Ga naar inhoud

cotweetje

Lid
  • Items

    66
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door cotweetje

  1. Ter achtergrondinfo, ik fiets elke dag naar mijn werk, 1,5 uur op een dag, en in de gedachtegang van duurzame energie waarom energie verspillen.

     

    Als je een generator niet kan opladen, hoe zit het dan met de: goalzero zonnegenerator die wordt ook opgeladen via zon-energie, waarom niet door een fiets naafdynamo, dat is in feite niks anders dan een kleine windmolen, een diesel generator geneert stroom door de diesel(motor), een batterypack gekoppeld aan een naafdynamo door mijn trapbeweging, een windmolen door de wind. een zonnepaneel door de warmte van de zon.

    Ik kan met de naafdynamo een extern apparaat opladen als een battery pack of gsm die normaal opgeladen wordt via een stopcontact of usb kabel via computer? Als een batterypack vol zit, zou je die energie toch kunnen overdragen naar een extern apparaat in plaats van je mobiele telefoon, waar van een generator naar je mobiele telefoon en niet terug.

    Windmolens slaan toch ook hun opgewekte energie op en geven het dan af aan een elektriciteit's netwerk.

     

    Als tijd geen issue is hoe lang doe je erover.

  2. Mijn eerste vraag:

    Ik was benieuwd of je met een fietsdynamo met battery pack, een accu of generator zoals bv: goalzero zonnegenerator kon opladen.

    Met de gedachtegang: als je een externe warmtebron als de zon kunt opvangen en omvormen, waarom niet de al opgeslagen energie van een batterypack, het zou mooi zijn als je die kon overzetten via een usb-kabel, die je in een stekker kunt doen, alleen dan niet in het stopcontact maar in je generator, overladen of terugladen :)

     

    Je kan met pedal power Pedalpower 4i (6700mAH) aangesloten op je Son naafdynamo, je gps en mobiele telefoons opladen , maar bestaat er iets dat je je opgeladen battery pack, kan op of inladen in een accu/generator of iets dergelijks, dat je via je computer of applicatie, je de opgeslagen energie van de kleine batterypack over kunt zetten, zodat ie weer leeg is, je accu of generator ietsje voller, en dan laad de batterypack weer op tijdens de rit naar je werk.

     

    Dan kun je met je generator, licht en zwaardere elektrische apparaten draaien, zoals bv. een elektrische kachel van 1500/2000 Watt.

    Het zou zonde zijn, als je battery pack vol is, je de nieuwe energie die je genereert tijdens het fietsen niet opslaat/gebruikt, terwijl thuis de energierekening doorloopt.

     

    Specificaties, son delux dynamo Vermogen 6V / 3W, rendement, 65% bij 15 km/h in 28"-wiel, Vermogensopname bij licht uit 0,4 W bij 15 km/h in 28"-wiel.

    Opslag capaciteit batter pack: 6700mAH

     

     

    Mijn tweede vraag is:

    Hoe lang zou het duren met een gemiddelde snelheid van 20km/uur om bijvoorbeeld 2000 watt te sparen

     

     

     

    Termen van het internet:

     

    Volt X Ampére = Watt.

     

    mAh is een maat voor de energieinhoud of capaciteit van een batterij.

    Een batterij van bijv 900 mAh kan 900 milliAmpere leveren gedurende een uur (en dan istie leeg) of

    450 mAh gedurende 2 uur enz.

  3. Ik zat te kijken naar opties om mijn hoge gasrekening in de winter wat terug te brengen, en voor het geval je een nood accu aggregaat hebt, bv (Goalzero Yeti 1250 Solar generator), handig als er geen gas ordt geleverd en het winter is, toen ik het onderstaande verkooppraatje in het schuin las:

    Ik ben geen held in stroom etc, als ik nou mijn slaapkamer 12M, en woonkamer 15m2 wil verwarmen ben ik dan goedkoper uit met een electrische kachel, zeg max 2 uur op een dag.

     

    bv een keramische voor mijn slaapkamer, en een convector kachel voor de woonkamer.

     

     

    Keramische kachel - Eurom All-Round Heater Kachel, Capaciteit Watt 0-1200-1800 , 40 euro

     

    la9gbp2t.jpg

     

     

     

    Convector kachel/ 2000 watt - Rowi HGK 2000/2/1 TDF Premium Convector Kachel , 140 euro

     

    9n6lx7fl.jpg

     

     

    De laatste jaren is er veel veranderd. Stoken op gas of stookolie is veel duurder geworden terwijl elektra veel goedkoper wordt. Eén van de bijdrage hieraan heeft te maken met windenergie.

