Ga naar inhoud
GENEGEERD

Geen power test


phaelin

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 111
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Heb je ook gedacht aan voldoende frisse lucht met al de brandende kaarsen? De (centrale) ventilatie is dan ook uitgevallen.

 

Een Koolmonoxide melder op batterijen voor het melden van onvolledige verbranding.

Een kooldioxide melder op batterijen voor het melden van onvoldoende frisse lucht.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dag 2:

 

 

Heb je ook gedacht aan voldoende frisse lucht met al de brandende kaarsen? De (centrale) ventilatie is dan ook uitgevallen.

 

Een Koolmonoxide melder op batterijen voor het melden van onvolledige verbranding.

Een kooldioxide melder op batterijen voor het melden van onvoldoende frisse lucht.

 

Ik heb in elke kamer een rook- of hittemelder hangen al naar gelang welke kamer, en bij de cv ketel een co melder. Co2 melder heb ik niet maar ik ken 't probleem en heb toch altijd minstens 2 ramen in huis open. Maar is een goed punt.

 

---------------------

 

Stuk rustiger aan gedaan vandaag. Geen kleding te wassen vandaag, morgen weer. Alle afwas opgespaard en 's avonds gedaan.

Ik kan veel zuiniger zijn met water, maar ben zo verwend/gewend het water dat gebruikt is weg te gooien (nu dus in de stortbak te doen).

Gisteren bijvoorbeeld twee wasjes gedraaid in de wonderwash. Daarmee twee keer m'n stortbak kunnen vullen. Dat had de helft minder gekund natuurlijk.

Nu doe ik 't als volgt. Eerst een pan water opwarmen, mengen met wat koud water in een teil en mezelf wassen. Dan vervolgens dat water weer opwarmen, en een wasje mee draaien. Leeg laten lopen in een emmer en schoon water om te spoelen. Tijdens het spoelen het eerste water nogmaals opwarmen voor de tweede wasbeurt en weer terug in de emmer, en dan het eerste spoelwater weer herbruiken voor de tweede spoelbeurt.

Dan pas alles gebruiken in de stortbak. Maar goed, daar is dit ook voor. Leren.

 

M'n was weigerde om droog te worden. Had 't al naar binnen gehaald omdat het begon te motregenen maar met een vochtigheidsgraad van 66 percent (uitzonderlijk voor in mijn flat) schoot 't niet op. Ik was even van plan om vanmorgen dan maar de petroleum kachel in de badkamer te zetten om 't droog te krijgen maar toen brak de zon weer even door dus toch gelukt. Wel 18+ uur op het rekje gehangen.

 

Aangezien het een rustige dag was One Second After zittten lezen op m'n ereader. Ben er nu bijna doorheen, komt vandaag nog wel uit. Erg goed boek trouwens, aanrader. Geschreven door William R. Forstchen. De ereader geeft zelf geen licht maar met de rode leds in het koplampje van Olight doe je een hele tijd. En mijn journaal/dagboek bijgewerkt.

 

Journal.jpg.7215edb0517d888916fd1f2edcf19d61.jpg

 

Gelijk wat getest met opladen van verschillende dingen.

Ik heb twee nood accu'tjes. De grote kan alleen opgeladen worden met een adapter maar daar kan ik dan bijna vijf maal m'n iPhone mee opladen. Dat betekent dat ik een week lang zo'n 8 uur per dag naar muziek kan luisteren dus da's mooi. Opladen met de slingerradio werkt niet want Apple heeft dat afgeblokt qua interface op een of andere manier :( De grote oplader is overigens niet van Apple, de sticker heb ik er zelf opgeplakt maar hij doet het er wel mee.

 

Accu-s.jpg.80a71023b4b21e086552eff46b794612.jpg

 

De kleinere hoort oorspronkelijk bij een klein solar panel dat op een rugzak past. Hij kan ook opgeladen worden met usb. Daarmee kan ik de iPhone 1 keer helemaal en een keertje half opladen maar meestal gebruik ik dat kleintje om m'n ereader aan de gang te houden.

Beide accu's liggen altijd vol in de lade en controleer ik elke maand even dus die zijn altijd paraat. Het opladen met het zonnepaneel zelf gaat minder. Het accu'tje doet er ERG lang over en m'n Galaxy telefoon geeft een battery overvolt. De iPhone heeft weer het bekende interface probleem en de ereader zegt dat ie ermee laad maar doet dat niet. Opladen getest met de Eton microlink. Gaat met de iPhone ook weer niet (Apple met z'n interface :mad:), de galaxy doet 't wel maar je moet niet te snel en niet te langzaam draaien en het duurt ook weer vreselijk lang. Ebook reader laad iets beter op daarmee, maar die heeft zowieso een lange batterijduur. Ik ben al 6 uur aan het lezen en hij is op 90 percent nu. Omdat het er zo eentje is die alleen stroom gebruikt om de pagina om te slaan. Heb ook nog een klein mp3 spelertje van Meizu en die laat met alles goed op. Maar die doet 't ook maar een uurtje of 2 dan is 't afgelopen.

