Ga naar inhoud

Ger

Lid
  • Items

    6
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Ger

  1. 9 uur geleden, Vladimir zei:

    Redelijk is misschien wat te optimistisch maar ok, welke veranderingen zou jij willen zien?

    Als men de kijk op de voedselketen wilt veranderen is dat niet iets wat alleen bij ons als persoon liggen.

    Juist bedrijven binnen de voedselketen hebben hier een grote rol in.

     

    Minder voedsel importeren. Als ik mij niet vergis is NL een van de grootste voedsel producenten ter wereld.  We kunnen in NL veel meer in NL gekweekte voedsel eten. Dit is meteen minder belastend voor het milieu. Kijk naar wat wij Nederlanders eten, naar wat er in NL geteeld wordt. Wij eten geen exotische dieren en of groentes. Dit zijn we gaan doen door dat bedrijven dit importeren.  Tevens moeten we stoppen met het massaal importeren van wat je eerder benoemde soja en palmolie- producten. Maar wij moeten ook minder voedsel exporteren.  Wellicht zou voedsel wat geïmporteerd wordt veel duurder moeten worden, om zo de in NL gekweekte producten te stimuleren?

     

    Tevens zullen wij als personen duurzame producten moeten gaan gebruiken. Bedrijven daarin tegen zullen deze moeten produceren. Hierbij kun je je afvragen wat zijn duurzame producten en wat is noodzakelijk in ons dieet.  Hoort hier echt zoveel vlees in thuis als de mens nu gebruikt?  Of wordt er uit gewoonte vlees gegeten ( aardappels- groente met een stukje vlees) Denk dat het uit gewoonte is.

     

    Eetgewoontes worden mede bepaald door culturele gewoontes en welk voedsel wij normaal vinden. Nou is de vraag, is dat wat wij hedendaags normaal vinden wel normaal?

     

    Zo moet de bio- industrie over de gehele wereld drastisch veranderen. Vlees levert de mens ongeveer 20% van onze calorieën op . Echter levert het ruim 60% van de broeikasgassen van onze voedselproductie. Natuurlijk is vlees niet het enige probleem. Ook “vegetarische” producten (eieren, kaas, zuivel) zijn niet milieuvriendelijk.

     

    De veeteelt vraagt heel erg veel ruimte. Dan heb ik het niet over de stallen waar ze inzitten. Maar ik heb het over het voedsel wat ze eten. ( een kilo vlees kost ruim 5 kilo voer, afhankelijk van welk dier). Dit voer moet ergens groeien ( kappen van regenwouden) Van de totale landbouw is ongeveer 75% in gebruik voor veevoer. ( Dat is heeeeel veel). Stel je voor dat we de bestaande landbouwgrond eens gaan gebruiken voor plantaardig eten voor de mens.

    Ruim 90 % van al het vlees dat er in NL gegeten wordt komt van de “bio- industrie” (Ik zelf vind dat de zo genoemde “groene slagers” of hoe men ze wilt noemen hier ook bij horen). Is er iemand die mij eerlijk en met droge ogen kan beweren dat de dieren in deze industrie een goed leven hebben. ( een kip die in een paar weken 2,5 kilo moet groeien. Een normaal opgroeiende kip is na een week of 20 volwassen. De kip die in de winkel wordt verkocht is na 6 weken geslacht. (Dit even ter zijde)

     

    Hier komt bij dat veeteelt er voor zorgt dat er een mestoverschot is. Dat er onder andere overmatig antibiotica wordt gebruikt. Er is een onderzoek van Nature dat zegt dat intensieve landbouw, met name voor de veeteelt, de grootste bedreiging is voor het voorbestaan van dieren dan de klimaatverandering.

     

    Dan heb ik het nog niet over het feit dat we zelf “onbewust of bewust” lijden omdat we zo graag vlees willen eten. Terwijl er steeds meer onderzoek gedaan wordt naar de schade die met name het eten van “rood” vlees met zich meebrengt. Met name bewerkt vlees zoals broodbeleg. ( veroorzaakt kanker, beroertes, diabetes) .  Hier komt bij dat er veel mensen dieren, vleermuizen etc,  eten die virussen bij zich dragen.

