Ga naar inhoud
GENEGEERD

Gezichtsherkenning: de ongevraagde biometrische surveillance


f150
 Share

Recommended Posts

Er worden in rap tempo gezichtsherkenning databases aangelegd. In de US heeft alleen de FBI al de beschikking over meer dan 50 miljoen gezichten, maar ook Facebook heeft recent geïnvesteerd in de aankoop van DeepFace, software die in staat is op basis een gezicht te herkennen met een succesratio van meer dan 97%. Herkenning kan ook plaatsvinden op basis van foto's die niet frontaal voor de camera zijn genomen. Inmiddels doet de software het zelfs beter dan het menselijk oog. DeepFace is technisch in staat alle online foto's te 'crawlen' en te labelen.

 

De technologie is zonder restricties toegankelijk voor iedereen. De eerste app voor gezichtsherkenning op de Google Glass is al ontwikkeld: NameTag (demo). Behalve een match, gebaseerd op een database met portretten en online profielen, kun je met 1 klik controleren of de persoon een dubieus verleden heeft op CreepShield, een image database die nu nog voornamelijk wordt gebruikt door online daters. Mijn foto vertoont voor 56% gelijkenis met de crimineel Randy Alan Thompson:

 

[ATTACH=CONFIG]9831[/ATTACH]

 

Een weinig zorgwekkend percentage, maar als dat boven de 80-90% ligt, heb je al snel een online etiket dat je niet betrouwbaar bent. Los van het gegeven dat de definitie van 'criminal' nogal rekbaar is: een maatschappij-kritische denker kan dat predikaat ook krijgen.

 

FacialNetwork.com heeft een collectie portretten aangelegd die door tientallen instanties publiek gebruikt kan worden. Biometrische surveillance is een gegeven geworden, zeker in combinatie met de miljoen camera's in Nederland. Wanneer komt de tijd dat de Vendetta maskers naast je onderbroeken en sokken liggen in je kast?

 

 

Bronnen:

http://www.creepshield.com

http://www.facialnetwork.com

https://www.youtube.com/watch?v=pVwBXr_nU9Q

https://www.eff.org/document/fbi-face-recognition-documents

http://www.cs.tau.ac.il/~wolf/papers/deepface.pdf

http://www.extremetech.com/extreme/178777-facebooks-facial-recognition-software-is-now-as-accurate-as-the-human-brain-but-what-now

Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Ook als je zelf geen telefoon bij je hebt die 24/7 volgt waar je bent en wat je doet, door deze gezichtsherkenningstechniek gaan andere dit wel voor je verzorgen. Als je iemand tegenkomt met een camera zoals Google Glass weet Google precies dat ook jij hier gelopen hebt met de mensen(met de namen) om je heen. We gaan de komende jaren nog veel horen van deze gezichtsherkenning, dit zijn technologieën die niet te stoppen zijn, maar waar we moeten leren om te gaan.

Ik neem de volgende SC maar een google glass mee, eens kijken hoelang deze heel blijft….

 

http://www.googleglass.nl/

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...