Ga naar inhoud

BlueThunder

Lid
 • Aantal items

  39
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

BlueThunder's Achievements

Elementary prepper

Elementary prepper (2/11)

63

Community reputatie

 1. Als menselijke controle leidend is, dan is het echt super simpel. Ik (als amateur) heb een jaar of 10 geleden met een simpele webcam van €5 (china) en een netbookje dat amper 720p kon afspelen al eens iets vergelijkbaars gedaan en was prima in staat om te onderscheiden of er een volwassene, kind, kat/hond en soms een vogel voor de webcam langs kwam. En als het waaide een leger coniferen die als mens werden gezien. We zijn nu 10 jaar verder, praten over een commercieel bedrijf met ik verwacht slimme programmeurs, er is nu veel meer kennis/hardware/software wat je makkelijk in kan kopen en we hebben ontzettend veel meer rekenkracht tot onze beschikking. Dus ik geloof zeker dat dit zeer snel uit te rollen is, bovendien tegen geringe kosten (indien de marges voor de aanbieder(s) een beetje meevallen).
 2. Los van of het laten doorgaan van carnaval een goed idee was kan ik me ook wel vinden in de gevaren koers, al denk ik wel dat het beter was geweest om twee week eerder in te grijpen. En ja, net als jou was ik ook erg sceptisch. De communicatie naar de burger toe heeft geloofwaardigheid van de RIVM en de GGD geen goed gedaan. Dat wil ik die instanties niet direct kwalijk nemen, maar dat een aanzienlijk deel van Nederland geen vertrouwen heeft in Rutte helpt hier niet, evenmin dat de communicatie zeker in het begin niet consistent was en niet strookte met de ervaringen elders in de wereld. De schade die toen gedaan is kan niet meer goed gemaakt worden, vrees ik. Ik vind trouwens dat Hugo de Jonge het echt beter doet, en zeker beter dan zijn voorganger. Communicatie naar grote groepen mensen uit alle lagen van de samenleving is ontzettend moeilijk. Hoe Rutte, De Jonge, Van Dissel en andere publieke figuren zich uiten tijdens persmomentjes, in het nieuws of in talkshows is voor grote groepen mensen te moeilijk te volgen. Samen met dat sommigen alleen horen wat ze willen horen geeft dat wel problemen. Die mensen zijn beter geholpen met communicatie op het niveau van het Jeugdjournaal, maar dan doe je het andere deel van de bevolking weer te kort. Ik heb me ook wel eens afgevraagd of het uitzenden van die persconferenties en de technische briefing nou echt bijdraagt aan een goed begrip van de situatie, net als talkshows waar allerlei experts aanschuiven. Natuurlijk goed voor de transparantie, en ik ben blij met de verdieping, maar er worden op die manier ook misverstanden de wereld in geholpen omdat het niet door iedereen goed wordt begrepen of uit zijn verband wordt getrokken. Ik vind ook dat de social media hier ook een niet te onderschatten negatieve rol in speelt. Veel complotdenkers, doemdenkers, narcistische onruststokers, nepberichten, anekdotes en n=1 gevallen die als hard bewijs worden gezien, 'ik snap de cijfers niet dus moet het wel een leugen zijn', compleet uit zijn verband getrokken quotes en onjuist geïnterpreteerde berichtgeving. En als het eenmaal 'op facebook hep gestaan' is het te laat, dan kan je als woordvoerder van de overheid/RIVM/GGD lullen als Brugman, het wordt niet meer geloofd. Ik ben soms echt met stomheid geslagen als ik zie wat klakkeloos voor waar wordt aangenomen... Maar goed, hoe het verder gaat moeten we nog zien. Er valt nog veel te leren. Niet alleen over COVID-19 en de directe gevolgen, maar ook qua communicatie/informatievoorziening, hoe de samenleving (op langere termijn) met de coronacrisis omgaat en last but not least de geaccepteerde balans tussen het welzijn en de vrijheid van de samenleving om de economie weer een beetje op gang te helpen en te houden.
 3. En zoals in de persconferentie van vanavond werd toegelicht: veel (snel)tests zijn niet betrouwbaar genoeg om op individueel niveau te te testen.
 4. Ik heb gister ook eens zitten stoeien met die cijfers van het CBS met vanzelfsprekend vergelijkbare grafiekjes, maar durf er nog geen echte conclusies aan te verbinden. Omdat er pas recent sprake is van oversterfte (2020 was tot aan de corona crisis een goed jaar) en de cijfers erg grillig zijn kom ik tot op heden op tussen de ~1600 en de ~3300 onverklaarbare doden. Maar goed, dat is wel met de nodige aannames, speculaties en wat gegoochel met de griep van 2017/2018. Ben er in ieder geval nog niet tevreden mee, en niet alleen om dat de cijfers zo hoog zijn.
 5. De enige downloadbare data van het RIVM dat ik kan vinden wordt zo te zien gegenereerd op met moment dat je op 'CSV downloaden' klik in het menu naast het kaartje op https://www.rivm.nl/actuele-informatie-over-coronavirus