Dan is er nog m'n camping ledlamp met dynamo. Kan ook via een adapter opgeladen worden en staat natuurlijk ook altijd vol klaar. Doet 't zo'n 8 uur als beide kanten branden, ongeveer 10-12 uur op 1 kant. Heb ik in m'n slaapkamer gezet om nog even te kunnen zien wat ik doe als ik in bed kruip en nog een artikeltje lees in de Wired of iets dergelijks. Ondanks dat ie met de slinger goed is op te laden kun je er niets anders mee opladen. Geeft alleen licht, maar dat doet ie dan ook heel goed.

 

Lamp-Eton.jpg.4c05d311e620479ef7f829659db8b76a.jpg

 

Vanochtend opnieuw een mok koffie gemaakt. Nu met een steelpannetje dus zonder rampen. En een oud zakje championsoep van cup-a-soup opgemaakt dat ik bij 't opruimen vond. Laatste bolletjes opgegeten met pindakaas en als hoofdmaaltijd wat rijst gemaakt met een blikje snackballetjes met curry (Unox). Beetje decadent maar heh... :p Morgen een wasdag weer dus dan trakteer ik mezelf 's-avonds op een travellunch. En misschien eens proberen om een lupack hamburgertje te bakken op dat alcohol gevalletje. Kijken of dat doenbaar is of dat 't veel te hard gaat. Ik heb bij het koken van het water voor de afwas direct wat eitjes meegekookt dus ontbijt voor morgen staat al klaar.

 

Geprobeerd m'n haren te wassen met droog haar shampoo (spuitbusje van 't kruidvat) maar dat is dus drie keer niks. Het ontvet wel, maar daarvoor in ruil krijg je een soort poeder effect en ik heb al last van roos dus... Bovendien ruik je een uur in de wind naar een soort van haarlakgeur. Dus maar wat water opgeofferd in twee maatbekers om 't even gewoon met head en shoulders te wassen. In een echte situatie gaat als 't lang gaat duren m'n haar er af dus da's niet zo'n probleem maar ik wilde dat spul eens proberen.

 

Shampoo.jpg.e85415da40a993ec27ce229b735fc072.jpg

 

Verder niet zo heel veel te melden. Heb vooral zitten lezen onder het genot van wat Dire Straits op de iPhone en m'n balkon aangeveegt plus de bbq even schoongemaakt want 't word weer eens tijd om wat vrienden uit te nodigen voor een balkon middagje.

 

Ik ga nog even een kwartiertje op het forum rondkijken en dan wens ik iedereen weer een goede nacht. Ik ga er op tijd in want m'n katten vonden 't nodig dat ik om 7 uur op stond :)

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

@phaelin: Weer een hoop wijzer geworden mbt het opladen van je apparaten en hergebruik van water.

 

Wel een gedoe met die laders en verschillende electronika.

 

Leuk om je vorderingen te lezen, zet mijzelf ook aan het denken. :cool:

 

Zit nu even rond te kijken. 'k Heb geen laptop, PC zou het simpelweg niet doen (via hem kijk ik ook TV), GSM doet het minimaal een week op 1 lading, met zuinig gebruik misschien wel twee.

Een E-reader is wel erg fijn, maar die heb ik jammer genoeg ook niet. Geen koffiezetapparaat, 'k gebruik altijd een percolator, alleen een wasmachine en wekker boven.

Verwarming is nu niet nodig (anders petroleumkachel), verlichtting heb ik voldoende met ouderwetse petroleumlampen.

 

Eigenlijk gebruik ik dus al weinig, alleen de koelkast en vriezer zouden een probleem zijn. Snel leeg eten dan maar als er hier lang geen stroom is.

 

't Valt me wel op dat je vaak een wasje doet. Heb je zo weinig kleding, handdoeken, etc?

Ik denk dat water waarschijnlijk het lastigste is als dat wegvalt. Dat mag ik zelf ook wel eens gaan nazoeken/uitproberen, lijkt me een hele uitdagen, vooral als het wat langer duurt.

