Ga naar inhoud
GENEGEERD

Den Haag - Bunker te koop


Gast Bunkerprepper

Aanbevolen berichten

Gast Bunkerprepper

Binnenkort komt in Den Haag de opslagbunker aan de Van Ouwenlaan 11 te koop. Liefhebbers die een veilige bol zoeken? LINK.

 

Wat achtergrondinfo bij deze bunker:

 

De Atlantikwall.

Eind 1941 besloot het Duitse opperbevel tot de aanleg van de Atlantikwall langs de Europese Westkust. De aanleg van deze verdedigingslinie vond in de jaren 1942-1945 plaats. Het doel was in geval van een tweefrontenoorlog de geallieerden aan de kust te verslaan. Bij de opzet van de Atlantikwall lag de nadruk aanvankelijk op strategisch belangrijke plaatsen (zoals havens en zeegaten). In Nederland kregen daarom Den Helder, IJmuiden, Hoek van Holland en Vlissingen de meeste aandacht en de hoogste status ("Verteidigungsbereich" en/of "Festung"). Ook Den Haag/Scheveningen werd, als kustplaats en bestuurlijk centrum, als potentieel interessant doelwit voor een invasie cq. "raid" gezien. Aan Den Haag/Scheveningen werd dan ook de op een na hoogste status verbonden ("Stützpunktgruppe"). Het geheel van verdedigingswerken, dat een groot deel van het Haagse en een kleine deel van het Wassenaarse grondgebied besloeg, kreeg de benaming "Stützpunktgruppe Scheveningen" mee.

Hospitaal W.3.

In de omgeving van de Ruychrocklaan en vooral op het voormalige terrein van de Haagse Golfclub lag een aantal objecten met ondersteunende functies. De hospitaalbunker was in deze omgeving het meest belangrijke object.

Bunker

De bunker ligt op een terrein aan de zuidzijde van de Van Ouwenlaan. De ingang van het terrein bevindt zich tegenover Van Ouwenlaan 50. Het werk ligt bovengronds en is aangeaard en toont zich als een begroeide heuvel in een bosachtige omgeving. De bunker behoort tot de categorie met het grootste weerstandsvermogen (Ständiger Ausbau in Stahlbeton). Het is geen standaardtype, maar een voor deze situatie ontworpen, bijzonder werk (Sonderkonstruktion, Sk). Het Baunummer is 8742.

W.3 is één van de grootste bunkers van Den Haag. Het object bestaat uit twee bouwlagen. De buitenwanden zijn 3 meter dik, het dak 2 meter. Per verdieping bestaat deze bunker uit een middengang met aan de koppen trappehuizen en aan de beide zijden steeds 3 ruimten van circa 5,5 x 11 meter. Enkele ruimtes waren nader ingedeeld met een "inbouwpakket" van douches, toiletten ed. Op de onderste laag bevindt zich een machinekamer. De bunker bezit aan de voor- en achterkant een brede ingang. Vanuit een ruimte in de bunker kon elke ingang via een afsluitbaar schietgat verdedigd worden (ingangsverdediging). Vanuit de machinekamer kan een nooduitgang bereikt worden.

De bunker is op Europees niveau een uniek bouwwerk. De bunker is een gaaf, in de oorspronkelijke context bewaard gebleven, voorbeeld van een uniek type. Het object is van algemeen belang voor de gemeente Den Haag wegens zijn cultuurhistorische waarde en zijn betekenis voor de wetenschap.

 

Let op: De bunker is door de gemeente Den Haag erkent als monument. Dat betekent dat het verbouwen van de bunker aan strikte voorwaarden is gebonden. :)

 

De gemeente Den Haag zelf denkt voor de bunker aan:

- Bedrijven (opslag)

- Opslag goederen

- Teelt consumptiegroenten en fruit

 

Zie de nota van uitgangspunten van de gemeente Den Haag. LINK

De gemeente moet uiteraard de huidige bestemming defensiedoeleinden wijzigen: LINK en LINK

 

Foto historisch:

[ATTACH=CONFIG]3992[/ATTACH]

Foto credit: http://www.hitlersatlantikwall.nl

Foto actueel:

[ATTACH=CONFIG]3993[/ATTACH]

Foto credit: http://bunkersite.com

Foto's binnenzijde, fotocredit http://www.bunkerpictures.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...