     

    Kijk ook eens naar hoeveel voedsel wij jaarlijks weggooien  ( dit ligt in NL zo rond de 35 kilo per persoon) .

     

    De overheid speelt ook een grote rol in de voedselketen. Deze zullen beleid en regels moeten maken/ aanpassen/ veranderen omtrent bijvoorbeeld landbouw, visserij, veeteelt. Ook zal de overheid de regels veel harder moeten handhaven. Ook de andere landen zullen dit moeten doen. De markt waar de besmetting van corona is begonnen was volgens mij een illegalen markt. Kennelijk werd er niet gehandhaafd. (zet hier maar hoge/zware straffen op. Je brengt hiermee namelijk andere levens in gevaar)  

     

    Tevens kunnen wij de hedendaagse technologie misschien meer gaan gebruiken.  Een technologie is bijvoorbeeld precisielandbouw. Dit is een systeem die de ondersteunend werkt. Het is een landbouwmanagement systeem dat onder andere het watermanagement van gewassen bij houd. Dit systeem zorgt voor een grotere productiviteit in deze landbouw en zorgt voor veel minderverspilling van water.

     

    Ik zeg niet dat dit de oplossingen is. Maar het zou een verdomd goed begin zijn van een positieve verandering.

     

    Kom ik nog even op het preppen . Juist door dit soort virus uitbraken is de reden dat ik mij zoveel mogelijk prep in hoe verre dat gaat. Bij het preppen maak ik trouwens ook gebruik van mijn eigen stukje landbouwgrond of te wel een moestuin. Hier probeer ik zoveel mogelijk mijn eigen voedsel te kweken.  

     

    Noem mij een activist of hoe dan ook ……

    Ik zeg niet dat een ander geen vlees meer moet eten. Dat is iets wat ieder voor zich moet weten. Echter hoop ik je hiermee mijn gedachte een beetje duidelijk heb kunnen maken…  

     

    “Toch wel bijzonder dat voedsel zo belangrijk voor ons is maar dat de oorsprong en het maken van voedsel zover bij ons vandaan staat”

    • Leuk 4
  2. 30 minuten geleden, Vladimir zei:

     

    Je presenteert dit als zijnde een feit maar kan je misschien ook onderbouwen waarom je deze mening hebt?

     

    Denk dat ik dat al redelijk gedaan heb door middel van Het benoemen van;

     

    - het feit dat wij mensen, zoveel dieren hebben  
      gefokt. Meer als dat er van nature zou zijn. 

    - Dat door ons eet gedrag, het consumeren van

       alle dieren er veel virussen van dier op mens

       wordt overgebracht. 

    - dat door het kappen van regenwouden er heel

       veel leefruimte voor dieren verdwijnt.

       Waardoor wij sneller in aanraking komen met

    .  dieren die (onbekende) virussen bij zich

    .  dragen.
     
    Daarbij komt bij dat er in verschillende delen van de wereld (illegale) markten zijn waarbij veel soorten dieren ( gevangen in het wild) worden verhandeld, geslacht en gegeten. Dat de mensen daar in aanraking komen met deze virussen en besmet raken. Deze besmette mensen komen weer in aanraking met bijvoorbeeld toeristen die deze markten bezoeken. Als je dit allemaal zo van A tot Z bekijkt en ook de gedane studies/ onderzoeken er er naast legt. Dan is het denk ik een goede onderbouwing om onze relatie met de dierenwereld eens met andere ogen te gaan bekijken. 

  3. 2 uur geleden, Vladimir zei:

    Met regenwouden  heb je het voornamelijk over palmolie en sojaplantages en wat mij betreft mogen ze de import van beide producten verbieden.

    Graan en mais kan je gewoon uit landen als Oekraine of de VS halen en als boeren over zouden gaan op een natuurlijk weiland ipv monocultuur Engels raaigras dan hoeven ze ook geen eiwitten bij te voeren.