    We krijgen steeds meer energie uit windmolens of zelfs zonnepanelen. De stroom blijft hierdoor over, waardoor elektrische kachels steeds interessanter worden. Door te werken met elektra kunt u al snel besparen op uw stookkosten.

     

    Elektrische kachels staan vaak bekend om het hoge verbruik aan energie. Toen de energiekosten voor het eerst ging stijgen werden ze al snel vervangen voor een CV. Toch heeft de techniek van de elektrische kachels absoluut niet stil gestaan. Een energie eter is het al lang niet meer en er zijn genoeg milieu vriendelijke oplossingen. Door het lagere energie verbruik bespaart u al snel op de kosten. Daarbij komen nog eens de veel lagere energieprijzen vergeleken met jaren geleden. Elektrische kachels wordt zo steeds meer een oplossing om een woning te verwarmen.

     

    U kunt zo een voordelige kachel kopen met een laag stroomverbruik. Elektrische kachels zijn de ideale oplossing om uw woning te verwarmen en weer opnieuw te genieten van een warm huis zonder zorgen om de energierekening. Uiteraard kunt u de kachel ook gebruiken om bijvoorbeeld een hobbykamer te verwarmen. U kunt zo heerlijk warm uw hobby uitvoeren zonder dat u een dure CV installatie dient te plaatsen.

  4.  

    Nadeel aan alle self-inflatables is dat ze lek kunnen... Dus als je gokt op het idee dat je de nattigheid aan ziet komen (of iig het moment dat je er zelf in moet) kan je misschien beter voor een ouderwets drijfvest kiezen...

     

     

    Patrick

    Ja precies want met doorbraak en meestromend puin, heb je grote kans dat als je in het water mocht komen dat die lek gaat.

     

    En SSWIC is dat SSWCC ?

  5. kijk, ik zal niet zeggen dat ik er verstand van heb maar lijkt me logisch dat als er een dijk doorbraak komt dat er wel waarschuwingen vooraf zijn. Zoals extreem regenval, verhoogde waterstand in rivieren en dat soort dingen. .

     

     

    Website knmi: KNMI sloeg alarm maar dat drong niet overal door,

    Onheilspellend zagen de weerkaarten er die zaterdagavond 31 januari uit en het werd steeds erger. Zo ernstig dat de dienstdoende meteorologen van het KNMI zeer bezorgd waren over het naderende gevaar en alles op alles zetten om hun dramatische waarschuwingen bij de bedreigde mensen te krijgen.

    http://www.knmi.nl/cms/content/64479/watersnood_1953_ergste_natuurramp_van_de_20e_eeuw

     

    Het zal verbeterd zijn maar in worst case scenerio's gaat niks zoals gepland. Misschien valt de stroom uit van de alarm toetert, of iemand ziet kans de boel te saboteren.

     

    Bij -5 NAP zou men op het dak dus nog veilig zijn tenzij het huis structueel verzwakt is of de water stand hoger is. Kortom een pak per persoon op zolder lijkt me dan niet zo heel onverstandig, tenslotte kan het uren duren voor er hulp is en onderkoeling kan ook door weersomstandigheden komen zoals regen, wind en sneeuw. Ik denk niet dat iets dergelijks zal gebeuren met een zacht briesje en een comfortabele 20 graden.

     

    De Grevelingen en Oosterschelde waren in 1953 nog geheel open zee-armen. Tijdens de rampnacht werd het water daar zeer hoog opgestuwd. Op de kop van het eiland Schouwen-Duiveland bereikte de waterstand het hoogste niveau van de gehele Nederlandse kustlijn. Meer landinwaarts, bij Bruinisse, kwamen het opkomende water uit de Grevelingen en de Oosterschelde samen. Zondagmorgen vroeg kwam het waterpeil daar tot NAP + 4,5 meter. Een ongeëvenaard record.

     

    Tussen 4 en 6 uur 's morgens braken er overal dijken. Vooral de noord- en oostkant van de Oosterschelde (Stavenisse, Ouwerkerk, Nieuwerkerk), van de Grevelingen (Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge) en van het Hollandsch Diep (Schuring en 's-Gravendeel) werden zwaar getroffen

     

    In Rotterdam werd een recordwaterhoogte gemeld en kwamen delen van Rotterdam-Zuid onder water te staan. Op het eiland Rozenburg waren de dijken doorgebroken. In Stellendam stond het water tot aan de zolders van de huizen. Veere stond onder water. Bij Wolphaartsdijk sloeg een gat in de dijk, en ook bij Ossenisse was de dijk doorgebroken. De Nieuwerkerkpolder en Suzannapolder overstroomden. Bij Rammekens sloegen gaten in de dijk. Reigerspolder en gedeelten van Zuid-Beveland stonden onder water. Rilland-Bath was geïsoleerd. Stavenisse stond onder water, in Zeeuws-Vlaanderen braken er een paar dijken door.

