de as nog erg heet zijn en lang nagloeien. Gooi dan ook nooit deze as in een container maar laat het volledig afkoelen, Ter indicatie: wij hebben een bodembrander en ben een heavy-user. Eens in de twee weken reinig ik de kachel en gooi de as naast de woning om te laten afkoelen. Zelfs op een koude winterse dag voel je uren later nog de hitte afstralen. Ongelovelijk? Denk maar eens aan brandende kernen van Fukushima en Chernobyl, niet in verhouding natuurlijk maar op mijn schaal net zo indrukwekkend qua energie en warmteafgifte.
  3. Onze omvormer kan off-grid energie afgeven aan een accupack. Momenteel is sprake van een standaard configuratie: panelen aangesloten op de omvormer welke is aangesloten op een aparte groep in meterkast. De meterkast is modulair opgebouwd met moderne techniek en heeft 1 hoofdschakelaar, 3 aardlekschakelaars en 11 groepen. Een daarvan is dus voor het zonnepanelen-systeem. Zoals gebruikelijk is de aansluiting door het energiebedrijf verzegeld. Mijn vraag: als ik de hoofdschakelaar op UIT zet kan ik geen stroom betrekken van het energiebedrijf. Maar werkt het zonnepanelen-systeem dan ook off-grid? Ik begrijp dat ik geen energie kan opslaan en ik begrijp dat ik dus snachts geen lamp kan laten branden. Maar: is de omvormer in staat overdag mijn 230V-netwerk te voorzien van stroom? En heb ik daar dan ook wat aan of is het essentieel om accu's te plaatsen teneinde een dempende werking in de stroomtoevoer te verkrijgen? En wat gebeurt er et het systeem als het wel stroom opwekt maar deze niet wordt afgenomen? Het kan immers ook niet terug in het net van "Stedin"? Misschien zijn er nog ander aspecten die ik over het hoofd zie, ik hoor het graag. Groet, blijf waakzaam.
  4. Lewieke, ik doe in grote lijnen hetzelfde met onze Morso-houtkachel. 's avonds rond 2100 geen hout meer toevoegen maar twee briketten en de luchttoevoer halveren. Beetje afhankelijk van de wind (trek in het rookgaskanaal) hoe snel de briketten opgloeien, maar in de regel kan ik 's ochtends nog tot een uur of 10 gebruik maken van de nog gloeiende as. Het vuur krijgt eenvoudig weer leven door de luchttoevoeren open te zetten, de bodem te bedekken met "losse" proppen papier en daar wat aanmaakhoutjes bovenop. Geen lucifer nodig, geen kaarsenvet. Deurtjes dicht en even geduld, na een paar minuten brand de kachel weer. We hebben een bodembrander en geen aslade, dit is wel essentieel lijkt me. Maar goed: op deze manier heb ik afgelopen winter als eens ruim een week lang 24/7 de kachel aangehouden op 1 (de eerste) lucifer. Groet, blijf waakzaam.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...