Ga naar inhoud
GENEGEERD

De stresstest voor de banken


f150
 Share

Recommended Posts

De ECB heeft een stresstest (asset quality review) opgelegd aan de 130 grootste banken in Europa. De Europese bankenauthoriteit EBA heeft de testscenario's gepubliceerd. Het gaat dan om de gevolgen van dalende huizenprijzen (21,2%), oplopende werkloosheid (12%), fors achterblijvende economische groei (19,2% beursdaling in drie jaar), daling onroerend goed (14,7%) en weinig of geen inflatie. In de UK gaan al stemmen op om de stresstest nog verder aan te scherpen en rekening te houden met een scenario waarin het onroerend goed met 35% daalt, en een 30% daling op de beurs, vergeljikbaar met de crisis in de jaren 80.

 

Een zwakke schakel is de informatievoorziening vanuit de banken zelf; de stresstest geeft daarom geen enkele zekerheid over de positie van de banken. Ook is onduidelijkheid over de maatregelen wanneer uit de stresstest blijkt dat de bank(en) niet bestand zijn tegen de geschetste scenario's, behalve dat ze 6-9 maanden de tijd krijgen om financiële reserves in huis te halen. Uiteindelijk komt dat links- of rechtsom neer op een bail-in: de rekeninghouder zal betalen. Hetzij via aanscherping van de kredieten, executies van onroerend goed en hypotheekportefeuilles, bedrijfskredieten en beleggingen zowel van particulieren als bedrijven.

 

De stresstest voorziet dus tot op zekere hoogte in een negatief scenario, maar zeker niet een ondenkbare. Er is weinig voor nodig of de genoemde percentages worden gehaald of overschreden, en zullen tegelijkertijd optreden waardoor de test snel realiteit wordt. De kritieke grens voor de 'capital-to-risk-weighted-assets' is gesteld op 5,5%, wat al extreem laag is. Ook wordt er nauwelijks rekening gehouden met eventuele stijgingen van de rente, wat desastreuse gevolgen zal hebben als gevolg van de schulden.

 

De uitslagen van de stresstesten kunnen wel een bancaire guillotine worden. En niet alleen omdat ze de test niet goed doorstaan, danwel doordat mensen massaal hun vertrouwen verliezen in de banken. Om de gemoederen gerust te houden, wordt op voorhand al geroepen dat de Nederlandse banken aan de strenge stresstest voldoen..

Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

laat iedereen morgen 10% van zijn spaargeld van de bank halen als signaal.

dan schikken die banksters zich rot en vallen er her en der banken om

Hmm, dus dat is geen goed plan, beter is om alles weg te halen

oh jehh dat mag niet is oproepen tot een bankrun.

en de DSB heeft 20 miljoen winst gemaakt.....

Link naar reactie
Share on other sites

Ik hoop het wel :)

Ik zorg elke maand dat de rekening op nul eindigt. Ik vertrouw de banken niet met mijn centen.

Het is dat je verplicht dingen als inkomen en huur enz via de bank moet doen maar anders had ik geen rekening willen hebben. Een ouderwets loonzakje, en cash huur betalen vond ik een prima systeem.

Link naar reactie
Share on other sites

laat iedereen morgen 10% van zijn spaargeld van de bank halen als signaal.

dan schikken die banksters zich rot en vallen er her en der banken om

Hmm, dus dat is geen goed plan, beter is om alles weg te halen

oh jehh dat mag niet is oproepen tot een bankrun.

en de DSB heeft 20 miljoen winst gemaakt.....

 

Dat is wel een goeie!

 

Maar 10% van mijn spaargeld, dat gaat echt niet opvallen :cool:

Link naar reactie
Share on other sites

  • 5 months later...

Nadat een week of twee geleden zonder al teveel bombarie een Portugese bank omver viel (een onderdeel van Espirito Santo Financial Group), zullen de banken deze week alles op alles zetten om het vertrouwen in de bankensector te winnen.

 

Op 26 oktober zullen de resultaten van de Asset Quality Review gepubliceerd worden op deze pagina van het ECB:

https://www.ecb.europa.eu/ssm/assessment/html/index.en.html

 

Van de 130 banken zullen er vermoedelijk 10-20 niet door de test heenkomen. Gisteren reageerde de ECB op de berichtgeving:

 

The comprehensive assessment, which consists of an asset quality review and stress tests of bank balance sheets, is not yet completed. No final results have been sent to banks involved. The results will not be final until they are considered by the Governing Council of the European Central Bank on Sunday 26 October, after which they will be published. Until that time, any media reports on the outcome of the tests are by their nature highly speculative. http://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2014/html/pr141022.en.html

 

