Ga naar inhoud
GENEGEERD

Wegsluizen geld Belastingparadijzen onmenselijk


Keyser Suze
 Share

Recommended Posts

Ik weet niet meer in welke context dit fenomeen van belastingontwijking naar voren kwam, maar dit vind ik wel een opmerkelijk artikel. Het kost natuurlijk jaren om structureel iets voor elkaar te krijgen, maar het is mild hoopgevend. Het IMF heeft een onverwacht snedig rapport uitgebracht.

 

De G20 weigeren nog steeds hun belastingsystemen te harmoniseren om grootschalige belastingontwijking door multinationals te voorkomen.

 

Ontwijking is vooral mogelijk doordat landen hun belastingregels niet op elkaar afstemmen. Zo kunnen multinationale bedrijven hun winsten opgeven bij de landen met de soepelste regels, ook al vinden hun activiteiten elders plaats.

 

"Dit is, eerlijk gezegd, een revolutionair rapport", zegt Jo Marie Griesgraber, directeur van de New Rules for Global Finance Coalition, een mondiaal netwerk dat in Washington gevestigd is.[....]

 

De tarieven voor vennootschapsbelasting zijn in alle landen gekelderd tijdens de voorbije decennia. In ontwikkelingslanden is het gemiddeld nog dertig procent, tegen vijftig procent in 1980. In rijke landen is dat nu twintig procent tegen veertig procent in 1980. Sinds de kredietcrisis is de discussie losgebarsten over hoe de belastingopbrengsten weer kunnen groeien en hoe het creatieve boekhouden van bedrijven tegengegaan kan worden. Rijke individuen en bedrijven sluizen misschien wel 14,6 miljard euro door naar andere landen om maar geen nationale belasting te hoeven betalen.

 

Het probleem is dat belastingregels op dit moment gebaseerd zijn op een bepaalde verdeling tussen waar een bedrijf zijn "vestiging" heeft en waar de "bron" van inkomsten is, aldus het IMF. Dat zijn concepten die in een tijd van globalisering niet veel meer betekenen.

 

http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2014/06/29/revolutionair-rapport-imf-over-belastingontwijking-multinationals

http://www.ipsnews.net/2014/06/imf-issues-revolutionary-warning-on-corporate-tax-avoidance/

Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Ik snap niet waarom ze zich in Washington druk maken over 14 miljard? Als je een staatsschuld heb van 18.000 miljard dollar dan is het innen van 14 miljard dollar maar een druppel op een gloeiende plaats en zet totaal geen zoden aan de dijk.

Dat land en zo'n beetje alle andere landen zijn falliet, maar willen het nog niet weten dus halen ze allerlei grappen uit om het blikje maar voor zich uit te blijven trappen en dit is één zo'n blikje.

De USA is één grote jongleer act en de jongleur is ondertussen zo moe dat hij straks een balletje laat vallen en dan rollen wij vrolijk mee van het podium af.

Niets om je druk over te maken, als je er rekening mee houdt.

Link naar reactie
Share on other sites

Heel simpel, hoe langer men er mee wacht, hoe beter deze met echte fortuinen hun zaakjes (verder) kunnen regelen en dan heeft men nog een afleidingsitem om daar nog het gewone volk mee

zoet te houden als ze er mee af komen van zich daar op toe te leggen... en zal het toch niets meer uitmaken. De jongens die het grote spel bepalen, zijn beter strategen dan wij denk ik.

Link naar reactie
Share on other sites

  • 1 month later...

http://stopdebankiers.nl/google-heeft-vorig-jaar-117-miljard-euro-via-een-amsterdamse-brievenbusconstructie-doorgesluisd/

 

 

Het internetbedrijf Google heeft vorig jaar zo’n 11,7 miljard euro aan omzet via een Amsterdamse brievenbusconstructie doorgesluisd naar belastingparadijzen.

 

Volgens The Irish Times heeft Google Ierland, waar de directie van het Europese hoofdkantoor zetelt, vorig jaar 11,7 miljard euro aan administratieve kosten van zijn totale omzet van 17 miljard kunnen aftrekken.

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...