-
Items
13 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
Recente bezoekers van dit profiel
De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.
Doperwt's prestaties

Jr. prepper (1/11)
3
Reputatie
-
Ik probeer via diverse bronnen mijn informatie te verkrijgen, vervolgens gebruik ik veel ChatGPT om de informatie te verwerken en overzichtelijk te maken. Wat ik jammer vind is dat informatie soms tegenstrijdig is en ik niet voldoende kennis heb om er dan intens diep op door te gaan, uiteraard kan ik dat wel doen maar is het een tijdsafweging van wat nuttig is. Waar ik veel nuttige informatie uit weet te halen is veelal van de overheid, soms is dat wat streng en erg strikt gebonden aan regels, maar over het algemeen blijkt het wel de beste informatie te hebben. Weer een mooie opmerking van jou en zet mij verder aan het denken, het bovenstaande lijstje is dan ook slechts onderdeel van een groter geheel en dat komt door mijn manier van beschrijven totaal niet over. Het is ook onduidelijk wat mijn doel is met deze informatie waardoor een ander er ook weinig mee kan. Ook het niet geven van bronnen is een slechte zaak bemerk ik nu, als ik dat doe dan is het inhoudelijk makkelijker om op door te gaan. Juist een stukje discussie is zeer gewenst omdat je daarvan kunt leren. Ik zou ook een aantal specifieke toepassingen moeten geven, dat maakt het een stuk aangenamer om te lezen zodat men ook voordeel uit de informatie kan halen en ik een stukje controle en feedback heb. Erg blij met je feedback en denk er nog beter over na. 👍
-
Ik ben persoonlijk een smikelvoor, voor mij betekend dat relatief gezond eten en lekker eten. 😅 Soms vegetarisch, soms heel veel vlees, soms geen fruit en soms alles door elkaar. Ik vind ook heel veel gewoon lekker en mag graag variëren, ik merk dat er soms weken zijn dat ik meer vlees wil, en merk dat er momenten zijn dat ik juist meer volkoren wil of zuivel. Ik probeer een beetje naar mijn lichaam te luisteren en volg geen voorgeschreven regels. Ik weet wél dat mensen die echt heel erg ongezond leven, sneller ziek worden, klachten hebben en eerder doodgaan. Er zijn mensen die enkel vlees eten voor 20+ jaar en kerngezond zijn en nooit ziek worden, maar er zijn ook veganisten die 20 jaar zo leven en ook kerngezond zijn en nooit ziek worden, de uitersten van elkaar kunnen dus allebei goed zijn. Gelukkig zijn er ook miljoenen mensen die gevarieerd eten en kerngezond zijn. Als we kijken naar de mensheid en de wereld dan weten we dat afhankelijk van de omgeving de voeding ook anders is, in een tropisch oerwoud eet men meer planten en op de ijskappen knuppelt men meer zeehondjes om tot voedsel. Primaire volken in de rimboe eten gemalen wortels van planten als hoofdmaaltijd en daarbij een tropisch vogeltje of aapje, dat gaat blijkbaar ook goed. Maar hoe ik het ook wen of keer, er bestaat naar mijn weten geen origineel volk wat enkel op een x voedingsgroep leeft, er is altijd wel een aanvulling van het één of ander. Ik blijf gewoon een smikkelvoor. 😇
-
Ik begrijp je test @Roely, moest er zelfs wel een beetje om lachen. 😆 Doordat ik veel meer informatie heb voor mijzelf is de lijst compleet en logisch, maar het niet toelichten kan verwarring veroorzaken. Als je het leuk vind dan ga ik specifiek door op dit onderwerp met meer verdieping, waaronder het toelichten waarom jouw voorgestelde hulpstoffen niet worden opgenomen in deze lijst. Uitleg waarom dit niet enkel antioxidanten zijn, werking van oxidatie op vetten en etc. Ik zou het leuk vinden om er op door te gaan en het test mijn kennis ook weer, het leert mij ook voldoende zodat deze kennis verder gebruikt kan worden in mijn vervolgstappen. Voor mij is het prettig om dit soort vragen te krijgen en moedigt mij aan om het beter uit te leggen. Wil je een stevige verdieping of slechts meer algemene informatie? PS: Ik ben verre van expert en slechts een leerling die heeft besloten om verdieping te gaan doen op voeding en preserveren. Er is voor mij nog heel veel te leren en vind het een leuke uitdaging. Ik hoop dan ook dat er mensen zijn met kennis die mij kunnen bijsturen mocht ik het helemaal fout hebben.