 6. Ja... elke keer wanneer de RIVM informatie post en er wordt gesproken over een afnemende groei ontploffen de social media's met berichten als "Rutte/RIVM liegt, het groeit nog steeds!". De teloorgang van het onderwijs in beeld gebracht? De overheid en de RIVM in het bijzonder wordt niet (meer) vertrouwd, er ontstaan kliekjes die elkaar de grootste paniek aanpraten, er worden 'alternatieve bronnen' met de meest vreemde samenzweringen aangehaald en kritiekloos overgenomen. Ik hoor en lees over mensen die fysieke klachten ontwikkelen door de stress die dat met zich mee brengt (pijnlijke nek/rug, hartkloppingen, slapeloosheid en hyperventilatie) en mensen worden spontaan hypochonder (nou ja, als ze daardoor binnenblijven, prima)... Neemt natuurlijk niet weg dat we niet kritisch moeten zijn naar o.a. het RIVM/overheid, hun metodiek, hun fouten in het verleden, dat we deze pandemie uiterst serieus moeten nemen en dat er nog genoeg redenen zijn om bezorgd te zijn. Maar een beetje relativeren, hoop houden en een beetje meer vertrouwen in de mensen die bezig zijn met deze crisis zou een boel mensen goed doen. Ik ben voorzichtig optimistisch, maar we zijn er nog lang niet...
 7. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Waarom? 'Op een bierviltje': Met 7,9 miljoen huishoudens en 4800 supermarkten zou dat neerkomen op ~190 orders per dag (en 7 dagen in de week) wanneer 80% online zou bestellen. Zou je gaan orderpicken in een supermarkt is dat werk wat daar bovenop de reguliere werkzaamheden komt, met vijf orders per uur komt dat op iets minder dan zeven FTE per supermarkt (gemiddeld). Nog niet onmogelijk. Een kleine supermarkt wordt vanuit het DC bevoorraad met een vrachtwagen. Een grote supermarkt drie maal. Qua volume zal dat neerkomen op ~15 ritten met een grote bestelbus per vrachtwagen. Ik denk dat 5 ritten op een dag (inclusief laden en aanrijtijden) al heel wat is, dus 3 bestelbussen + ~4 FTE voor een kleine supermarkt. Misschien redt een kleine supermarkt het met één kleine vrachtwagen maar minder wendbaar, kan/mag niet overal komen. Zou je dit in het DC zelf gaan doen (en dan kijk ik naar 'mijn' DC) dan praat je over ~1800 ritten (bestelbus) per dag, ivm langere aanrijtijden zo'n 600-900 bestelbussen/kleine vrachtwagens nodig, minimaal 800 FTE voor expeditie en minimaal 350 FTE aan orderpickers. 'Details' zoals retourstromen (statiegeld, foutief gepickte, beschadigde of onbruikbare producten), nabestellingen, niet thuis op aflevermoment, vervangend product bij manco's, koeling voor versproducten en evt. gekoeld transport, extra verpakkingsmaterialen, vloeroppervlak voor orders die wachten op expeditie, het inrichten van een bestelsysteem die een dergelijke kwantiteit aan kan, beschikbaarheid van personeel en de kosten(!) laat ik dan nog buiten beschouwing. Wil je dit doen, dan kan het alleen als je je beperkt tussen absolute basisbenodigdheden. Dus per persoon een afgemeten hoeveelheid aardappels, rijst, pasta, groenten, vlees, limonade, thee, koffie, brood, beleg, schoonmaakmiddelen. Voor iedereen gelijk, geen keuze in merk/kwaliteit/kwantiteit/wat je wel of niet lust, week in, week uit, voor zolang als nodig. Ik vraag me af of 'de mens' bereid is die offers te nemen en niet alsnog en masse naar de supermarkt trekt voor de lekkernijen, het aperitiefje, dierenvoeder, babyvoer, allergieën en andere benodigdheden wat niet in het 'basispakket' zit. En ook dan is het nog een enorme logistieke uitdaging met bovendien ernstige gevolgen voor producenten van luxe producten. OK, dat was een joekel van een bierviltje, maar wilde ook niet alleen maar roepen: "Nee, kan niet!"
 8. Ook bij mij gaan alarmbellen af... maar kan er ook niet direct de vinger op leggen. De aannames wbt CFR en groeifactor lijken OK. De manier van terugrekenen lijkt ook OK. De foutmarges zijn door de exponentiële groei wél enorm. Als je als 'startpunt' een paar dagen later neemt zit je er gelijk een paar miljoen naast. En statistiek: "I can prove anything by statistics except the truth" - George Canning (11 April 1770 – 8 August 1827)
 9. https://threadreaderapp.com/thread/1241354967652458496.html Draadje dat ik gister tegenkwam. Er worden wat aannames gedaan, maar klinkt al met al redelijk plausibel. Wat is jullie kijk hierop?
 10. Wat ik bedoel: de top 5 in de wapenindustrie is goed voor een omzet van ~$150 miljard. Dat zijn bedrijven die baat hebben bij een klassieke oorlog, en dat speelt (momenteel) niet echt.
 11. Niet per se vergezocht, maar in deze situatie niet van toepassing, denk ik. Oorlog betekent omzet voor de wapenindustrie, en dat is nu eenmaal een belangrijke motor van de (o.a. Amerikaanse) economie.
 12. Behalve de false negative "niet ernstig ziek, dus niet testen, geen bekend 'corona-contact', zal wel een griepje zijn" denk ik ook aan de hangjeugd op straat, werkzaamheden waar hygiënemaatregelen moeilijk op te volgen zijn, drukke supermarkten, en kassameisjes (m/v).
 13. Ik lees op https://www.oogtv.nl/2020/03/alle-groningse-scholen-vanaf-maandag-dicht/ het volgende:
 14. https://www.rivm.nl/nieuws/actuele-informatie-over-coronavirus Edit: En dan te bedenken dat het nu voornamelijk om patiënten op leeftijd of met ernstige klachten gaat.
 15. Zat laatst ook wat te rekenen en kwam er eigenlijk op neer dat we maximaal ~20.000-30.000 gelijktijdige besmettingen aankunnen, en om die 60-70% van Merkel aan te houden zouden we deze corona crisis uit moeten smeren over ongeveer 400 weken.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...