 

Echt leuke oefening. Inspirerend! :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb nog maar 1 keer gewassen, gister. Maar omdat er niet zoveel in die wonderwash gaat worden 't twee wasjes. Twee wasjes kosten ongeveer 10 liter water inclusief spoelen als je voorzichtig aan doet.

In principe had 't niet gehoeven, ik heb eigenlijk veel te veel handdoeken etc.. (op mezelf gaan wonen en kort daarna m'n moeder kwijt geraakt dus alles dubbel) maar als je aan 't testen slaat moet je weten hoe en wat.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb nog maar 1 keer gewassen, gister. Maar omdat er niet zoveel in die wonderwash gaat worden 't twee wasjes. Twee wasjes kosten ongeveer 10 liter water inclusief spoelen als je voorzichtig aan doet.

In principe had 't niet gehoeven, ik heb eigenlijk veel te veel handdoeken etc.. (op mezelf gaan wonen en kort daarna m'n moeder kwijt geraakt dus alles dubbel) maar als je aan 't testen slaat moet je weten hoe en wat.

 

Daar heb je helemaal gelijk in. Goede oefening voor het geval de stroom en water langere tijd uitvalt. :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik popel om wat dingen te zeggen maar daar wacht ik wel mee tot je klaar bent met je test. Zelf tegen dingen aanlopen en oplossingen bedenken is heel leerzaam.

Ik heb zelf diverse malen dit soort testen gedaan. Langste periode zonder de Nutsbedrijven was drie maanden. Ik heb er veel van geleerd en dat geeft me goede moed voor als ik door wegvallen van de Nutsbedrijven écht zo zou moeten leven.

  • Leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier is een bewijs voor 't punt dat @Happy maakt. Het olielampje van de action rookt nogal. M'n 5 peukjes per dag zijn al op dus ik heb bij 't maken van deze foto twee uur niet in huis gerookt.

De rook kun je prima zien in het donker met een cree zaklampje op 1 punt gefocussed:

 

rook.jpg.1f06e4d148a6e9a83fb9eb7662a17507.jpg

 

Direct onder de lichtstraal zie je een glazen fles, da's de olielamp van de action. Puur voor de sfeer, bij een beetje wind is ie uit. 't Lastige met dat ding is om de lont op de juiste lengte te krijgen. Ik denk dat ik ermee stop (komt ook roet mee en kan niet gezond zijn) en er voor buiten een vuurwerklont in doe. Als dat dan werkt dan koop ik met oud en nieuw 50 van die vuurwerklonten.

 

Ik moet zowieso lonten hebben voor de petroleum branders (iemand een link?)

 

Heb ook gemerkt dat ik de bioethanolbrander eigenlijk alleen maar gebruik om in de morgen koffie te zetten en vandaag ook nog een kopje soep te maken. Als ik echt water wil opwarmen om mee te koken, af te wassen, mezelf te wassen of kleding te wassen dan gaat dat allemaal op petroleum. Ook de verwarming en veel van de verlichting draait daarop.

Ik heb nog een aantal jerrycans ethanol in de berging staan en was van plan dat nog uit te breiden. Ik ga na deze ervaringen juist de petroleum uitbreiden. Ik zal hier wat petroleum bestellen denk ik. Ik bewaar al die flesjes dus die kan ik dan weer vullen met m'n brandstofpompje.

 

Daarvan heb ik er overigens diverse. Waaronder eentje die nog helemaal schoon is en die ik voor het drinkwater gebruik. Zie foto.

 

Pompje.jpg.aaa5636eb8f35265abfe52796a345643.jpg

 

Stuk gemakkelijker dan 20 liter water optillen en ergens nauwkeurig in te proberen te mikken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind het een pracht experiment waar je mee bezig bent phaelin, maar toch zit ik wel een beetje te huiveren bij het idee van die olie en ethanol apparaten die je gebruikt met het oog op je katten. De mijne zijn de reden dat ik alles op vloeibare brandstof uit huis gebannen heb en kaarsen komen ook alleen maar op plekken waar de dames niet komen.

 

Ze kunnen nog zo rustig zijn normaal gesproken, maar het blijven katten, nieuwsgierig met kans op spontane ontploffingen bij onverwachte zaken. :(

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb jaren geleden mijn waterkoker weggedaan en vervangen voor een petroleumstelletje. Ik maak mijn koffie en theewater sindsdien altijd op petroleumstel. Savonds maak ik alvast een thermoskan thee voor de volgende ochtend of voor als ik snachts mijn bed uit kom.