-
Afwijkingen in werking of gebruik kunnen voorkomen, raadpleeg product verpakking of kennisinformatie voor gebruik. Tocoferolen (Vitamine E) Type: Vetoplosbare vitamine. Werking: Voorkomt de oxidatie van onverzeepbare vetzuren door vrije radicalen te neutraliseren. Toepassing: Olieën, margarine, noten, zaden, vleesproducten. Ascorbinezuur (Vitamine C) Type: Wateroplosbare vitamine. Werking: Beschermt vetten tegen oxidatie door het neutraliseren van vrije radicalen en het regenereren van andere antioxidanten zoals vitamine E. Toepassing: Vlees, vruchtensappen, conserven, fruit. BHA (Butylhydroxyanisoal) Type: Synthetische antioxidant. Werking: Voorkomt de oxidatie van vetten en oliën door de vorming van vrije radicalen te remmen. Toepassing: Olieën, margarine, gebakken producten, snacks. BHT (Butylhydroxytolueen) Type: Synthetische antioxidant. Werking: Voorkomt de afbraak van vetten door de binding van zuurstof te verhinderen. Toepassing: Olieën, chips, snoep, vleeswaren, gebak. Citroenzuur Type: Organisch zuur. Werking: Verlaagt de pH en voorkomt dat metalen zoals ijzer en koper de oxidatie versnellen. Toepassing: Fruitconserven, frisdranken, gelei, jam. Rosemary-extract (Rozemarijnextract) Type: Natuurlijke antioxidant (essentiële olie). Werking: Bevat fenolen zoals rosemarzuur, die vetoxidatie tegengaan door de stabiliteit van vetten te verbeteren. Toepassing: Vleesproducten, olieën, marinades, snacks. Alpha-liponzuur (Lipoïnezuur) Type: Natuurlijke antioxidant. Werking: Werkt zowel in vet- als waterige omgevingen en helpt bij het stabiliseren van vetten door oxidatie te voorkomen. Toepassing: Olieproducten, vleeswaren, gebak. Galluszuur Type: Polyfenol. Werking: Voorkomt oxidatie van vetten en oliën, beschermt tegen de afbraak van voedingsstoffen. Toepassing: Thee, kruiden, specerijen. Selenium Type: Spoorelement. Werking: Neutraliseert vrije radicalen die de oxidatie van vetten kunnen veroorzaken. Toepassing: Granen, noten, vlees, vis, zuivelproducten. Caroteen (Beta-caroteen) Type: Natuurlijke antioxidant. Werking: Beschermt vetten tegen oxidatie door als een lipofiele antioxidant te fungeren. Toepassing: Wortelen, pompoen, bietjes, groenten, gefermenteerde producten. Tannines Type: Polyfenol. Werking: Antioxidant die de oxidatie van vetten remt door de stabiliteit van lipiden te verbeteren. Toepassing: Wijn, thee, noten, fruit. Natuurlijke Essentiële Oliën (zoals rozemarijn, kruidnagel en tijm) Type: Natuurlijke oliën. Werking: Bevatten antioxidanten die vetoxidatie effectief vertragen door hun krachtige fenolische verbindingen. Toepassing: Vleesproducten, marinades, olie-extracten. Tocoferolacetaat Type: Vetoplosbare vitamine E-derivaat. Werking: Verhoogt de stabiliteit van oliën door de negatieve effecten van oxidatie te verminderen. Toepassing: Olieën, margarine, bakproducten, noten. Calciumpropionaat Type: Zout van propionzuur. Werking: Beheerst de groei van schimmels en remt vetoxidatie in gefermenteerde producten. Toepassing: Brood, gebak, vleeswaren. Cinnamaldehyde (Cinnamon extract) Type: Natuurlijke verbinding uit kaneel. Werking: Remt de oxidatie van vetten door de chemische interactie met vrije radicalen te blokkeren. Toepassing: Gebak, snacks, gepekelde producten.
