Ga naar inhoud
GENEGEERD

De hypotheek op grondstoffen


Kans
 Share

Recommended Posts

Het begint wat meer in het nieuws te komen,zie bv de post van KS:

 

http://preppers.nl/forum/threads/9080-China-credit-bubble-op-springen!

 

dus tijd voor wat uitleg voor diegene die er weinig van snappen.

 

In China is enorm veel behoefte aan cash, geld om de economie te laten draaien maar nog veel meer behoefte om die economie te laten groeien.

Iedereen kan geld lenen, personen, bedrijven, overheden enz.

Bijna altijd is er een ding gemeenschappelijk, diegene die het geld uitleent wil graag zekerheid dat hij het terug krijgt.

Bij overheden nemen de meeste geldschieters al snel genoegen met de belofte van die overheid.

Maar bij bedrijven of personen die een lening willen afsluiten willen de verstrekkers al snel garanties of een onderpand.

Zo'n onderpand is de garantie voor de geldverstrekker dat ze altijd iets zullen terug krijgen mocht de lening fout gaan.

 

Bij een hypotheek op een huis is vaak het huis het onderpand, en lees je hypotheek er maar eens op na, ze gaan daar heel ver in!

Zo blijft je huis opeisbaar door de bank totdat de hele schuld is afbetaald, en de bank dwingt je bv om een brandverzekering af te sluiten.

Die brandverzekering is er niet om jou als huis'bezitter' te beschremen, nee die verzekering is voor de bank omdat als je huis afbrand en er geen verzekering is, de bank wel eens naar hun centen kan fluiten.....

 

In China wordt op deze manier metalen, denk aan koper, aluminium enz, gebruikt om geld te kunnen lenen.

Dit metaal is waardevol, waardevast enz en dus vinden veel banken dit een accepteerbaar onderpand .

Zodra zo'n lening wordt afgesloten verplicht de leningnemer om de afgesproken hoeveelheid metaal fysiek op te slaan en dat blijft dan eigendom/opeisbaar door de bank mocht dat nodig zijn.

 

Dit redelijk simpele mechanisme heeft een aantal gevolgen.

Als dit op grote schaal gebeurt, en alles in China gaat in het groot, dan is er naast de standaard vraag, verbruik, in de industrie ook nog de additionele vraag naar die grondstof om als onderpand te dienen voor die leningen.

Meer vraag hogere prijs *2

 

Daarnaast wordt er makkelijk misbruik gemaakt.

Stel je voor je hebt 100 ton koper en je wilt daar geld mee lenen.

Dan ga je naar bank A en die geeft je een lening.

Maar hoe weet nu een andere bank, bank B, waar je hetzelfde voorstel aan doet en dezelfde fysieke berg koper laat zien dat bank A dat ook al als onderpand heeft?

En dat soort praktijken gebeurt best veel en op best grote schaal.

Deze berichten beginnen nu langzaam in het nieuws te komen.

 

Zolang er met al die leningen niks mis gaat is er niks aan het handje.

Maar zodra een van die banken hun onderpand opeist en fysiek ook echt ophaalt dan wordt voor de andere banken het probleem goed zichtbaar. En dan worden alle andere banken ook zenuwachtig, en als er dan een paar banken uit voorzorg hun onderpand gaan opeisen dan heb je stront aan de knikker.

 

Een bijeffect is dat het mechanisme genoemd bij *2 nu ineens ondersom gaat werken, het afwikkelen van deze posities heeft tot gevolg dat al die banken die metalen willen verkopen, bij banken is fiat heilig kuchengoudkuch, de rest; metaal, huizen, enz. is daarna alleen een risico.

En dus wordt al dat metaal verkocht in de markt en zullen de prijzen dalen.

 

Dit klinkt enorm tegenstrijdig?

Die 100 ton koper dient 2 of nog veel vaker als onderpand, en dus vragen meerdere partijen om dat koper en toch kan de prijs dalen omdat de paar banken die wel hun onderpand krijgen, de eerste banken die erom vragen, het snel willen verkopen.

Die andere banken willen helemaal geen koper ze willen hun onderpand, en dat is dan toevallig koper.

 

Zo'n soort mechanisme wordt ook gebruikt bij PM.

De algemene theorie is dat, in tegenstelling tot niet edelmetaal, PM juist gaat stijgen als dit soort effecten optreden.

Het PM is meerdere keren als onderpand gebruikt, als dat uitkomt dan is de markt perceptie dat er meer vraag is naar PM dan er fysiek beschikbaar is.

Dit effect wordt mede veroorzaakt omdat goud wel door een bank graag in hun kluizen wordt gestopt itt, koper, aluminium enz. En mede daarom minder snel op de markt wordt gedumpt.

Een andere PM handel is de derivaten handel, daar zijn er wel 100 contracten voor elke fysiek beschikbare hoeveelheid goud.

Zodra de markt om wat voor reden graag fysieke levering wil ipv een fiat regeling dan wordt dat ineens snel duidelijk omdat van die potentieel 100 klanten er maar 1 het fysieke goud kan krijgen.

 

In geval van een crisis vallen in de PM markt al die factoren snel samen.

Zodra er geruchten/feiten boven water komen over fysieke tekorten wil iedereen, de banken die goud als onderpand hebben, de beleggers die met derivaten handelen, en de belegers in fysiek goud ineens allemaal fysiek goud zien.

Dat is er onvoldoende en dus gaat de prijs, snel, stijgen, dit veroorzaakt nog meer vraag/paniek en je hebt een goudrun.

 

Dit mechanisme is nogwel redelijk simpel uit te leggen.

Maar helaas is het hele wereldwijde financiele systeem op dit soort drijfzand, derivatenhandel, gebaseerd.

En als dit duidelijk wordt, een paar banken, overheden, megarijken, willen uitstappen of omvallen, dan is er aan dat hele systeem geen houden meer aan.

 

Ik hoop dat ik er een duidelijk verhaal van heb kunnen maken.

 

Prep ze,

K a n s

  • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Er wordt vrij makkelijk gedacht over het verkrijgen van krediet in China. We hebben bank accounts bij de China Construction Bank en People's Bank of China, maar hebben het in 8 jaar tijd nooit voor elkaar gekregen om ook maar één ¥ krediet te krijgen met debiteuren als onderpand (waaronder Baidu). Die vallen vast niet onder de definitie 'grondstoffen'.

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...