     

    De link die je legt met ontbossing klopt misschien voor ebola maar niet voor corona of al die andere virussen die uit China komen, die komen uit een gebied wat al een paar duizend jaar gecultiveert wordt.

     

     

    Tuurlijk zal de link met corona die ik zo 1-2-3 leg niet helemaal kloppen en misschien erg ver door getrokken. Echter het feit ligt er dat we anders naar onze voedselketen, onze relatie met dieren moeten gaan kijken en ons niet boven de natuur plaatsen. 

     

    Ben het trouwens helemaal eens dat we zouden moeten stoppen met de import van soja en palmolie. Als je nagaat dat er vorig jaar voor zo'n 760 miljoen geïmporteerd is vanuit Brazilië. Het land waar het regenwoud erg snel verdwijnt. 

     

    Voor de geïnteresseerden een interessant artikel uit de Volkskrant. 

     

    https://www.volkskrant.nl/wetenschap/overspringende-virussen-moeten-we-radicaal-anders-met-dieren-omgaan~bba0cd7e/

  4. 13 uur geleden, Vladimir zei:

     

    Stel je voor dat al die geiten met Q-koorts niet op een omheinde boerderij hadden rondgelopen maar in een ouderwetse rondtrekkende kudde, dan was de verspreiding nog veel groter geweest lijkt me.

    Van Mexicaanse griep weten we alleen dat het een mix is van vogel-, mensen- en twee soorten varkensgriep en waarschijnlijk is overgesprongen van varken op mens. Hoe het is ontstaan of waar exact weten we niet. Maar de kans op contact met vogels van industrieel gekweekte varkens is wel kleiner dan bij iemand met paar varkens in een modderpoel.

    MKZ komt al veel langer voor dan dat we hier bio-industrie hebben.

     

    Dat je ziektes op kan lopen van dieren is duidelijk, maar alles toeschrijven aan de bio-industrie is te makkelijk.


    wil nogmaals zeggen dat ik geen dierenactivist ben. 
     

    Ik wil Natuurlijk niet alles aan de bi-industrie toeschrijven zoals wij die in Nederland kennen.  
     

    Echter wel aan de, onze, hele voedselketen en hoe wij met onze planeet omgaan. Als wij niet zoveel dieren fokken hebben wij deze ook niet te voeden. Als wij alle dieren die wij fokken niet hoeven te voeden dan hoeven wij ook geen regenwouden te kappen. om zo landbouw grond te krijgen om deze dieren die de mens zo graag willen eten te voeden.   Het lijkt ver van ons vandaan maar wij als klein land importeren heel veel voedsel voor onze veeteelt afkomstig van de landbouwgrond die in de regenwouden zijn gemaakt

      
    In de regenwouden, die wij dus kappen, leven veel dieren die onder andere drager zijn van diverse virussen waar wij, waarschijnlijk, niet het bestaan van weten.   Door ons, mens, krijgen deze dieren minder leefruimte en komen dus steeds vaker in contact met de mens. Dus is de kans ook veel groter dan vroeger dat de mens te maken krijgt met de virussen die deze dieren bij zich dragen. 
    Deze dieren worden ook steeds vaker gevangen en op markten zoals, onder andere, in China verkocht, geslacht en worden op gegeten. Op deze markten gelden niet de regels die wij hier in Nederland hanteren omtrent hygiëne. Tevens zijn er landen waar bijna alles wat leeft gegeten wordt, denk aan onder andere vleermuizen, apen  etc. etc. 
     

    Feit is, denk ik, dat wij als mens hiernaar moeten kijken en anders mee moeten omgaan. Dit om de verspreiding van virussen, zoals Corona, tegen te gaan of in ieder geval minder kans te geven om zich te verspreiden. Volgens mij is dit momenteel wel een van onze ergste “ vijanden” waar wij ons moeilijk tegen kunnen beschermen. 

  5. 13 minuten geleden, Vladimir zei:

    En hoeveel van bovenstaande virussen zijn ook alweer afkomstig uit de bio-industrie?

