Ga naar inhoud
GENEGEERD

Energie, gas water en stroom


Stuudje
 Share

Recommended Posts

Omdat we al een paar keer stil stonden wat de Oekraiense onrust voor de gasleveringen in Europa kan doen, even dit bericht.

Vooral omdat het niets te maken heeft met de onrusten. Zodat niet later gezegd kan worden, dat het allemaal aan Rusland of Oekraine lag. We hebben in Europa namelijk sowieso een energieprobleem. Nederland die teveel te snel gas uit de grond trekt. Duitsland omdat ze de stroomprijzen omhoog gedaan hebben.

 

Veel Duitsers bedreigd door 'energiearmoede'

 

Steeds meer Duitsers kunnen hun stroomrekening niet meer betalen. Daarom is in 2012 bij 321.539 huishoudens de elektriciteit afgesloten. De stroomprijzen in Duitsland zijn de afgelopen jaren flink verhoogd om de overstap van kernenergie naar groene stroom te financieren.

 

Belangenorganisaties van sociaal zwakkeren als bejaarden en werklozen waarschuwen voor 'energiearmoede', aldus Duitse media vandaag. De grootste oppositiepartij in de Bondsdag, de linkse Die Linke, eist dat het afsluiten van wanbetalers wordt verboden. Volgens het ministerie van Economische Zaken in Berlijn daarentegen worden de gevolgen van de hogere stroomprijzen voldoende opgevangen door de bijstand.

Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

De mensen zijn dan ook niet erg innovatief, ik heb een hoekhuis welke afkoelt tot ongeveer 15 graden in de laatste zachte winter. Als we de petroleum kachel aandoen vliegt de temperatuur omhoog en na 30 minuten is het 19 gaden, de CV hoeft dan niet de hele tijd de ruimte op te warmen.

Nadat de temperatuur 18 tot 19 graden is doe ik de petroleum kachel weer uit en kan de CV de ruimte warm houden.

Er is dan ongeveer 0,3 liter petroleum verstookt (Zibro KRA 105) 5 KW vermogen. Heb er 2 van dan nog 2 Corona Petroleum/Diesel kachels van 7 KW.

en nog wat kleine kachels en een gaskachel met gasfles.

Verder nog een wand katalyt gaskachel voor gasfles nog in de doos.

En een Olielamp die erg warm wordt en als kleine kachel dienst kan doen (Dietz Jupiter 2500)

 

Zelf vind ik 17 graden een fijne kamertemperatuur, dus ik kan erg lang zonder verwarming.

Ook een kwestie van wennen en conditie.

Link naar reactie
Share on other sites

Het probleem van energie is dat de meeste energie gecontroleerd wordt door de overheid. Denk daarbij aan gas, olie of petroleum of elektriciteit. Er worden naar goeddunken belastingen, btw, taksen geheven dat het een lieve lust is. De prijs van de energie op zich valt nogal mee, de grootste opdoffer krijgen we door de btw, accijnzen, milieuheffingen, groenestroombelastingen, ... . Als ik mijn gasrekening bekijk, dan bestaat ruim 50% van de prijs uit andere componenten dan het gas. Het enige wat je daartegen kan doen is kiezen voor energiebronnen waar veel minder heffingen (kunnen) op gelegd worden. Denk hierbij aan brandhout, pellets, steenkool, palletten, ... . In Vlaaderen gaan stemmen op om houtkachels te verdienen zogenaamd uit milieuoverwegingen. Volgens mij is het omdat er te weinig heffingen kunnen geheven worden en wil de overheid de volledige controle. Anarchisten als we zijn laten we dat nooit toe en ondergraven we dat beleid.

Link naar reactie
Share on other sites

ik wil al gaan verhuizen, het liefste een oude eengezinswoning van voor de oorlog. Die hebben vaak nog een redelijke tuin en vaak nog een rookkanaal om een allesbrander op aan te sluiten.

 

ik zou niet kijken naar een kachel/pijp of het erin zit, het is een kleine investering die snel terug verdient is

oude kanalen zijn vaak niet goed meer (erosie) die restaureren of vullen met pijp en perliet is vaak duurder en moeilijker

goede kachelzetters zetten in een dag een pijp in een huis met 2 verdiepingen van beton

Link naar reactie
Share on other sites

ik zou niet kijken naar een kachel/pijp of het erin zit, het is een kleine investering die snel terug verdient is

oude kanalen zijn vaak niet goed meer (erosie) die restaureren of vullen met pijp en perliet is vaak duurder en moeilijker

goede kachelzetters zetten in een dag een pijp in een huis met 2 verdiepingen van beton

 

cool, bedankt voor de tip.

Link naar reactie
Share on other sites

Dat zou ook kunnen. Nu je 't zegt, ik weet niet of die brandstof onder een andere categorie valt of zo.

 

Wat ik wel aan zie komen met die 'slimme' meters is dat ze gaan zien 'hee, je cv staat niet aan maar je huis wordt wel warmer... En dan zo verder.

 

dan laat je je toch afsluiten? dat is niet verplicht, het is alleen verplicht om de aansluiting te hebben liggen

er hoeft alleen niks doorheen te gaan.

ga hout stoken, afval is gratis overal ;) middagje tuin onderhoud levert je al een halve kuub hout op

ga een beetje hout opscharrelen bij iedereen die je kent weg stookkosten

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...