Ga naar inhoud
GENEGEERD

Kredietwaardigheid en risicoprofiel: je data is publiek


f150
 Share

Recommended Posts

Er zijn tal van bedrijven die informatie verstrekken over je kredietwaardigheid. Zo hebben de stichtingen LIS (Landelijk Informatiecentrum Schulden) en BKR (Bureau Krediet Registratie) - die al over zeer veel persoonlijke informatie beschikken - toegang tot de gemeentelijke basisadministratie (GBA) dat nu BRP heet.

 

Het LIS houdt o.a. het (achterstallige) betalingsgedrag bij van nutsbedrijven, postorderbedrijven en internetwinkels. Ook de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben hun informatie ontsloten voor commerciële partijen.

 

Onder het motto van de armoedebestrijding en sociale uitsluiting krijgen 'afnemers' toegang tot alle persoonlijke gegevens. Afnemers zijn bijvoorbeeld pensioenfondsen, gerechtsdeurwaarders, belastingdienst, ministeries en gemeenten.

Ook derden krijgen toegang tot deze gegevens, maar dan op verzoek. Deurwaarders, advocaten, notarissen, krediet- en effecteninstellingen, beleggingsinstituten enzovoort.

 

Praktisch komt het erop neer dat van vrijwel iedereen een kredietanalyse wordt gemaakt, waarbij je een geëtiketteerd wordt: 'wel of geen verhoogd risico op insolventie', en de mate waarin. Ook al heb je geen schulden of leningen, kan dit etiket voor grote problemen zorgen. Denk aan:

- huur van een auto in binnen- of buitenland

- aanvragen van creditcards

- regelen van een telefoon abonnement

- reserveringen van hotelkamers

- leasen van auto's of andere zaken

- verkrijgen van hypotheken of financieringen

- bedrijven die geen zaken meer met je willen doen

- problemen met online bestellingen

 

Het is mogelijk om geheimhouding aan te vragen bij je gemeente. Hiervoor kan een verzoek geheimhouding persoonsgegevens worden ingediend bij de gemeente, maar dat zal niet alles oplossen.

 

Focum is een van de organisaties waar veel bedrijven een beroep op doen om een risicoprofiel op te vragen tav je kredietwaardigheid. Je kunt voor €5 inzage krijgen in je dossier, zodat je weet of je als risicovol wordt gelabeld of niet. Voor mijn eigen gemoedsrust heb ik recent invrage gevraagd in mijn dossier (ik heb nog een fittie met Dexia), maar gelukkig zag dat er zo uit:

 

[ATTACH=CONFIG]9656[/ATTACH]

 

Het loont de moeite om inzage te vragen zodat je weet wat voor kredietwaardigheidsadvies er wordt gegevens aan derden. Het kan vervelende verrassingen voorkomen.

 

Bronnen:

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/persberichten/2007/11/26/toegang-gba-voor-verbetering-schulden-en-kredietregistratie.html

http://www.nuzakelijk.nl/ondernemen/2008031/gba-open-voor-krediet-verstrekkende-bedrijven-.html

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/persoonsgegevens/vraag-en-antwoord/waar-vraag-ik-geheimhouding-van-mijn-persoonsgegevens-aan.html

https://www.bof.nl/2014/01/20/hoe-bedrijven-bepalen-of-ze-zaken-met-je-doen/

http://www.focum.nl/92-Precheck.html

  • Leuk 2
Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Een waardevolle website is nog http://www.mijnprivacy.nl ; daar is door middel van veelgestelde vragen snel antwoord te vinden over specifieke onderwerpen, met veel deeplinks naar relevante organisaties. Van genealogische vermeldingen tot de camera van de zorginstelling, van recht op inzage tot zwarte lijsten.

 

Handige site, die heb ik even opgeslagen.

Zoals wellicht bekend moet ik het met een bijstandje doen en dan mogen ze ook zomaar thuis komen controleren. Het beetje privacy wat mij rest wil graag nog houden, heb ik tenminste iets om mee te zwaaien.

Link naar reactie
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Deze week heb ik ook mijn dossier opgevraagd bij het Bureau Krediet Registratie. Met dank aan Legio Lease heb ik daar in het verleden wel last van gehad. Je kunt nu voor € 12,50 niet alleen je gegevens opvragen, maar je krijgt ook inzicht in wie je gegevens hebben opgevraagd. Wordt dus vervolgd.