De afgelopen 7 maanden hebben de banken in ieder geval de tijd gehad om de boel mooi op te poetsen. En dat hebben ze gedaan:

At the same time, according to sources who spoke on condition of anonymity, supervisors have revised the way they value assets and banks have failed to provide all the data demanded - multiple compromises that could cumulatively threaten the tests' reputation as tough and consistent. zo meldt het zeer lezenswaardige artikel op Reuters:

http://www.reuters.com/article/2014/10/19/ecb-banks-tests-idUSL6N0SE09120141019

  • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

bank-collapse.jpg.24bc6c8203a8db7116b52a4580fcbc43.jpg

 

 

De resultaten van de stress-test zijn bekend. Hoi hoi hoi roepen ze zojuist op het NOS journaal, geen Nederlandse banken in het foute lijstje. Wat is nou die stress-test ook alweer; welnu: een stresstest is een manier om een bankencrisis in de toekomst te voorkomen (onthou dat laatste woord). Een stresstest zou men kunnen zien als een 'rampenoefening' voor banken. Er wordt een mogelijk scenario geschetst waarin bijvoorbeeld de huizenprijzen sterk dalen, de werkloosheid oploopt, de economie stagneert, de beurzen instorten of landen hun schulden niet meer afbetalen. Banken moeten voor dergelijke situaties genoeg buffers achter de hand hebben, zodat nationale overheden ze niet hoeven te redden met miljoenen of zelfs miljarden aan belastinggeld. Banken moeten een kapitaalbuffer hebben van tenminste acht procent. Tevens zou het de banken kunnen helpen om het onderling vertrouwen te versterken zei Deijsselbloem recent.

 

Vítor Constâncio, Vice-President of the ECB: "This unprecedented in-depth review of the largest banks’ positions will boost public confidence in the banking sector. By identifying problems and risks, it will help repair balance sheets and make the banks more resilient and robust. This should facilitate more lending in Europe, which will help economic growth."

 

De Vice President van de ECB meent, dat hiermee een belangrijke stap is genomen om (dreigende) omvallen van Europese banken te voorkomen. Ik ga u vertellen waarom die stress-test averechts kan werken en überhaupt geen donder uitmaakt.

 

Allereerst deden in Nederland (en ook in de rest van de EU) alleen maar systeembanken mee. Dus banken die bij omvallen, de hele nationale economie zouden vernielen, in ons kikkerland waren dat Rabo, ABN, SNS en ING. Er zijn echter genoeg banken van voldoende omvang in binnen- en buitenland die bij financiële problemen de rest van het zure zooitje aardig in de problemen kunnen brengen.

 

Op de tweede plaats, is dat lijstje van zwakke banken met kleine portemonnee, niet heel erg verstandig. Dit is dat lijstje. banken.jpeg.63dac7dd8d899e069e401ffaf93925ad.jpeg

 

Stel u even voor, met in het achterhoofd het doel van deze stress-test. Nu stelt u zich voor dat u enkele miljoentjes in uw broekzak voelt gloeien. U wil graag zaken doen met een buitenlandse ondernemer en die stelt voor de financiële handelingen te laten verrichten door één zo'n falende bank. Niks hoor, zegt u. Dat laten we doen door een bank die tenminste de stress-test heeft overleefd. Het publiceren van de zwakke broeders, kan een reden zijn dat die banken het nog moeilijker gaan krijgen. Wie wil er nou aandelen kopen van een fragiele bank, zodat de bank aan de gestelde 8% komt? Want bij 6% financiering en een beetje hommeles kan het kennelijk al vreselijk mis gaan (en besef u ook eens, hoe dun de buffers zijn bij een bank. Slechts 6%, nu dus 8% van de mensen die geld bewaren bij een bank, kunnen hun geld opnemen. De rest van het zogenaamde geld zit in derivaten en aandelen en een beetje goud en vastgoed).

 

Ten derde is Europa geen besloten systeem. De matige zekerheden die 8% buffer biedt, is een kartonnen schild als de financiële draak aanvalt. We zitten niet met alleen maar Nederlanders een spelletje Monopolie te doen. Zelfs geen Monopolie in de EU editie. Neen, we zijn spelers op de wereldmarkt. Nou zullen we geen enkele directe hinder ondervinden als Venezuela failliet gaat, of Zimbabwe. China die een half procent minder BBP te verteren heeft, echter wel. Ook de eerder genoemde derivaten kunnen voor ernstige problemen zorgen. Deutsche Bank heeft, hou u vast, voor €55,605,039,000,000 aan derivaten uitstaan (dat is 55.605 MILJARD euro). Dat is een astronomisch bedrag. Als daar een paar procent van in de mist gaat, omdat het nou eenmaal zo gaat met kwakkelende beurzen in moeilijke tijden, dan komt DB al snel in de problemen (en ik bedoel de bank dit keer).