-
Er kunnen altijd afwijkingen zitten in gebruik, smaak, bewaren en etc. Bij twijfel raadpleeg verpakking of kennisinformatie. Natuurlijke Zoetstoffen Suiker (Sacharose) Bron: Suikerriet, suikerbieten Smaak: Zoet, traditionele suiker Gebruik: Bakken, koken, in dranken Bewaren: Droge, luchtdichte container Houdbaarheid: Onbeperkt, mits goed bewaard Honing Bron: Bijen (nectar van bloemen) Smaak: Zoet met een lichte bloemige smaak Gebruik: In thee, op brood, bakrecepten Bewaren: Koel, donkere plek, luchtdicht afgesloten Houdbaarheid: Jarenlang, kan kristalliseren maar blijft eetbaar Agavesiroop Bron: Agaveplant Smaak: Mild zoet, iets minder intens dan suiker Gebruik: Dranken, bakrecepten, smoothies Bewaren: Koel en droog, afgesloten fles of pot Houdbaarheid: Tot 2 jaar, afhankelijk van opslag Ahornsiroop Bron: Ahornboom (maple) Smaak: Karamelachtig, milde zoetheid Gebruik: Pannenkoeken, bakrecepten, dranken Bewaren: Koelkast na opening Houdbaarheid: Ongeopend 1 jaar, geopend enkele maanden Stevia Bron: Steviaplant (bladeren) Smaak: Zeer zoet, met een licht bittere nasmaak Gebruik: Zoetstof in dranken, bakrecepten (zeer geconcentreerd, dus kleine hoeveelheden gebruiken) Bewaren: Droog en koel Houdbaarheid: Ongeveer 3 jaar Yaconsiroop Bron: Yaconwortel Smaak: Zoet en mild, een beetje fruitig Gebruik: Smoothies, bakrecepten Bewaren: Koel en droog, luchtdichte fles Houdbaarheid: Tot 1 jaar Cocosuiker Bron: Bloemen van de kokosboom Smaak: Karamelachtig, met een licht bruin suikerprofiel Gebruik: Bakken, koken Bewaren: Luchtdichte container op een droge plek Houdbaarheid: Tot 2 jaar Dadelstroop Bron: Gedroogde dadels Smaak: Rijk, zoet, met een fruitige smaak Gebruik: Smoothies, bakrecepten, als zoetstof in yoghurt Bewaren: Koel, luchtdicht afgesloten Houdbaarheid: 6 tot 12 maanden Sorghumsiroop Bron: Sorghumplant Smaak: Karamelachtig, lichtzoet Gebruik: Bakken, zoetstof voor dranken Bewaren: Droog en koel, luchtdichte verpakking Houdbaarheid: Tot 2 jaar Monk fruit zoetstof (Luo Han Guo) Bron: Vrucht van de Monk fruitplant Smaak: Zeer zoet, zonder calorieën Gebruik: Zoetstof in dranken, bakrecepten Bewaren: Droog en luchtdicht Houdbaarheid: Ongeveer 2 jaar Kunstmatige Zoetstoffen Aspartaam Merknaam: NutraSweet, Equal Smaak: Zeer zoet, 200 keer zoeter dan suiker Gebruik: Frisdranken, snoep, lightproducten Bewaren: Droog en luchtdicht Houdbaarheid: Tot 3 jaar Sucralose Merknaam: Splenda Smaak: Zeer zoet, 600 keer zoeter dan suiker Gebruik: Bakken, koken, in dranken Bewaren: Droog en luchtdicht Houdbaarheid: Ongeveer 3 jaar Sorbitol Smaak: Milder zoet dan suiker, met een verkoelend effect Gebruik: Suikervrije snoep, kauwgom, sommige dieetproducten Bewaren: Koel en droog Houdbaarheid: Tot 2 jaar Xylitol Smaak: Vergelijkbaar met suiker, maar minder zoet Gebruik: Tandverzorgingsproducten, snoep, kauwgom Bewaren: Droog en luchtdicht