Ga naar inhoud
GENEGEERD

Werken aan onafhankelijkheid: ook kleine besparingen zijn besparingen.


lewieke

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 58
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

wij mogen niet klagen nee, wij denken gewoon ik leef maar een keer, en daar wil ik van genieten ;)

 

Ik geef jou groot gelijk. Mede dankzij jouw uitgavenpatroon hebben andere mensen werk en blijft de economie draaien. Hulde! Als we allemaal als een Schotse kluizenaar gaan leven blijft er uiteindelijk voor niemand veel over.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zoals veel lezers wel weten, bakken wij al jaren zelf ons brood. Al enkele jaar gebruik ik daarvoor een bakmachine. In de loop van de jaren zijn we steeds meer gaan bakken en nu zijn we op het punt gekomen dat we nauwelijks nog een bakker nodig hebben.

 

Het probleem dat zich hierbij stelt is dat de broodmachines natuurlijk wel slijten. We kopen die dingen meestal online. Nu is het zo dat -in Vlaanderen tenminste- op de verkoop van consumentengoederen een garantie van 2 jaar rust. De garantiebonnetjes en aankoopbewijzen houden we op vandaag zorgvuldig bij in een map.

 

De (derde) broodmachine (in een jaar of 7) die stuk ging, werd zo intensief gebruikt dat ze tot op de draad versleten is. Ze ging vroeger stuk dan verwacht. En dat al binnen 20 maand. Dit betekent dat ze ongeveer 750 broodjes bakte. Ik heb zo het vermoeden dat die dingen gemaakt zijn om de geest te geven om en bij de 1000 stuks want de levensduur van dat spul is verdacht gelijklopend.

 

Omdat ze binnen de garantieperiode stuk ging, diende ik een claim in met het verzoek aan de online leverancier om de machine opnieuw werkensklaar te maken. Mijn verzoek was ontvankelijk en ik kreeg een vooraf betaald label voor verzending. De machine werd integraal vervangen.

 

De ontvangen broodmachine rust nu op zolder tot de volgende de geest geeft. We doen ons best -het is hetzelfde type- om te zorgen dat dit weer binnen de garantieperiode is. Het is de bedoeling om de machine die we nu gebruiken (als een goede huisvader) binnen de garantieperiode te verslijten en weer te laten vervangen. Het vervangen model plaatsen we dan weer op zolder ... . Dit betekent dat we voor elke bestelde machine 2 stuks ontvangen en de kostprijs halveren. Deze keer is het alvast gelukt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een paar dagen geleden vertelde mijn dochter dat ze graag een MTB wil kopen met haar spaarcenten. Op zich vond ik het wel een verstandig idee. Er zijn dommere dingen die je kan doen met centen. Haar projectje mocht 250€ kosten vond ze. Toen ik haar vroeg of ze niet liever een gratis MTB wilde, vond ze dat geen slecht idee. In de garage heb ik nog mijn turbobike staan. De fiets reed behoorlijk snel maar tijdens een herstelmanoevre blies ik de controller op. Ik gebruikte de omgebouwde fiets ruim twee jaar. Het probleem is dat de regelgeving en controle strakker is geworden waardoor de 1500w motor wat te veel in de gaten liep. Ik besliste om de controller niet te herstellen. Om die fiets gaat het dus.

 

We bouwden samen de fiets terug om en maakten er weer een gewone MTB van.

 

Vanzelfsprekend wilde ze de fiets testen en natuurlijk wilde broerlief ook mee. Maar er ontbrak dus een MTB. Als vader zie je de bui al hangen. Dus zocht ik een MTB op het net. Toevallig vond ik iemand die er twee te koop had staan. Na wat bieden kwamen we overeen dat ik ze allebei zou nemen voor 75€.

 

Vanmorgen ging ik ze afhalen. Ze stonden een paar maanden buiten, werden absoluut niet verzorgd en vertoonden roestsporen op de voorvork en alle metalen onderdelen. Mijn dochter krulde haar neus, dat was niet helemaal wat ze in gedachten had.

 

Thuisgekomen kreeg ze een schuursponsje om het metaal blinkend te wrijven, ze werd samen met broerlief aan het werk gezet om wat defecte onderdelen te demonteren, reflectoren aan te brengen, een bel te voorzien, het stuur werd vervangen, de remblokjes afgeregeld, het schakelapparaat fijngesteld, de banden opgepompt, een paar roeste vijsjes werden vervangen door blinkende exemplaren, de metalen onderdelen die niet schoon te krijgen waren werden gedemonteerd en gespoten met een spuitbus zwarte metaalverf.

 

De banden werden wel al gekocht, maar worden nog niet gelijk vervangen omdat het toch wel even werk is en ik nog wat andere dingen te doen heb. Uiteindelijk besteedde ik ongeveer 30€ aan vervangonderdelen. Voor 105€ hebben we dus 2 bijna identieke MTB's waar de kids zich de rest van de vakantie mee kunnen uitleven. En mijn dochter? Die zoekt een nieuwe bestemming voor haar spaarcenten. Ze leerde dat je met weinig veel meer kan doen dan je zou denken, dat niet alles is wat het lijkt en dat restaureren ook fun is. Dit is de fiets van mijn dochter. Trots postte ze de foto op haar FB. Dit is het resultaat na een halve dag werk en poetsen.

 

[ATTACH=CONFIG]20061[/ATTACH]

 

[ATTACH=CONFIG]20062[/ATTACH]

Link naar reactie
Delen op andere sites

We hebben een Nilfisk stofzuiger van een jaar of 17 oud. Het ding doet nog altijd voortreffelijk zijn job. Alleen kosten de zakken een fortuin. Ik zocht -en vond- een waardig en goedkoop alternatief bij onderstaand bedrijf :

 

http://www.destofzuigerzak.nl

 

De zakken passen perfect en zijn ongeveer 4x goedkoper dan de originele zakken.

 

Je kunt de zakken ook voorzichtig leeghalen boven de vuilnisbak, en dan hergebruiken. Niet geschikt voor mensen met stofallergie.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Iewieke

Je kunt ook een paar broodmachines tegelijk het deeg laten kneden en dan het deeg uit de machines halen na de eerste rijs. Dan in blikken doen en in de oven bakken. Toen ik nog gluten at, maakte ik voor mijn gezin ook alle brood. De tip van de bakmachines heb ik ergens anders vandaan omdat ik de tijd wel had voor het kneden van het deeg.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Iewieke

Je kunt ook een paar broodmachines tegelijk het deeg laten kneden en dan het deeg uit de machines halen na de eerste rijs. Dan in blikken doen en in de oven bakken. Toen ik nog gluten at, maakte ik voor mijn gezin ook alle brood. De tip van de bakmachines heb ik ergens anders vandaan omdat ik de tijd wel had voor het kneden van het deeg.

 

Klopt helemaal en we doen het soms ook zo. Zo maken we onze kleine broodjes. Anderzijds bakken we élke dag brood want niets kan op tegen een vers broodje. Er staan 2 broodmachines naast elkaar.

 

Zelf ben ik behoorlijk gevoelig aan stof,net geen allergie maar ik reageer er wel op. We willen wel besparen maar niet inleveren op comfort. @Waterval

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...