Ga naar inhoud
GENEGEERD

[Experiment] Weer satellieten ontvangen (low-budget)


Communicator

Aanbevolen berichten

Link

Installeren, herstarten en dan kun je... als het goed is... die virtuele audiocable selecteren in wxtoimg

 

Ik heb ondertussen mijn antenne weer van het dak afgehaald. De resultaten waren erg slecht. Hij staat nu inmiddels weer op het dak van mijn schuurtje, en voila... signaal knalt weer binnen!

Heeft met de lengte van de gebruikte kabel te maken schijnbaar...

 

De kabel naar mijn dak toe is om en nabij de 10 meter... Die naar m'n schuur... 20 meter...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 74
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Ben benieuwd! ... show me your work!

Ik heb die virtual cabel geinstalleerd, maar wxtoimg ontvangt geen geluid. De VU meter slaat ook niet uit. Moet ik in virtual cable nog iets instellen?

 

EDIT: al gevonden. in SDR console moest ik aangeven dat de audio via de virtual cable moet lopen....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hmmm, nog een tip... Ik kreeg enkel nog maar het tikkend geluid binnen van de passerende satellieten. Wat een verstoort beeld geeft uiteraard omdat het signaal niet compleet is.

 

Dit kwam omdat ik bij de DSP settings, NOTCH had aanstaan. Die verwijderd kennelijk het piepgeluid :(

Hahaha, daar was ik ook achter gekomen. Ik was wat aan het spelen met de DSP instellingen om te zien of ik de storing/ruis eruit kreeg, maar dan pikt hij dus het signaal ook niet meer goed op.

 

Ik blijf hier last houden van storingen. Ik weet niet waar dit vandaan komt. Het ene moment heb ik 0,0 storing en komt het plaatje heel mooi binnen, even later zit er weer ruis doorheen en is het plaatje verminkt of vol met rommel.

Het kan verschillende oorzaken hebben.

1) de ontvanger is niet stabiel/zuiver genoeg

2) de antenne kabel is niet goed/niet geschikt

3) de antenne staat niet op de juiste plek

4) invloed/storing van buitenaf. Soms komt er een auto door de straat die heel veel ruis en brom veroorzaakt op de ontvangst

 

Ik heb de antenne nu een aantal keer verplaatst, hoger gezet en weer lager, maar waar hij nu staat heb ik nog het beste ontvangst. Hoger plaatsen kan niet want dan kom ik kabel te kort. Ik gebruik nu antenne kabel wat ik ook voor de tv gebruik, geen idee of deze kabel geschikt is?

(moet ik misschien kabel hebben wat ook voor de 27mc gebruikt wordt?)

 

Onderussen komen de plaatjes wel binnen, maar sommige gedeeltes zijn super goed, de rest is meer ruis dan kaart.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier kan je mijn laatste plaatjes zien. die worden telkens automatisch geupload via ftp naar mijn webserver.

http://home.noodnetwerk.nl/weer/wxtoimg/

 

Momenteel komt de NOAA 18 recht over Nederland en het signaal knalt binnen. Heel af en toe ook een sliertje ruis tussen door... atmosferische storingen misschien?

Ik durf niet te zeggen of de coax kabel van de TV ook geschikt is. ze adviseren meestal toch wel de rg58 of de dikkere variant voor een beter ontvangst.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Communicator

 

Nou de eerste goede resultaten zijn ook binnen. Er zat nog ietwat storing in, maar ik zie dat ook bij mensen die speciale ontvangers en dure antennes hebben, dus ik denk dat dit wel het maximaal haalbare is met onze goedkope usb stickies.

 

noaa-15-04211608-hvct.jpg.943ddb9ade5e6de0b0989f2c0f4f19b2.jpg

 

Ik had de website optie nog niet aanstaan, maar dat ook meteen maar even geregeld. helaas voegt wxtoimg niet meteen de oude beelden toe, dus ik moet nog even kijken of ik dat handmatig voor elkaar kan krijgen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat denk ik ook @phtvs Vanaf zo'n 2100Km begint het signaal goed binnen te komen waar je iets aan hebt! En uiteindelijk gaat het toch om de regio om je heen. Leuk dat ik het ook in spanje en groenland kan zien, maar niet relevant.

