Ga naar inhoud
GENEGEERD

Diverse vuurmethoden (Deel 4)


hamster

Aanbevolen berichten

Doe verkoold katoen of een andere tondel in de holte, smeer de O-ring en stop het in de buis

de beste manier is om de buis ergens recht op tezetten en er dan een flinke klap op te geven wel

buis vasthouden.

 

Snap17.jpg.a067251d9fdfbf0b7ead035a78ad1ab3.jpg

 

Als alles goed is gegaan kun je na de klap nu de tondel zien smeulen breng het over en blaas voorzichtig je vuur aan.

 

Snap18.jpg.4adb07db9d2b181922fb9cc3641411da.jpg

 

===================================================================

 

Vuur maken oude technieken

 

Een vuurboog

 

Snap19.jpg.0ad3c97efe38ae70b7c1cab7411f1cf2.jpg

 

Dit is een zeer oude en eenvoudige techniek om vuur te maken, maar er is veel oefening voor nodig. Zoek een plankje van een zachte houtsoort b.v. Vurehout, Balsa of Bamboe en een stok van een harde houtsoort b.v. Eik, Beuk of Essehout. Zorg er wel voor dat ze beide droog zijn. Maak een kleine uitholling aan het uiteinde van de plank en snij er vervolgens aan de onderkant een holte uit voor de tondel. Je kunt ook een V-vormige inkeping in de zijkant maken i.p.v. een holte aan de onderkant. Maak vervolgens een boog van een buigzame stok en een touw, schoenveter of snoer van huid. Je hebt ook een steen of een stuk hout met een uitholling nodig waarmee je druk op de hardhouten stok kunt uitoefenen. Wikkel de boog nu om de hardhouten stok zoals op het plaatje. Door nu met de boog gelijkmatig heen en weer te bewegen, gaat de hardhouten stok draaien in de uitholling van het plankje. Door de wrijving vormt er zich eerst fijn tondel van houtstof en daarna warmte. Verhoog de snelheid als de hardhouten stok door het plankje begint binnen te boren. Als de hardhouten stok zich dan de onderliggende holte begint binnen te dringen, moet je meer druk gaan uitoefenen op de hardhouten stok en hem heel snel laten draaien. Als je succesvol bent zal de punt, gloeiend als een sigaret, op de tondel vallen. Als je dan voorzichtig blaast op de tondel zal deze vlam vatten.(Zie bladzijde voor touw maken )

 

 

Een vuurploeg

 

Snap20.jpg.310f6f926a7ddc010243ade118591302.jpg

 

Deze methode van vuur maken werkt ook door middel van wrijving. Snijd een rechte groef uit in een plankje van zacht hout en 'ploeg' er dan met de punt van een hardhouten stok in op en neer. Je krijgt dan eerst fijn tondel van houtstof die dan op den duur ontvlamt.

 

Handboor

 

Snap21.jpg.b1eeb87b5c3d27cc3560ef5eb0ae438c.jpg

 

Dit is een variant van de vuurboog die zeer nuttig is in droge gebieden met een laag vochtigheidsgehalte en weinig regen, waardoor alles 'tondeldroog' is. Maak een V-vormige inkeping in de zijkant van een plankje van hardhout waarin je de tondel legt. Let er op dat er lucht bij moet kunnen komen. Maak vervolgens een kleine uitholling vlakbij de inkeping. Rol een stok van zacht hout tussen je handpalmen, waarbij de handen bij iedere draaiing omlaag gaan om hem in de uitholling van het plankje te drukken. Als de punt van de stok roodgloeiend is, blaas je er voorzichting op (met de tondel eromheen) om de tondel te doen ontbranden.

 

 

vervolg deel 5

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...