     

     

    Het water stijgt hoger dan NAP, door springtij en stuwing.

     

     

    Wat ik ooit heb geleerd was dat men in huis moest blijven en naar de hoogst gelegen punt moest gaan. Dat zou dus meestal de zolder zijn en vanuit daar het dak op indien nodig of om reddingsdiensten te signaleren.

     

    Moet je wel een dakraam hebben of een grote bijl.

     

    Tips van Risicokaart:

     

    Wat kunt u zelf doen?

     

     

     

    Op de risicokaart staat informatie over de risico’s van overstromingen in Nederland. Daar ziet u hoe hoog het water bij u kan komen en waar veilige, hoog gelegen gebieden zijn.

     

    U kunt zich alvast voorbereiden op een overstroming. Wat moet u geregeld hebben:

    Een noodpakket.

    Adressen waar u in geval van nood naartoe kunt.

    Routes om daar te komen.

     

    Als een overstroming dreigt

     

    U wordt gewaarschuwd via de lokale radio of tv, de sirene, sms of via geluidswagens van politie of brandweer. Dan doet u het volgende:

    Luister naar de rampenzender en kijk – als dat kan – op de website van uw gemeente of op http://www.crisis.nl voor het laatste nieuws.

    Volg de aanwijzingen van de overheid en hulpverleners op.

     

    Als u uit uw woning moet

    Sluit gas, water en licht af.

    Neem alleen hoognodige zaken mee (contant geld, uw medicijnen en kopieën van identiteitsbewijzen en verzekeringspapieren).

    Sluit de woning af.

    Leg zandzakken voor deuren en ramen.

    Controleer of uw buren weten dat ze weg moeten.

    Draag stevige schoenen en dichte kleding.

     

    Gaat u met de auto, leg dan zandzakken voor deuren en ramen, en neem het volgende mee:

    Uw noodpakket.

    Uw huisdieren, en eten en drinken voor hen.

    Campingkookstel met extra brandstof (gas, benzine), een pannensetje en eetgerei.

    Een fluitje (om hulp te roepen).

    Touw en een plastic bouwzeil om schuilplaats te kunnen maken.

    Extra brandstof voor uw auto.

     

    Als u niet weg kunt

    Ga naar het hoogste punt in uw huis en neem uw noodpakket mee.

    Hang een wit laken uit het raam om de hulpdiensten te laten weten dat er nog mensen in huis zijn.

    Help anderen – als daar tijd voor is – met hun noodmaatregelen, en bied hen een veilige schuilplaats als u die heeft.

     

     

    http://risicokaart.nl/informatie_over_risicos/overstroming/

     

    Zo een pak verhoogt je overleven kansen aanzienlijk op dat moment,.

     

    Daar heb je helemaal gelijk in.

    En kun je ook meenemen mocht je een keer met cruise ship meegaan :) Misschien in de toekomst.

  6. Nou wat Prepper053 zit wel iets in, als je s nachts ineens in het water ligt of in de winter met - noem maar op. Mijn ervaring is dat ik wel eens in de Noordzee lag met een LCR en dan lijkt iedere minuut een uur......En ook mijn ervaring is dat geen enkele rugzak waterdicht is na een tijdje zeker niet als het stroomt, botst, onder water blijft of erger nog scheurt.(kan gebeuren) en je kunt je rugzak ook verliezen. Maar das een persoonlijke keuze die je allemaal maakt qua aanschaf.

     

    Persoonlijk zou ik niet een overlevingspak kopen, bij dijkdoorbraak, heb je eerst adrenaline als je in het water komt en wil je er zo snel mogelijk uit, water stroom inlands, en zoek je erna naar hoge punten, er komt hopelijk vanzelf een bocht of een mogelijkheid waar je naar een: een boom, hoge gebouwen of een boot toe kan zwemmen.

  7. misschien overkill, maar zou men dan niet beter voor een overlevingspak kunnen kiezen? tenslotte beschermd een vest niet tegen onderkoeling.

     

    en nee, ik heb geen vest of pak. ik zit in enschede redelijk hoog en droog.

     

    Tis hopelijk een kort moment dat je in het water ligt, en in de rugzak zitten warme spullen.