Houdbaarheid: Tot 2 jaar Acesulfaam-K Merknaam: Sweet One Smaak: Zeer zoet, 200 keer zoeter dan suiker Gebruik: Suikervrije dranken, snoep, gebak Bewaren: Koel en droog Houdbaarheid: Tot 3 jaar Steviolglycosiden (Stevia-extract) Merknaam: Stevia, Truvia Smaak: Zeer zoet, met een lichte nasmaak Gebruik: Zoetstof voor dranken, bakrecepten Bewaren: Droog en koel Houdbaarheid: Ongeveer 3 jaar Cyclamaat Merknaam: Sweet'N Low Smaak: Zeer zoet, 30 keer zoeter dan suiker Gebruik: Suikervrije dranken, dieetproducten Bewaren: Droog en koel Houdbaarheid: Tot 3 jaar Saccarine Merknaam: Sweet'N Low Smaak: Zeer zoet, met een bittere nasmaak Gebruik: Dranken, snoep, gebak Bewaren: Droog en luchtdicht Houdbaarheid: Ongeveer 3 jaar Erythritol Smaak: Zoet, maar minder zoet dan suiker Gebruik: Suikervrije producten, bakken Bewaren: Koel en droog Houdbaarheid: Tot 2 jaar
-
Voor gebruik, raadpleeg productinformatie of andere kennisbronnen. Nisine Type: Peptide. Werking: Remt de groei van gram-positieve bacteriën, zoals Listeria monocytogenes. Toepassing: Gefermenteerde producten, vleeswaren, zuivelproducten. Lysozym Type: Enzyme. Werking: Vernietigt de celwand van bacteriën, vooral gram-positieve. Toepassing: Kaas, wijn, eiwitten. Natriumchloride (Zout) Type: Inorganisch zout. Werking: Verlaagt het wateractiviteit in voedsel, waardoor bacteriën moeilijker kunnen groeien. Toepassing: Vlees, vis, conserven, kazen. Kaliumsorbaat Type: Organisch conserveermiddel. Werking: Remt de groei van gisten, schimmels en sommige bacteriën. Toepassing: Gebak, fruitconserven, sappen, alcoholische dranken. Sorbinezuur Type: Organisch conserveermiddel. Werking: Inhibeert de groei van schimmels en sommige bacteriën. Toepassing: Gebak, kaas, druivensap, fruitconserven. Benzoëzuur en natriumbensoaat Type: Organisch conserveermiddel. Werking: Remt de groei van schimmels en bacteriën, vooral in zure omgevingen. Toepassing: Fruitconserven, frisdranken, augurken. Thymol Type: Essentiële olie. Werking: Antimicrobiële werking tegen zowel gram-positieve als gram-negatieve bacteriën. Toepassing: Kruiden, specerijen, smaakstoffen. Carvacrol Type: Essentiële olie. Werking: Doodt bacteriën en schimmels door hun celwanden te beschadigen. Toepassing: Kruiden, specerijen, olie-extracten. Formaldehyde Type: Inorganic verbinding. Werking: Sterk antimicrobieel en conserveermiddel, maar vanwege toxiciteit wordt het zelden gebruikt in voedsel. Toepassing: Primair in de industrie voor desinfectie, minder voor direct voedselgebruik. Natriumpropionaat Type: Organisch conserveermiddel. Werking: Voorkomt de groei van schimmels en sommige bacteriën. Toepassing: Brood, gebak, zuivelproducten. Zinksulfaat Type: Inorganisch zout. Werking: Inhibeert de groei van bepaalde bacteriën en schimmels. Toepassing: In de landbouw en voor de behandeling van schimmel in sommige gewassen. Chlorhexidine