 

De belachelijke gedachte dat de economie vooruit gaat als banken weer met veel vertrouwen gaan lenen, is ronduit naïef. Of zoals men het op ZH zegt:

Wait, the complete collapse in demand for bank loans in Europe (at least those loans that won't soon be purchased by the ECB), is a function of banks not having confidence in each other? So all that was preventing Europe's record unemployed consumers from levering up had everything to do with fear that their lender would go insolvent tomorrow and nothing with the youth having no employment prospects, and negligible income for everyone else? Got it.

 

Kortom, de stress-test is een wassen neus om de schapen de illusie te geven, dat het allemaal goed gaat in de EUSSR. De ECB is tevreden, Draghi is tevreden, zelfs Dijsselbloem is tevreden, dus, wat kan er nou nog een toename van de economische groei in de weg staan?

 

6269330844_b78d593d9b_too-big-to-fail.jpg.882efd2b49168a734106b7f37a252a9e.jpg

Link naar reactie
Share on other sites

Ach het is simpel:

De banken zijn dik in orde.

Net als dat Ebola geen enkel gevaar voor ons inhoud.

:p

 

 

Op het moment dat dit soort zaken wel een probleem blijkt te zijn zal de overheid gewoon zeggen " ja maar niemand had dit kunnen voorzien".

Dat het natuurlijk bijna onontkoombaar is dat beide problemen ook in Nederland een grote impact zullen gaan hebben maakt niet uit.

Iedereen snapt toch wel dat overheden geen moord en brand kunnen schreeuwen over mogelijke samenlevingsontwrichtende zaken?

 

Dus de overheid speelt zijn rol.

Het is aan elk individu om risico's in te schatten en de gewenste acties op die risiko's te nemen.

En zo zou het ook moeten zijn volgens mij.

Ik vind het veel moeilijker om te definieeren waar de voorlichtende rol van de overheid nu precies begint/eindigt?

( al zal dat dezelfde discussie zijn, de overheid is er nauwelijks voor de burgers :( )

 

Iedereen die iets anders van een overheid verwacht is gewoon niet realistisch.

Dat velen dat uit gemakszucht graag wel doen, is nog geen reden om, als die overheid het vervolgens mis heeft, moord en brand te schreeuwen.

Als je momenteel afhankelijk bent van die overheid is dat een luxe probleem.

Er staat nergens dat het een recht is dat iemand anders voor jou moet zorgen, het zijn gunsten.

( dat er nu wetten zijn om dat te regelen is een tekortkoming)

Als het mogelijk was om met wetten de wereld te verbeteren dan zou er morgen nog maar een wet over zijn " iedereen zal gelukkig zijn" en zo werkt het dus gewoon niet.

 

Dus: prep ze

K a n s

Link naar reactie
Share on other sites

http://www.zerohedge.com/news/2014-10-26/chart-crushes-all-credibility-ecbs-latest-stress-test

 

According to Bloomberg, in an emailed statement, Sinn (the head of Germany's IFO Institute) said that "ECB avoided modelling a deflation scenario for southern Europe which explains why the capital shortfall was so small for many banks."

 

HA! Dus.....Een stresstest zou men kunnen zien als een 'rampenoefening' voor banken - maar zonder rekening te houden met deflatie.....dat is zoiets als een rampenoefening houden op Schiphol, waarbij men er van uitgaat dat BRAND NIET gaat gebeuren. Er was al een post waarin deflatie genoemd werd, goh, wie was dat nou....

 

banken.jpeg.ac1a5bc356db815427c228289d78d488.jpeg

 

Uhmm, guys in Frankfurt: here's a tip - the quote-unquote Stress Test, and especially its adverse scenario, is precisely there to "assume" everything that you don't consider is going to happen! Because otherwise, there is no need for a stress test: one can just wait every quarter and watch as the ECB's forecast grinds lower and lower until deflation becomes the norm. A norm which the ECB "didn't consider is going to happen."

 

Because how do you rebuild confidence in a system in which the market is telling you deflation is the most likely outcome, and yet you fail to even model for it because, drumroll, you want to rebuild credibility, however by only modeling what you, and not the market, "consider will happen"!?

 

Natuurlijk groeit de economie volgens de ECB ineens wonderlijk. Of niet soms: "Thinking that lending somehow can lead GDP is an illusion, and I don't know how that has somehow crept into the policy debate," said Erik Nielsen, global chief economist at Unicredit.

 

Herinnert u zich 2007 nog? Lehman had toen een Triple A status....

 

Kom op mensen, de banken zijn prima, nu allemaal lenen en consumeren!

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...