  8. @cotweetje Ik denk dat ieder zwemvest/reddingsvest een persoonlijke keuze is en wat het doel is. En een rugzak over je vest doen lijkt mij geen goede optie want dan werkt je vest niet meer. Menig mede marinier kan je dit vertellen. Pas er een aantal en let wel op het draaggewicht van het model.

    Ik heb zelf een aantal dry Bags in mijn rugzak en een reddingsvest met zouttablet in geval ik mijn vest niet zelf kan openen en mijn model "draait" je gezicht naar boven als je buiten westen bent. Dus ik hoop dat ik je in een richting hebt geholpen?

    Heb je vragen hoor ik het wel.

    Gr Jan

     

    Ja bedankt, ik bedoelde ook niet om te gaan zwemmen met rugzak, maar een rugzak naast me of via een touwtje aan mijn zwemvest, moet die wel blijven drijven en niet als anker fungeren ;)

    Ok, dus er zit een zouttablet aan de voorkant in je zwemvest, zelf gedaan ? Ik zal op draag vermogen letten.

  9. Ik woon -5 NAP en mocht je thuis zijn als: er een storm van 1 keer in de 150 jaar waait en de dijken breken door of er begint een mega storm van 1 keer 10.000 jaar, de magnetische polen zijn veranderdt, of er komt een inslag van een meteoor, dan is het wel handig als je in je huis een zwemvest hebt, dan blijf je in iedergeval drijven en je hoeft je bootje niet op te blazen.

    Iemand nog tips hoe je je rugzak met water en eten kan laten drijven, plastic zak ?

     

    Eisen: Je moet kunnen zwemmen alsmede op je rug leggen als je moe wordt, iemand ervaring met onderstaande vesten ?

     

    Astral Seawolf zeekajak zwemvest

    Yak Escape Plus

    Baltic Zwemvest Dinghy

  10. Ik beloof niks, maar zal is informeren. Beetje grappig als ik over grote trucks schrijf er direct zijn "En heb je al van LZV gehoord " Jheez ik ben blij dat ik met mijn jeepje kan rijden haha

     

    Iedereen is altijd trots op eigen land tov andere landen :)

     

    LZV is wel imposant. Maar neemt ook werk weg, bv nu sturen ze 1 iemand met LZV naar veiling, minder brandstof minder werknemers, ze hadden ook 2 keer een trailer kunnen sturen.

    Ik vindt 16,5 meter lang zat :) Iets groter mag natuurlijk. Maar lzv hoeft voor mij niet.

     

    Ik zal geen aanname nemen :) ik hoor het wel als je wat hoor :)

  11. @cotweetje : Je kan als trucker heeeeel veel verdienen in Amerika en Canada. Het enige wat je nodig hebt is de skill en durf en geen gezin. Het uurloon ligt momenteel redelijk laag volgens Amerikaanse normen maar dat compenseer je ruimschoots door de afstanden. We praten niet over een paar honderden kilometers. En als je echt denkt dat je het kunt. In het Noorden zijn ze steeds opzoek. Wees niet overmoedig, de meeste trucks op Europese wegen zijn de helft in lengte van deze in de US.

     

    Ik rijdt nationaal en heb met de trailer 3 winters meegemaakt.

    Maar heb je het over de ice road truckers of echt rijden door Noord Amerika.

    Durf; als ik het gevaarlijk vindt rijdt ik als een oude oma :) skills leer je door de jaren heen. Maar als je nooit begint leer je het nooit :)

    Wel cool, dan zie je wel wat, Noord Amerika is toch veel natuur en koude winters ? Een gezin heb ik niet.

    Ken je ook bedrijven ?

  12. Ja Scandinavie zat ook te denken, relatief gezien weinig mensen, redelijk financieel stabiel, enkel stook kosten zijn hoog, maar ik zit met werk, maar misschien een vakantiehuis kopen over 10 jaar en sparen voor prepensioen. Of omscholen, ik ben alleen geen studiebol :)

    Amerika is gelijk ver, en ik ben vrachtwagenchauffeur dat verdient in Amerika niet veel, en je moet wat doen om de kost te verdienen.

    Wel cool dat je als Amerika een stuk land krijgt in Alaska alleen als ik de TV ziet kost alles duur en ik ken het daar niet, ik wil ook niet in iemand zijn berenval lopen :)

  13. Maarja je zegt wel met je domme kop op de vraag verbruik je veel, ja ik betaal 150 euro voor 1 persoon's huishouden. U woont hier alleen ? U werkt in de haven ? Ik werk in de transport. Iedereen werkt hier in de haven of transport. Oh ik dacht dat iedereen in deze flat een uitkering had :)

    Als ik nog goed geloviger was had ik mijn rekening nummer en handtekening gegeven alsmede mijn geboortedatum en volledige naam.