     

    Als je wil pleiten voor afschaffing van industriele landbouw en intensieve veeteelt zijn er echt tientallen argumenten die wel hout snijden, nu kom je over als een dierenactivist die een pandemie misbruikt om zijn eigen, compleet op zichzelf staande,  agenda door te drijven.

     

    Ben geen dierenactivist hoor. Maar denk dat onder andere de bio-industrie wel een mede oorzaak is van wat er gaan de is.  Ik heb het ook over de gehele keten hierin. Dus ook de kap van oerwouden om zo meer landbouwgrond te krijgen om de dieren die wij als mensen eten willen voeden. In deze oerwouden leven weer dieren. Deze dieren zijn onder andere drager van diverse virussen.   Deze dieren kwamen voorheen niet vaak in contact met mensen, nu steeds meer simpelweg omdat hun leefgebied kleiner word. Bijvoorbeeld ebola , dit was voorheen een zeldzame ziekte. Nu komt ebola steeds vaker voor. Zo zijn er meerdere virussen die mede hierdoor vaker zullen voorkomen. En natuurlijk zal dit een van de verschillende factoren zijn maar ik denk wel een hele belangrijke. Het is maar hoe je er tegen aan kijkt en het is ook maar een gedachte..........

  6. Hallo allemaal,

     

    Ik zal mij eerst even kort voorstellen, Ik lees al een hele tijd mee echter was ik mijn account gegevens kwijt. Ik stond voorheen geregistreerd als 'Oinky".  Vandaar dat ik mij weer opnieuw heb geregistreerd.  Ik zag dat ik al vanaf 2014 regelmatig mee las. Sindsdien ook druk bezig met preppen. Blijkt toch niet voor niets te zijn als ik de laatste weken zo eens om mij heen kijk.  Nou heb ik een stelling cq vraag aan jullie en ben benieuwd wat jullie gedachten/ idee bij het volgende is. 

     

    Trouwens ik weet niet of dit in de juiste topic geplaatst wordt, ik kwam een vergelijkbaar topic niet tegen. Mocht dit wel zo zijn hoor ik het graag.

     

    Wat ik erg bijzonder vind is dat er bijna totaal niet gesproken wordt over de oorzaak van onder andere Corona.  Als we in de geschiedenis kijken naar andere virussen dan zien we dat er vele afkomstig zijn van dieren, een kleine greep:

     

    - Spaanse griep 1918/ 1919 kosten 20 tot 100 miljoen mensenlevens

     Vermoedelijke oorzaak, overgedragen van pluimvee naar mensen en varkens

    - Aziatische griep 1957/ 1958 ruim een miljoen mensenlevens

     Kruising van vogel en menselijke griepvirussen

    - Hongkonggriep 1968 ruim een miljoen mensenlevens,

      Kruising van vogel en menselijke griepvirussen

    - HIV afkomstig van onder andere apen 1981 ruim 32 miljoen doden.

    - SARS 2002 ongeveer 780 doden,

    - Ebola aantal duizend doden,

    - Mexicaanse griep 2009 ongeveer half miljoen doden

    - Kruising varkens- vogel en menselijke griepvirussen

     

    Mexicaanse en hongkonggriep bestaan nog steeds als seizoen ziektes.

     

    Gezien de geschiedenis ben ik er van overtuigd dat wij als mens onze relatie tot de dieren/ natuur eens goed moeten bekijken. Ik denk dat we ons moeten afvragen of wij wel op deze wijze door moeten gaan met onze huidige bio industrie en het ten gronde richten van onze planeet. (wie zijn wij als mens eigenlijk).  Ik denk dat een van onze grootste zorg dit soort pandemieën zijn, ook blijkt dat wij als mens uiteindelijk niet zoveel voorstellen.  

     

    Ik denk dat we moeten stoppen met onder andere de bio-industrie en de bestaande landbouwgrond gaan gebruiken om voedsel te kweken voor de mens. Zal een hoop honger schelen. Wat is jullie gedachten hierover?  En hoe zou je je hier het beste op voor kunnen bereiden?

     

    Al vast bedankt voor jullie reactie's, groeten Oinky

×
×
  • Nieuwe aanmaken...