Type: Antisepticum. Werking: Sterk antimicrobieel effect tegen een breed spectrum van bacteriën. Toepassing: Wordt vaak gebruikt in mondwater en voor de desinfectie van oppervlakken in de voedingsindustrie. Pimaricine (Nata de coco) Type: Antibioticum, natuurlijk product. Werking: Remt de groei van bepaalde schimmels en bacteriën. Toepassing: Voedselbescherming in bepaalde gefermenteerde producten. Zilverionen Type: Metalen ionen. Werking: Remt de groei van een breed scala aan microben door interactie met hun cellen. Toepassing: In waterbehandeling, verpakkingen, en soms in voedselverwerking. Azijnzuur Type: Organisch zuur. Werking: Werkt tegen bacteriën en schimmels door de pH van voedsel drastisch te verlagen. Toepassing: Azijn, gepekelde producten, sauzen.
-
Algemene basis informatie: afwijkingen in rookpunt, gebruik en opslag zijn altijd mogelijk, en bij twijfel controleer verpakking. Olijfolie Rookpunt: 190–220°C (afhankelijk van het type) Geschikt voor: Sautéën, roerbakken, bakken, dressings. Bewaaradvies: Op een koele, donkere plaats bewaren. Vermijd blootstelling aan licht en hitte om oxidatie te voorkomen. Sluit de fles goed af na gebruik. Extra vergine olijfolie Rookpunt: 190°C Geschikt voor: Koude gerechten, salades, dressings, lichte roerbakken. Bewaaradvies: Op een koele, donkere plaats bewaren. Deze olie is gevoeliger voor oxidatie, dus gebruik binnen enkele maanden na openen. Zonnebloemolie Rookpunt: 227°C Geschikt voor: Frituren, bakken, roerbakken. Bewaaradvies: Op kamertemperatuur en uit direct zonlicht bewaren. Na openen goed afgesloten houden. Canola-olie (Raapzaadolie) Rookpunt: 204°C Geschikt voor: Frituren, bakken, sauteren. Bewaaradvies: Op een koele, donkere plaats bewaren. Na openen binnen 6 maanden gebruiken. Kokosolie Rookpunt: 177°C (onbewerkte kokosolie) / 204°C (gefilterde kokosolie) Geschikt voor: Bakken, roerbakken, grillen. Bewaaradvies: Op kamertemperatuur of in de koelkast bewaren. Wordt vast bij lagere temperaturen, maar blijft langer houdbaar. Avocado-olie Rookpunt: 271°C Geschikt voor: Frituren, roosteren, grillen. Bewaaradvies: Op een koele, donkere plaats bewaren. Na openen binnen 6 maanden gebruiken. Arachideolie (Pindaolie) Rookpunt: 232°C Geschikt voor: Frituren, wokken, roerbakken. Bewaaradvies: Op kamertemperatuur en uit direct zonlicht bewaren. Na openen binnen 6-12 maanden gebruiken. Maïsolie Rookpunt: 232°C Geschikt voor: Frituren, bakken. Bewaaradvies: Bewaren op een koele, donkere plaats. Na openen goed afgesloten houden. Sojaolie Rookpunt: 232°C Geschikt voor: Frituren, bakken, roerbakken. Bewaaradvies: Op een koele, donkere plaats bewaren. Binnen enkele maanden na openen gebruiken. Sesamolie Rookpunt: 177°C (geroosterde) / 232°C (onbehandelde) Geschikt voor: Sauteren, roerbakken, dressings. Bewaaradvies: Ongeopend op een koele, donkere plaats. Geroosterde sesamolie