     

    Heel irritant als ze je in je eigen huis lastig vallen en in je gezicht lopen te liegen.

  14. Ik had gisteren nog een man aan de deur in Rotterdam, ik was overdag thuis want ik had nacht werk.

     

    Ik heb gisteren een man dat leek van Marokaanse afkomst aan de deur gehad die zich uitgaf als vertegenwoordiger van GDF Suez de energie maatschappij, hij had een kaartje bij en documentatie map, waarom je zou moeten overstappen van Essent met een overschrijving 's kaart.

    Hij zei dat GDF Suez eerst alleen bedrijven doet maar nu ook particulieren, ik zei dat ik er over na moest denken, en heb informatienaanvraag gedaan bij GDF Suez, deze belden mij vandaag terug dat ze niet leveren aan particulieren.

    Misschien een of andere scam ? Of Inbreker.

     

    De man leek van Marokkaanse afkomst en was een jaartje of 28.Lang en dun ik denk zo'n 1.85.

  15. Misschien wil je ook het verbruik weten in de US. Wij verbruiken bij lange winter zoals de voorgaande 700 dollar aan pellets. Dat is echt een zuinig ding.

     

    Groetjes Chin

     

    Das een stuk goedkoper, waar woon je in de US of A ? Ik zat ook te kijken naar hoeveel hectare grond je kan kopen in Amerika, maar verschilt nogal, wat is een staat waar je veel voor weinig kan krijgen ?

    Ben je gemigreerd met man ? getrouw met Amerikaan of ......ik heb laatst op tv een brits stel gezien maar die hadden een huis in de woestijn gekocht, das mij net iets te droog, net iets te veel afhankelijk van wie water levert, en bij calamiteiten is levering van water en voedsel het eerste wat stopt, maar ze hadden wel een groot stuk grond en bijna geen buren :) en altijd zon :)

  16. Er zitten een paar forum member op die in zweden wonen, ik lees de laatste tijd veel over zweden, maar wat ben je jaarlijks aan stook kosten kwijt, is natuurlijk sterk afhankelijk welk verwarmingssysteem je hebt, en hoe de streng de winter is, maar ongeveer gemiddeld ?

    Huizen zijn er relatief laag, maar je moet wel de stook kosten kunnen betalen :)

  17. Woont je neef in Nederland ? Heeft die ook uitgelegd hoe het werkt, ik wist niet dat je warmte kan onttrekken uit lucht.

     

    Toch wordt het in zweden gebruikt.

     

     

    Net als Bodemenergie:

     

    Bodemenergie is het gebruik van warmte of koude in de ondiepe ondergrond (Aardwarmte wordt gewonnen uit de diepe ondergrond).

    Dit zijn duurzame vormen van energie die bijdragen aan besparing van fossiele brandstoffen en op de uitstoot van CO2.

     

    Afhankelijk waar je zit in Nederland, boringen van 200 tot 320 meter de grond in :)

    Door gebruik te maken van deze bronnen van energie kunnen onder meer gebouwen, woningen, kassen en fabrieken op een duurzame manier worden verwarmd en gekoeld.

  18. Wat is een lucht water warmtepomp?

    Een lucht water warmtepomp is een elektrisch apparaat dat energie of te wel warmte uit de buitenlucht haalt en maakt hier warmwater van voor centrale verwarming of voor tapwater.

     

     

    Alleen hoe je met - 20 warmte uit de lucht haalt en je radiatoren ermee opwarmt is mij niet duidelijk, maar wordt gebruikt in zweden.

     

    http://www.csh.nl/warmtepomp-lucht-water-monovalent?gclid=CLDI6YbCz7cCFTMQtAodiSsAsg

  19. En hoe zit het met de veiligheid want waterstof is toch iets anders dan aardgas ,en butaan ed .

    gr wafels

     

    Het wordt afgeleid van bio gas, ik weet niet of bio gas en het gas dat nu naar je HR ketel gaat hetzelfde is.

    Het wordt al toegepast bij bedrijven door het hoge rendement, voor particulieren ketel is een ketel 35.000 euro daarom nog geen intree bij normale particulieren.

     

     

    http://www.bluegeneration.nl/?page_id=7

     

    Solid oxyde fuel cell

     

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Solid_oxyde_fuel_cell

×
×
  • Nieuwe aanmaken...