 

Gegevens opvragen:

https://www.bkr.nl/Gegevens-opvragen2/

 

[ATTACH=CONFIG]10438[/ATTACH]

Link naar reactie
Share on other sites

Inmiddels is de login binnen. Na een zorgvuldige check van je legitimatie krijg je de envelop met de samenvatting van je dossier en de verificatiecode voor de website mee. Na inloggen krijg je inzage in de registraties en wie je gegevens hebben bekeken. In mijn geval is er de afgelopen 12 maanden een keer inzage gevraagd door de bank waar mijn woninghypotheek loopt. De komende periode kan ik dat zelf monitoren.

Link naar reactie
Share on other sites

  • 10 months later...

Vandaag na lange tijd weer eens ingelogd op de website van Bureau Krediet Registratie en vreemd genoeg heeft de ABN AMRO het nodig gevonden om mijn gegevens op te vragen terwijl ik daar geen krediet heb lopen:

 

[ATTACH=CONFIG]17909[/ATTACH]

 

Volgende week navragen met welke bedoeling of reden dat gedaan is.

Link naar reactie
Share on other sites

  • 5 months later...

Bij het bepalen van kredietwaardig lijkt er iets onbeduidend een rol te spelen: het energielabel. Begin dit jaar hebben alle woningen in Nederland een voorlopig energielabel gekregen van de rijksoverheid. Het loont de moeite om deze definitief te maken, zeker als er nog energiebesparende maatregelen zijn genomen en je woning mogelijk te ongunstig is ingeschaald. De aanvraag voor een definitief label dat je krijgt na overleg van bewijsmaterialen kost ca. € 10-20.

 

Op basis van zogenaamde 'compliance charts' worden 'compliance scores' opgesteld die een belangrijke rol spelen bij het bepalen van jouw risicoprofiel. Zo levert het (gedwongen) afsluiten van je nutsvoorzieningen je zonder enige twijfel dikke strafpunten op voor je risicoprofiel:

 

[ATTACH=CONFIG]21342[/ATTACH]

voorbeeld van een risico chart op basis van score uit de compliance charts

 

Ik heb geen directe inzage in de algoritmes van verzekeraars of belastingdienst maar het energielabel lijkt een factor te zijn/worden bij het tot stand komen van dit profiel. Het recente onderzoek van Bits of Freedom en De Correspondent (http://www.heelhollandtransparant.nl) speelt hier ook op in:

[ATTACH=CONFIG]21343[/ATTACH]

 

De Rabobank trekt er zelfs een WO student voor aan om verbanden te leggen tussen energielabels en risicoprofielen mbt de hypotheekverstrekking:

[ATTACH=CONFIG]21344[/ATTACH]

 

en ook in het commerciële vastgoedbeleid is het energielabel een factor van betekenis:

[ATTACH=CONFIG]21345[/ATTACH]

 

Moraal van het verhaal? Heb je energiebesparende maatregelen genomen, of energie-opwekkende investeringen gedaan, herzie je label. In mijn geval ging ik van C naar A:

[ATTACH=CONFIG]21346[/ATTACH]

 

 

http://www.energielabel.nl/woningen

https://www.energielabelvoorwoningen.nl/

http://www.heelhollandtransparant.nl

Link naar reactie
Share on other sites

Can we guess who you are based on the pages you’ve liked on Facebook?

A vaguely disconcerting app from researchers at the University of Cambridge can guess how old you are, how smart you are and who you like to sleep with.

 

It’s not magic, and it’s not psychic. Instead, the recently redesigned tool, called “Apply Magic Sauce,” based entirely on the pages you’ve “liked” on Facebook.

 

Tja, en wat kan er dan allemaal gebeuren? Volg bv ook de Haagse jihadzaak.

De afhandeling van de jihadzaak is belangrijk. De uitspraak gaat ons allemaal aan. Misschien heb je niets met deze groep, maar als je ziet waarmee Het_OM ze probeert te veroordelen, dan zie je dat dit met iedere willekeurige andere groep ook zou kunnen.

Het_OM probeert een criminele organisatie te definiëren op basis van contacten die mensen hebben via het internet en sociale media.

 

Als de rechtbank ze hierin gelijk geeft zijn de poten onder het internet weggezaagd: iedereen kan dan op basis van zijn/ haar internetcontacten verdacht gemaakt en monddood gemaakt worden. Bovendien spreekt Het_OM vanuit een politiek veranderlijk kader. Het gaat er nl vanuit dat Assad in Syrie een legitieme leider is. en dat verzet tegen Assad een terroristische daad is. Vergelijk dit met de houding van Het_OM tav strijders bij Koerden of in Israel.

Is het normaal dat (buitenlandse) politiek een uitgangspunt is bij het berechten van binnenlandse delicten? Het_OM Is het wenselijk dat binnenlandse kwesties opgehangen worden aan buitenlands beleid dat verandert zodra onze belangen veranderen?

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...