 

De volgende tests zullen vanuit het weiland zijn met een laptop en de antenne :).... omdat het kan!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat denk ik ook @phtvs Vanaf zo'n 2100Km begint het signaal goed binnen te komen waar je iets aan hebt! En uiteindelijk gaat het toch om de regio om je heen. Leuk dat ik het ook in spanje en groenland kan zien, maar niet relevant.

 

De volgende tests zullen vanuit het weiland zijn met een laptop en de antenne :).... omdat het kan!

Het is altijd interessant als er iets in die regio gebeurd wat je kunt registreren met deze beelden. Zoals een zware storm of vulkaan uitbarsting. Maar voor de rest is het idd voldoende als Nederland, Belgie het kanaal en Engeland en Duitsland erop staan. Zoiets als de image wat ik daarstraks poste.

 

Met een laptop heb ik hier ook geprobeerd. Achter mijn huis ligt een polder en daar ben ik even naartoe gelopen om te testen maar ik merkte weinig verschil. Moet daarbij wel opmerken dat het nog met de eerste antenne was, dus het kan ook daaraan gelegen hebben. Maar al met al ben ik tevreden met de laatste 2 runs. Zowel NOAA18 als NOAA15 kwamen goed binnen. Helaas was ik bij de NOAA18 vanmiddag vergeten om mijn geluid goed te zetten waardoor ik de eerste minuut miste aan data. Maar wat daarna binnen kwam was erg goed. Het signaal knalde hier binnen, vooral bij de laatste run van NOAA15.

 

Komende dagen ga ik nog wat experimenteren met een andere antenne om te zien of ik ook de zwakkere signalen wat beter binnen kan krijgen.

 

Groet,

Theo

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Communicator

Vandaag weer wat ontdekt (bij toeval).........

De stand van de antenne maakt ook uit bij de ontvangst vande satellieten. Ik heb gisteren de antenne ietwat gedraaid en nu is de ontvangtst meteen een stuk beter. Daarstraks de proef op de som genomen en de antenne gedraaid en meteen was de ontvangst een stuk minder, zelfs toen de satelliet zo ongeveer recht over kwam zetten. Daarna de antenne weer terug gedraaid en de ontvangst was een stuk beter.

 

Dus even experimenteren met de stand van de antenne kan geen kwaad!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat had ik inderdaad ook gelezen. Maar ben dusdanig tevreden met mijn plaatjes nu, dat ik mooi met mijn poezelige handjes van die antenne af blijf :)

Als alles goed binnenkomt, dan idd beter zo laten staan.

 

Helaas heb ik sinds vanmorgen een enorme brom op de frequentie van NOAA19. Geen idee waar dat zo opeens vandaan komt. Het is ook alleen op de frequentie van NOAA19, en dat is juist de satelliet die hier knalhard binnenkomt maar door die brom krijg ik verminkte plaatsjes binnen.

Hoop dat die brom sneel weer weg is :(

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het kan helpen om de Centre frequentie te verplaatsen he.. weet je dan wat ik bedoel ?

Je bedoeld dat pijltje in de waterval bovenin?

 

Dat helpt niet want de storing is erg breedbandig. vanaf 137.100 t/m 137.300 een dikke brom over de hele breedte.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Communicator yesss het werkt. ik heb de Centre frequentie verplaatst en nu is de storing weg uit het signaal van de satelliet.

 

Nogmaals bedankt!

 

EDIT: verloopt de frequentie van het signaal bij jou ook zo erg? Ik moet steeds handmatig bijregelen anders loopt het signaal steeds een stuk buiten het bereik en daardoor meer storing. Ik heb doppler aanstaan maar dat scheelt niet veel.

Nu is het niet zoveel werk om het signaal steeds in het midden te houden, maar ik wil dit gaan automatiseren zodat ik er geen omkijken meer naar heb.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik heb geen verloop nee. Nu weet ik niet of dit de oplossing is;

 

Mijn sdr is gekalibreerd met de stick ( HOME > RADIO CONFIGURATION)

 

Ik heb dit gedaan middels mijn pmr porto... deze op kanaal 1 gezet (446.00625MHz) en een signaal uitsturen.

Door met die instellingen te spelen, krijg je hem mooi op signaal..

 

(bij mij staat hij op 48PPM)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...