Het duurt wat langer voor het water kookt, in die tijd ben ik wat aan het rommelen in de keuken, klein afwasje, keukenkastje netjes maken, koffiefilter op thermoskan zetten, koffie malen. Ik doe dus wat langer over koffiemaken...bewust...want op deze manier ben ik even helemaal weg van de activiteit die ik ervoor deed, en dat even afsluiten werkt voor mij goed qua tot rust komen. Mindfull koffie dus voor mij.

Savonds thee zetten als het donker is vind ik buitengewoon charmant. Het kleine vuurtje,van petroleumstel, schijnt in de open keuken, terwijl mijn lampen in huis bijna allemaal uit zijn om mijn ogen al aan het donker en aan gaan slapen te laten wennen. Heel kneuterig en knus. Heel relaxed.

En dat allemaal met een petroleumstel uit oma's tijd wat drie euro op de markt kostte, niks hippe fratsen, noppes moderne gadgets.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind het een pracht experiment waar je mee bezig bent phaelin, maar toch zit ik wel een beetje te huiveren bij het idee van die olie en ethanol apparaten die je gebruikt met het oog op je katten. De mijne zijn de reden dat ik alles op vloeibare brandstof uit huis gebannen heb en kaarsen komen ook alleen maar op plekken waar de dames niet komen.

 

Ze kunnen nog zo rustig zijn normaal gesproken, maar het blijven katten, nieuwsgierig met kans op spontane ontploffingen bij onverwachte zaken. :(

 

Yep, dat heb ik ook. Ze gaan ruiken aan brandende kaarsen etc.. Maar ik heb 't ze tot nu to zo afgeleerd dat een 'tsss' van mij al genoeg is. En ik laat ze ook nooit en tenimmer meer dan 1 seconden alleen in een kamer met kaarsen en olielampjes. Die dingen branden alleen maar als ik er ook zit te lezen en dan zie ik alles dat er gebeurt. Uiteindelijk eindig ik dan met twee dikke katten op schoot zodat ik alsnog niet lezen kan. Maarja... :p

 

In mijn ervaring kun je katten meer leren dan je denkt. Maar misschien heb ik gewoon mazzel met m'n katten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Yep, dat heb ik ook. Ze gaan ruiken aan brandende kaarsen etc.. Maar ik heb 't ze tot nu to zo afgeleerd dat een 'tsss' van mij al genoeg is. En ik laat ze ook nooit en tenimmer meer dan 1 seconden alleen in een kamer met kaarsen en olielampjes. Die dingen branden alleen maar als ik er ook zit te lezen en dan zie ik alles dat er gebeurt. Uiteindelijk eindig ik dan met twee dikke katten op schoot zodat ik alsnog niet lezen kan. Maarja... :p

 

Ah, ook bekend met aangebrande snorharen dus? :)

 

Goed dat je er zo scherp op bent, is ook wel nodig natuurlijk, maar toch.... brrr.

 

FF een shtf-scenariootje: er is veel lawaai op straat en voor de deur ivm ongeregeldheden vanwege de huidige situatie. Jij wilt weten wat er aan de hand is en wilt her en der snel kijken (al is het vanuit een andere kamer of vanaf het balkon). Katten schrikken en gaat toch stuiteren om een goed heenkomen te vinden. Hoe los je dat op? Eerst alle lampen en kaarsen uitblazen en nogelijk kostbare tijd verliezen met dingen die buitenshuis gebeuren of het risico lopen op brand?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ah, ook bekend met aangebrande snorharen dus? :)

 

Goed dat je er zo scherp op bent, is ook wel nodig natuurlijk, maar toch.... brrr.

 

FF een shtf-scenariootje: er is veel lawaai op straat en voor de deur ivm ongeregeldheden vanwege de huidige situatie. Jij wilt weten wat er aan de hand is en wilt her en der snel kijken (al is het vanuit een andere kamer of vanaf het balkon). Katten schrikken en gaat toch stuiteren om een goed heenkomen te vinden. Hoe los je dat op? Eerst alle lampen en kaarsen uitblazen en nogelijk kostbare tijd verliezen met dingen die buitenshuis gebeuren of het risico lopen op brand?

 

Een goede stormlantaarn kan omvallen en geen brand veroorzaken. 'k Heb die van mij buiten al een paar keer per ongeluk omgeschopt.

 

Die glazen kosmos lampen van mij zullen breken, maar zolang er geen lont is (vloerbedekking bv.) brand petroleum verdomd lastig. Gooi maar eens wat op de stoep buiten en hou er een aansteker bij... petroleum heeft een erg hoog vlampunt, veel hoger dan benzine, vandaar dat het vroeger gebruikt werd. 't Is de meest veilige vloeibare brandstof.