kan het beste in de koelkast worden bewaard na openen. Pompoenpitolie Rookpunt: 160°C Geschikt voor: Koude gerechten, salades, dressings. Bewaaradvies: Altijd in de koelkast bewaren na openen. Binnen 6 maanden consumeren. Walnootolie Rookpunt: 160°C Geschikt voor: Dressings, koude gerechten. Bewaaradvies: In de koelkast bewaren. Gevoelig voor oxidatie, dus snel na openen gebruiken. Lijnzaadolie (Vlaszaadolie) Rookpunt: 107°C Geschikt voor: Koude gerechten, salades. Bewaaradvies: Altijd in de koelkast bewaren. Binnen 4-6 weken na openen gebruiken. Hennepolie Rookpunt: 165°C Geschikt voor: Koude gerechten, salades. Bewaaradvies: In de koelkast bewaren. Binnen 3-6 maanden na openen gebruiken. Druivenpitolie Rookpunt: 216°C Geschikt voor: Sauteren, roerbakken, frituren. Bewaaradvies: Op een koele, donkere plaats bewaren. Na openen goed afgesloten houden. Hazelnootolie Rookpunt: 221°C Geschikt voor: Koude gerechten, dressings, bakken. Bewaaradvies: Bewaren op een koele, donkere plaats. Na openen in de koelkast bewaren voor maximale houdbaarheid. Macadamiaolie Rookpunt: 210°C Geschikt voor: Bakken, sauteren, roerbakken. Bewaaradvies: Op een koele, donkere plaats bewaren. Na openen binnen 6 maanden gebruiken. Rijstolie (Rijstzemelenolie) Rookpunt: 254°C Geschikt voor: Frituren, bakken, roerbakken. Bewaaradvies: Bewaren op een koele, donkere plaats. Goed afgesloten houden na openen. Tungolie Rookpunt: 255°C Geschikt voor: Bakken, grillen (in kleine hoeveelheden, vaak gebruikt in Oosterse keukens). Bewaaradvies: Op een koele, donkere plaats bewaren. Minder gangbaar als culinaire olie, maar houdbaarheid is vergelijkbaar met andere oliën. Mandelolie Rookpunt: 216°C Geschikt voor: Bakken, roerbakken, dressings. Bewaaradvies: Op een koele, donkere plaats bewaren. Na openen binnen 6 maanden gebruiken. Chili-olie Rookpunt: 204°C Geschikt voor: Koken, dressings, roerbakken. Bewaaradvies: In de koelkast bewaren voor optimale smaak en houdbaarheid. Goed afgesloten houden. Ghee (geklaarde boter) Rookpunt: 250°C Geschikt voor: Frituren, bakken, roosteren. Bewaaradvies: Op kamertemperatuur in een luchtdichte verpakking. Lang houdbaar door de afwezigheid van water. Butterolie (Boterolie) Rookpunt: 177°C Geschikt voor: Bakken, sauteren. Bewaaradvies: Op een koele, donkere plaats bewaren. Na openen in de koelkast bewaren. Cederhoutolie Rookpunt: N.v.t. (meestal niet voor koken, maar als smaakmaker in kleine hoeveelheden) Geschikt voor: Aromatiseren, kruiden. Bewaaradvies: Op een koele, donkere plaats bewaren. Meestal niet voor direct koken. Korianderolie Rookpunt: 210°C Geschikt voor: Sauteren, roerbakken. Bewaaradvies: Op een koele, donkere plaats bewaren. Goed afgesloten houden na openen. Litchi-olie Rookpunt: 200°C Geschikt voor: Luxe gerechten, roerbakken. Bewaaradvies: Op een koele, donkere plaats bewaren. Na openen goed afsluiten.