Ga naar inhoud
GENEGEERD

Zoekend naar bewijs lange houdbaarheid voedsel


Propy

Aanbevolen berichten

Hallo,

 

Soms valt het even niet mee om de knop om te zetten.

Teveel tegenstrijdige berichten of een vleugje onzekerheid.

Zo ook met de houdbaarheid van conserven, je zoekt, vindt wat

verhalen over 100 jaar oude conserven. Maar ik heb bv geen 9

meter slib in de kelder waar ik ze extra in kan conserveren.

 

Maar graag heb je liever toch even wat extra bewijs nodig, net

even dat stukje informatie van iemand of een bedrijf die er

echt 'onderzoekskundig' mee bezig is.

Immers wil je niet na 5 jaar er achter komen dat het toch niet

helemaal klopt.

Zo heb ik een mailtje naar Hak gestuurd, maar kreeg ook daar niet

echt een bevredigend reactie. Totdat ik via via bij Vara Kassa

terecht kwam en aldaar bij Hak op bezoek was.

Na 8:18 wordt er een verhaaltje verteld over het procedé en

wat schetst mijn verbazing:

 

www.npo.nl/kassa-groen/06-12-2013/VARA_101343334

 

Zolang het potje vacuüm is geeft Hak aan dat de inhoud 20,30 tot 40 jaar

goed blijft. Kijk dat zocht ik.

Misschien een idee om dit soort 'bewijsberichten' te bundelen in één

topic.

 

Voor diegene die na het openen van een potje toch nog wat huiverig

zijn ivm een botulisme vergiftiging:

 

Het neurotoxine is een polypeptide dat als één van de sterkste natuurlijke gifstoffen

kan beschouwd worden. Dosissen van de grootte van 0,1-1 _g kunnen letaal zijn. Tien minuten

koken of verwarmen tot boven 80°C gedurende 30 minuten volstaan om het toxine te degenereren.

 

Bron: www.medischmilieukundignetwerk.be

 

Dus kan ik mooi behoorlijk wat inslaan en tegen die tijd dat we wat decennia verder zijn en het

shtf voorval nog niet gebeurd is, koop ik mooi een voedsel printertje.

(zie laatste deel Vara Kassa aflevering).

 

Gr.

  • Leuk 3
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Het neurotoxine is een polypeptide dat als één van de sterkste natuurlijke gifstoffen

kan beschouwd worden. Dosissen van de grootte van 0,1-1 _g kunnen letaal zijn. Tien minuten

koken of verwarmen tot boven 80°C gedurende 30 minuten volstaan om het toxine te degenereren.

 

Is het nu 10 minuten boven de 80°C verwarmen of 30 minuten:confused:

 

Update: Het is mij inmiddels duidelijk gemaakt:o was ff van het padje af.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

@Propy, er zijn verhalen bekend van mensen die in WOII iets hebben gewekt en wat hun klein kinderen vandaag de dag nog hebben opgegeten. Mits goed bewaard en goed gekookt.

 

Als wij iets wecken dan kun je dat tientallen jaren bewaren en ik denk dat fabrikanten als Hak dit proces alleen maar nog beter onder controle hebben. Blikken en\of deksels moeten intact zijn, dan kun je het voedsel ook nog eten.

 

Ik heb wel eens nagedacht de tinnen deksels van potten nog te "verven\bewerken\insmeren" met iets zodat het nog langer goed blijft.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat betreft het 'insmeren' van de deksels/felsen/naden etc. vond ik paraffine (kaarsenvet) wel een goede

oplossing. Verf is meestal niet dun/flexibel genoeg. Vet is ook niet altijd even zo handig.

Paraffine maak je warm en dat wordt het lekker dun, heel even indopen en klaar.

Maar doe je daar misschien niet meer kwaad dan goed mee?

Welk effect heeft dat na verloop van jaren op de afdichting.

 

Verder zat ik er over na te denken om de potten weer in een kunststofcontainer te doen en daar een

zak zout of rijst bij om het vochtgehalte zo laag mogelijk te houden.

Ik heb een hogedrukpan met thermometer zodat heel oud voedsel evt. veilig en energiezuinig

verwarmd kan worden mbt botulisme.

 

10 minuten koken of

30 minuten verwarmen op 81 graden.

 

Potten zijn beter lijkt me, zolang ze maar donker opgeslagen worden en je

er geen km mee hoeft te zeulen.

Ze hebben minder 'afdicht' oppervlak.

Daarbij is glas reactie neutraal en de vraag is hoe dat bij de huidige laklagen

is bij blik. Op een site kwam ik tegen dat die lak een vrouwelijk hormoon

bezit. In ieder geval minder reactie neutraal dan glas.

Maar ja als een blik vacuüm is moet het goed zijn.

Die kip in blik was na 50 jaar ook nog goed:

 

http://news.bbc.co.uk

 

Hier nog een link:

 

old_tinned_chicken

 

Met een doorlink naar een test verhaal:

 

food from the '70s

Link naar reactie
Delen op andere sites

Carolina Verhoeven de landskeuren in Drenthe. http://www.carolina-verhoeven.nl

 

Heeft sommige potten(museum) geopend en de inhoud laten onderzoeken. Zo bleek het konijn dat ruim een eeuw geleden door de duinen van Rottumeroog hupte en eindigde in de weckpot, nog prima te eten. Andere potten zijn onaangetast: wilde eend van eind negentiende eeuw, bieten uit 1959 en kersappeltjes uit 1938 het is allemaal nog eetbaar.

 

http://www.bndestem.nl/extra/gezondheid/de-zomer-achter-glas-1.405169

 

Ik weet uit betrouwbare bron dat dit ook echt is gebeurd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...