 

Uiteraard staan mijn lampen buiten het bereik van m'n kat en uiteraard ga ik niet weg als ze branden. 'k Moet toegeven dat mijn kat wel erg 'beschaafd' is, gooit nooit wat om.

 

Kaarsen hebben ook het risico dat ze je gordijnen in de fik zetten. 't Blijft een lastige keuze uiteraard, elke open vlam geeft inherent gevaar. Men is niet voor niets overgestapt op elektrisch licht.

 

De voornaamste reden dat er vroeger veel branden ontstonden was omdat de stoffering makkelijk vlam vatte. Tegenwoordig is alles behandeld met lekkere (ahum) brandwerende chemicaliën, zelfs je beddengoed.

 

De meest veilige keuze blijft natuurlijk zo'n dynamo led lampje.

 

Je moet toch wat als er geen elektra is?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben ter aller tijden in de buurt als er open vuur is want... Katten --> trouble.

 

Nog nooit een gevalletje gehad. Wel een keertje een van die twee sukkels moeten weg ssshttttt'en bij en brandende kaars maar dat werkte dan ook.

 

Ik ben nog aan het nadenken of ik er een derde (zwart katje) bij neem dit jaar. Hangt er even vanaf wat het vakantiegeld doet en wat de belasting wil.

 

Ik prep ook voor de katten, heb nu een lederen box met ijzer frame waar ze beiden inkunnen achterop de fiets in geval van. En als we niet direct weg hoeven is er 30 kilo brokvoer in huis, zat water, en 140 kilo kattengrit dus we kunnen even vooruit.

Link naar reactie
Delen op andere sites

En de Wakawaka. Verkrijgbaar in de Prepshop.

Ik zet de Wakawaka overdag in de vensterbank en savonds geeft hij licht. Veel licht. En veilig dus.

 

Wakawaka is een pracht initiatief. Als je kijkt hoe ze in arme landen petroleum verlichting stoken zonder fatsoenlijk lampje..... lekker ongezond en zeer onveilig!

Gelukkig komt de zomer er weer aan. Momenteel is het 9 uur donker per dag, straks nog minder.

@phaelin: Voor een bugin prep ik voor m'n kat. Voer, anti wormenmiddel, anti vlooien/teken middel. Ze brengt, behalve in de winter, ook dagelijks meerdere muizen thuis = vlees.

 

Ik hou zielsveel van m'n kat, misschien wel meer dan van sommige mensen (ja, sorry), maar mocht het noodzakelijk zijn om de kuierlatten te nemen (bug-out zonder BOL) dan gaat het puur om overleven en is het toch jammer maar helaas, mijn overlevingskansen wegen zwaarder. M'n poes maakt in haar eentje net zoveel kans als dat ik haar meeneem. Ik heb daar flink over na gedacht, maar vier kilo extra meenemen gaat simpelweg niet.

 

Dit onderwerp verdient een eigen topic overigens, want het akelige dilemma is lastig.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Raycoupe je hebt natuurlijk gelijk wbt die open vlammen, vandaar dat ik er zo verduveld huiverig voor ben. In het familie archief zit ook ergens een foto van een familielid met het treurige bijschrift "vroeg overleden door ongeluk met petroleum kachel". Geen zin om de volgende te worden.

 

Maar inderdaad stoffering, bankstel/vloerbedekking/gordijnen etc., het behang, je kleding, als je met zo'n blik je omgeving bekijkt zou je zowat weer in een grot willen wonen.

 

Bedankt voor de info.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoe dan ook, ik ga m'n nest in.

 

Morgen weer een dag met twee wasjes, waarschijnlijk nog een keer afwas en ik wil even kijken bij die (publieke) vijver in de buurt of ik 3 tot 3,5 liter water kan scoopen om mee te testen thuis. Eens kijken wat beter bevalt. Ik heb 2 typen zuiveringstabletten en die sawyer filter. Dat testen, afwassen, en wassen gaat weer eeh hoop tijd kosten.

 

Waar halen die mensen in Walking Dead uberhaubt de tijd vandaan om ook nog zombies te killen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

En de Wakawaka. Verkrijgbaar in de Prepshop.

Ik zet de Wakawaka overdag in de vensterbank en savonds geeft hij licht. Veel licht. En veilig dus.

 

Fijn dat het zo goed voor je werkt en je er plezier van hebt. Hij staat ook al een tijdje op m'n lijstje maar het is nogal een aardige uitgaaf voor me. Een mooi initiatief inderdaad ook.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...